Ce operatii se fac la revizia sumara cind temperatura e 14-16 grade.

Creat de filip, Ianuarie 23, 2008, 11:13:13 PM

« precedentul - următorul »

maximus

Citat din: drone1952Maximus, astep sa spui ceva despre raceala oualelor si larvelor, promit sa nu ma enervez cu nervi.
nea ghita,e buna asta cu nervii.intrebarea mea e:te mai poti enerva si cu altceva? :rotfl:
   despre raceala oualor si larvelor voi spicui:
    -la un cuib bine strans,cu albina inghesuita nu vor fi niciodata probleme la sf iernii si inceputul primaverii cand matca oua si albinele micsoreaza ghemul.cine are puiet ramas descoperit nu ierneaza corespunzator
    -nu stiu unde sa incadrez termenul de "puiet racit",ma gandesc ca e bine sa-l folosim daca ne referim la raceala ca scaderea temperaturii,puietul fiind mort,si nu raceala ca o boala in sine.
     -multi confunda puietul varos cu "puietul racit",dar asta e alta treaba.
     -acum pun si io o intrebare:cum ne dam seama ca larvele au ramas descoperite in fagure,si "au racit",sau "s-au racit"?

D006

Nu d-l Drone. Sarbii au adoptat sistemul dar cu rame exclusiv din lemn.

maximus

lulache,care e trendu in climat stabil?te rog spune cateva cuvinte,la cel cu rama de lemn.ce are deosebit,pe unde circula aerul?

filip

Fratilor,sa discutam altfel.O revizie prelungita acum cind temperatura afara e de 14 grade afecteaza sau nu fam de albine?
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

Orice interventie in cuibul familiei de albine o afecteaza. Chiar si in timpul verii cand temperatura este ridicata, are nevoie de un interval de timp pentru a ajunge la normalitate. Daca la temperaturi scazute vom tine mult timp stupul deschis, familia va avea nevoie de un timp mai lung pentru a reface climatul optim,iar regima va sista ouatul in acest timp. Eu nu desfac stupii pina la revizia din martie decat in caz de stricta necesitate.

D006

si cum faci pastoral cu maimutoii prezentati de voi gen TBH. numai cu cutii de volum mare si pline de albine faci productie . O familie puternica face cat 5 familii mici - medii.
Cred ca am vazut pana acum cel putin 10 feluri de cutii dar numai doua NUME REZISTA IN TIMP  Dadant si Langstrot restul se incadreaza la "si altele".
Cand Dadant a aparut cu rama lui apicultorii de atunci i-au zis ca nu va rezista nici 5 ani si uite ca rezista de peste un secol.
Ce a fost de inventat s-a inventat noi nu mai avem nimic altceva decat sa ne luam dupa varfurile din apicultura , asta daca vrei sa faci miere dar daca faci apicultura DOAR DE AMORUL ARTEI POTI TINE FAMILIILE IN ORICE CUTIE VREI.
Citat din: drone1952Dle dragos 2006,
Nu stiu daca postarea imi adresata si mie dar  as spune si eu asa de postare. ME-ul( se spunea acum 15-20 de ani) ca este supul viitorului. In conditiile actuale de clima, de zone melifere, de culturi melifere nu cred ca se mai poate vorbi asa despre ME.(este o parere personala). Cred ca viitorul ptr citiva decade( daca nu sintem pesimisti ca cei care spun ca albina nu mai are decit cam 10 ani) este al stupilor de dimensiuni mici,vezi Warre si TBH. Este doar o parere incercind sa inteleg ce se intimpla in jur.
Cu stima

D006

domnule dragos2006 cam cata miere trebuie sa dea un stup ca sa fie rentabil
cu stima  marius

D006

Dlor,
Va cer scuze daca ati inteles ca eu as fi fanul reviziei pe timp de temperaturi scazute si v-as indemna si pe voi sa faceti acest lucru. Doamne fereste! Ce am vrut sa spun pe parcursul acestor postari e ca o multime de nonsensiri se spun despre puiet,in speta despre oua si larve,cum ca ar raci. Nu,nu racesc iar ceea ce le omoara este lipsa umiditatii. Punct.Nu sint nici adeptul deschiderii nejustificate a stupului si numai daca as aminti 2 lucruri:deschderea si lucrul in stup streseaza albinele si le trebuie cam mult sa-si revina.Nu spun cit ca iar sare unu cu cutitul in spate.
Cu stima

