Forum discuții Apiardeal

DESPRE NOI, FOTO, VIDEO => CUM SĂ... => Subiect creat de: Ionut-Ciprian din Mai 22, 2018, 10:16:07 a.m.

Titlu: Divizarea familiei și combaterea roirii
Scris de: Ionut-Ciprian din Mai 22, 2018, 10:16:07 a.m.
Bună ziua! Am și eu nevoie de niște sfaturi.
Mi am cumpărat doi stupi, pana acum nu am avut nici o data stupi , am observat ca au început sa construiască botci in partea de jos a ramelor, cel mai mult mi a plăcut aceasta metoda de pe YouTube  de a combate roitul.  Intrebarea mea este: Este bine sa pun ramele cu botci în nuclee înainte sa fie capacite? Am citit în carte ca primul roi pleacă cu matca după ce sa capacit  botcile și mie teama sa nu scap roiul cu matca pe urdinis. Dacă aveți dumneavoastră o metoda mai buna as vrea sa mi o spuneți și mie.
https://youtu.be/M6DUfCD57dg
Titlu: Re: Divizarea familiei și combaterea roirii
Scris de: stefan1 din Mai 23, 2018, 05:52:40 a.m.
  Bun venit pe forum, Ciprian!
Am vazut ca aceeasi intrebare ai pus-o si pe You Tube.
Sunt mai multe moduri de a proceda. Ai vazut in clip ca botcile erau capacite si regina veche era inca in stup. Dar nu poti sa stii exact cand va roi. Ca regula, din ce ai mai multe albine doice alimentate de culegatoare cu nectar si polen, bitcile vor fi mai bine hranite si reginele iesite mai bune. Sigur ca in familia-mama sunt aceste conditii cel mai bine indeplinite. Cum ai spus, e pericolul sa roiasca oricare din cele 8 zile cat macar prima botca este capacita. Ai putea evita roirea daca ai pune la urdinis o gratie Hanneman. Asta va stanjeni putin zborul culegatoarelor, va impiedica iesirea trantorilor sau se poate chiar ca la o incercare de roire regina veche sa moara in incercarea de a iesi prin gratie cu roiul. Dar gratia o poti tine doar 3-4 zile de la prima botca capacita, timp in care mai multe botci vor fi capacite, apoi sa faci nuclee sau un roi artificial cu parte din fagurii care contin si botci capacite.
  Pe de alta parte, daca tu ai doar doua familii, nu stiu la ce ti-ar trebui sa mai faci 6 matci, daca folosesti metoda descrisa (frumos) in videoclip. Mai cu seama ca iti trebuie o lada speciala cu 3 compartimente etanse si 3 urdinise (care e bine sa nu fie pe aceeasi parte). Poate cate un roi din fiecare familie, cu mai mult de jumatate din fagurii cu puiet din stupii de baza, ar fi mai indicat. Atunci, in lada in care ramane regina trebuie stricate toate botcile cu mare grija sa nu ramana niciuna, altfel fie va roi fie va fi omorata matca batrana. Si in roii formati, dupa 2-3 zile ar trebui sa elimini botcile lasand doar 1-2, altfel si el ar putea roi (dar e mai putin probabil).
  In functie de rasa pe care o ai, de zona si de alti factori, s-ar putea ca peste cateva saptamani familia cu matca batrana sa ajunga iar la o dezvoltare care i-ar permite sa roiasca si trebuie saptamanal verificata. Dar procedand in acest fel si lasand macar 3 faguri cu puiet in familia-mama si si regina batrana, familia sa poata sa iti valorifice culesurile mai tarzii si sa recoltezi si miera.
  Succes!
Titlu: Re: Divizarea familiei și combaterea roirii
Scris de: Ionut-Ciprian din Mai 23, 2018, 07:07:12 p.m.
Mulțumesc frumos pentru răspuns! Am sa țin cont de sfaturile dumneavoastea