Forum discuții Apiardeal

STUPINE => CALENDAR APICOL => Subiect creat de: D006 din Septembrie 01, 2010, 07:00:49 p.m.

Titlu: Septembrie
Scris de: D006 din Septembrie 01, 2010, 07:00:49 p.m.
 Citat din "proapicultura"Apidiagnoza
Odată cu venirea toamnei familiile de albine îşi încep pregătirea pentru iernare. Această perioadă se caracterizează prin aceea că numărul de albine, intensitatea creşterii puietului şi activitatea de zbor se diminuează.
Luna echinocţiului de toamnă - calendarul marcând în 23 septembrie - data la care ziua este egală cu noaptea, se caracterizează ca o perioadă când la albinele de iernare se apropie de sfârşit acumularea în organism a unor importante cantităţi de glucide, protide şi lipide care alcătuiesc aşa-numitul "corp gras" situat în partea dorsală ca o căptuşeală sub învelişul chitinos, deasupra diafragmei. Glucidele sunt indispensabile funcţionării muşchilor, lipidele compun rezervele necesare metabolismului iar proteinele vor intra în hrana larvelor şi a mătcilor în perioada rece când albinele nu culeg polen din natură. Albinele crescute în această perioadă sunt diferite de cele eclozionate în timpul verii, prin faptul că acestea pot trăi 7-8 luni spre deosebire de cele de vară la care durata medie de viaţă este de 35-45 zile. Aceasta se datorează modificărilor în structura biologică şi fiziologică a albinelor de iarnă, la care se dezvoltă acest organ specializat în acumularea de rezerve de proteine şi grăsimi, pe seama consumului de păstură. Corpul gras se dezvoltă numai la albinele de iarnă. Supravieţuirea acestor albine se datorează şi faptului că ele participă mai puţin la creşterea de puiet şi la activitatea de cules de nectar.
Nopţile reci fac ca albinele să se strângă pe fagurii de puiet din mijlocul cuiburilor. În această perioadă, mătcile depun din ce în ce mai puţine ouă, iar în condiţiile de lipsă de cules ponta poate înceta. Cantitatea de larve din cuib este din ce în ce mai mică şi uneori spre sfârşitul lunii în stup nu mai există puiet.
Apariţia unor culesuri de nectar şi polen poate spori activitatea familiei dar nu la intensitatea de la începutul verii. Desigur, un cules de întreţinere ar fi binevenit dar vegetaţia de interes apicol se diminuează pe zi ce trece excepţie făcând zonele inundabile din luncile apelor curgătoare sau din Delta Dunării unde se mai găsesc specii vegetale de interes apicol aflate în diferite fenofaze de înflorire (început, maxim sau sfârşit) după cum evoluează în arealul respectiv condiţiile meteorologice (temperatura aerului şi precipitaţiile).Valorificarea unor surse târzii de cules asigură un plus de miere şi păstură în rezervele de hrană pentru iernare şi determină evitarea furtişagului în cazul administrării siropului de zahăr menit completării rezervelor.
Încă o manifestare caracteristică acestei perioade constă în izgonirea trântorilor din stup. De asemenea se intensifică propolizarea cuiburilor.
Revizia amănunţită a stării flecarei familii de albine din stupină, chiar de la începutul lunii, oferă stuparului acele constatări ce îi vor direcţiona toate acţiunile ce vizează iernarea fără pierderi şi menţinerea capacităţilor productive ale familiilor de albine în viitorul sezon apicol activ.
Cele mai mari pierderi de familii de albine se produc în stupină în timpul sezonului rece. Este deci de maximă importanţă ca toate pregătirile de iernare să se facă prin intervenţii corecte, executate în timp util. Apicultorii începători sau debutanţi trebuie să apeleze la câte un coleg cu experienţă, fiecare trebuie să apeleze la un stupar care are deja consacrare în profesie, aceştia din urmă dând nu numai sfaturi ci orânduind practic pentru iarnă în tandem cu începătorul cuibul câtorva dintre familiile stupinei. Desigur, conduita apicultorului în faţa diverselor situaţii va fi diversă în funcţie de cele observate, constatate şi corect interpretate. Amănunte despre pregătirea iernării sunt redate pe larg în capitolul "Pregătirea familiilor de albine pentru iernat" din "Iernarea familiilor de albine". Pentru a reaminti încă o dată lucrările principale din această lună care trebuiesc executate în stupină enumer pe scurt

Acţiunile specifice:

