Diferente in dezvoltare.

Creat de bucovineanu, Februarie 28, 2011, 11:03:39 AM

« precedentul - următorul »

ilalexandru


Spre sfarsitul sezonului, daca in natura nu exista deloc surse de polen, albinele nu iau in crestere ouale depuse de regina chiar daca sunt stimulate cu nectar. Am avut ani cand spre sfarsitul lui august nu mai aveam defel puiet in stupi.

la sfarsitul lunii august se gasesc cantitati mari de pastura in stupi...cel putin in cazul meu. Tinand cont ca ma intorc cu stupii acasa, din pastoral , in jurul datei de 10 august si aici gasesc porumbul la putere plus alte flori. Sunt asezat in zona de deal, foarte bogata in flora de camp, dar slaba in privinta nectarului. Eu cand ma apuc sa strang cuiburile la inceputul lui septembrie scot rame din cuib(gabate la ultimul extras pt ouat) pline cu pastura, dar fara miere pe ele. Primavara incep sa roada la ea de zor...asta la stupii de pa pavilion in care nu am condens. La verticalul de pe jos, se mai intampla se mucigaiasca. Deci hrana proteica au in ei...altul e motivul pt care nu mai i-au ouale in crestere.

bucovineanu

Sigur ca pastura exista in stupi. Dar daca e seceta si albinele nu au de unde sa gaseasca nectar si polen proaspat, reginele inceteaza ouatul mult mai devreme decat atunci cand au ce sa culeaga. Asta am vrut sa spun.

gheghe

      Ma vad obligat sa vin cu o alta reteta de pastrare a polenului proaspat care contrazice reteta pe care am luat-o de pe google si notata mai sus. Reteta este luata din cartea lui A.Malaiu "Sporirea productiei de miere" .Citat :"METODA NERECOMANDATA -Pastrarea la temperatura camerei a polenului proaspat,acoperit cu miere sau sirop de zahar concentrat.Umiditatea din polen dilueaza mierea sau siropul si da nastere la fermentati si la producerea de mucegaiuri. METODA RECOMANDATA .Pastrarea polenului sub forma de amestec de polen cu zahar.Aceasta este o metoda experimentata mult si apreciata ca foarte buna: polenul proaspat recoltat se amesteca cu zahar de granulatie fina,in proportie de 2:1 ca greutate.Amestecul se preseaza foarte bine in vase foarte bine inchise.Pentru a-l feri de mucegaire, la suprafata,este indicat ca inainte de inchidera vasului sa se acopere amestecul cu un strat suplimentar de zahar.Pentru pastrarea polenului astfel tratat,nu este nevoie de a mentine vasele la temperaturi scazute. S-a constatat ca polenul astfel conservat fiind folosit ca hrana pentru albine determina cresterea puietului intr-un ritm deosebit de intens,chiar dupa doi ani de pastrare la temperatura camerei .Polenul ramane moale si cu umiditate normala.Polenul conservat astfel...poate fi preparat turtite si administrat astfel albinelor,...."Stima.

gheghe

Citat din: bucovineanu din Martie 02, 2011, 08:02:57 PM
Sigur ca pastura exista in stupi. Dar daca e seceta si albinele nu au de unde sa gaseasca nectar si polen proaspat, reginele inceteaza ouatul mult mai devreme decat atunci cand au ce sa culeaga. Asta am vrut sa spun.
Cred ca sugerati ideea ca matca inceteaza ouatul in momentul in care natura nu mai ofera polen ,ca o forma de economisire a rezervelor proteice pentru etapele viitoare de dezvoltare.Astfel, faptul ca nu mai cresc puiet presupune prelungirea vietii familiei ,presupune ca pastura respectiva v-a fi consumata de albine pentru costituirea "corpului gras" necesar trecerii iernii, si daca mai ramane,pentru demararea cresterii puietului la inceput de primavara -binenteles apeland si la "corpul gras" daca este nevoie.[Apropo ,ideea sacrificarii prezentului in favoarea viitorului ne-a sugerat-o ele noua sau interpretam prin prizma noastra un" dat natural"?]. Daca asta este modul de interpretare a comportamentului familiei de albine in discutie in astfel de situatii,mie mi se pare logic.Stima.

bucovineanu

Logic asa ar trebui sa fie. Nu stiu cu certitudine daca asa este. Dar stiu ca in acest fel procedeaza familiile de albine. Chiar daca au suficiente rezerve de pastura in stupi, spre sfarsitul sezonului daca nu vine polen proaspat, familiile de albine  inceteaza cresterea de puiet mult mai repede decat in anii normali.