Distante dintre stupine si masivele melifere.

Creat de marian sima, Februarie 01, 2011, 12:35:04 PM

« precedentul - următorul »

milu56

E o poveste lunga distanta intre stupini minim un km.care nu trebuie sa fie mai mari la numar de 80 de stupi nici mai muci de 50,distanta de la drumuri depinde de tipul de drum,distanta de sate,orase ,case in camp etc.transportul nu se poate face de catre oricine si nici cu orce masina este nevoie de autorizatie de tramsport animale vii atat la sofer cat si la masina,nu se pot pune stupii pe orce teren,la stupina trebuie sa ai o tabla unde scrie ATENTIE ALBINE! Si mai sunt asa ca nu e chiar simplu sa se ajunga in Romania peste noapte cu legi din astea si aici sunt multe care nu imi convin dar libertatea europeana care o asteapta si romanu e ca sluga la stapan..........

PACO

unii apicultori ori nu gandesc ori sunt   nesimtiti, am sa va dau exemple:daca sunt o suta de hectare de  floarea sorelui si eu am venit deja cu cu 200 de stupi,ma trezesc ca mai vin inca 200 de stupi la acelasi lan , alt exemplu este ajezarea unei alte stupine intre lan si stupina mea,  alt exmplu; dotarita ca unii nu vor sa plateasca ca sa si pazeasca stupii vin si pun stupina langa a mea si exemplele pot continua.

Calinu71

Da suntem romani si din zi in zi mai nesimititi asa este dar sa speram cei care citim si scriem aici nu facem asa ceva. acum as vrea daca se poate sa se raspunda la intrebarea principala la ce distanta stau de lanurile de floare ca la rapita am primit si la ce distanta stam de padurile de salcam si tei stupii mei iii tin de obicei chiar la marginea padurii de salcimi am un loc chiar intre pomi este ok?
Să şti să lupţi când vrei să ai
Să nu renunţi când pierzi sau dai
Să fi şi bun şi înţelept
Şi vei găsi drumul cel drept.

PACO

o sa ti raspund mai mult din practica decat din carti,la amplasrea stupinelor trebuie sa tinem cont de cateva aspecte: stupii sa se afle in raza economica fata de cules(maxim 2 km), albinele sa poata sa ajunga la cat mai multe lanuri - mai ales cand sunt soiuri diferite,cat mai departe de drumuri circulate,cat mai la adapost(mai ales primavara cand sunt vanturi puternice),recomandat ar mai fi la salcamul 1 sa amplasam stupii in afara padurii(tine rece) iar la salcamul 2 in padure, la rapita la cateva sute de matri de lan (daca este posibil, daca nu, merge si in lan),la tei exista mai multe pareri dar eu spun ca merge foarte bine in padure(ceea ce provoaca mortalitate se pare ca ar fi ori polenul de vina sau niste mucigaiuri, oricum ar fi tot ajung in stup la orice distanta te ai afla).mai trebuie tinut con si de culturile apropiate(mi s a intamplat sa ma duc la flore si alaturat era soia, aceasta fiind stropita cu insecticid).
        pana  la urma cea mai buna pozitie este aceea unde poti sa te asezi fara sa i deranjezi pe altii.

Kiwi Bee

Milule , nota zece pt Spania.Si la noi ar trebui niste legi ca  nu sint deloc.

De citeva saptamini am aflat de un apicultor amplasat linga mine la 300m.Incerc sal contactez dar inca far reusita.Am vorbit si cu fermierul la care are stupii pe proprietate(40-50 de stupi) si lam rugat sa transmita numarul meu de telefon la acel stupar.Nu cred ca fermierul sa nu fi facut acest lucru.Dar pauza.............

Pe vremuri si aici in NZ era un bun simt de "gentleman" si stuparii nu se amplasau mai aproape de 1,5km unul de altul.
In ziua de astazi lucrurile sau schimbat de parca nici nar fi existat bun simt vreodata.

La noi stationarul este forma de apicultura cel mai mult practicat si sint putine zone "bune" cu nectar abundent.Toti vor sasi duca stupii in nordul NZ la manuka caci astai cea mai scumpa miere.Apoi se vaita ca media natioanla este de 30kg de miere/stup/an. Binenteles cel care  are 10 mii de stupi nu se vaita.

Eu unul cred ca asociatiile la care sinteti membrii ar trebui sa faca ordine.Daca tot platesti cotizatia de membru sa faca ceva pt tine.

Din pacate lucrurile nu o vor lua inspre binenele tuturor una cu doua.Asta o puteti lua lege nescrisa.

stefan1

  Chiar ma mir de ceea ce scri! Din cat am citit eu despre Noua Zeelanda, m-a impresionat minutiozitatea cu care reglementeaza diferitele situatii care pot aparea (de exemplu in privinta procedurilor daca se descopera Loca americana in stupina). Probabil aceasta rigoare este o mostenire britanica.
  Cat priveste distantele intre stupine, in primul rand trebuie tinut cont de resursele zonei. Daca nu sunt suprafete mari de culturi agricole nemelifere si daca nu sunt decat cele doua stupine, in total sub 100 de familii, cred ca ar putea coexista rentabil. Asta spun fara a cunoaste zona. In plus acum la voi ar trebui sa fie iarna si albinele sa nu mai prea activeze, desi stiu ca iarna este mai blanda ca la noi chiar si in zone mai sudice.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)