Forum discuții Apiardeal

STUPINE => CALENDAR APICOL => Subiect creat de: bee_lover din Februarie 01, 2010, 05:38:28 a.m.

Titlu: FEBRUARIE
Scris de: bee_lover din Februarie 01, 2010, 05:38:28 a.m.
Activitati specifice lunii FEBRUARIE(nu uitati sa treceti zona si data).
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: Kiwi Bee din Februarie 02, 2010, 06:02:27 p.m.
Ieri am fost la albinute pt. o vizita de colaborare, pace si pritenie.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: Kiwi Bee din Februarie 02, 2010, 06:50:01 p.m.
Pai...... era pace .........la inceput
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: Kiwi Bee din Februarie 02, 2010, 07:22:29 p.m.
Apoi a inceput colaborarea.
Precum am planificat inca la inceputul lunii trecute am inceput sa crap familiile in doua.
Din cauza cantitatii mare de miere(+ volum de albine) a fost cea mai ideala mutare pt. mine.
E adevarat ca a fost putin mai mult de lucru dar asa sint mai linistit, plus ca doresc sami maresc nr. de familii(ma uit in viitor-acuma nu conteaza mierea).
Binenteles ca nu am avut conditii ideale.Nu am avut posibilitatea de a transporta undeva mai departe familiile noi obtinute.Ele au fost plasate cu un rind mai in fata.
Culegatoarele plecind dimineata la lucru asa vor avea mai mari sanse de a se intoarce la stupul bun.
E adevarat ca multe dintre albinute se vor intorace la stupul "mama".Asta e.
Oricum se vede ca voi mai avea nevoie sa scot citeva roiuri din stupii "mama".
Am terminat pe la 8:20 seara.Asta a fost bine.
De crapam familiile dimineata sau in cursul zilei mult mai multe albine sar fi intors la stupul "mama" riscind sa se depopuleze noul stup.
Pina cind am terminat , primii stupi sau si dus la culcare si fiindca soarele a apus si incepea sa se intunece nici celelalte familii nu au avut chef de zbor.
Mia placut mult.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: Kiwi Bee din Februarie 02, 2010, 07:30:31 p.m.
Stupii "mama" dupa separare.
Daca lucrurile merg bine si de aici mai scot citeva roiuri de curind.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: Kiwi Bee din Februarie 02, 2010, 07:55:02 p.m.
Stupii noi inl rindul intii.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: Kiwi Bee din Februarie 02, 2010, 08:14:26 p.m.
Ziua urmatoare dealul nemiscat ii asteapta.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: D006 din Februarie 02, 2010, 08:27:43 p.m.
orbanstefan64 _)_
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: ioanardelean55 din Februarie 02, 2010, 09:34:26 p.m.
Ce nu inteleg eu ! Am vazut la multi stupari ca pun fel de fel de obiecte pe capacele lazilor . dece??? !!! capacele sint bune ,nu cred ca sint vinturi chiar asa de putrnice incit sa le ia , consider ca e o munca in plus facuta de doua ori , iar ca aspect strica totul , dar de ce ma bag !!! fiecare cum stie ,s-au cum cerde ca e mai bine ,ce frumosi ar arata stupii din imagini fara acele acareturi puse deasupra !!!
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: PricopArthur din Februarie 02, 2010, 10:40:10 p.m.
Citat din: ioanardelean55Ce nu inteleg eu ! Am vazut la multi stupari ca pun fel de fel de obiecte pe capacele lazilor . dece??? !!! capacele sint bune ,nu cred ca sint vinturi chiar asa de putrnice incit sa le ia , consider ca e o munca in plus facuta de doua ori , iar ca aspect strica totul , dar de ce ma bag !!! fiecare cum stie ,s-au cum cerde ca e mai bine ,ce frumosi ar arata stupii din imagini fara acele acareturi puse deasupra !!!