În stupină
Strâmtorarea drastică a cuibului - cu ajutorul diafragmei la nivelul numărului de rame ocupate compact de albine;
Echilibrarea rezervelor de hrană între familiile stupinei cu observaţia că pe durata sezonului rece cantitatea de miere necesară unei singure familii ca rezerve de hrană este de minimum 18-20 kg;
Asigurarea rezervelor de hrană până la nivelul necesarului obligă uneori pe apicultor să intervină cu hrăniri de completare. Hrănirile se fac în porţii mai mari sau mai mici - în funcţie de viteza cu care albinele prelucrează şi depozitează hrana - administrând în hrănitor siropul de zahăr 2:1 având grijă ca la administrare să nu declanşăm furtişagul;
Legat de cantitatea şi calitatea rezervelor energetice (miere + sirop din zahăr) apicultorii sunt de acord că necesarul pentru iernare trebuie asigurat conform a trei principii şi anume:
1. Pentru 1 kg de albine sunt necesare minimum 10 kg rezerve glucidice;
2. Din totalul rezervelor cel puţin 50% trebuie să o reprezinte mierea, restul fiind formate din sirop de zahăr prelucrat de albine şi depozitat în faguri;
3. În nici un caz nu se va lăsa în stup miere de mană pentru că aceasta favorizează apariţia diareii la albine. Tot legat de calitatea mierii care compune pachetul de faguri cu rezerve se recomandă ca mierea din stup să fie pe cât posibil de salcâm, căpăcită şi provenită numai din familii de albine sănătoase;
Administrarea de stimulente nutritive este necesară mai ales în zonele de deal şi munte, unde culesurile târzii sunt de mică intensitate sau lipsesc. Stimularea se va face cu sirop de zahăr în raport de zahăr:apă = 1:1 sau 2.1. Stimularea se poate face şi prin introducerea de rame cu miere şi păstură.
În condiţiile în care matca depune între 600-800 de ouă pe zi, este necesară intensificarea pontei prin crearea de spaţiu necesar ouatului. Se vor scoate din cuib ramele cu miere şi polen şi se vor introduce după diafragmă. Acolo unde este necesar se vor introduce 1-2 faguri goi închişi la culoare. Astfel matca va oua în aceştia stimulându-se astfel creşterea puietului.
Înlocuirea mătcilor defecte sau epuizate, este o acţiune deosebit de importantă cu atât mai mult cu cât se realizează mai uşor decât vara. Se va urmări ca materialul introdus să fie de calitate superioară, crescut din suşe valoroase. Se va evita introducerea botcilor de roire sau botcilor de salvare. In stupinele unde există posibilităţi este necesară o reformă (înlocuire) de 25-50% a mătcilor cunoscând că o matcă poate fi exploatată în condiţii optime 2 sau cel mult 3 sezoane apicole.
Tratamentele de toamnă pentru diagnosticul şi combaterea varroozei pot începe şi ele se vor efectua conform indicaţiilor din prospectul medicamentului Varachet (tratamentele se repetă de trei ori la interval de 7 zile, când temperatura mediului este peste 14 grade, în zile cu soare);
Cu ocazia pregătirilor pentru iernat,echipamentul de faguri al stupinei va fi verificat şi sortat, procedându-se la reformarea şi topirea fagurilor vechi sau necorespunzători (rupţi,cu defecte, dezmembraţi sau mucegăiţi);
Familiile slabe a căror bună iernare este pusă sub semnul întrebării vor fi unificate cu alte familii slabe sau fagurii cu albine lucrătoare proveniţi de la familiile desfiinţate se vor utiliza la împuternicirea unor familii de putere medie;
Se triază şi organizează grupa familiilor de prăsilă;
Este bine ca în nopţile mai reci cuibul să fie protejat împotriva frigului.
Corpurile stupilor, capacele, fundurile, podişoarele şi suporţii pe care stau stupii se verifică şi, acolo unde este cazul, se fac reparaţiile, recondiţionările, etanşeizările şi vopsirile respective.

În atelierul stupinei:
Dezinfectarea stocului de faguri din depozit contra găselniţei.
Repararea, recondiţionarea, dezinfectarea şi vopsirea echipamentului vechi.
Construirea şi asamblarea echipamentului nou (rame, stupi, accesorii).

Organizatorice:
Organizarea reparaţiilor;
Întocmirea situaţiei pregătirii familiilor în vederea iernării;
Stabilirea producţiei globale şi producţiei marfă la miere, ceară şi alte produse.

Titlu: Re: Septembrie
Scris de: stefanescu din Septembrie 02, 2010, 02:20:12 p.m.
Foarte frumos scrie. Da ce ne facem noi incepatorii? Citez din textul reprodus de dumneavoastra: ,,apicultorii începători sau debutanţi trebuie să apeleze la câte un coleg cu experienţă, fiecare trebuie să apeleze la un stupar care are deja consacrare în profesie, aceştia din urmă dând nu numai sfaturi ci orânduind practic pentru iarnă în tandem cu începătorul cuibul câtorva dintre familiile stupinei". Nu cunoastem pe nimeni care sa ne arate (cazul meu) ce facem? Revin la dumneavoastra si nu numai cu o rugaminte. Postati imagini video cu modul in care pregatiti un stup pentru iernare (dati si explicatii). Rugamintea o adresez nu numai domnului Dragos astept si de la ceilalti stupari cu experienta imagini.
Multumesc anticipat tuturor celor care doresc sa ajute incepatorii.
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: gheco din Septembrie 03, 2010, 10:51:58 a.m.
Citat din: stefanescu din Septembrie 02, 2010, 02:20:12 p.m.
Foarte frumos scrie. Da ce ne facem noi incepatorii? Citez din textul reprodus de dumneavoastra: ,,apicultorii începători sau debutanţi trebuie să apeleze la câte un coleg cu experienţă, fiecare trebuie să apeleze la un stupar care are deja consacrare în profesie, aceştia din urmă dând nu numai sfaturi ci orânduind practic pentru iarnă în tandem cu începătorul cuibul câtorva dintre familiile stupinei". Nu cunoastem pe nimeni care sa ne arate (cazul meu) ce facem? Revin la dumneavoastra si nu numai cu o rugaminte. Postati imagini video cu modul in care pregatiti un stup pentru iernare (dati si explicatii). Rugamintea o adresez nu numai domnului Dragos astept si de la ceilalti stupari cu experienta imagini.
Multumesc anticipat tuturor celor care doresc sa ajute incepatorii.

