• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Mesaje Recente

Pagini 1 ... 3 4 5 6 7 ... 10
41
TRATAMENTE / Re: Protectia la tratamentul p...
Last post by bucovineanu - Noiembrie 24, 2019, 12:40:46 a.m.
La tratamentul cu oxalic prin picurare concentratia este de 3,5% Intr-un PET de 2l se pun 70gr de oxalic si 400gr de zahar, Se completeaza cu apa calduta si se agita pana la dizolvare. In functie de puterea familiei se aplica intre 30 si 50ml de solutie prin picurare peste albinele aflate in ghem. E bine ca aplicarea solutiei sa se faca treptat trecand macar de doua ori pe fiecare interval.Temperatura exterioara sa fie intre 4 si 10 grade iar temperatura solutiei sa fie in jur de 35 grade.Eu folosesc o seringa de 50ml si um ac gros de la veterinari.
42
TRATAMENTE / Re: Protectia la tratamentul p...
Last post by teoalbina - Noiembrie 23, 2019, 11:34:20 p.m.
si la tratamentul prin picurare ce concentratie şi ce cantitate folositi?
43
PRODUSELE STUPULUI / Re: Mierea de melezitoza
Last post by stefan1 - Noiembrie 22, 2019, 10:38:35 a.m.
Citat din: bucovineanu din Noiembrie 21, 2019, 03:33:53 p.m....  Din pacate acest sortiment de miere apare la sfarsitul sezonului, cand albinele ar trebui hranite, era deja septembrie ...

  Asa este, dar ca o exceptie, anul asta cu o toamna lunga ar fi putut permite o indreptare a situatiei. Trebuie pusa la socoteala si uzura albinelor care nu e de neglijat, ca dupa un cules sa le obligi sa decristalizeze si sa muta mierea, apoi sa o extragi si sa le dai sirop sa isi refaca rezervele. Cei care prevad astfel de culesuri isi pot totusi crea rezerve de faguri cu miere buna pentru iernare.

 O alta metoda mai radicala de extractie a mierii de ciment este topirea fagurilor cu miere. Ceara o sa se solidifice deasupra mierii si va fi separata. Vezi aici un clip cu o astfel de operatiune intr-o instalatie speciala:

  https://www.youtube.com/watch?v=y-T2a2iJ4Mk

 Inconvenientul este ca mierea obtinuta a trecut printr-un proces termic si enzimele si proteinele din ea s-au degradat. In Germania sunt legi clare care interzic vanzarea acestei mieri sub denumirea de "Miere". Ea face parte din asanumitele "Backhonig" (miere coapta, in sensul de prelucrata termic) si se vinde mult mai ieftin, 2,5-3 Euro/kg. Aceasta miere se foloseste in patiserie sau in alte utilizari in care oricum mierea va fi incalzita la temperaturi mai mari. De asemenea n-ar trebui topiti faguri in care s-a crescut puiet, bostina din acestia degradand si mai mult mierea.

 O metoda mai laborioasa poate salva partial calitatea mierii. Este extragerea prin presare. Se parcurg urmatorii pasi: - Fagurii cu melezitoza se incalzesc la cca 40oC o perioada de timp, incat cristalele de glucoza sa se topeasca si sa ramana numai cele de melezitoza.
 - Se descapacesc fagurii.
 - Se decupeaza din rame.
 - Se invelesc intr-o panza care sa permita sa se scurga mierea lichida si sa retina cristalele si ceara.
 - Se preseaza chiar manual dar se pot folosi valtzuri speciale, incat sa ramana doar partea solida.
 - Cristalele si ceara ramase se topesc intr-o instalatie de topire, ca in cazul precedent si la fel ca acolo se separa ceara solidificata de miere.
 Avantajul metodei este ca parte din miere si-a pastrat toate proprietatile, nefiind incalzita excesiv. Atentie insa ca - dupa cum am spus anterior - cristalele de melezitoza ramase au un continut de 10-12% apa si mierea care s-a scurs a preluat si surplusul de apa din mierea initiala (care era de cel putin 16-18%). Asa ca aceasta miere poate depasi umiditatea admisa si trebuie adusa prin alte metode la parametrii normali.
 Mierea obtinuta prin topirea cristalelor de melezitoza va avea, normal, o concentratie mult mai mare de melezitoza decat mierea naturala si o umiditate foarte scazuta. Are si ea unele proprietati cautate de anumiti clienti. Melezitoza are o putere de indulcire mai mica decat fructoza dar mai mare decat zaharul alimentar. Este destul de greu solubila in apa, dar si greu de transformat in zaharuri asimilabile (glucoza sau fructoza) de corpul uman. Astfel aceste molecule de melezitoza strabat tubul digestiv si ajung in buna parte in intestinul gros unde constituie hrana florei intestinale, cea care produce vitamine si alte substante complexe necesare omului. Asa ca unii diabetici folosesc astfel de miere ca indulcitor si ca o sursa de glucide cu eliberare lenta in organism, neproducand astfel shocuri glicemice.
44
TRATAMENTE / Re: Protectia la tratamentul p...
Last post by tassevasi - Noiembrie 21, 2019, 10:44:41 p.m.
 Pentru ca vaporii de  oxalic sunt  f toxici pt sanatate (prin aceasta metoda ),prefer sa fac prin picurare odata pe an in aceasta perioada ,viata  e mult mai inportanta ,daca nu ai conditii de protectie  adecvate ,parerea mea .
45
SCHIŢE STUPI / Re: STUPUL MER MODIFICAT pentr...
Last post by romikele - Noiembrie 21, 2019, 06:33:04 p.m.
Attachments and other options > ADD FILES
46
SCHIŢE STUPI / Re: STUPUL MER MODIFICAT pentr...
Last post by apiiulian - Noiembrie 21, 2019, 06:10:01 p.m.
Buna ziua! Oare cum as putea sa adaug o poza pe forum?
47
TRATAMENTE / Re: Protectia la tratamentul p...
Last post by teoalbina - Noiembrie 21, 2019, 05:54:16 p.m.
Lamuriri mai amanuntite si pertinente, cu privire la tratamentul specific cu acid oxalic prin sublimare la albine, ne mai poate da cineva?
48
POSTĂRI NON-APICOLE / Re: Caut prietenul
Last post by bucovineanu - Noiembrie 21, 2019, 03:37:32 p.m.
A disparut de pe forumuri de vreo doi ani, poate mai mult. Eu aveam telefonul lui si am sunat de mai multe ori, insa nu a raspuns nimeni.
49
PRODUSELE STUPULUI / Re: Mierea de melezitoza
Last post by bucovineanu - Noiembrie 21, 2019, 03:33:53 p.m.
Foarte interesanta si documentata expunerea.Din pacate acest sortiment de miere apare la sfarsitul sezonului, cand albinele ar trebui hranite, era deja septembrie, iar operatiunea e de durata. Eu nu am stiut decat sa-i dau sfatul sa inlocuiasca ramele din cuib cu altele goale. Ramele cu miere sa le puna la pastrare si sa le dea la albine in primavara. Dar mi-a spus ca nu are alte rame. Nu am mai vorbit cu el sa vad ce a facut pana la urma.
50
POSTĂRI NON-APICOLE / Caut prietenul
Last post by Bătrânul - Noiembrie 21, 2019, 12:55:32 p.m.
Caut pe Filip Girna stupar , om bun si prieten . Daca stie cineva ceva de el ??? Sper ca e bine !
Pagini 1 ... 3 4 5 6 7 ... 10