• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Mesaje Recente

Pagini 1 ... 3 4 5 6 7 ... 10
41
SITUAŢII ANORMALE / Re: Pot decide albinele sexul ...
Last post by stefan1 - Iulie 07, 2020, 08:01:03 p.m.
Citat din: mape 48-petru manea din Iulie 05, 2020, 09:33:06 p.m.Botca din imagine poate fi din larva de trantor.Eu nu las nicio botca din apropierea puietului de trantor.

Citat din: Closcutz din Iulie 05, 2020, 11:43:47 p.m.E posibil sa fie din larvar de trantor, dar nu prea pare.

Citat din: MirceaCalin din Iulie 06, 2020, 01:27:10 a.m.Domnilor, am lăsat-o de dragul experimentului, pentru că intenționez să înlocuiesc regina care va ecloza...
Oricum, mulțumiri pentru opinii !!!

Citat din: stefan1 din Iulie 06, 2020, 04:39:17 a.m.In mod sigur e o botca buna si o sa dea o regina faina. Mi s-a intamplat de multe ori. Si anul asta am intr-un nucleu o astfel de matca, crescuta intr-un fagur exclusiv de trantori.
 Intr-o lada de 18 rame, albinele au inceput sa creasca botci de roire. Am distrus toate botcile, dar si pe diafragma era crescut un fagur exclusiv de trantori care era cu puiet mic si cu oua dar si cu miere necapacita. Pentru ca imi permitea locul, am intors diafragma cu fagurul in exteriorul cuibului, sperand ca acolo va abandona puietul si va muta nectarul in cuib sau cat. La un control peste cca 10 zile am ramas surprins ca erau tot foarte multe albine pe acest fagurel, desi era in afara cuibului. Cand m-am uitat mai bine, in partea de jos a fagurelui era o botca aproape matura, langa puietul exclusiv de trantori. Am decupat-o si am facut un micronucleu cu ea si cu albine din acea familie. A iesit o regina frumoasa si la 7 zile de la eclozare a inceput sa oua. Inca e in micronucleu, cu puiet capacit si necapacit foarte fain.
  Poate vom discuta odata un subiect mai putin dezbatut: albinele pot controla sexul puiului care iese dint-un ou, cu conditia ca oul sa fie facut de o regina fecundata.

Citat din: Closcutz din Iulie 06, 2020, 09:37:04 a.m.Pe tema asta m-am contrat un pic cu dl Ignatov.  Se pare ca descoperiri recente susțin că albinele sunt cele care decid dc oul va fi fecundat(pt lucrătoare și regina) sau nefecundat (pt trăntori).Eu am Facut pe Gică Contra în defavoarea acestei idei pe care nu am gasit-o in vreo lucrare apicola. 
Citat din: MOTANUL din Iulie 06, 2020, 06:41:44 p.m.
Citat din: stefan1 din Iulie 06, 2020, 04:39:17 a.m.Poate vom discuta odata un subiect mai putin dezbatut: albinele pot controla sexul puiului care iese dint-un ou, cu conditia ca oul sa fie facut de o regina fecundata.

Eu sunt foarte interesat de subiect. Am tot vrut sa intreb cum poate o regina fecundata sa depuna ou de trantor(nefecundat) si de lucratoare sau regina in acelasi timp? Ce se intampla?
Ce determina transformarea in trantor sau lucratoare?

Citat din: Closcutz din Iulie 06, 2020, 10:59:07 p.m.Lucrările mai vechi spuneau că mărimea celulei influențează abdomenul matcii:celula mai mică de albina lucrătoare apasă pe abdomenul matcii și atunci este eliberat un spermatozoid care fecundeaza oul. Teoria se clatină la celula din care se dezvolta o botca...adica matcă iese tot din ou fecundat, dar celula este chiar mai largă decât cea de trantor.Noua teorie susține că de fapt pe fiecare ou eliberat de matcă există lichid seminar, iar albinele  sunt cele care determină fecundarea oului(deschid un capace...bla-bla). Eu nu sunt cercetător...sunt doar apicultor  și pasionat de lectură:)

Citat din: bmdna din Iulie 07, 2020, 02:12:44 a.m.In cazul botcii procesul este astfel: in prima faza se produce potirasul. Apoi, inainte sa oua regina in el, albinele ingusteaza gura. Dupa ce regina a ouat, albinele evazeaza gura la loc si cresc botca mai departe. Eu am observat asta si la stupii mei. Deci, cand oua in botca, regina oua tot in diametru mic. Oricine daca urmareste cu atentie poate vedea botcile incepute ingustate la gura.

