Forum discuții Apiardeal

"BARUL" APICOLA => Hobby-uri => Subiect creat de: johnysibiu din Ianuarie 07, 2011, 01:11:50 a.m.

Titlu: Berea si iar berea !
Scris de: johnysibiu din Ianuarie 07, 2011, 01:11:50 a.m.
Este cineva interesat  sa faca bere in propria bucatarie? Daca o bem sau nu nu prea conteaza dar drojdia este buna pentru albine.
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: flavius din Ianuarie 11, 2011, 11:34:20 p.m.
Intrucat eu vara cam functionez pe  :beer:,  :beer: si iar  :beer:, astept retete de facut bere...stiu ca trebuie orz, hamei si malt...da' nu stiu cat, cum, in ce fel, tehnologie, etc...cine a facut si obtinut bere, e invitat sa posteze aici...deja sunt 2 interesati (declarati, da' din motive diferite...hic!)
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: johnysibiu din Ianuarie 14, 2011, 01:33:26 a.m.
Am mai incercat sa startez subiectul pe site la "Barul apicola"  (topicul "aici puteti posta orice in limita bunului simt") dar nu s-a prea aruncat nimeni. Am studiat tehnologia prezentata pe site-ul fabrica-de-bere.ro si ma pot lauda ca sunt la a douasprezecea experienta reusita. Am inceput cu beri simple pils, apoi cu malt mai prajit apoi am adaugat diverse arome si am obtinut bere cu scortisoara, cu cafea, cu coriandru, cu cardamon, cu ghimbir.Intentionez sa fac o bere cu miere se numeste "braggot". Mi-as dori sa impartasesc experienta tuturor celor interesati.
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: flavius din Ianuarie 14, 2011, 01:54:05 a.m.
mare sef, baga din plin...si zi-mi cu ce incep...ce trebuie sa gasesc intai?
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: emil.oltean din Ianuarie 14, 2011, 02:15:27 a.m.
Ai mai gasit un client dornic sa-si faca berea in casa.Toarna in pahare  pentru toti!
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: johnysibiu din Ianuarie 15, 2011, 03:07:18 a.m.
Materia prima : malt din orz , apoi hamei  si drojdie de bere la pliculet. Toate ingredientele se gasesc pe site-ul www.fabrica-de-bere.ro, mod de fabricare si un forum bine garnisit. Este bine sa cititi o data tot ce scrie pe acolo. Nu va speriati ca ar fi prea multa tehnologie si pierdere de bani, lucrurile se pot simplifica foarte mult. In esenta berea este ca un vin facut din mustul obtinut din malt. Eu o fac intr-o dimigeana de 25 de litri, dupa o saptamana de fermentare o trag in sticle, o capsez, o mai las o saptamana la temperatura camerei si apoi o duc in pivnita dupa doua saptamani se poate bea.Mai este o problema cu gasitul sticlelor, capace si capsator se gasesc in magazine (Baumax) sau pe site-ul mai sus mentionat.Din 5kg de malt ies 23de litri de bere (doua lazi). Ca pret, cea mai economica ar costa 10 lei un lot (doua lazi), iar cea mai scumpa am facut-o cu vreo 80 de lei ,depinde cat de exigent esti la gusturi si cat investesti in ingrediente.
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: Obombo din Februarie 18, 2012, 02:53:23 a.m.
Eventual s-ar putea imbutelia in PET-uri?
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: PricopArthur din Februarie 18, 2012, 12:04:56 p.m.
Pna la urma maltul este orz mai mult sau mai putin prajit?
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: johnysibiu din Februarie 18, 2012, 01:56:35 p.m.
Maltul este obtinut din orice cereala.Maltificarea presupune transformarea amidonului din cereala, sub actiunea enzimelor din embrion, in dextrine sau zaharuri. Se poate face si in bucatarie dar este putin mai laborios. (Se moaie cereala in apa, se asteapta sa incolteasca , se usuca si se curata de radicele) Se gaseste de cumparat la magazinele de profil sau se poate procura de la fabricile de malt . In trecut fabricile de bere aveau maltariile lor - astazi,  berea, nu vede totdeauna maltul.
Pentru bere trebuie malt de orz. Mai sunt si derogari :se pot adauga si cereale nemaltate - depinde de gust.

Nu am incercat sa inbuteliez in PET. Berea este cel mai perfect mediu de cultura bacterian. Berea de pet din supermarket este o solutie de antibiotice si conservanti cu un scop precis :sa provoace diabetul.