Probabil ca si la ei bate vantul. Si cand esti patit odata, sufli si in iaurt . :smile:
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: D006 din Februarie 02, 2010, 11:28:49 p.m.
Luna asta incepe cu prima extractie pe acest an pt a face loc pt mierea de portocal care se anunta ff bogata.
Asa ca scot de la fiecare stup ramele complect capacite si le pun faguri crescuti sau pt crescut.
Deja au aparut primi roi si am facut si prima divizare.
Da, aici in Paradisul Albinelor clima este in avantajul lor.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: D006 din Februarie 02, 2010, 11:32:20 p.m.
A doua lună a anului este ultima lună a iernii calendaristice, perioadă în care familiile bune şi foarte buna matca, în miezul ghemului de iernare, sub influenţa condiţiilor din interiorul ghemului, începe ponta (depunerea de ouă sau ouatul mătcii),dacă această manifestare fiziologică nu a început de la mijlocul sau sfârşitul lunii trecute. Colonia de albine a dobândit un comportament bine articulat social care-i permite să supravieţuiască şi în cazul temperaturilor extrem de scăzute din timpul iernii. Ghemul, până acum cu o activitate relativ redusă începe producerea de căldură în vederea asigurării condiţiilor optime pentru creşterea puietului. Prin contracţii musculare albinele aglomerate în ghemul de iernare, consumând miere, produc căldură astfel că ele sunt în stare să ridice pe termen scurt temperatura în sectorul toracic cu 10°C. Această căldură produsă de albinele din miezul (centrul) ghemului de iernare este iradiată treptat la toate albinele compactate în ghem astfel că pierderile termice în afara ghemului respectiv în spaţiul lăzii stupului sunt minime. Se înţelege că în jurul miezului ghemului albinele formează un strat compact care asigură efectul termoizolator iar grosimea stratului de albine creşte o dată cu scăderea temperaturii exterioare. Acest mod de comportament trebuie avut în vedere ştiut fiind faptul că ghemul se deplasează pe rame în sus o dată cu consumarea hranei. Pierderea contactului cu hrana determină moartea coloniei chiar dacă pe ramele lăturalnice ghemului există suficiente rezerve de miere. Imposibilitatea deplasării albinelor în plan lateral spre ramele ce conţin miere face ca hrana să devină inaccesibilă astfel că, suferind de foame, coloniile pier. Asemenea situaţii nedorite se întâlnesc mai ales în primăverile timpurii sau în ierni cu perioade mai calde urmate de scăderi bruşte de temperatură ce determină strângerea puternică a ghemului care ocupă suprafeţe de faguri golite de miere unde albinele sunt obligate să rămână înfometate mai multe zile De aici rezultă cât de importantă este supravegherea iernării şi de ce este necesar să intervenim pentru a îndrepta stările anormale.
Sistemul acesta termodinamic are un mare randament în transformarea hranei energetice (mierea) în energie termică numai pentru ghem. Aşadar, părerea generală cum că albinele încălzesc spaţiul interior al stupului este greşită. Dacă la suprafaţa ghemului temperatura nu scade niciodată sub 9CC, acum în a doua parte a iernării în miezul ghemului, o dată cu ponta mătcii şi creşterea puietului, temperatura se menţine constantă la 34-35°C.
Mecanismele specifice de producere a căldurii determină variaţii mari ale activităţii de termogeneză în interiorul ghemului de iernare. Ca urmare aparenta inactivitate a albinelor în ghem este o falsă impresie, acestea având o continuă mişcare din interiorul (miezul) ghemului, unde temperatura este mai ridicată spre "coaja" ghemului unde aceasta este mai mică. Variaţiile externe de temperatură duc la o mărire sau micşorare a densităţii albinelor în ghem aceasta ducând la o mai bună reglare a temperaturii ghemului.
O dată cu apariţia puietului temperatura ghemului de iernare devine aşadar aproximativ +35°C, creşterea acesteia fiind realizată cu un aport crescut al consumului de glucide. Această temperatură trebuie menţinută în limite strânse (34,5-35°C) variaţiile mai mari de temperatură în minus ducând la o tarare a puietului şi apoi a generaţiilor următoare de albine ce vor fi crescute. Orice curenţi reci pot duce la un consum mai mare de glucide sau o concentraţie mai mare de CO2 (bioxid de carbon) în stup ca urmare a activităţi mai intense a albinelor.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: D006 din Februarie 03, 2010, 02:12:04 a.m.
orbanstefan64 _)_
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: D006 din Februarie 03, 2010, 05:02:31 a.m.
Se zice ca ursu in data de 2 febr daca iese si se intoarce in barlog,care si s-a intamplat,iarna incepand de aztazi  va mai dura 6 saptamani,adica pana in 15 martie. :nod:  :hi:
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: bucovineanu din Februarie 03, 2010, 10:42:12 p.m.
Citat din: szlörincSe zice ca ursu in data de 2 febr daca iese si se intoarce in barlog,care si s-a intamplat,iarna incepand de aztazi  va mai dura 6 saptamani,adica pana in 15 martie. :nod:  :hi:

