• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Retete diverse de hranire artificiala

Creat de dragos2006, Februarie 05, 2010, 10:37:51 p.m.

« precedentul - următorul »

D006

Zahar candi simplu sau cu miere
    Intr-o anumita perioada acest produs era des folosit de catre apicultorii romani,datorita usurintei in administrare si pentru ca se gasea de vanzare la magazinele ACA.Dincolo de toate,placile de zahar candi raman in topul preferintelor,insa exista o problema.
    Prepararea necesita un instrumentar mai divers si o mai mare atentie din partea apicultorului.Ustensilele necesare "fabricarii" sunt:oala smaltuita sau de inox 10 litri,termometru industrial +120/+150 grade C,tavi 150/250/10 mm,coli hartie pergament,lingura de lemn sau paleta.
    Mod de preparare : Se amesteca in oala,5 kg de zahar tos si 1 litru de apa.Pana incepe fierberea mai amestecam cu lingura,din cand in cand,pentru a nu se prinde de fundul vasului.Dupa topire,se fierbe continutul 15 min,spumuim si stergem cu carpa uda peretii oalei,dupa care se masoara temperatura lichidului.Cand termometrul arata 116 grade C,vasul se ia de pe foc si se lasa la racit.
    Dupa 5-8 minute se incepe amestecatul.Cand compozitia devine mai deschisa(catre crem) si opune rezistenta marita,se toarna in tavi.Tavile trebuie in prealabil pregatite astfel : se umezesc usor si se tapeteaza cu hartie pergament.Odata turnata compozitia in tavi,aceasta se lasa nemiscata pana ce cristalizeaza.Dupa racirea totala a placilor de zahar,se scot prin ridicarea de hartia pergament si se depoziteaza in locuri uscate si racoroase.
    Mod de preparare,zahar candi cu miere : Ca si la serbet,exista varianta adaugarii unei cantitati de miere,pentru a face mai atractiv produsul. Pentru obtinerea acestor placi de zahar candi cu miere,se procedeaza ca si in varianta simpla.
    In momentul cand amestecul ajunge la temperatura de 116 grade C,se adauga 5-600 g miere in clocot.Obtinem aceasta miere cu ajutorul unui vas cu fundul gros(tuci,inox etc.)si amestecand continu sa nu se prinda.Dupa ce am adaugat mierea,amestecam timp de 1 min., si luam de pe foc.In continuare procedam ca pentru reteta fara miere.
    Mod de administrare : Aceste placi de zahar candi se pot da albinelor in iarna(la familiile ramase fara provizii)si in stimularea de primavara si sfarsit de vara.
       Paste si amestecuri proteice
    Amestecurile proteice sunt folosite des in practica apicola.Pe langa administrarea diferitelor produse glucidice,in perioadele de crestere a puietului(cand nu exista polen suficient in natura),folosirea lor este foarte indicata.Asa vom avea generatii tinere de albine,bine hranite si dezvoltate.In cele ce urmeaza va vom prezenta retete de amestecuri proteice in care igredientele sunt diferite :
    Pasta de polen si miere : Pasta se prepara din 1 parte polen si 1,25 parti miere,framantand cele doua ingrediente.Polenul strans de albine,conditionat si conservat se macina fin.Atat mierea cat si polenul trebuie sa provina de la familii de albine sanatoase.Corectia consistentei se face adaugand polen sau miere dupa nevoie.Se administreaza in turtite pe folie sau tifon,deasupra ramelor.
    Pasta de miere,zahar pudra si drojdie de bere : In practica apicola polenul poate fi inlocuit cu drojdia de bere inactivata.Amestecul se face din 3 parti zahar pudra,1 parte miere lichida,1/2 parte drojdie de bere.Se framanta toate ingredientele,si se corecteaza consistenta prin adaugarea de zahar pudra sau miere.Se administreaza sub forma de turtite de 200-250 g,primavara sau vara.
    Pasta de miere,zahar pudra si lapte praf : Un alt inlocuitor al polenului este laptele praf degresat.Turtitele se prepara din 1/2 parte lapte praf degresat,2 parti zahar pudra si 1,5 kg. miere.Se corecteaza consistenta adaugand zahar pudra sau miere.
    Amestec de sirop,polen,faina de soia : Siropul de zahar poate fi folosit si el ca baza in amestecurile proteice.La 6 litri de sirop de zahar,se adauga 0,5 kg polen macinat fin si 1,5 kg faina de soia degresata.Componentele se amesteca bine,pentru a nu face cocolosi si se administreaza familiilor de albine in cantitate de 500 g la cateva zile.
    Amestec miere,sirop,faina de soia,lapte praf,drojdie : Se realizeaza un amestec din urmatoarele ingrediente: 3 parti faina de soia degresata,1 parte lapte praf degresat,1 parte drojdie de bere uscata(instant).Peste aceste componente se toarna miere sau sirop de zahar dens pana se ajunge la consistenta dorita.Se livreaza albinelor sub forma de turtite.