Cititi pe forum si precis veti gasi informatii suficiente pentru a nu face greseli ireparabile. Puneti intrebari si precis veti primi raspunsuri. Cand aveti probleme prezentati situatia fara retineri si veti fi ajutati.
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: stefanescu din Septembrie 03, 2010, 11:14:54 a.m.
Numai cu cartea in mina nu fac nimic. Ceea ce scrie pe forum am gasit si in carti. Una e sa citesti si alta e sa vezi si sa primesti explicatii. Din cauza asta am cerut niste imagini video. Probabil am cerut prea mult. Scuze.
Va multumesc
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: Adrian Roman din Septembrie 03, 2010, 01:57:21 p.m.
D-le Stefanescu, va suparati prea repede si inutil. Bibliografia este foarte clara ! Sunt convins ca stiti cum e o rama cu miere si pastura, sau numai cu miere, sau cu puiet de albine si coronita cu miere in partea superioara a ramei. Ei bine, in carti sunt date schemele de baza cu aranjamentul acestor rame pentru iernarea albinelor. Sunt aratate cele trei tipuri de rame si modul lor de aranjare, in cele trei variante de baza. Ce este foarte important, e sa asigurati caldura cuibului, tinand cont si de circulatia aerului in cuib-primenirea aerului, ca sa nu faca mucegai. Dar daca va uitati cu multa, multa atentie la filmuletele puse pe forum cu atata generozitate de d-l Dragos , veti vedea, la controlul unei familii la iesirea din iarna, felul in care a fost impachetat. Va trebuie numai rabdare sa cautati si sa va uitati. E o scoala foarte buna. Succes ! :hi:
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: stefanescu din Septembrie 03, 2010, 02:52:15 p.m.
Sa stiti domnule Adrian Roman ca nu m-am suparat pe nimeni. Sunt suparat numai pe mine ca ajung in perioada de toamna si nu stiu sa apreciez acoperiea pe rama cu albine, cantitatea de miere, cite rame las si cite scot, si multe altele. In iarna trecuta din cauza mea ca nu am aranjat corect (banuiesc eu) am pierdut 3 familii. Sa nu uitati ca dumneavoastra si multi ca ca dumneavoastra au avut in spate un tata, unchi, bunic,priete, vecin, etc. care v-au indrumat si teoretic si practic. Eu nu am avut pe nimeni care sa ma indrume. Tot ce fac e numai dupa carte sau din ce scrieti pe forum sau imagini video postate cu atita generozitate de dumneavoastra.
Multumesc mult de intelegere
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: gheco din Septembrie 03, 2010, 04:52:43 p.m.
Cred ca am mai scris pe undeva despre cum am inceput apicultura. Am cumparat manualul apicultorului, un abricht cu circular (de la rusi), mi-am comfectionat lazile, am cumparat 5 roi si dupa 7 ani am vandut un pavilion cu 60 familii si alte 60 familii in lazi verticale.
Lectia practica a unui stupar cu experienta a fost atunci cand am facut transferul roilor in cutiile mele.
Totul este sa-ti placa si sa vrei.
Nu contest faptul ca este mult mai usor sa vezi la cineva. Este chiar ideal.
Prin anii 90 pe internet era foarte putina informatie despre albine. Acum doar cine nu vrea nu poate sa invete.
Cand m-am hotarat sa reiau activitatea cu albinele am citit un an de zile tot ce am gasit pe net in limba romana si apoi m-am hotarat asupra sistemului de crestere a albinelor.
Si sa ma credeti ca nu m-am plictisit citind si vizionand filme si am avut de invatat multe.
Si mai este un aspect: la activitatile practice nu iese totul perfec de prima data. Prima lada facuta in aceasta vara a iesit cu 7mm mai mica si a trebuit sa o fac "proptea pentru soba". Nu am renuntat si am construit numarul de stupi planificat.
Nu am pretentia sa dau lectii cuiva. Doar vreau sa dau curaj celor care sunt la inceput.
Toate cele bune.

Titlu: Re: Septembrie
Scris de: Adrian Roman din Septembrie 03, 2010, 07:55:09 p.m.
Citat din: stefanescu din Septembrie 03, 2010, 02:52:15 p.m.
Sa stiti domnule Adrian Roman ca nu m-am suparat pe nimeni. Sunt suparat numai pe mine ca ajung in perioada de toamna si nu stiu sa apreciez acoperiea pe rama cu albine, cantitatea de miere, cite rame las si cite scot, si multe altele. In iarna trecuta din cauza mea ca nu am aranjat corect (banuiesc eu) am pierdut 3 familii. Sa nu uitati ca dumneavoastra si multi ca ca dumneavoastra au avut in spate un tata, unchi, bunic,priete, vecin, etc. care v-au indrumat si teoretic si practic. Eu nu am avut pe nimeni care sa ma indrume. Tot ce fac e numai dupa carte sau din ce scrieti pe forum sau imagini video postate cu atita generozitate de dumneavoastra.
Multumesc mult de intelegere

N-am avut nici eu pe nimenea la inceputuri, dar un an bun inainte, am citit tot ce am gasit. Aprecierea critica, cu tot felul de corecturi, am primit-o dupa vreo doi ani de practica. Fiti optimist, se invata multe din mers.. :hi: :nod:
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: prisecarul din Septembrie 03, 2010, 09:39:02 p.m.
si eu la inceput nu am avut pe nimeni in apropiere cu care sa ma consult. am cumparat 5 stupi, pe care dupa 2 ani i-am pierdut!
am luat-o de la capat cu 2 stupi, am citit mult, am intrebat, am primit sau nu raspunsurile cele mai bune, dar am inteles ca nu trebuie sa astept mura-n gura totul!
a trebuit sa pricep unele  lucruri printre randuri, dar repet sursa principala sunt topicurile!
an de an, luna de luna sunt intrebari care se repeta, iar cei cumoscatori sau cam saturat sa le spuna!
de aceea se fac trimiteri la topicuri!
de aceea spun, ca dupa ce ai citit o carte sau topicurile, pune intrerbari pentru lamurire!
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: tassevasi din Septembrie 04, 2010, 01:14:17 a.m.
     Va salut domnilor ,   multi dintre noi care sintem incepatori ,va multumim si apreciem incurajarile, sfaturile , raspunsurile promte la intrbarile noastre .Mai exista si situatia multora  (si a mea )care am intrat pe net de putin timp ,pe forum la fel  si nu am avut timpul necesar de a citi din urma totul .
         De aceia noi incepatorii  in pracica apiculturii si apoi a forumrilor ,  punem intrbari care d-vs vi se par banale si la  care  s-au mai raspuns, dar ptr noi sint inportante si le asteptam cu nerabdare .
        Inca odata multumiri si va rugam intelegeti-ne .
   