D006

Citat din: mariusdomnule dragos2006 cam cata miere trebuie sa dea un stup ca sa fie rentabil
cu stima  marius
de ce nu raspunzi dragos 2006 la marius
sau cei care au stupi mai multi cred ca fac mai multa miere ca cei cu putini
ma refeream la kg/fam sau numai cei cu multi trebuie sa faca miere nu?
poate si cei care au putini pot face miere indiferent de lada conditia principala este sas prinzi vreme si sa fie floare bogata in nectar, dejaba ai albine daca prinzi ploii
   va salut si sper ca nu am deranjat kalin

D006

"si cum faci pastoral cu maimutoii prezentati de voi gen TBH"
D-le dragos 2006 ,
am sa va raspund eu (indirect fiind implicat).
In postarea d-lui Drone se disting doua idei si anume:
- Neadaptarea ME-lui la conditiile de clima si zone melifera din tara noastra (nerelevanta in discutia noastra);
- ''Cred ca viitorul ptr citiva decade( daca nu sintem pesimisti ca cei care spun ca albina nu mai are decit cam 10 ani) este al stupilor de dimensiuni mici,vezi Warre si TBH. Este doar o parere incercind sa inteleg ce se intimpla in jur.''
-Fragment in original =="At a showdown meeting, between Lord Rooker, the farming minister, and the BBKA last month, the minister refused to increase the spending, even though in November, he appeared to admit the severity of the threat, when he said: "If we do not do anything, the chances are that in 10 years' time we will not have any honeybees."==
- In contextul celor scrise , d-l Drone, sugereaza ca supravetuirea albinei este intoarcerea la natura, exemplificand doua concepte diferite prin enumerarea celor doi stupi : warre-ul (climatul stabil al scorburei milenare) si TBH-ul (roii mici si usor adaptabili din sudul Africii).
  "Cand Dadant a aparut cu rama lui apicultorii de atunci i-au zis ca nu va rezista nici 5 ani si uite ca rezista de peste un secol."
Discutia era despre strategia de marketing adoptata de Dadant, dar s-a dovedit ca pretul si promovarea unui stup mic oferit spre vanzare in perioada 1885 - 1900 i-au facut mai populari.
Pt. ca am inceput cu pastoralul "maimutoilor" va dau o sugestie :

D006

iN ROMANIA ZILELOR NOASTRE cheltuielile cele mai mari se inregistreaza la deplasarea in postoral si cu forta de munca.
cHELTUIELILE DIFERA DE LA ZONA LA ZONA  dar eu zic ca daca bagi un leu si scoti 2 ai un profit bun.
pe intelesul tuturor ca sa fii rentabil trebuie sa extragi o medie de 50  kg. pe familie . Dar mai sunt extremele , un an prost unde extragi un 35 kg. sau daca esti mare meseriasi si dai lovitura la fiecare deplasare ajungi la 100kg. pe familie.
important este sa scoti mai mult decat bagi!
Citat din: mariusdomnule dragos2006 cam cata miere trebuie sa dea un stup ca sa fie rentabil
cu stima  marius

D006

tatelu nu am raspuns pentru ca am fost plecat sa pun la punct excursia la targul apicol de la Plevna -Bulgaria.
PS conteaza in final cantiatea totala si nu exceptiile ,  degeaba tu cu 10 stupi faci 30 de kg. pe familie ca nu se compara cu 15kg. de la 200 de familiii...
Citat din: kalin_kalin
Citat din: mariusdomnule dragos2006 cam cata miere trebuie sa dea un stup ca sa fie rentabil
cu stima  marius
de ce nu raspunzi dragos 2006 la marius
sau cei care au stupi mai multi cred ca fac mai multa miere ca cei cu putini
ma refeream la kg/fam sau numai cei cu multi trebuie sa faca miere nu?
poate si cei care au putini pot face miere indiferent de lada conditia principala este sas prinzi vreme si sa fie floare bogata in nectar, dejaba ai albine daca prinzi ploii
   va salut si sper ca nu am deranjat kalin