Daca lucrezi cat de cat curat nu pateste nimic berea .Am bere si de doi ani produsa. Totusi o tin in pivnita. Banuiesc ca ai putea sa o ti si in PET dar sa o ti la rece si sa o consumi repede. Repet: n-am incercat!
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: johnysibiu din Februarie 25, 2012, 01:38:50 a.m.
No ca nu se baga nime'!
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: cristifader din Februarie 26, 2012, 03:01:48 a.m.
Citat din: johnysibiu din Februarie 25, 2012, 01:38:50 a.m.
No ca nu se baga nime'!


No, da' cum nu.  Ma bag eu..   si pe mine ma batea gandul.. si ma mai bate (nu degeaba am un sac de 20kg de orz in garaj..  pentru ca nici la cal nici la gaste inca nu l-am dat). As fi incercat sa fac maltul singur..
numai ca acuma un picutz,..si vine postul.

Cu berea in 2012 cand  incepi? Ai facut deja sarje de bere anul acesta?

numai bine,
Cristi
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: johnysibiu din Februarie 26, 2012, 11:24:42 a.m.
Anul acesta inca n-am facut, mai am bere si de acum doi ani.Vad ca esti din Cluj. Incearca la fabrica de bere "Ursus" sa obtii niste malt.(Eu am fost pana la Buzau la fabrica de malt). Cu 5 kile de malt faci 25 l bere. Trebuie doua oale smaltuite de 25l, o dimigeana de 25l si un termometru pana la 100gr C. Foarte important drojdie 10g (doua plicuri) si 100g hamei.Ultimele doua le gasesti pe siteul: www.fabrica-de-bere.ro, faci comanda si dl Iancu Laurentiu ti le va trimite rapid. La alte ingrediente te gandesti si tu.
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: johnysibiu din Martie 11, 2012, 03:58:59 a.m.
Mai berarim ceva? un orz? o secara? un pporumb?
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: Ozzy din Martie 11, 2012, 04:45:19 p.m.
" Berea de pet din supermarket este o solutie de antibiotice si conservanti . "

" In trecut fabricile de bere aveau maltariile lor - astazi,  berea, nu vede totdeauna maltul. "

Si cum poti face diferenta intre o bere adevarata si cea contrafacuta ?
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: johnysibiu din Martie 11, 2012, 10:04:09 p.m.
Problema este mai complicata, deoarece piata autohtona a fost educata pentru un anumit tip de bere, ieftina, facuta din eprubete.

Probabil ca daca vei bea o bere facuta artizanal vei reactiona negativ.

Este diferenta de gust, consistenta, carbonatare etc.Pancreasul tau va face diferenta in mod sigur.
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: KTA-APIDORNA - Ski din Martie 14, 2012, 05:14:05 p.m.
Citat din: johnysibiu din Februarie 25, 2012, 01:38:50 a.m.
No ca nu se baga nime'!
salutare! Am sa ma bag si eu cu femeia sa facem bere de casa mai la vara asa,imi aduc aminte ca facea maica-mea bere de casa si asa am reusit si eu sa ma imbat pt prima data,era dupa pasti si aveam treaba si pe ogor, iar eu mai fugeam in casa sa mai beau un pahar pan; m-o luat cu somn, aveam vre-o 10-12 ani si de atunci n-o mai scapat mult alcool in bere, :) :beer: :beer: :beer:
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: johnysibiu din Martie 15, 2012, 01:52:57 a.m.
Ca o curiozitate, in Anglia , pe vremuri, din trusoul tinerei mirese nu trebuia sa lipseasca sculele de brasaj (berarit).
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: KTA-APIDORNA - Ski din Martie 15, 2012, 07:38:10 p.m.
Citat din: johnysibiu din Martie 15, 2012, 01:52:57 a.m.
Ca o curiozitate, in Anglia , pe vremuri, din trusoul tinerei mirese nu trebuia sa lipseasca sculele de brasaj (berarit).
Aha, si femeia mea o zis ca facea bere de casa,inainte de a lua eu,deci are un pic de experienta si vointa, e bine de mine ;) si cred ca si femeile din germania cam tot asa stiu,banuiesc! Pace! :beer:
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: johnysibiu din Martie 16, 2012, 01:48:59 a.m.
Da , se pot face tot felul de beri cu gust rotund, dulce care plac foarte mult sexului opus.Eu am facut cu scortisoara, cu cardamom, cu ghimbir.In functie de ce fel de hamei alegi poti jongla foarte interesant cu contrastul dulce-amar.
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: bionut din Iunie 28, 2014, 03:34:44 a.m.
Sper sa nu ma injurati ca dezgrop topicul asta vechi :-D
Eu fac bere in casa din 2012, de cand nu a mai scris nimeni aici :)) Mi-am pus si hamei in curte, sa am spor la berarit.

