Albina salbatica

Creat de stefan1, Mai 10, 2009, 02:10:41 AM

« precedentul - următorul »

dodo79

seamana mai mult cu bondarul decat cu albina

stefan1

Citat din: bismark din Iunie 26, 2014, 07:33:06 AM
   Da miere face ca as vrea si eu citeva albine de saminta. :razz: :razz:Cu respect

  Asta-i baiul, ca nu prea face! E o albina egoista, care strange numai cat sa manance puii pana se fac mari. Si ea prefera sa rabde de foame din toamna pana in primavara, decat sa-si adune ceva rezerve. Totusi este un bun polenizator pentru unele leguminoase, pentru genul Lavandula (din care face parte levantica), genul Salvia, Wisteria sau mai multe specii de orhidee.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  Cine stie care e denumirea populara a acestei albine?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  Vad ca nu stie nimeni cum se cheama! Probabil cum seamana cu albina melifera, oamenii nu le dau atentie speciala.
  Eu cred ca este o specie din genul Andrena, un gen foarte mare, care cuprinde peste 1500 de specii grupate in peste 100 de subgenuri. In Europa sunt cca 150 de specii de Andrena si in Romania peste 120. O mare contributie la cercetarea acestora a avut-o medicul si naturalistul sibian Eugen Worell, care a descris peste 45 de specii pe langa cele cunoscute in Romania. Colectiile lui au fost predate Muzeului de Siinte Naturale din Sibiu, in jurul anului 1960 (avea si o impresionanta colectie de fluturi ca si de alte genuri de insecte).
  Specia cred ca se numeste Andrena flavipes sau 'albina comuna de nisip'. Este o albina solitara din categoria "albinelor miner", care isi sapa cioburile in pamant. In cazul acestei specii, cuiburile sunt in zone nisipoase sau argiloase, unde femela sapa niste canale de 15-25 cm adancime, din care sapa pe lateral 2-3 celule unde va depune puietul. In fiecare celula pune o bila din polen amestecat cu nectar si un ou. Intrarea principala este pe ziua deschisa, dar o incgide cu o pietricica pe timp de noapte sau pe ploaie. De regula scoate doua generatii de puiet pe an, cu cicluri aprilie-iunie si iulie-septembrie. In a doua generatie ies mai multi trantori decat in prima, dar generatia a doua ierneaza in cuiburi in stadiu de prepupa si ajungerea la maturitate este in primavara. masculii ies cu 1-2 zile inainte de femele. Imperecherea are loc imediat dupa ce femelele ies din cuiburi. Desi foarte multe specii de Andrena sunt specializate pentru un singur fel de flori si isi coreleaza ciclul biologic dupa perioadele de inflorire a respectivei specii, Andrena flavipes (in latina flavi=galben si pes=picior) viziteaza mai multe genuri de flori, dar este considerata si specia care polenizeaza doua specii de orhidee foarte frumoase. Se sustine ca sunt atrase de aceste orhidee, deoarece florile lor emit niste feromoni asemanatori cu o secretie cefalica a acestor albine.
  Andrena flavipes are si mai multi paraziti ca viespea Nomada fucata care depune ouale in cuibul albinei de nisip, dar si de una-doua specii de gandacei care le paraziteaza larvele.
  Nu stiu daca inteapa, dar pe mine a incercat sa ma muste si are niste mandibule puternice.
  Mai dau cateva poze cu aceasta albina. Din unele poze se vad deosebirile fata de albina melifera: se vede zona cu perisori de pe frunte, intre ochi si mandibule, de asemenea perisori mai pronuntati pe picioare, si pe segmentele tersiene. Si pe lateralele toracelui are o zona cu par mai pronuntat, cu rol de inmagazinare si acolo a polenului. Nici in talpi nu au ca albinele acele ventuze si nu pot urca pe suprafete netede.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marian sima

E simpatica aceasta albina care cara polenul pe abdoman ,am vazut-o in activitate.

Ceva si mai interesant.
https://ro.stiri.yahoo.com/plasticul--reciclat-de-albine-s%C4%83lbatice-103545718.html

marian_6777

Citat din: stefan1 din Iunie 25, 2014, 10:25:15 AM
  Numele stiintific este Xilocopa violacea. sau albina de lemn mare (in germana Große Holzbiene).....
Domnul Stefan, continuati sa ne uimiti. In urma cu vreo trei zile, fiind langa stupi, am auzit la un moment dat un bazait puternic.  O insecta cu reflexii albastre metalice incerca sa intre pe urdinis. Albinele o acopereau aproape instantaneu, si in disperarea luptei cadeau de pe scandurica de zbor. Dupa cateva tentative nereusite ba la un stup ba la altul, la un moment dat a disparut. Nu stiu unde. Ieri... surpriza. Langa unul din stupi  zacea moarta.
    Am rascolit netul cautand: rase de albina, albina albastra, etc. Rezultatele, numai balarii . Azi, INTAMPLATOR am gasit postarea dumneavoastra despre aceasta specie. Nu-mi venea sa cred de la cine venea raspunsul la cautarile mele. De aceea va multumesc .
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

State

Ma suna tata sa ma duc la cineva sa iau un roi dintr-un pod.Ajung la om si imi arata o gramada de fan in curte si-mi zice ca acolo e.Atentie: pe pamant.Dau fanul la o parte si observ niste ghemotoace de marimea unui mar, formate din multe bilute mici cat boaba de fasole.Gazele semanau cu albinele, cu mici diferente.Aveau corpul mult mai dezvoltat, mai multi perisori si capul era galben.Toracele era rotund si mult mai mare fata de o albina. Ce naiba erau alea?

stefan1

  Este vorba de un cuib de bondari. Nu stiu de ce nu ai facut mai multe poze.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

sorinma

cand eram copil mai gaseam cand mergeam la coasa cu bunicu prin pamant asemenea cuiburi ...si mierea lor era dulce  :P ...
dar era greu sai confunzi cu un roi de albine si ca numar de indivizi cat si ca marime
Cu cat stii mai mult, cu atat iti dai seama ca stii prea putin ...George Calinescu
Adevarul este rareori pur si niciodata simplu...Oscar Wilde

marian sima

Din pacate polenizatori salbatici au si ei de suferit de pe urma chimicalelor,eram in gradina cand insecta din imagine a picat jos.din ce rasa face parte nu stiu .

stefan1

  Faine poze!
Cred ca-i o specie de Anthophora, poate Anthophora plumipes.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)