    Amestec zahar tos si lapte praf : Se amesteca 1 kg zahar tos cu 50 grame de lapte praf degresat.Se administreaza vara in hranitor,la intervale de 1-2 saptamani.Pentru a creste interesul albinelor pentru amestec,se poate umezi usor cu putina apa sau miere,deasupra.
    Amestecuri proteice pentru "roiurile la pachet" : Sunt special concepute pentru hranirea acestor roiuri.Principiul de baza este acela de a nu se folosi miere sau polen recoltat de albine.Respectand acest principiu,putem avea familii sanatoase in anul urmator formarii acestor roiuri.Amestecurile se obtin astfel: se framanta sau se amesteca sirop de zahar sau serbet cu o cantitate de polen de porumb,alun etc,recoltat manual de catre apicultor,prelucrat si conservat.In locul polenului se poate folosi drojdia de bere sau alti inlocuitori ai acestuia.Cantitatea de polen sau inlocuitori nu trebuie sa depaseasca 10-15% din cantitatea zaharului sau siropului.
    Pasta de miere si pastura : O reteta mai veche,dar totusi de actualitate este pasta de miere si pastura.Cum se procedeaza : in luna ianuarie se expun fagurii cu pastura la ger.Inainte de a ingheta pastura (atentie,se depreciaza) si cand devin casanti,se taie in fasii prin mijlocul celulelor,care fasii se freaca intre palme.
    Pastura astfel obtinuta se amesteca cu o cantitate egala de miere lichefiata si se pune in borcane.Cand borcanul este aproape plin,se toarna deasupra inca un strat de miere.Spre sfarsitul iernii,cand vrem sa hranim albinele,trecem amestecul de miere si pastura prin masina de tocat.La 2 kg. de pasta,se toarna picurand si amestecand,1 litru apa calda,in care am dizolvat 20 g sare de bucatarie.
    Se fac turtite de 0,5 kg. si se administreaza deasupra ramelor.Administrarea poate dura pana la aparitia polenului in natura,din 10 in 10 zile.Pentru prevenirea aparitiei nosemozei,o parte din apa se poate inlocui cu ceai medicinal sau Protofil.
    De avut in vedere : Cea mai buna hrana proteica este pastura in faguri(de la rezerva stupinei) ; amestecurile si pastele cu adaos de drojdie de bere sau alti inlocuitori,se prepara in ziua hranirii si se livreaza albinelor in doze mici ; mierea folosita in amestecuri trebuie lichefiata ; polenul recoltat de albine se macina fin cu o rasnita ; pastura nu trebuie sa fie veche(max. 1 an)sau inghetata ; prin folosirea amestecurilor proteice,primavara se pot activa sporii de nosema,in acest sens trebuind luate masuri de preventie ; cel mai sigur polen(din punct de vedere sanitar) este cel recoltat manual de catre apicultor ; inlocuitorii de polen se folosesc in ultima instanta,cand nu dispunem de polen sau pastura.
       Polenul - recoltare , conditionare , conservare
    Pentru a avea cantitati suficiente de polen,necesar prepararii amestecurilor si pastelor proteice,stuparul trebuie sa se ingrijeasca din timp de recoltarea, conditionarea si conservarea acestuia.
    Recoltarea polenului de catre albine : Se face de catre albine,prin instalarea de catre apicultor a colectorului de polen.Conform recomandarilor,instalarea se face primavara,cand avem cel putin 4 faguri cu puiet de marimea 415/270 sau 6 faguri de marimea 415/205.Se stie ca prin folosirea colectorului,se retine max. 20% din cantitatea totala recoltata de albine.Asezarea colectoarelor se face seara,pentru ca dimineata albinele sa faca o recunoastere sumara.
    In timpul culesurilor mari,colectoarele de polen nu se folosesc ,pentru ca stanjenesc albinele culegatoare de nectar.La intervale de 7-8 zile,colectoarele se ridica,pentru a lasa liber zborul trantorilor.Incepand cu data de 1 august,folosirea acestora inceteaza,pentru ca in aceasta perioada albinele au nevoie de cantitati mari de polen,necesar formarii corpului gras.
    Recoltarea polenului de catre apicultor : Un polen sigur,necontaminat,este cel pe care il recoltam manual.Vara cand porumbul este in spic(in preajma polenizarii stiuletelui),se pot strange cantitati importante de polen,aplecand si scuturand aceste spice,intr-un sac usor de panza subtire sau deasupra unui sort cu care suntem legati.La fel si primavara de la alun,arin,salcie se pot recolta cantitati mari.