Unde ati gasit malt la preturi mai buna? (nu ca Laur l-ar vinde foarte scump, dar as fi dispus sa cumpar 100-200 kg de malt de baza ieftin si sa mai cumpar doar specialitati de la fabrica-de-bere)

Pana in prezent v-ati aventurat in cultivarea drojdiei?

Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: PricopArthur din Iunie 30, 2014, 01:51:25 a.m.
inseamna ca noi nu cumparam bere din magazin?
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: bionut din Iunie 30, 2014, 05:29:58 a.m.
Eu nu am mai cumparat bere din 2012 decat pentru a-mi ramane sticlele.
Berile de casa sunt aromate, complexe, cu greu te mai multumesti cu berea industriala.
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: PricopArthur din Iunie 30, 2014, 08:32:43 p.m.
Deci pentru inceput o traista cu orz, si dupa floarea soarelui mai vedem
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: bionut din Iulie 01, 2014, 03:16:38 a.m.
Orzul trebui facut malt, ceea ce nu e foarte complicat, dar bataie de cap iti da uscarea lui cat si germinarea neuniforma. Eu cumpar maltul, e vreo 7-8 lei kg, pentru 20 litri de bere fiind necesar un minimum de 5 kg de malt, urcand pana la 10-12 kg in functie de stilul de bere si de concetratia de alcool dorita.

Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: prisecarul din Iulie 05, 2014, 01:13:13 p.m.
A gasit aceasta reteta care sper sa fie de ajutor!

Ingrediente pentru berea de casa
500 g de malt (orz prajit);
20 g de hamei (flori sau conuri);
1 kg de zahar;
un cub de drojdie;
12 l de apa.

Cum se prepara berea de casa
Pune 12 litri de apa intr-o oala, dupa care adauga maltul si hameiul si lasa totul sa fiarba la foc mic. Tine compozita pe foc vreo 2-3 ore, pana cantitatea de lichid scade cu cateva degete. Tine vasul acoperit in acest timp. Dupa ce este gata, lasa compozitia la racit pana ajunge la temperatura camerei. Pune oala in chiuveta pentru a nu astepta prea mult timp pana la racire.

Dupa ce se raceste lichidul, strecoara-l intr-un alt recipient. Foloseste o sita si cateva bucati de tifon pentru ca bautura sa fie limpede. Daca vrei sa sari peste acest pas, pune de la inceput maltul si hameiul in niste saculeti din panza (pe care ii vei scoate la timpul potrivit). Adauga 800 g de zahar in compozitie, amestecand usor. Cele 200 g de zahar ramase pune-le pe foc la caramelizat, apoi toarna o cantitate mica din lichidul preparat peste pasta obtinuta. Amesteca bine si toarna in oala cu bere.

Mai lasa la racit o perioada scurta de timp, apoi adauga si drojdia dizolvata. Toarna berea de casa in sticle cu ajutorul unei palnii, lasand cativa centimetri liberi sub dop. Depoziteaza sticlele intr-un loc racoros si lasa bautura sa fermenteze cateva zile.
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: bionut din Iulie 05, 2014, 08:25:14 p.m.
Asta e o reteta populara care se face pe la noi prin tara. Nu e bere in adevaratul sens al cuvantului deoarece toate elementele fermentabile provin din zahar. Acestea ar trebui sa provina majoritatea din malt.
Orzul prajit nu e acelasi lucru cu maltul.
Cu toate astea am tot zis ca o sa incerc si eu o reteta traditionala ca aceasta, desi aduce mai mult a braga cu hamei decat bere.
La prima mea bere din malt am folosit malt facut de mine si conuri de hamei de la plafar. Aceste conuri nici nu se compara cu hameiul special pentru bere cand vine vorba de aroma.
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: johnysibiu din Octombrie 12, 2014, 12:47:07 p.m.
Am facut si eu bere cu hamei de plafar insa doar sa mai suplinesc hameiul baza Haletau Perle ca este scump cu spume.