       Toata stima ,     tassevasi    :hi: :hi:
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: Adrian Roman din Septembrie 05, 2010, 02:13:44 a.m.
Intelegerea si ajutorul dezinteresat, fac parte din "reteta" acestui minunat colectiv de pe forum. Daca va sistematizati culegerea de informatii urmand calendarul apicol, eventual chiar cu un pas inainte, veti castiga mult timp. Si cu intrebarile si raspunsurile aferente, se mai intregeste situatia care necesita rezolvare. :nod:
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: filip din Septembrie 08, 2010, 11:19:54 p.m.
Grija mare de acum inainte!
Daca stupul nu mai are puiet larve ori oua ,nu inseamna ca nu are MATCA.
Unele matci au incetat ouatul.
Incetarea ouatului nu-i reversibila chiar daca stimulam.
Va ponta in primavara iar.
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: Kiwi Bee din Septembrie 11, 2010, 05:59:33 p.m.
Dupa o iarna nasoala iata prima interventie in stup in sezonul 2010-2011.

Precum am avut o toamna lunga asa si primavara sa decalat datorita iernii umede si lungi.
Necazul vine si daca nul vrem.......... dar ceti faci cu mina ta .......!!!!!

Si asa pot spune ca din familiile/si nucleele pe care le am sint bine cu exceptia uneia care a plecat.
Am gasit doar citeva albine facind curatenie in celule.
La ultima hranire in iulie, paremise aceasta familie era cam slaba si deabia avea mincare.
Nu stiu ce sa intimplat exact deoarece nu miam petrecut prea mult timp la stupi.
Familia a fost golita de mincare mai recent(inca se facea curatenie).Am gasit si puiet racit, mort de mai multe virste.Si cele care vroiau sa iasa din celula au crapat de frig(probabil neavind cine sa le incalzeasca).Ba chiar am gasit si oua depuse de albine(3-4/celula), deci asta da semn ca mai recent sa intimplat CEVA si albine au incercat imposibilul.
Nu am facut poze la acest stup, dar era bine sa studiez pozele acasa.Ma ce destept sint ulterior!!!

Nu am stat prea mult pe ginduri si am curatat stupul in cauza apoi am trecut la urmatoarea dat fiind ca am avut timp limitat.Toata saptamina asta am avut doar 2 zile cu soare in rest lea plouat in continu.

La data asta ar trebui sa avem vinturi care deja sa fi uscat totul iar temperatura zilei este OK si acum(+15,+16).

Am avut in fiecare iarna probleme cu umezeala dar iarna asta se pare ca a fost si mai si.

Deci e clar ca deja in august trebuia sa am tratamentul pt. varroa introdus dar deabia acum au fost introduse.

Zbor de curatire sa facut bine in fiecare stup deoarece ramele sint in conditii bune pt. ouat.Reginele nici nu asteapta caci unele au puiet pe 4-5 rame sau cel putin 2(asta la nuclee).

Am decupat fagurele si din ramele claditoare si am spart cuibul la toate familiile/nucleele.

Puiet de trintori nu am gasit decit la 2 familii a cite o jumatate de palma (se vede clar cum sa decalat primavara).

Avem pomi infloriti cu asta nu e problema....... doar umezeala.Si le va mai ploua.

Albinele aduna polen si putin nectar.Toate familiile au mincare proaspata in rame.

Cu exceptia a 2 nuclee(am largit putin si aici) am deschis urdinisurile la maxim.

Cam asta ar fi parte cu VESTEA BUNA.

............Deci am deschis primul stup pt. a curata excesul de fagure de pe rame si din rama claditoare + o mica curatenie pe fundul stupului + sa indepartez hranitoarele.

Apoi cind am vazut cum arata fundul stupului....................... dar las sa vorbeasca poza de mai jos.Cam tot asa a fost la toate celelalte familii, fara exceptie.

Titlu: Re: Septembrie
Scris de: Kiwi Bee din Septembrie 11, 2010, 06:25:32 p.m.
Ca tratament antivarroa am folosit benzi de BAYVAROL.Simplu si rapid.Doua benzi/cutie.La nucleele mai mici doar una.

De aveam un "doi lei" in buzunar toamna trecuta mias fi pus plasa la funduri dar din pacate asta mai asteapta.In orice caz nu este alta solutie, zic eu.Umezeala ma omoara.
Astfel albinele pierd timp cu regenerarea.

Tot saptamina asta am vorbit cu un stupar tinar/angajat de la o stupina cu peste 400 de familii si spunea ca nici ie nu au funduri cu plasa dar ei pun hranitoarele tip tava/cisterna peste fund si apoi vine stupul asfel tot jegul cade in hranitor.

Si cum alimentati? lam intrebat.

Pai tragem stupul la o parte si turnam sirop, a raspuns tinarul.

BARVO! mam gindit.Deci ei toarna siropul peste jeg.Ma gindeam oare ce boli pot avea in stupi dealungul anului.
Nu degeaba aceste hranitoare au fost inventate pt. a fi plasate peste stup(sub capac) ca albinele sa manince din tava curata.

In poza de mai jos se vede ce am curatat de la cca. 6 stupi.
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: D006 din Septembrie 11, 2010, 07:03:04 p.m.
 Ce sentiment ciudat incerc : la tine a venit primavara iar la noi toamna ... :sad:
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: Kiwi Bee din Septembrie 11, 2010, 07:49:34 p.m.
Da e ciudat mai ales cind vezi pe Mos Gerila in decembrie imbracat can filme si toata lumea in tricou si pantaloni scurti respectiv multi desculti.

Se pare ca ati avut o vara scurta, sau mai scurta decit anul trecut.

Avind in vedere iarna grea pe care ati avuto + si eu am avut o iarna mai umeda decit de obicei (avem si in casa la mucegai de niu drept.Sotia a curatat un dulap acum 2 zile si a aruncat o gramada de haine la gunoi) , apoi daca voi ati avut o vara mai scurta decit de altfel probabil ca si eu voi avea o vara mai scurta decit sezonul trecut.

Oare ce voi putea face intrun timp asa de scurt(din pct de vedere al apiculturii)?