    Conditionarea polenului : Indiferent de modul colectarii polenului,acesta trebuie conditionat (cernut,uscat).Polenul recoltat de albine se intinde pe coli mari de hartie in straturi de 1 cm,se cerne,se alege de corpuri straine mari si se usuca in curent de aer.Temperatura incintei trebuie sa depaseasca 25 grade C,iar umiditatea sa fie cat mai scazuta.De 2-3 ori pe zi rascolim polenul pentru a grabi evaporarea apei.
    Granulele de polen sunt bine uscate (8%apa),cand trecand polenul dintr-o mana in alta se aude un sunet metalic.O alta modalitate de constatare a uscarii este aceea de a freca cateva granule intre degete.Daca sfaramaturile nu se omogenizeaza si raman independente,totul este in ordine.Dupa uscare,se va mai face o cernere pentru o mai buna separare.Polenul recoltat manual se usuca in acelasi mod,necesitand insa o mai mare atentie,datorita faptului ca este foarte fin.Bineinteles cei care au un uscator de polen, vor executa uscarea mult mai rapid.Un principiu de baza este acela ca temperatura de uscare sa nu depaseasca 45 grade C,indiferent de modalitatea uscarii.
    Conservarea polenului : Dupa ce stuparul si-a uscat polenul,trebuie sa-l conserve pentru a rezista pana in momentul folosirii.In aeasta directie,se cunosc mai multe metode:
     O conservare buna si simpla se poate face prin ambalarea polenului bine uscat in pungi de polietilena,etanse si bine sigilate.Deoarece polenul este un produs hidroscopic,depozitarea acestor pungi se face in incaperi racoroase si lipsite de umiditate excesiva.
    O alta metoda cu un grad mai mare de siguranta este amestecarea polenului cu zahar pudra.Fiecare kg de polen se amesteca cu 1/2 kg zahar pudra si se ambaleaza in recipiente ermetic inchise,avand un strat suplimentar de zahar la fund si deasupra.
    Conservarea polenului in miere lichida,este o metoda larg folosita.Un kg de polen se amesteca bine cu 0,4 kg miere lichida si usor incalzita si se ambaleaza in borcane cu capac.Deasupra amestecului se mai pune un strat de miere pentru protectie. Borcanele se tin la frigider pana la folosire.
    Exista pentru conservarea polenului si doua metode chimice.Una consta in introducerea unui anume volum de CO2 in sacul cu polen si sigilarea ulterioara.Inainte vreme se goleau doua capsule de autosifon,acum se impune deplasarea la un centru de sifoane care poseda butelii de CO2.
    Cealalta modalitate este introducerea in sacul cu polen a catorva bucati de vata impregnate cu teraclorura de carbon.Doza uzitata este 20 picaturi la kg de polen.Tetraclorura de carbon se gaseste in farmacii,unde se foloseste ca reactiv.
    Bibliobrafie : C . Antonescu - Albinele si....noi ; edit.2 - 1984 ; E .Marza si N. Nicolaide - Initierea si practica in apicultura , 1990 ; Z . Voiculescu - Colectarea si conditionarea polenului ,Apicultura in Romania nr.4 ,1982 ; M . Atanasiu - Prelucrarea zaharului in stupina , Apicultura in Romania nr.10,1989.
Atentie! Sa-mi fie iertat dar nu mai cunosc sursa de provenienta a retetelor. Analizati-le si daca le considerati utile, experimentati-le.
                               RETETA NR 1.
HRANA PENTRU IARNA.
3,5 kg zahar pudra, 150 ml protofil, zeama de la 5 lamii, 0,25 lt. ceai de mai
multe plante medicinale, 1kg. miere zaharisita s-au buna.
Se amesteca pina ce se obtine o pasta virtoasa ce se poate intinde cu facaletul in
foi de 5mm.
Cantitatea obtinuta ajunge pentru aproximativ 50-60 stupi.
                              RETETA NR 2.
INLOCUITORI DE POLEN.
20 linguri cu virf de faina de soia, 20 linguri cu virf de zahar pudra,
20  linguri cu virf de lapte praf si 0,8 kg. Miere.
Se amesteca pana se obtine o pasta ce se poate intinde cu facaletul in
foi de 5mm.
Cantitatea obtinuta ajunge pentru aproximativ 30 stupi.
                              RETETA NR 3.
HRANA STIMULENTA DE CRESTERE A PUIETULUI.
0,6kg zahar, 3 pahare obisnuite cu apa, 50 gr. drojdie de bere proaspata sau uscata, un pahar cu miere .
Apa se fierbe, se pune zaharul si se amesteca pina  se topeste si se strecoara.
Drojdia se freaca cu doua linguri de zahar si putina apa pina se obtine o pasta omogena ca smintina, dupa care drojdia se toarna in siropul obtinut si se mai da un clocot.
Dupa racire se amesteca cu mierea si se pune in hranitor la fiecare stup, aproximativ 200 gr de amestec.
Se administreaza cu 51 de zile inainte de aparitia primului cules.
Cantitatea obtinuta ajunge pentru aproximativ 5 stupi.