Daca ai face doar cu cel de plafar  nici nu cred ca ar avea gust de bere.Procedeul lor de uscare elimina toata aroma.
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: Vyktor din Octombrie 16, 2014, 09:59:57 p.m.
Dupa ce am citit postarile voastre,  fara sa mai stau pe ganduri am comandat cele necesare. Am comandat un kit de Pils,  doi robineti si o supapa de  la fabrica de bere,  am cumparat doua galeti de miere de 30 l si la treaba. Azi am pus o la fermentat. Ramane acum sa vad care va fi rezultatul final  :beer:
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: bionut din Octombrie 17, 2014, 12:05:50 a.m.
Bravo, eu initial am inceput cu doua galeti speciale de la ei, apoi am mai folosit un bidon de 30 litri cu robinet din piata, si anul asta am facut si eu inca una din galeata de miere. Functioneaza perfect si e mai ieftina decat originalul.
Daca ai avut grija cu igienizarea nu are ce sa mearga prost (nu ai zis nimic despre ce ai folosit pentru ogienizare).
Sa ai grija cat zahar pui pentru carbonatare, in jur de 7-8 grame pe litru e in regula, plus sau minus in functie de stil. Eu la primul kit nu am citit atent instructiunile si am pus doar jumatate din cat zahar trebuia, am fost foarte dezamagit, dar nu am renuntat, acum o fac din malt.
O sa iti foloseasca o a doua galeata cu robinet pentru amestecarea berii cu zaharul si imbuteliere, dar cred ca d-aia ai luat doi robineti. Si o ustensila pentru umplut sticle era buna, sa nu faca spuma multa cand imbuteliezi.
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: johnysibiu din Octombrie 17, 2014, 12:50:06 a.m.
Eu n-am pus zahar de loc.Scula de umplut sticle este buna ca nu faci mizerie si pui exact cat trebuie. Va doresc succesuri! La una Buna!
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: Vyktor din Octombrie 17, 2014, 09:48:56 a.m.
Citat din: bionut din Octombrie 17, 2014, 12:05:50 a.m.
Bravo, eu initial am inceput cu doua galeti speciale de la ei, apoi am mai folosit un bidon de 30 litri cu robinet din piata, si anul asta am facut si eu inca una din galeata de miere. Functioneaza perfect si e mai ieftina decat originalul.
Daca ai avut grija cu igienizarea nu are ce sa mearga prost (nu ai zis nimic despre ce ai folosit pentru ogienizare).
Sa ai grija cat zahar pui pentru carbonatare, in jur de 7-8 grame pe litru e in regula, plus sau minus in functie de stil. Eu la primul kit nu am citit atent instructiunile si am pus doar jumatate din cat zahar trebuia, am fost foarte dezamagit, dar nu am renuntat, acum o fac din malt.
O sa iti foloseasca o a doua galeata cu robinet pentru amestecarea berii cu zaharul si imbuteliere, dar cred ca d-aia ai luat doi robineti. Si o ustensila pentru umplut sticle era buna, sa nu faca spuma multa cand imbuteliezi.