Planuri sint , no problemo.Mai imi trebuie bani si timp, hehehe.
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: stefan1 din Septembrie 12, 2010, 05:14:04 a.m.
  La voi nu a fost acel cutremur, care parca a fost nu de mult in nordul Noii Zeelande?
  In prima poza parca se vad pa fundul ala niste gandaci?
  De ce imprastii mizeriile de pe funduri pe pamant? De obicei e bine sa se arda.
  E curios ca nu ai umblat la stupi pana la infloritul pomilor!
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: Kiwi Bee din Septembrie 13, 2010, 07:30:10 p.m.
Primul cutremur, ala de peste 7 grade a fost pe insula sudica la peste 1100km de aici.Au fost o gramada de cutremure mai mici dupa aceea.Parca ieri a fost una de peste 4 grade aici pe insula nordica la cca. 500km.
De bine de rau ,bunul Dumnezeu a tinut cu oamenii.
Nu a murit nimeni de la cutremur dar sint pagube si nici guvernul de aici nu se incadrazea in categoria de guvern bun.
Incerc sa fiu optimist ca bani de avion nu am hehehe.

Pai nu stiu cum numiti gongile acelea dar am avut multe in pivnita la bloc in Arad, dar nu in apartament.Ei las ca aici in NZ am avut si prin casa, in baie, intro alta chirie.Sint gongi de umezeala si nu stiu daca ar tebui sami fie frica de vreo boala(pt. albine).
E o bataie de cap in orice caz si sper ca odata ce voi avea funduri cu plasa voi scapa de aceasta problema.Unde nu ai umezeala acolo nu vin aceste gongi.
La familiile lui tata nu prea era ce sa curatam, era can farmacie.Aici nu am auzit pe nimeni sasi arda mizeria razuita de pe fundul stupului.Binenteles nu doresc sa contrazic pe nimeni cine isi arde rezidurile.
Inca avem ploi aproape zilnic.Chiar azi nu a plouat dar miine ma astept din nou la ploaie.

Apropo de funduri cu plasa.Azi am fost sa vad de plasa la o firma si cind leam spus ca vreu sal folosesc pt. albine imediat miau oferit cel mai buin produs.Ei fabrica plase de sirma dar chiar ceea cemi trebuie mie nul fac ei ci il importa din Japonia.Plasa de inox,astai varianta mai ieftina, de 30mx1m la peste 500 de euro.Ramin la plastic.

Aproape toata iarna avem ceva inflorit dar conditiile de cules pt. albine sint nefavorabile.Ploi, vinturi, temperaturi sub +10 grade.
Am tot asteptat sa se termine cu ploile mari si sa vina vinturile care vor usca terenul dar se pare ca totul intirzie.
Cind leam mai dat de mincare si cind schimbam ziarele pe podisoare am mai tras cu ochiul pe cite o rama din cuib dar nimic mai mult.Evident nu tii stupul deschis prea mult.
Daca lucrurile mergeau normal deja faceam curat in familii in prima jumatate a lunii august.
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: Kiwi Bee din Septembrie 19, 2010, 08:12:53 p.m.
.....a mers totul bine pina acum 4 zile(miercuri) cind am citit stirile locale.
Stara vremii:....cea mai mare furtuna de pa planeta se apropie de NZ.

Am crezut ca pic jos.Furtuna era de marimea Australiei si sa apropiat pina la 1000km de sudul tarii.Mai sint inca 2000km pina la mine.Metereologii nu au gresit si pe insula sudica au fost zapezi mari si de acolo pina la noi in nord o gramada de ploi si vinturi foarte puternice.
Vineri seara a si sosit furtuna.A facut citeva ravagii prin sat/orasel.De atunci bate vintukl in continuu(cind mai tae cind o mai lasa mai moale) si le ploaie cu mici intreruperi.
Asa furtuna trebuia sa avem in iunie sau la inceputul lui iulie.
Simbata dupa-amiaza am mers sa vad de albinute si era o tacere deplina.
Spre noroc vintul nu a rasturnat nimic, doar citeva lemne/greutati de pe stupi au zburat.
La urdinisurile deschise la maxim mu am vazut nici o albina sau maxim una.Cred ca stau pe rame caci la toti stupii am spart cuibul si va fi miracol daca nu voi avea puiet racit.Si de acolo ce voi mai avea???????????

Nu mam asteptat la o asa vreme.In nici unul din anii de cind locuiesc aici nu am avut asa vreme la sfirsitul lui septembrie.

Mincare in stupi este foarte putina caci cu umezeala din iarna sa consumat la greu.
Mai astrept o saptamina sa vad cum se schimba vremea si apoi le fac o vizita.
Partea buna este ca vintul usca totul repede.
Nu ma vad bine pe sezonul acesta caci tot planul mi sa dus la ....... firar sa fie.
Dar sa raminem optimisti.
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: stefan1 din Septembrie 20, 2010, 04:22:20 a.m.
  Dupa ploaie si furtuna/ Vine iarasi vreme buna./
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: pharaonu75 din Septembrie 20, 2010, 02:21:13 p.m.
Citat din: stefan1 din Septembrie 20, 2010, 04:22:20 a.m.
  Dupa ploaie si furtuna/ Vine iarasi vreme buna./


Dar vremuri bune vor veni vreodata? :) :) :)
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: stefan1 din Septembrie 21, 2010, 04:01:23 a.m.
  Se spune ca un pesimist este un optimist mai bine informat.
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: Kiwi Bee din Septembrie 21, 2010, 06:26:20 p.m.
Se pare ca vremea sa stabilizat.
Dimineata bate soarele pina pe la 10-11 dupa care incep ploile si se schimba una pe alta pina pe la 3 dupamasa cind dispare soarele pt. acea zi.Ploaia se mai opreste pt. un timp scurt dar apoi continua.
Stabilizat???
Da!!!
...caci 24 din 24 bate vintul.Numai bate ca si atunci cind a fost furtuna dar bate in valuri.Cind o ia razna , cind o lasa mai moale.
Norii pe cer se deplaseaza de parca ar fi concurs de formula unu.Este foarte rar sa vezi norii deplasinduse asa de repede cu toate ca aici in nordNZ in totdeauna se deplaseaza rapid dar nici chiar asa.
Binenteles ca si temperaturile maxime au scazut.
Ziua nu depaseste 14-15 grade iar noaptea coboara pina la 9-10.Dat fiind ca bate vintul tu sinti de parca ar fi si mai frig.