sfantul spiridon

eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

ioanardelean55

RETETA NR 1.
HRANA PENTRU IARNA.
3,5 kg zahar pudra, 150 ml protofil, zeama de la 5 lamii, 0,25 lt. ceai de mai
multe plante medicinale, 1kg. miere zaharisita s-au buna.
Se amesteca pina ce se obtine o pasta virtoasa ce se poate intinde cu facaletul in
foi de 5mm.
Cantitatea obtinuta ajunge pentru aproximativ 50-60 stupi
3,5 Kg zahar + 1 Kg miere zaharisita = 4,5 Kg pasta  : la 55 stupi = Apr. 0,007 Kg/fam ce inseamna asta ??? nimic !!!! undeva e gresala .Poate la 5-6 stupi asa mai merge.
:hi:  :hi:  :hi:  :hi:

D006

Imi cer scuze! Am specificat:"Atentie! Sa-mi fie iertat dar nu mai cunosc sursa de provenienta a retetelor. Analizati-le si daca le considerati utile, experimentati-le." In general, apicultorii sunt baieti destepti, fie ei si incepatori, nu sunt analfabeti!! :hi: Ca idee, luati ce e bun din retete si adaptati-le conditiilor locale.

D006

[][][][][]     Imaginativa o foaie de PFL melaminat -in lungime de 110 cm. si
[][][][][]   
[][][][][]    o latime de 60 cm., impartita de sipci de lemn de dimensiunea de
[][][][][]    1,5/1 cm. Va  iesi 20 de dreptunghiuri (5 sipci de 1,10 cm , 2 sipci de 60 cm pt. capete si 16 sipci de 10 cm pe mijloc ) in aceste dreptunghiuri turnam placile de zahar candi. Procedam astfel-- luam 20 de foi hartie de scris serox le taiem la dimensiunele da 26/16 cm si le punem in aceste dreptunghiuri modelind forma lor cu mana.Luam o oala de 2o litri emailata sau de inox si punem 2,3 litri apa( cel mai bine ceaiuri din mai multe plante) 10 kg. zahar si la foc domol si sub  supraveghere permanenta ,mesteacam din cand in cand si cand  incepe sa dea in clocot, introducem termometrul industrial  si mestecam continiu in spuma ce se creaza, la un moment dat incepe sa dispara spuma,sintem atenti acum la termometru ,cand apare temperatura de 116_- 117 nu mai mult de 118 /gr.C si nici maputin de 116 gr. luam oala de pe foc si  asteptam sa se mai reduca temperatura  apoi mestecam intr-o singura directie pana  cand incepe sa se schimbe culoarea si cu un ibric de 500gr-1kg. turnam  in formele facute.Pe timp rece intr o ora se intaresc. La loc uscat si rece sa pot pastra mult timp.Aveti curaj si faceti ,eu de peste 10 ani folosesc aceste placi in hrana albinelor  atunci cand este necesar, sunt consumate in totalitate,.Atentie sub oala  cand o luati de pe foc puneti  un material izolant  incepe intarirea de jos in sus. Desenul alaturat  este numai o sugestie  ,, nu oarta grafica ,, . Puteti  desface hartia in  momentul darii in hranire  (folositi hartie simpla dar ne imprimata, numai sa fie rezistenta) Va urez succes.