Am luat si doua galeti. Acum in ceea ce priveste igienizarea s a ocupat sotia, dar nu a folosit ceva special.....trebuia musai?
Ca si costuri a iesit sub jumatate de pret fata de cat ar fi costat la ei.  A iesit undeva in jur de 90 de lei.
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: bismark din Octombrie 17, 2014, 10:07:06 p.m.
    As vrea sa stiu daca cineva a incercat sa faca bere cu miere in loc de zahar avind in vedere ca este prin fermentare si nu distruge calitatea mierii.Am baut cindva un fel de bere din Austria  numit Met care era facut asemeni berii,la care se adauga diferite sucuri de fructe de padure etc.Cu respect
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: johnysibiu din Octombrie 20, 2014, 02:46:50 a.m.
Nu stiu ce concluzii ati tras, dar berea nu se face cu miere sau zahar. Dextrinele din malt fermenteaza si produc putinul alcool care este in bere. Mierea se pune doar ca simplu aromatizant, de exemplu eu am facut bere cu ghimbir, cu scortisoara, cu coriandru etc. Totul depinde cum combini aroma amaruie a hameiului cu celelaltel component ale gustului berii.
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: bionut din Octombrie 25, 2014, 03:59:18 a.m.
Zaharul se pune in cantitati mici (~8 g/litru) pentru a fermenta in sticla si a produce CO2.
Miedul e asemanator hidromelului, mai mult vin decat bere.
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: bismark din Octombrie 25, 2014, 10:23:47 a.m.
   Am baut in Germania tot felul de bere cu,lamie,grefuit,banane si alte fructe.De asta am intrebat.Cu respect
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: Vyktor din Noiembrie 08, 2014, 05:22:56 p.m.
Astazi am pus o la maturat
N am rezistat sa nu desfac o sticla.....hai ca am desfacut o si pe a doua. Asta inseamna ca mi a placut. Sunt super incantat de rezultat
Dupa reteta deabia la Craciun va fi gata....daca mai ramane pana atunci. :beer:
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: johnysibiu din Noiembrie 10, 2014, 02:21:31 a.m.
Daca ai face din malt ai ajunge la 10-20 lei sarja de 24 litri de bere si ar fi mult mai sanatoasa.Degustare placuta!
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: bionut din Noiembrie 18, 2014, 04:16:43 p.m.
Creste cineva hamei special pentru bere? Eu am patru soiuri speciale din Germania aduse, Saaz, Hallertauer, Cascade si Northern Brewer. Anul asta a facut rizomi si vreau sa vand o parte din ei ca sa imi pot cumpara alte soiuri din strainatate. Daca are cineva alte varietati si e dispus la un schimb de "material genetic" astept raspuns.
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: johnysibiu din Noiembrie 19, 2014, 02:14:24 a.m.
Obtinerea hameiului este o chestie foarte complicata. Pentru a avea aroma caracteristica trebuie sa cresca in zona respective iar, pentru uscarea hameiului este necesara o tehnica foarte complicate. Cel cumparat in pungi vidate, originale, da o aroma autentica . Daca incerci sa-l usti acasa vei obtine ceva asemanator cu hameiul de Plafar.
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: bionut din Noiembrie 19, 2014, 01:06:27 p.m.
Tin sa va contrazic :D am hameiul de doi ani, Cascade a dat inca din primul an peste 200 grame de conuri (uscate). Le-am uscat la umbra si le-am folosit la bere. Va garantez ca nu v-ati fi dat seama ca nu este cumparat la punga vidata. Oricum, vidat este doar daca se doreste sa se pastreze perioada mai lunga de timp, eu tot din Germania am cumparat hamei pentru bere in pungi nevidate, direct de la producator.

E adevarat ca un Cascade crescut la Giurgiu e posibil sa aiba o aroma putin diferita de un Cascade crescut la mama lui acasa in America, dar la fel e si un Saaz adus din Germania sau Belgia diferit fata de cel autentic din Cehia. In fine, diferenta de aroma este insesizabila daca nu esti un adevarat degustator, mai ales daca foloseste mai multe tipuri de hamei intr-o singura bere.

Pe http://www.homebrewtalk.com/forum.php veti gasi sute de topicuri in care se discuta de cresterea hameiului acasa, si nimeni nu se plange de calitatea lui :D
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: Sorcyo din Noiembrie 30, 2014, 11:03:21 p.m.
HEHEHE.
ce bine ca am gasit topicul asta
Aveti aici un clip (mai multe legate de fapt), pus pe youtube relativ recent , cu kit-ul de bere  pe care il folosesc eu. Are si o mica degustare la final a berii ( Coopers dark lager) pe care am facut-o.

https://www.youtube.com/watch?v=RVE25Q6K8SA&list=UU12ZmknqH3GzKeAnp6rMpyQ (https://www.youtube.com/watch?v=RVE25Q6K8SA&list=UU12ZmknqH3GzKeAnp6rMpyQ)

