• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Placi de zahar candi

Creat de oroles, Septembrie 16, 2014, 09:08:55 p.m.

« precedentul - următorul »

marian sima

Nu vad rostul acelei aerari a siropului ,eu am facut sirop invertit 5;1 si o mica parte a ramas in oala a doua zi dimineata era solid.

Cred ca pentru a nu se mai inmuia la caldura trebuie 8;1 si obtii acadele .

oroles

Eu nu mai inteleg nimic. Cu ce ati naclait albinele? Cu candi sau cu fondant?

))/

Care e mai buna: fondantul  sau candi?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Am ridicat astazi capacul sa vad daca s-au naclait albinele si daca curge. Desi afara au fost peste 20 de grade, nu s-a prelins nici macar un strop. Mai mult, albinele rosesera tuneluri in fondant, exact deasupra lufturilor dintre rame. :D Partea din margine unde era mai subtire au ros-o drept de ziceai ca era taiata cu cutitul. Tot lingand albinele s-au facut mici ogasuri in fondant de am crezut ca la mijloc zaharul a ramas cristale intregi. Cand am luat cu dalta din el am observat ca nu are niciun cristal. . Am o mica banuiala ca iarna, daca au mancare si nu se ating de el se va prelinge. Si de la caldura si de la umezeala. Oricum la iarna am sa il fac un pic mai tare. Cca 190 de ml de apa per kg de yahar.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

cristi75

am folosit si turte si placi de zahar candi
candi odata intarit nu mai curge neam si daca stii ca ai polen destul in stupi si nici nu ai timp sa tot verifici o placa de 2=3 kg te scoate din iarna, am un cunoscut  care asa face de ani buni
turta e mai versatila pentru ca poti sa bagi in ea ce vrei si protofil si polen si miere si tratamenta etc

oroles

Multumesc cristi75! Imi poti spune cum faceai candi si cum faceai serbetul? Sunt foarte contrariat de modul in care sunt prezentate retetele in diferite surse. Iata cateva retete pentru a vedea cat de diferit. Din punctul meu de vedere cea mai buna reteta e cea pe care o stapanesti.

http://www.proapicultura.ro/iernarea_familiilor_de_albine/capitolul6_text.htm

Citatc) Şerbetul fiert (după prof. dr. E. Mureşan şi ing. C. Mihăilescu).
..... Se poate prepara din zahăr cu apă sau ceai, sau din zahăr şi miere de albine cu apă sau ceai. Pentru prima variantă, la 10 kg de zahăr se folosesc 2,300 l apă sau ceai de plante medicinale. Pentru a doua variantă, la 10 kg zahăr şi 2 kg miere de albine se adaugă 1,750 l apă sau ceai de plante medicinale. Indiferent de variantă, cantităţile indicate se introduc într-un vas emailat de mare capacitate, deoarece în momentul preparării volumul conţinutului creşte mult din cauza spumei care se formează. Siropul astfel obţinut se pune al fiert la un foc slab şi se urmăreşte momentul în care începe fierberea. Cu un termometru măsurăm temperatura, şi când aceasta a ajuns la 116-117°C siropul se consideră suficient de fiert şi se dă jos de pe foc. în lipsă de termometru se poate folosi o metodă mai simplă care ne indică terminarea invertirii zahărului: într-un pahar cu apă rece se picură cu o linguriţă din siropul care fierbe; dacă picăturile de sirop nu se amestecă cu apa din pahar şi formează o bobită este dovada că şerbetul este gata. în cazul când la prepararea şerbetului se foloseşte şi miere de albine, aceasta se adaugă numai când şerbetul s-a terminat de fiert. Se toarnă apoi compoziţia într-un vas curat care a fost udat în prealabil cu apă rece. în acest mod se împiedică formarea de cristale mari de zahăr. Se lasă să se răcească până ce totul ajunge la temperatura de 40°C. în acest moment se începe învârtitul siropului cu o lopăţică de lemn, efectuând mişcările într-un singur sens, până când siropul începe să-şi schimbe culoarea spre alburiu şi apoi alb, întărindu-se. Frecatul şerbetului este încheiat atunci când săltând lopăţică şerbetul care curge de pe aceasta nu se scufundă în restul masei şerbetului ci rămâne la suprafaţă. După răcire se ambalează în hârtie cerată sau pungi de plastic în cantitate de 500 g până la 2000 de grame, în funcţie de necesităţile familiei respective.


Alta sursa:

http://www.apiflora.ro/articole/hrana_energetica_proteica/hrana_energetica_si_proteica.pdf
La astia nu intelegi ce faci dupa ce il racesti pana la 80 de grade. Eu l-am lasat pana la 80 de grade si de la aceasta teperatura l-am luat la invartit. A iesit exact ce imi doream.

Si exemplele pot continua. M-am apucat acum sa fac 2 turte ca sa stiu exact cum voi proceda la iarna. Dupa calculele mele majoritatea au miere cat sa iasa in primavara. Am si cativa mai pacatosi dar intentionez ca incepand cu ianuarie sa ii trec pe turte.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

cristi75

nu am facut niciodata serbet, tocmai pentru a putea adauga polen si protofil si a nu distruge principiile active
turta o fac simplu amestecand zaharul pudra cu ceai sau cu apa calda pana ce obtin consistenta necesara.
o pun in pungi de unica folosinta
nu trebuie sa ne complicam inutil, singurele conditii pentru o turta reusita sunt sa nu curga  iar zaharul sa fie cat de fin se poate ca sa nu il aduni dupa aceea de pe fundul lazii

dan sebastian

Am avut probleme cu turta. La temp camerei era tare, consistenta, ca o placa, dar deasupra ramelor a curs desi era in punga. Prefer Apifonda tot in punga. Anul asta am fost la rapita si am pastrat mierea pt la primavara, direct fara nimic altceva.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

oroles

Ca sa nu curga fondantul, englezii pun dedesubt plasa.

Feeding fondant to bees
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Azi am verificat daca au tras turta experimentala. Nu a ramas nimic din ea. Au lins tot. Nu s-au naclait deloc desi am pus- o direct pe rame fara punga. Saptamana asta mai fac o turta si o sa experimentez in casa sa vad daca se scurge. Am sa ridic temprratura si umiditatea, la fel ca in stup.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

dan sebastian

Pe fundul stupului te-ai uitat ? Acum fiind cald ziua stau toate pe ea si o baga in rame. cand s - o raci si nu o mai ia la fel de repede, curge si le neclaieste si ramai fara ele. pune-le macar o punga peste rame, sub turta.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

oroles

Aveti idee daca hartia de copt intepata poate fi roasa de albine sa ajunga la turta?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

dan sebastian

Stiu ca rod si cartonul. Nu e insa necesar sa o ia turta astfel. Daca are intrare pe laterala sau pe deasupra e suficient. Pungile mi se par mai ieftine si mai usor de folosit.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

apivasmob

Citat din: dan sebastian din Octombrie 20, 2014, 11:45:01 a.m.
Pe fundul stupului te-ai uitat ? Acum fiind cald ziua stau toate pe ea si o baga in rame. cand s - o raci si nu o mai ia la fel de repede, curge si le neclaieste si ramai fara ele. pune-le macar o punga peste rame, sub turta.


Sau pe o bucata pe plasa de tantari.(Plasa ptr fAV)
Sanatate tuturor apicultorilor

Cubby

dar de ziar ce ziceti. perforat desigur.

dan sebastian

nu cred ca e eficient ziarul. macar carton. nu e nevoie de perforare ca-l ia si pe laterale.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.