D006

Va sfatuiesc ca polenul introdus in turte sa fie conservat nu prin uscare ci proaspat pus in congelator.
Sa constatat ca polenul uscat isi pierde propitatile incepand de la 3 luni de la recoltare la 1 an nu prea mai prezinta interes  ( aviz petru cei care pastreaza polenul cu anii)

proapis13

Cu privire la polen
Eu le dau polen de la mine uscat si tras prin moara de
huroaie 25/100 polen / kg de zahar la primul zbor :nod:  :hi:

piti

Am facut si eu o reteta de turte apropiata de cea expusa de dl. Raduta, sau mai bine spus am facut experimente pe aceasta tema:  Ceai de plante 3 litri, zahar 18 kg, suc din 4 lamai. Se fierbe pana la 116 grade . Am luat o proba si am racit-o rezultatul: a iesit o turta de zahar de culoarea uleiului, fara cristale la racire, consistenta aluatului sau poate un pic mai moale cu un grad de aderenta foarte ridicat, foarte greu de lucrat cu acest tip de zahar din cauza ca se lipeste de orice. Problema care mi-a dat de gandit, fiind asa de moale, este aceea ca din cauza conditiilor din stup acesta turta o sa devina mai fluida de atat si o sa curga printre rame si implicit pe albine, lucru ce ar putea sa distruga familia, din acest motiv nu am lasat sa se raceasca amestecul si l-am pus din nou pe foc adaugand inca 4 kg de zahar si am lasat sa fiarba pana cand lund proba cu ligurita si racita in apa rece sa stea pe lingurita, temperatura in schimb a ajuns la 120 grade si a luat un pic de gust de zahar ars. Am lasat sa se raceasca compozitia pana pe la 50 grade cand cu un polonic am pus in pungi cate 1 kg de compozitie. Acestea dupa ce sau racit au avut o consistenta destul de buna si culoarea coniacului. Am pus cateva turte din acestea la cateva familii care aveau deja albine pana sus pe rame. Dupa urmatoarea vizita la albine o sa va spun cum au reactionat albinele la aceste turte si mai ales cum sau comportat turtele la conditiile din stup.

gheghe

Sperand sa nu lezez pe nimeni cu interventia mea,imi permit sa remarc,ca o parte din retetele de mai, sus par a fi  usor alambicate,fapt recunoscut si de domnul EN.In cartea domnului A.Malaiu "Sporirea productiei de miere"in subcapitolul"Modul de administrare a substituientilor de polen" la un moment dat scrie ,citez :"Mai intai trebuie sa se afle continutul in proteina pe care il are amestecul de substituienti.De exemplu,daca folosim 50% faina de soia,25% drojdie de bere si 25% lapte praf, vom obtine urmatorul continut de proteina in amestec:-50g faina soia cu 44% proteina=22g proteina;-25g drojdie cu 44% proteina =11g proteina;-25g lapte praf cu32% proteina =8g proteina.Rezulta ca 100g substituienti=41g proteina.  Ca sa obtinem o pasta cu 15% proteina urmeaza sa aflam in ce cantitate de pasta trebuie sa se gaseasca cele 41grame din amestec.Se aplica regula de trei simple: 41x100:15=275.Adica la cele 100 grame amestec de soia,drojdie si lapte praf mai trebuie sa adaugam inca 175g de zahar pudra si miere,pentru ca in total sa faca 275g pasta.Mai subliniem ca.........nivelul proteic al hranei acceptat cu usurinta este de 10-15%."   M-am gandit ca acest paragraf ar putea fi de ajutor celor ce nu au aceasta carte.Cer scuze celor ce nu aveau nevoie de aceasta informatie.                   

gheghe

Va salut domnule Pharaonu75.Cu regret va anunt ca nu am dotarea necesara si -din pacate-nici abilitatile necesare in exploatarea cu "demnitate" a capacitatii calculatorului.

pharaonu75

Va multumesc pentru raspuns! Cu rabdare si ambitie veti reusi sa "imblanziti fiara" de pe biroul dumneavoastra! :hi: :hi:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)
Sun Photo     YouTube