reteta pt bere : 1 Coopers dark lager kit (sirop de malt 100% NATURAL cu aditia de hamei deja inclusa) plus 1Kg de extras de malt uscat ( mai exact Muttons medium dry spay malt)
Nu stiu cum e in tara dar aici (uk) am magazinul pentru berari peste drum de casa  :yes:
O sa incerc in curand o reteta de limonada alcoolica in care zaharurile fermentabile vin din extras de malt (pudra ) iar aroma si amareala din lamaie. 
In ce priveste hameiul, cred ca e mai greu sa gasesti rizomii decat sa ii cresti. Aici sunt destul de usor de gasit, si am cativa rpieteni care cresc 2-3 plante in curte (cativa m patrati) cu destul de mult succes.
As vrea sa am spatiu ca acasa in romania sa-mi fac singur maltul (da, se poate) si sa-mi cresc hameiul dar int-un apartament e greu asa ca sunt fortat sa folosesc extractele.
In ce priveste berea cu miere am baut dar aroma era aproape inexistenta. Practic poate fi folosita sa inlocuiasca o parte din fermentabile dar se cam duce. Era facuta cu miere din magazin si poate ca de aia, dar la vara cand trec pe acasa o sa iau cam 10Kg de miere cu mine de acasa pt experimente de genul asta.
Pana atunci o iarna fara problem si bere buna(preferabil un stout) ca sa ne tina de cald
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: bismark din Decembrie 01, 2014, 10:59:12 a.m.
   Am cumparat si eu citeva seminte de hamei,stie cineva cum se seamana si intretine pentru a creste?.Si daca am orzul din productie proprie cum sa-l pregatesc pentru a deveni malt.Cu respect ^:)^
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: bismark din Decembrie 01, 2014, 11:20:53 a.m.
    Dupa ce am vizionat videoclipul,te-as ruga sa-mi zici cit te-a costat chitul si unde se gasete de cumparat,probabil online.Cu respect ^:)^
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: Sorcyo din Decembrie 01, 2014, 08:54:02 p.m.
Salutare. Nu stiu despre seminte, eu stiu ca vine o radacina (rizom) care arata ca o radacina (buturuga) de vita de vie . Se planteaza primavara sau toamna (la fel ca un pom) si o sa-i plece mai multi lastari . Alegi 2-3 mai vigurosi si-i scurtezi pe restul. Aia trei au nevoie de un suport ( 3 pari pusi in trepied cu unul mai inalt la vreo 3m ar trebui sa fie suficient.
In ce priveste maltificarea orzului e destul de simplu dar trebuie respectate anumite reguli foarte precis. Mai exact trebuie sa incoltesti orzul pana cand mugurele germinal ajunge de lungimea boabei si incepe sa erupa la cel putin 75% din boabe.
In acel moment trebuie uscat pana la 5 -10 % rapid, indepartate dendritele ce apar la incoltire (radacinutele) si e cam gata. O mica parte o poti "coace" in mai mult transe mici pentru malt de specialitate (pentru aroma sau culoare)
Asa informativ pentru 25 de litri de bere ai nevoie de cam 5 kg de malt ( cu tot cu cel de aroma) si cam 100 g hamei pentru amareala si aroma(se pun in diferite stadii in oala in care fiebe mustul de malt)
Uite o reteta de stil lager dar mai slaba alcoolic (nu-mi plac berile tari) si iese  ceva gen stella sau mai degraba o timisoreana dar mai palida putin si mai mult hamei

Pale Malt...4770g  (malt de orz neprajit asa cum este dupa uscare)
Flaked Barley...209g (fulgi de orz) pt aroma si corp
Wheat Malt...209g  (fulgi de grau) pt aroma si corp
Crystal Malt...53g  (malt de orz prajit ff putin pentru aroma si culoarea aia aurie)
Maltul se pune in 15 L de apa la 65 - 67 grade celsius pentru activarea enzimei din germen si transformarea amidonului in zaharuri dupa care se dreneaza mustul rezultat iar in acelas timp se adauga restul de apa la aceeasi temp peste malt ca sa spele cat mai mult din bunatatea din malt
Apa care rezulta (cam 22-23L) se pun la fiert si se adauga hameiul
La inceputul fiertului(cand incepe sa clocoteasca)( aceasta asitie este doar pentru amareala)
Goldings...40g
Fuggles...40g
La sfarsitul fiertului (si se mai lasa la infuzat 30 min) (aceasta aditie este pentru aromare)
Bramling Cross...34g
Se poate folosi si un singur tip de hamei

Gravitate planificata...1.047 (iti trebuie hidrometru)
Potential alcool...4.5%
amareala...40 EBU  ( nu foarte amar dar se simte)
Colour...9EBC(galben auriu)
Gravitate potentiala la sfarsitul fermentarii...1012 (se poate pune la sticla fara frica de .....BUUUUUM!!!)
Asta este asa , in mare , dar daca o iei usor si ai grija ca tot ce atinge mustul dupa ce a fiert si a fost racit la o temperatura la care poti adauga drojdia (sub 27 grade recomandat intre 20 si 23) este absolut steril o sa ai bere mai buna decat gasesti in comert la preturi rezonabile.
Daca vrei sa vezi daca poti sa maltifici incearca cu grau la inceput. Trebuie sa NU fie decorticat(adica asa cum e luat din spic cu coaja pe el) il pui cu apa intr-o tava si in amesteci dimineata si seara si tot verifici cat de mare e germenele desfacand cateva boabe(creste pe sub coaje pe spatele boabei) si cand e cat boaba la majoritatea boabelor pe care le verifici e gata de uscat. poate sa dureze intre 24 H si 3 zile. depinde de temp.
Chitul , cu absolut tot ce ai vazut in poza ( inclusiv ingredientele pentru o transa de 23 l) a costat 100 lire UK, dar cel mai mult m-a costat butoaiele cu sistemul de dispensare cu CO2 care a reprezentat 60 de lire din aia 100
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: Vyktor din Decembrie 01, 2014, 09:37:30 p.m.
Citat din: bismark din Decembrie 01, 2014, 11:20:53 a.m.
    Dupa ce am vizionat videoclipul,te-as ruga sa-mi zici cit te-a costat chitul si unde se gasete de cumparat,probabil online.Cu respect ^:)^