Citat din: bucovineanu din Iulie 07, 2020, 02:42:54 p.m.Asa este. Acest lucru se observa si in cazul botcilor artificiale din ceara folosite atunci cand se cresc regine prin metoda transvazarii. Inainte de a se face transvazarea se introduce in starter rama portbotci cu potirase care la interior au diametrul de 9,1 mm. Daca aceasta ramane acolo mai mult de 2 ore albinele modifica potirasul aducand diametrul lui undeva in jurul valorii de 5mm. La fel gasim botcile care nu sunt luate in lucru. Nu am gasit nicaieri in literatura apicola faptul ca regina depune numai oua nefecundate si fecundarea are loc dupa ce ouale au fost depuse.

Citat din: Closcutz din Iulie 07, 2020, 07:03:24 p.m.Ca albinele decid dc oul se fecundeaza sau nu a susținut dl Andrei Ignatov iar crescătorul de matci Jhonny de la Neamț a susținut că a observat la microscop ca și pe ouăle din celulele de trăntori există lichid seminal. Nici eu nu am gasit în literatura apicola despre acest lucru. Ci peste tot era ideea cu mărimea celulei care apasă(excită abdomenul matcii) să elibereze un spermatozoid care să fecundeze oul din celula de lucrătoare, lucru care nu se intampla in cazul celulelor de trăntori.
42
SITUAŢII ANORMALE / Pot decide albinele sexul puie...
Last post by stefan1 - Iulie 07, 2020, 07:59:18 p.m.
 Mut aici o discutie de pe alt topic. E un subiect controversat si despre care nu se gaseste mult de citit. Sa ne spunem cat mai multi parerile si poate purem trage si niste concluzii.

Citat din: MirceaCalin din Iulie 05, 2020, 12:21:05 a.m.După o săptămână m-am uitat din nou și am mai găsit 3-4 botci necăpăcite, pe care le-am rupt.
Am lăsat doar una care era căpăcită, cam amărâtă și într-o poziție foarte ciudată, pe leațul superior.
Să vedem ce iese...
43
ÎNTREŢINEREA ALBINELOR / Re: CE AI FACUT AZI IN STUPINA...
Last post by Closcutz - Iulie 07, 2020, 07:03:24 p.m.
Ca albinele decid dc oul se fecundeaza sau nu a susținut dl Andrei Ignatov iar crescătorul de matci Jhonny de la Neamț a susținut că a observat la microscop ca și pe ouăle din celulele de trăntori există lichid seminal. Nici eu nu am gasit în literatura apicola despre acest lucru. Ci peste tot era ideea cu mărimea celulei care apasă(excită abdomenul matcii) să elibereze un spermatozoid care să fecundeze oul din celula de lucrătoare, lucru care nu se intampla in cazul celulelor de trăntori.
44
ÎNTREŢINEREA ALBINELOR / Re: CE AI FACUT AZI IN STUPINA...
Last post by bucovineanu - Iulie 07, 2020, 02:42:54 p.m.
Asa este. Acest lucru se observa si in cazul botcilor artificiale din ceara folosite atunci cand se cresc regine prin metoda transvazarii. Inainte de a se face transvazarea se introduce in starter rama portbotci cu potirase care la interior au diametrul de 9,1 mm. Daca aceasta ramane acolo mai mult de 2 ore albinele modifica potirasul aducand diametrul lui undeva in jurul valorii de 5mm. La fel gasim botcile care nu sunt luate in lucru. Nu am gasit nicaieri in literatura apicola faptul ca regina depune numai oua nefecundate si fecundarea are loc dupa ce ouale au fost depuse.
45
ÎNTREŢINEREA ALBINELOR / Re: CE AI FACUT AZI IN STUPINA...
Last post by bmdna - Iulie 07, 2020, 02:12:44 a.m.
In cazul botcii procesul este astfel: in prima faza se produce potirasul. Apoi, inainte sa oua regina in el, albinele ingusteaza gura. Dupa ce regina a ouat, albinele evazeaza gura la loc si cresc botca mai departe. Eu am observat asta si la stupii mei. Deci, cand oua in botca, regina oua tot in diametru mic. Oricine daca urmareste cu atentie poate vedea botcile incepute ingustate la gura.
46
ÎNTREŢINEREA ALBINELOR / Re: CE AI FACUT AZI IN STUPINA...
Last post by Closcutz - Iulie 06, 2020, 10:59:07 p.m.
Lucrările mai vechi spuneau că mărimea celulei influențează abdomenul matcii:celula mai mică de albina lucrătoare apasă pe abdomenul matcii și atunci este eliberat un spermatozoid care fecundeaza oul. Teoria se clatină la celula din care se dezvolta o botca...adica matcă iese tot din ou fecundat, dar celula este chiar mai largă decât cea de trantor.Noua teorie susține că de fapt pe fiecare ou eliberat de matcă există lichid seminar, iar albinele  sunt cele care determină fecundarea oului(deschid un capace...bla-bla). Eu nu sunt cercetător...sunt doar apicultor  și pasionat de lectură:)
47
ÎNTREŢINEREA ALBINELOR / Re: CE AI FACUT AZI IN STUPINA...
Last post by MOTANUL - Iulie 06, 2020, 06:41:44 p.m.
Citat din: stefan1 din Iulie 06, 2020, 04:39:17 a.m.Poate vom discuta odata un subiect mai putin dezbatut: albinele pot controla sexul puiului care iese dint-un ou, cu conditia ca oul sa fie facut de o regina fecundata.