Partea buna e ca incepe sa dispara umiditatea.Vintul face treaba buna.

Sa raminem optimisti .......... o fi cumva.
hehehe
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: ASANACHE VALERIU din Septembrie 23, 2010, 12:25:08 p.m.
       Imi aduc aminte ca pe vechiul forum era cineva care a pus niste poze cu ,,un alt fel de iernare"
  Era vorba de iernarea in adaposturi. Am cautat da nu am mai gasit acea postare. Sunt interesat de acest lucru si
daca acel ,,cineva" ma citeste , as vrea sa ma contacteze sa-i cer cateva informatii.  Sau poate stie careva dintre voi
cum se face acest lucru.
  Va multumesc !
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: jimm din Septembrie 23, 2010, 06:43:43 p.m.
Am citit ca sovieticii au facut un experiment, au iernat familii in adaposturi si in aer liber concluzia a fost: consumul de hrana a fost mai scazut la familiile iernate in adaposturi cu aprox 3-4 kg dar si productia de ceara si miere a fost mult mai scazuta in anul urmator; la revizia de primavara in familiile iernate in aer liber a fost gasit dublu puiet in comparatie cu familiile iernate in adapost.
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: D006 din Septembrie 23, 2010, 08:28:44 p.m.
Vine toamna si aici.
Sa facut racoare peste noapte de 12C dar in schimb ziua se ridica pana la 38 - 40C.
Inca mai am nuclee pe 5 rame si incep sa le dau puiet de la familiile puternice si sirop din cand in cand.
Colectoarele de polen inca mai sunt pline dar saptamana viitoare le scot ca sa fac mai mult puiet ajutator.
Am inceput sa schimb cutiile vechi cu noua generatie de cutii acoperite cu ceara fierbinte atasate de funduri de design propriu.
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: maximus din Septembrie 23, 2010, 11:14:13 p.m.


    care este procedeul de a acoperi cutiile cu ceara?
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: D006 din Septembrie 24, 2010, 02:19:02 a.m.
Pai am pus baieti de la servici sa-mi faca o cutie din aluminiu cu 2 degete mai mare decat o lada de stup.
Am oai facut eu acasa din placaj o cutie cu 2 degete mai mica decat interiorul unei cutii de stup si am pus-o in cutia de aluminiu cu cateva caramisi in ea.
Am gasit un aragaz electric cu 4 ochiuri, doar partea de sus, si i-am pus 4 picioare de o palma.
Am pus cutia se aluminiu pe 3 ochiuri si am pus parafina la topit si am adaugat pine tar, ceva produs din tamaie de se da la cai pe copite.
La cutia uscata pun 2 holsuruburi mai lungi in marginea de jos ca sa am de unde sa apuc cutia la scos.
Bag cutia de lemn in parafina topita si o las 10 min ca lemnul sa se incalzeasca si sa se patrunda si sa iasa toate bulele de aer.
Pun urmatoarea cutie ca greutate peste prima sa se si incalzeasca un pic.
O scot pe cea din parafina si o tin sa se scurga 30 de secunde apoi o pun la racit si pun in parafina pe cea folosita ca greutate si alta deasupra ei.
Lemnul si incheieturile se patrund frumos si o sa vad cati ani vor tine asa si dupa cati ava va trebui sa repet operatia.
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: pharaonu75 din Septembrie 24, 2010, 02:26:17 a.m.
Arata bine cutiile!
Felicitari pentru metoda si multumim pentru dezvaluire! :hi:
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: pistol28 din Septembrie 24, 2010, 11:45:39 a.m.
Parafina este o substanță solidă, albă, formată dintr-un amestec de hidrocarburi saturate obținute la distilarea țițeiului și întrebuințată la fabricarea lumânărilor, la impregnarea hârtiei și a țesăturilor, ca materie primă în industria chimică.Uleiul de IN fiert este o alternativa acceptabila.
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: bismark din Septembrie 26, 2010, 05:58:48 p.m.
     Interesanta impregnarea cu parafina.Cred ca vor fi mult timp protejati de stratul de parafina.Este adevarat ca, condensul nu mai ataca materialul sa putrezeasca,dar cit timp si de unde atita parafina.Cit despre condens am observat de-alungul timpului ca albinele mai bine ierneaza in stupii mai vechi care mai au cite o gaura cite o crapatura pe care o astupa ele cit au nevoie.Anul acesta am gaurit toti stupii pe fund cu un burghiu de 15 mm si am pus sita chiar la mijlocul fundului.Fundul antivarooa mi se pare prea mare decuparea.Creste mult consumul de hrana.Din experienta mea am observat ca la stupii cu   gauri nici ramele neacoperite nu mucegaiau din cauza condensului.Vom vedea in iarna asta care se anunta cea mai grea dupa 1000 de ani.Cu  respect
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: ioanardelean55 din Septembrie 26, 2010, 08:00:12 p.m.