Da asa zic batranii: daca in ziua de 2 februarie ursul iese din barlog si isi vede umbra intra din nou in barlog si mai sta acolo inca 6 saptamani. Cel putin la noi a fost senin intreaga zi. Deci asa cum am mai zis, albinele mele vor avea primul zbor de curatire de cand au intrat la iernat dupa 15 martie. Sa dea Domnul sa fie altfel.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: D006 din Februarie 04, 2010, 12:57:21 a.m.
ale mele au avut pe 7 ianuarie(norocul incepatorului) a fost destul de cald si le am ajutat si eu un pic,am deschis stupii circa 5 minute fiecare si cand au simtit caldura ieseau pe urdinis gramada.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: Kiwi Bee din Februarie 04, 2010, 03:54:32 p.m.
Citat din: PricopArthur
Citat din: ioanardelean55Ce nu inteleg eu ! Am vazut la multi stupari ca pun fel de fel de obiecte pe capacele lazilor . dece??? !!! capacele sint bune ,nu cred ca sint vinturi chiar asa de putrnice incit sa le ia , consider ca e o munca in plus facuta de doua ori , iar ca aspect strica totul , dar de ce ma bag !!! fiecare cum stie ,s-au cum cerde ca e mai bine ,ce frumosi ar arata stupii din imagini fara acele acareturi puse deasupra !!!

Probabil ca si la ei bate vantul. Si cand esti patit odata, sufli si in iaurt . :smile:

Am uitat sa mentionez ca la est de mine la 10km am Oceanul Pacific, iar la cca. 30km la vest am Marea Tasmana.
Nu stii cind vine un vint mai "nedorit".
Ei, si imi place sa suflu in iaurt de cind stiu cu ce vecin am dea face(sta peste sosea la cca. 200m)
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: ioanardelean55 din Februarie 04, 2010, 10:52:07 p.m.
Citat din: Kiwi Bee
Citat din: PricopArthur
Citat din: ioanardelean55Ce nu inteleg eu ! Am vazut la multi stupari ca pun fel de fel de obiecte pe capacele lazilor . dece??? !!! capacele sint bune ,nu cred ca sint vinturi chiar asa de putrnice incit sa le ia , consider ca e o munca in plus facuta de doua ori , iar ca aspect strica totul , dar de ce ma bag !!! fiecare cum stie ,s-au cum cerde ca e mai bine ,ce frumosi ar arata stupii din imagini fara acele acareturi puse deasupra !!!

Probabil ca si la ei bate vantul. Si cand esti patit odata, sufli si in iaurt . :smile:

Am uitat sa mentionez ca la est de mine la 10km am Oceanul Pacific, iar la cca. 30km la vest am Marea Tasmana.
Nu stii cind vine un vint mai "nedorit".
Ei, si imi place sa suflu in iaurt de cind stiu cu ce vecin am dea face(sta peste sosea la cca. 200m)

Stupii nu au inchizatori?? s-au un fir de sarma de la maner la naner , !! ar arta totusi mai bine .a fost o parere ,fiecare face cum vrea . :hi:  :hi:
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: PricopArthur din Februarie 05, 2010, 02:19:52 a.m.
Citat din: ioanardelean55
Citat din: Kiwi Bee
Citat din: PricopArthur
Probabil ca si la ei bate vantul. Si cand esti patit odata, sufli si in iaurt . :smile:

Am uitat sa mentionez ca la est de mine la 10km am Oceanul Pacific, iar la cca. 30km la vest am Marea Tasmana.
Nu stii cind vine un vint mai "nedorit".
Ei, si imi place sa suflu in iaurt de cind stiu cu ce vecin am dea face(sta peste sosea la cca. 200m)

Stupii nu au inchizatori?? s-au un fir de sarma de la maner la naner , !! ar arta totusi mai bine .a fost o parere ,fiecare face cum vrea . :hi:  :hi:

Probabil acolo nu e Romania. :smile:
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: trantorash din Februarie 06, 2010, 03:20:00 a.m.
05.02.2010
Le-am dat prima portie de miere semicristalizata in pungi pentru stimulare.
In jur de 300 de grame de familie.
Observatii : La toate familiile in special la cele mai puternice ghemul este foarte afanat. Cred ca s-au apucat de puiet. Hrana suficienta. Au trecut cu bine peste gerul puternic.
La  unele familii am gasit cateva picaturi de apa sub podisor.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: bucovineanu din Februarie 06, 2010, 03:56:46 a.m.
E bine, nu e nimic anormal.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: filip din Februarie 06, 2010, 02:56:46 p.m.
In prima zi de zbor,faceti o revizie scurta de cateva minute.
Ramele cu miere putina dar fara puiet se pot trece dupa diafragma .in stanga si dreapta puietului sa ramana miere.Un cuib strans bine va avea o dezvoltare exploziva mai tarziu.La sfarsitul lunii ori la inceputul luni Martie eu pun hranitorul cu 300g miere de salcam{recomand roilor mai slabuti}
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: sfantul spiridon din Februarie 06, 2010, 04:00:29 p.m.
mai avem o repriza grea in sud...daca trec cu bine si peste aceasta....va fi bine...in martie alun si viorele....eheeee.....si iar visez vazand romanul asta de departe...roiuri si palincuta inainte de recoltare...si ramele pline...zumzet voios...matci frumoase...e femartie
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: bucovineanu din Februarie 06, 2010, 04:22:18 p.m.
Cred ca apicultorii asteapta cu cea mai multa nerabdare sosirea primaverii. Totusi de la o anumita varsta ai impresia ca parca timpul trece prea repede si ai dori sa treaca mai incet. Nu stiu daca si pentru altii ultimii 20 de ani au trecut asa repede cum am eu impresia.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: milu56 din Februarie 06, 2010, 07:41:26 p.m.
Asa este,indata ne trezim ca nu mai putem invinge si e important cui dam mai departe stafeta.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: D006 din Februarie 06, 2010, 10:01:21 p.m.
Asa este si acum nici nu stiu cum a trecut aceasta saptamana cu toate ca astept cu nerabdare primavara.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: milu56 din Februarie 06, 2010, 10:47:40 p.m.
Deaceea nu trebuie sa ne grabim niciodata,incet si ordonat anul asta pentru anul ce vine pt.ca repede trec anii.Asa putem avea bucurii an de an si satisfactii indelednicindune cu stuparitul.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: ioanardelean55 din Februarie 09, 2010, 05:30:39 a.m.
Administrarea turtelor din pasta de zahar si polen, pastura s-au inlocuitori de polen se executa in zilele calduroase , la inceputul primaverii,asezindu-le deasupra ramelor ocupate de albine . :hi:  :hi:  :hi:  :hi:
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: balanescuadrian din Februarie 11, 2010, 03:04:01 p.m.
daca primavara este rece (cazul 2010 - ninge), iar familiile au puiet cnsumul de miere creste!  ptr cine are familii slabe "(cazul este si al meu) se poate completa cu turte! ideal din miere cristalizata (cine are) sau din zahar cu miere, la care se poate adauga si protofil (34 ml / kg de turta)!
turtele se pot cumpara gata fabricate! :hi:
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: cetin din Februarie 11, 2010, 04:30:01 p.m.
Abia astept caldura... si probabil nu numai eu!
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: gore din Februarie 11, 2010, 09:41:50 p.m.
Uraaa, se anunţă 4 zile de căldură săptămâna viitoare, spre să fie şi adevărat că este mare nevoie de zbor.
Vineri, 12 februarie
Minim:1°C
Maxim:6°C
Cer noros
Sambata, 13 februarie
Minim:0°C
Maxim:4°C
Ploaie 
Duminica, 14 februarie
Minim:-3°C
Maxim:4°C
Cer noros 
Luni, 15 februarie
Minim:-5°C
Maxim:2°C
Soare, putin noros 
Marti, 16 februarie
Minim:-3°C
Maxim:3°C
Soare
Miercuri, 17 februarie
Minim:2°C
Maxim:4°C
Ploaie 
Joi, 18 februarie
Minim:3°C