La noi gasiti pe www.fabrica-de-bere.ro sau www.fiiberar.ro.
Eu am luat doar o parte din echipament, cum ar fi supapa,  robinetii,  dispozitivul de umplut sticle,  capsator. Galeti am luat de miere de 30 de litri,  fiind mult mai ieftine. Am gandit cumva si in perspectiva,  in cazul in care nu imi iese berea le folosesc pentru miere.
Acolo gasiti si tot felul de kit uri pentru bere. Pentru berea facuta din malt,  din ce am citit, trebuie ceva oale mai speciale. Momentan ma rezum la cea facuta din kit.  :hi:
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: Sorcyo din Decembrie 01, 2014, 11:23:28 p.m.
Nu e nimic special...Iti trebuie o oala/vas in care sa fierbi mustul de cam 30l (orice gasesti pe langa casa care se preteaza pt mancare curatat bine bine) ca sa nu dea in foc si cam 2 m de teava de cupru facuta spirala cat sa intre   in oala de fierbere ca sa poti raci rapid mustul. 

Se pot inlocui multe echipamente. Poti face airlock (supapa) cu un furtun bagat intr-un borcan cu apa si ca vas de fermentare orice recipient curat si sterilizat este bun.
Iar pentru infuzat maltul poate fi folosita o plasa de muselina cu vreo 10 l volum ca nu faci 100 de kg de malt. De obicei retetele sunt pentru 22 -25 litri si cantitatea de malt de care e nevoie e relativ mica.(maxim 6-7 kg pentru un imperial double stout care iese pe la un respectabil 7 - 8%)
Iar intre berea din extras si cea din malt 100% se simte differenta.
Si am uitat sa dau sursa chitului meu.
http://www.brewsmarter.co.uk/
De fapt sunt mai multe echipamente comandate impreuna nu un kit facut de ei.
Kit-ul de dispensare (butoiasele de 5L si sonda) sunt de la Brewferm, care este din belgia deci ar putea fi mai iefrin sa comandati de acolo daca vreti metoda asta de imbuteliere.
Am un butoias la rece, poate fac un video cu montarea sondei ca sa va faceti o idee de sistemul asta. La sticla e mai ieftin daca le ai si daca ai loc pt ele. Eu nu am si nici timp sa umplu si sa amorsez cu glucoza 40 si ceva de sticle ca sa iasa frumos carbonate.
Toate cele bune
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: Sorcyo din Decembrie 03, 2014, 03:55:50 p.m.
Uite si butoiasul in actiune. Incepe sa se matureze si sa defina foarte buna. Singurele lucruri la care trebuie sa lucrez sunt carbonarea, claritatea si amareala. Carbonarea o sa mai creaca putin cu timpul dar nu ma deranjaza, oricum sunt bautor de Guinness si nu ma dau in vant dupa berile puternic carbonate, la fel si claritatea (mai ales daca reusesc sa fac loc in frigider sa il pun in picioare). Pentru amareala va trebui sa corectez la transa viitoare.

http://youtu.be/F1PZj58Bq7s

In curand o sa fac si o reteta de bere cu lamaie, ceva gen radler pentru cealalta jumatate si o sa incerc sa fac un video cap coada cu toti pasii pana la imbuteliere, deci o sa dureze cam o luna.