Multi avem problema cu mucegaiu dar de vina sintem noi nu lazile . Eu am observat doua cauze care produc in mod fregvent condensul iarna .
  1 . Cind las in lada mai multe rame decit e nevoie .( pe cite se formeaza ghemu )
  2 . Cind foloseseam la impachetare folia.
  Cu rmele se mai intimpla ,din neatentie sa ramina mai multe in stup ,iar folia o pun numai cind pun turta o gaura in podisor de 30 mm e suficient  cind aceste doua conditii sint indplinite condensul in stup e zero toata iarna.
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: Kiwi Bee din Septembrie 27, 2010, 08:03:23 p.m.
Citat din: ASANACHE VALERIU din Septembrie 23, 2010, 12:25:08 p.m.
       Imi aduc aminte ca pe vechiul forum era cineva care a pus niste poze cu ,,un alt fel de iernare"
  Era vorba de iernarea in adaposturi. Am cautat da nu am mai gasit acea postare. Sunt interesat de acest lucru si
daca acel ,,cineva" ma citeste , as vrea sa ma contacteze sa-i cer cateva informatii.  Sau poate stie careva dintre voi
cum se face acest lucru.
  Va multumesc !


Nu stiu exact la ce te gindesti dar miam adus aminte ca Dragos a facut un video la un stupar batrin din jud. Brasov, la nea Lazar Strugaru.Vezi jurnalul apicol undeva pe la pagina 89.Acolo ai video sau pe You Tube si cauta cuvintele Lazar Strugaru ... sint vreo 5 videouri.Batrinul tine multi stupi intro incapere(cladire in toata regula).
Tata avea stupi asemanatori ca si acest stupar batrin si ii avea in pavilion pe stationar.

Poate o solutie ar mai fi un pavilion cu acoperis de sticla, iar vara se acopera sa nu fie prea cald inauntru in pavilion si se fac aerisitoare cu sita.Oricum banul decide.
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: Kiwi Bee din Septembrie 27, 2010, 08:23:19 p.m.
Apropo de metoda cu parafina.

Apicultorii comerciali din NZ cind au loca la vreo familie pot cere permisuinea sasi pastreze materialul lemnos(si permisiunea se da de obicei) iar tratarea se face in baie de parafina care se topeste la 160 de grade celsius.
Paremise ca si Andrei Calinescu descrie un astfel de procedeu aplicat de el in Franta... nu mai stiu exact pe care topic.

Ceea ce priveste prezervarea lemnului si aici in NZ se recomanda procedeul descris de Andrei din California.Aici se recomanda sa tii materialul lemnos in baie 15 minute si sal asamblezi numai dupa 3 zile.... daca ai posibilitatea.Si apoi sa vopsesti cutia.
Eu zic ca depinde de buzunar.
La noi parafina o cumperi de la magazinul apicol.Am cumparat 1kg(acesta se topeste la 60 de grade) cu vreo 3 euro pt. un proiect dar inca nu lam folosit.

Titlu: Re: Septembrie
Scris de: Kiwi Bee din Septembrie 27, 2010, 08:50:41 p.m.
Ceea ce priveste luna septembrie as dori sa vin cu noutati dar nu prea pot.

Saptamina trecuta martzia mam trezit ca am o zi innorata.

Cam asa ceva:

...sanatate, voie buna
deam inceput ziua cu furtuna
pe la 8 sa mai oprit
chiar si soarele a rasarit

A fost frumos chiar placut
dar vintul tot a mai batut
Na tinut mai mult deo ora
Caci iar am intrat in hora

Vint si ploaie cita vrei
trambulina copiilor de pe acoperis so iei
Shura de trambulina surpata
iar antena de pe casa, tot de ea darimata

Nu mam putut astimpara
si mai tirziu am pornit cu masina

Am pornit la albinutze
sa le vad pe fetitze
nici un stup nu sa clintit
caci greutatzile leau intzepenit

apoi am pornit la lucru atza
de ma prins pe drum o ploaie cu gheatza
Ce sa mai?????
iniman dintzi cu suta la ora
caci asa se joaca la hora

Spre seara ploaia sa mai incetinit
dar vintul tot nu sa domolit
A batut si a suflat
c-a doua zi totul sa uscat

Deabia ieri dupa 5 zile sa mai oprit
Si in sfirsit soarele a rasarit

Si azi?soare, caldurica, voie buna
Apropo! ce inseamna "furtuna"?


Titlu: Re: Septembrie
Scris de: stefan1 din Septembrie 28, 2010, 04:38:41 a.m.
  Cu vanturile pe care le ai pe acolo, poate nu ar struca un adapost pentru albine, dar probabil sa fie solid construit sa nu il ia cu totul vantul. Mai cu seama daca este o directie preferentiala din care bate vantul, si poti sa pui stupii cu spatele la vant.
  Cum iernile sunt acolo mai calde, cred ca stupii trebuie sa aiba urdinisele spre exterior si posibilitate de a zbura oricand este vreme favorabila. Vanturile insa vor mari numarul de albine ratacite si vei avea cu timpul stupi care se populeaza si altii care se depopuleaza.
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: Kiwi Bee din Septembrie 28, 2010, 05:19:13 a.m.
Sint intro vale(o sa fac o poza de curind cu toata valea) si oricum stau cu spatele catre vest.Miar conveni sa fiu mai sus pe deal sa am soare dis-de-dimineata.Dar nu sint nemultumit.Avantaje si dezavantaje.
La inceput si eu mam gindit la pavilion cum avea tata mai apoi doar la un acoperis sa pot lucra cu albinele si pe timp de ploaie.Cind au auzit pe aici ce vreau au spus alti stupari ca sint bolnav/idiot.Nimeni nu investeste atitia bani aiurea in apicultura cu toate ca fac stationar.Zgircitii astia no sa dea cu banii pe fereastra.

In plus se pare ca trebuie sa ma mut si de aici in curind.Locul nu este sigur dar ar fi bun pt. 50-60 de stupi.

