deschidere urdinis

Creat de cosmin30, August 24, 2010, 11:53:22 PM

« precedentul - următorul »

cosmin30

spuneti-mi va rog ce deschidere ar trebui sa aiba urdinisul in aceasta perioada. nu as vrea sa am de-a face cu furtisagurile, mai ales ca sunt la inceput de drum...

filip

Eu il am pe toata suprafata ,dar nu dau sirop acum,cine face asa ceva trebuie sa reduca urdinisul la puterea fam de a se apara
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

stefan1

  Depinde de zona in care esti. Daca ai stupi puternici si densitatea de stupi in zona nu este mare, ar fi indicat sa ai inca urdinisele larg deschise. Zilele sunt inca destul de calde si se mai face ventilatie. Nu in acelasi fel se procedeaza daca ai funduri cu sita. Atunci functia de aerisire o are fundul, si urdinisul poate fi mult mai mic, atat cat albinele sa sa nu se inghesuie la intrare si iesire din stup.
  Mai conteaza si ce se intampla in stupinele din zona. Sunt stupari care fac hraniri in aer liber sau chiar in stupi dar care atzatza albinele sa caute miere. Daca stupii tai vor avea miere sau sirop in hranitoare, riscul de a fi asaltati de hoate este mai mare si atunci trebuie sa reduci urdinisele. De asemenea daca observi incercari de furtisag, e bine sa reduci urdinisele. Sunt stupari care acum recolteaza tot din stupi si incep hraniri de completare. Stupii care se vad fara miere sunt mai inclinati sa fure ca sa-si refaca rezervele. Sa nu mai vorbesc ca sunt soiuri de albine mai predispuse la furtisag, si daca nimeresti un asa vecin, poti sa ai probleme serioase.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefanescu

Un filmulet cu un inceput sa incercare de furtisag nu aveti? Nu stiu cu se manifesta.
O zi liniștită și cât mai puțini proști în preajmă (măcar să ne dorim!)

stefan1

 Trebuie doar sa ai dispozitia sa urmaresti albinele la urdinis. In conditii normale, paza aproape ca nu se vede, albinele intra si ies fara a fi deranjate. Cand sunt incercari de furtisag, paza se intareste, albine sunt cercetate si hartuite inainte de a fi lasate sa intre in stup. Apar albine care penduleaza in fata urdinisului, in incercarea sa gaseasca un moment favorabil sa intre in stup. Albinele hoate care sunt prinse sunt obligate sa lase tot ce au in gusa la paznice si asa poate sunt lasate sa fuga. Daca incercarile sunt mai insistente, apar albine inlantuite, care incearca sa se intepe reciproc, apar albine intepate in fata stupului, cu corpul chircit, unele inca tarandu-se inainte de a muri. Cand furtisagul este mai avansat, sunt si alte semne.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)