Sa ne auzim de bine  :beer: , mai ales despre albine  :hi:
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: bionut din Decembrie 04, 2014, 02:53:19 p.m.
Citat din: bismark din Decembrie 01, 2014, 10:59:12 a.m.
   Am cumparat si eu citeva seminte de hamei,stie cineva cum se seamana si intretine pentru a creste?.Si daca am orzul din productie proprie cum sa-l pregatesc pentru a deveni malt.Cu respect ^:)^

Semintele nu sunt bune, pot creste din ele atat plante feminine cat si masculine, iar pentru bere sunt folositoare doar plantele feminine, cele care fac conuri. Pe langa asta, chiar daca vor creste plante feminine care fac conuri, nu poti fi sigur de aroma pe care o are (eu am incercat niste conuri culese din padure si aveau o aroma chiar suparatoare, aducea a usturoi), soiurile cultivate special pentru bere au fost selectate de-a lungul timpului in functie de aroma si gust. Se propaga doar prin rizomi (sectiuni de radacina) sau butasi, si practic sunt clone ale unei singure plante obtinute in urma cu multi ani.
Se spune ca pe o anumita raza in jurul locului unde cresti plantele feminine nu trebuie sa existe plante masculine pentru a nu poleniza conurile, fapt ce scade calitatea lor.
Eu am avut rizomi de Hallertau Mittelfruh, Cascade, Saaz si Northern Brewer (de la plante aduse din Germania) pana saptamana trecuta, acum i-am pus in pamanat si o sa am plante la primavara. Mai am si Styrian Goldings si WGV (din Marea Britanie), dar sunt plante de doar un an si nu au inca rizomi.

Malt am facut si eu, nu e greu atata timp cat ai cum sa il usuci destul de repede. Teoria spune ca trebuie umezit orzul pana absoarbe o anumita cantitate de apa, apoi se intinde pentru a incolti. Cand germenul creste cam 75-100% din lungimea bobului de orz se pune la uscat. Trebuie uscat destul de repede incat sa nu mai permita germenului sa creasca mai mult. Dupa uscare se trece la inlaturarea radacinutelor uscate, si, eventual, coacerea pentru a obtine specialitati de malt.
Aici poti afla mai multe: https://www.youtube.com/watch?v=XOk0cmjdnMM https://byo.com/stories/item/1092-make-your-own-malt si forumul homebrewtalk este plin de informatii de orice fel: www.homebrewtalk.com/forum.php
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: pistol28 din Decembrie 05, 2014, 11:33:45 a.m.
Citat din: bionut din Decembrie 04, 2014, 02:53:19 p.m.
(eu am incercat niste conuri culese din padure si aveau o aroma chiar suparatoare, aducea a usturoi),


Si eu am constatat acelasi lucru, dar conurile se culeg intr-o anumita perioada de crestere, cele cu miros de usturoi au fost trecute de maturitate, au facut chiar seminte.
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: bionut din Decembrie 05, 2014, 04:28:55 p.m.
Nu le-am cules dupa perioada optima, erau inca moi. Stiu cum trebuie sa fie la recoltare ca am si eu plante acasa de la care folosesc conurile la bere. Cand le culegi trebuie sa fie asemanatoare hartiei. Mirosul de usturoi era datorat soiului respectiv.
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: Sorcyo din Decembrie 05, 2014, 11:50:29 p.m.
Si micul meu experiment pentru radler este gata. Este facut doar pe baza de malt(extras de malt sub froma de pudra) si lamai. Lamaile au fost fierte la foc mic, dupa ce au fost stoarse , impreuna cu maltul timp de 45 min pentru a trece cat mai mult din aroma dar si putin din amareala cojii in mustul rezultat. La recomandarea mai multor membrii din clubul berarilor amatori la care merg am ales sa folosesc o drojdie ce se foloseste pentru vin deoarece poate fermenta mai complet zaharurile si , cel mai important, rezizta la o aciditate mai mare decat cea a unei beri obisnuite.
In functie de rezultatul acestui test urmeaza sa decid daca are nevoie si de hamei, si cat. Acesta este motivul pentru care nu am pus nici un fel de alte aditii. Am un pachet de Cascade crescut local foarte aromat dar nu m-am indurat, sincer ,sa experimentez cu el.
Va tin la curent cu concluziile, eventual o sa pun si un vidoe cu inbutelierea , dar o sa dureze pentru ca o sa promovez o fermentatie foarte inceata, la aproximativ 18 grade 

Scuze pentru filmul mut, dar era agitatie la mine si e facut cam la repezeala

https://www.youtube.com/watch?v=b0ut-o5CXCg
Titlu: Re: Berea si iar berea !
Scris de: bionut din Ianuarie 28, 2015, 03:39:49 p.m.
Cum a iesit? De ce nu incerci cu malt? O sa iesi mult mai ieftin si o sa poti sa faci mult mai multe stiluri de bere.