Eu sunt foarte interesat de subiect. Am tot vrut sa intreb cum poate o regina fecundata sa depuna ou de trantor(nefecundat) si de lucratoare sau regina in acelasi timp? Ce se intampla?
Ce determina transformarea in trantor sau lucratoare?
48
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: Stupina din Cernica
Last post by MOTANUL - Iulie 06, 2020, 06:33:45 p.m.
Totul e bine cand suntem in acord. Eu acum scot roinitele cu fund plin si pun cutii cu plasa AV si polistiren.

Revenind la stupii cu multa culegatoare de acum 1 luna. Am spus deja ca erau stupi puternici cu cat pe ei (unii chiar mai multe caturi). I-am mutat in alta pozitie din stupina si am scos din ei 5 rame cu puiet capacit (dar ici-colo au scapat si cateva oua sau puiet larvar printre). Am pus ramele cu puiet capacit in cutie noua pe pozitia stupilor puternici. (evident multa culegatoare a intrat in ei)

Am pus botci cu 3 zile inainte de eclozionare in ei si am zis ca vor merge bine.

Cel care nu a tras botci in cele 3 zile a acceptat matca din transvazare si a mers bine (initial am crezut ca o omoara ca o cam alergau pe rama). Dar m-am inselat. A mers bine s-a fecundat - acum are puiet capacit.
Ceilalti 2 au fost un esec in sensul ca au tras botci si au omorat matcile eclozionate. Discutam cu un apicultor cum ar fi fost bine sa procedez; 33% rata de succes e foarte prost.
A spus ca el ar orfaniza familiile cu 3 zile inainte si ar baga botca printre botcile trase de ei. Asta iesind mult mai repede ar fi ros toate botcile tinere si intra in normal.

Exista solutie mai buna?
49
ÎNTREŢINEREA ALBINELOR / Re: CE AI FACUT AZI IN STUPINA...
Last post by Closcutz - Iulie 06, 2020, 09:37:04 a.m.
Pe tema asta m-am contrat un pic cu dl Ignatov.  Se pare ca descoperiri recente susțin că albinele sunt cele care decid dc oul va fi fecundat(pt lucrătoare și regina) sau nefecundat (pt trăntori).Eu am Facut pe Gică Contra în defavoarea acestei idei pe care nu am gasit-o in vreo lucrare apicola. 
50
ACEŞTIA SUNTEM NOI / Re: MAPE 48
Last post by Closcutz - Iulie 06, 2020, 09:31:38 a.m.
Cu cântarul. Cât scădea cântarul dimineața  când albina pleca la zbor. Pe zi ce trece cântarul scădea mai puțin dimineata.
Pagini 1 ... 3 4 5 6 7 ... 10