Azi deja bate soarele frumos, vintul adie.... e o placere sa stai afara.
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: pharaonu75 din Septembrie 28, 2010, 01:45:32 p.m.
Detinerea unui pavilion iti usureaza munca foarte mult, sa zicem, la mutatul stupilor. Sau pe timp de ploaie! In plus protejeaza si stupii!
La fel si acoperisul!
Lor li se pare ceva ciudat pentru ca, probabil, la ei nu a facut nimeni asa ceva, nu au vazut asa ceva pana acum, nu le-au vazut avantajele practice!
Sau poate nu au nici acele culturi de floare, rapita sau paduri de salcam, tei, care sa le impuna sa mute stupii, pentru ca atunci ar vedea avantajul!
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: D006 din Septembrie 28, 2010, 09:54:38 p.m.
Adevarat ca e practic dar pavilionul sau shopronul apicol nu este ceva natural si multi privesc asa ceva ca un atac asupra mediului ce apartine statului.
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: Kiwi Bee din Septembrie 30, 2010, 04:42:30 a.m.
Aveti dreptate amindoi.
Neozeelandezul nu a ajuns sa cunoasca avantajele unui pavilion sau sopron din mai multe motive.
Unul ar fi exact ceea ce spune Andrei si anume daca pui stupi pe un teritoriu(privat sau de stat) arata ...."natural" dar daca instalezi un sopron sau parchezi un pavilion mobil nu mai este acelasi lucru.
Nu prea sint apicultori care sa extraga mierea la fatza locului, deci nu face mai nimeni activitate industriala in mijlocul naturii.Cutiile cu miere sint adunate si transportate la firma apicultorului.Asa se privesc aici lucrurile.

Mai este si un alt pct. important poate chiar cel mai important.
Sa presupunem ca un apicultor isi pune un pavilion mobil cu 40-60 de stupi la un loc bun(unde ai cules bun) si cind vine sasi vada stupii nu mai gaseste nici stupi si nici pavilion.......... caci intre timp au venit baietii descurcareti si au agatzat pavilionul de camionul lor si lau tras.Politzia iti face un ceai dar nu mai mult.Daca dai posibilitatea pt. furt nu te mira ca ti sa furat acel lucru.

Sa nu uitam ca atit pavilionul cit sopronul sau doar un acoperis costa bani.... deci un neozeelandez nu va arunca banul pe fereastra.

Exista teritorii cum ar fi parcuri nationale, rezervatii naturale sau teritoriile departamentului conservarii naturii dar in rest absolut totul este PRIVAT.
Nu conteaza ca ai 0.5-1 hectar de teritoriu sau 500 de hectare.In toate cazurile iti vei inconjura teritoriul cu gard de sirma, fiind cel mai ieftin.Nu am vazut in toata viata mea atita gard de sirma cit am vazut doar in zona in care locuiesc acum.
Cel care detine un teritoriu este un Dumnezeu iar tu nu ai ce face acolo fara permisiunea lui.

Eu in viitor nu mai doresc sa colaborez cu persoane fizice.Mam invatzat ce fel de oameni sint neozeelandezii.Voi incerca sa colaborez mai degraba cu statul.Au si ei locuri bune si nu au in zona vaci sau oi si asa mai departe.E adevarat pt. stat trebuie sa platesti in dollari nu merge sa platesti cu miere.
De exemplu departamentul conservarii al naturii are un regulament prin care colaboreaza cu apicultorii interesati si anume poti inchiria de la ei locatii pe peroade fixe de 5 ani.Sa fiu sincer nu stiu de unde au invatzat treaba asta cu cincinalul, hehehe.
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: filip din Septembrie 30, 2010, 01:56:45 p.m.
Acum e timpul pentru ridicarea magaziilor,restrangerea si formarea cuiburilor,redistribuirea hranei.Descapacire rame cu miere putina dupa diafragma.
Toate aceste operatii se fac cand albina nu zboara afara decat foarte rar.
Astfel se evita furtisagul.
Urmeaza apoi ultimele tratamante si impachetarea definitiva
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: Cristel din Septembrie 23, 2015, 07:20:56 a.m.
Iata ca a venit si timpul mai rece. Facem restrangerea cuibului in continuare si dam fagurii cu miere putina dupa diafragma, sa fie carata mierea in cuib. Preventiv, asa cum am vazut in filmele lui "nea Marin" din Serbia, fac o gaura de trecere prin fagure la aproximativ 10 cm sub leatul superior, ca albina/regina sa poate trece in timpul iernii de pe o rama pe alta fara a fi nevoita sa mearga fie pe sus, fie pe sub rame. Eventual mai facem o hranire proteica si cu usturoi.
Aplicam tratamentul cu Varachet pe masura ce puietul capacit este tot mai putin.
Distantez putin ramele, astfel incat sa intre mai multe albine in intervalul dintre doua rame - ghemul de iernare sa fie mai compact.
Florile din familia Heliantus si Aster sunt vizitate de albine (multumiri lui Happy :thanks:)
Ne pregatim de iarna...
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: balasbebe din Septembrie 23, 2015, 10:11:11 a.m.
Eu le-am desfintat. Erau vizitate doar de ceva muste, asemanatoare cu albinele.
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: Eugen B din Septembrie 23, 2015, 11:27:46 a.m.
Domnu Cristinel nu gauri rame cu miere cand e caldut afara ca poate faci furtisag. Eu gaurile le fac in octombrie
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: Cristel din Septembrie 25, 2015, 07:20:58 a.m.
Citat din: Eugen B din Septembrie 23, 2015, 11:27:46 a.m.
Domnu Cristinel nu gauri rame cu miere cand e caldut afara ca poate faci furtisag. Eu gaurile le fac in octombrie

Exista si acest risc, dar am mizat pe faptul ca urma sa vina ploaia, asa ca nu aveau de ce sa se apuce de furat. Le-am pus si papica proteica, sa fie ocupate in interior, nu in exterior :D.
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: teoalbina din Septembrie 25, 2015, 10:33:17 a.m.
Citat din: pistol28 din Septembrie 24, 2010, 11:45:39 a.m.
Parafina este o substanță solidă... Uleiul de IN fiert este o alternativa acceptabila.

Puteti da mai multe detalii cu privire la fierbere si aplicare?
Titlu: Re: Septembrie
Scris de: milu56 din Septembrie 26, 2015, 07:27:46 p.m.
Este o diferenta de clima,depinde de zona,nu in toate zonele din tara si poate administra sirop in luna septembrie.