Maxim:9°C
Cer mai mult noros
Vineri, 19 februarie
Minim:3°C
Maxim:10°C
Soare, putin noros 
Sambata, 20 februarie
Minim:3°C
Maxim:11°C
Cer noros 
Duminica, 21 februarie
Minim:0°C
Maxim:9°C
Cer mai mult noros 
Luni, 22 februarie
Minim:-6°C
Maxim:4°C
Cer noros
Marti, 23 februarie
Minim:-6°C
Maxim:2°C
Cer mai mult noros 
Miercuri, 24 februarie
Minim:-4°C
Maxim:4°C
Soare, putin noros
Joi, 25 februarie
Minim:-8°C
Maxim:-1°C
Ninsoare
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: Kiwi Bee din Februarie 15, 2010, 06:28:53 p.m.
Acum o saptamina miam verificat familiile impartite in 2 cu o saptamina si mai devreme.Botcile au fost trase cum scrie la carte.Am avut de la 5 la 8 botci.Am lasat maximum 3(care mi leau placut mai mult).Nu am conditiile optime pt. transvazare si timpul imi este limitat.
Dat fiind ca eu acesta divizare am facuto acolo in stupina mutind jumatatea de sus a familiilor doar la 10 merti am avut sa ma confrunt cu urmatoarea "problema":
-cu toate ca divizarea a avut loc seara de la 6 pina pe la 8:30 o mare parte a albinelor sa intors la locul lor original.
Mam asteptat la treaba aceasta si totul merge conform planului(un 95% sa zicem).
Familiile noi nu sau depopulat sint OK.Era albina multa in acele familii "originale".
Familiile originale/ramase pe locul vechi insa au fost pline de albine si loc putin caci au miere foarte multa.
Azi am realizat ca totusi poate era mai bine daca interveneam acum o saptamina-nam facuto.
Deabia azi am intervenit.
Din acele familii originale(pline de albine) am scos cite 3 rame(puiet,miere) + regina formind nuclee mici.Mentionez ca am scos albine de pe 5-6 rame.Sa fie din belsug.
Ma prins intunericul si asa am lasat nucleele acolo.Sa vedem daca dimineata ploaie sau nu.Vreau sa le aduc acasa(8 km) si timp de trei zile vor sta la mine in curte.
Cutia de nucleu are o usa care se misca ca si lama ghilotinei(sus-jos) si in prezent sint inchise.Capacul cutiei are o plasa de aerisire pe toata suprafata ei.
Dupa ce sa intunecat inca erau +22.5 grade celsius.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: stefan1 din Februarie 16, 2010, 06:14:27 a.m.
Faptil ca ti s-au suprapopulat stupii ramasi pe vechile pozitii este o dovada ca roii mutati au pierdut semnificativ albine. Doar daca muti roii in alta locatie imediat dupa formare, poti evita depopularea. Nucleele vor ramane mai populate, dar daca dupa 3 zile le vei readuce la stupina, tot vor pierde parte din culegatoare.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: Bătrânul din Februarie 16, 2010, 12:07:36 p.m.
IN ATENTIA INCEPARORILORI. Zaharul trebuie intotdeauna MACINAT CIT MAI MARUNT altfel il macina albinele si ramine pe fundul stupului.  :hi:
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: Kiwi Bee din Februarie 17, 2010, 04:35:36 p.m.
Citat din: stefan1Faptil ca ti s-au suprapopulat stupii ramasi pe vechile pozitii este o dovada ca roii mutati au pierdut semnificativ albine. Doar daca muti roii in alta locatie imediat dupa formare, poti evita depopularea. Nucleele vor ramane mai populate, dar daca dupa 3 zile le vei readuce la stupina, tot vor pierde parte din culegatoare.

Stai linistit,
de ieri am intrat in codul "3576352156" ..... adica alerta!!!  :)
Ieri pregateam cutiile si toate cele pt. miine si am descoperit ceea ce nu a mai descoperit nimeni.Nu am destule podisuri si funduri pt. stupi.
Asa ca azi am facut repede citeva podisuri si miiine/poimiine urmeaza sa fac si fundurile.Asa ca se face simbata pinai duc inapoi in stupina.... sau dumineca.
Totodata ai dreptate cu suprapopularile, dar cum am mai mentionat mam asteptat la asta.Stupii noi nu sau depopulat dramatic, inca sint pline cu albine plus ca in acestea am pus mai mult puiet capacit.Deci sint OK.
Nucleele leam mai transportat cumva cu autoturismul dar stupii nui pot transporta nici cum.
Nucleele se simt bine in curte/sub casa dar nu au nici ele loc prea mult(nucleu cu trei rame si cu albine de 5-6 rame).
Majoritatea au regina ouatoare din stupul mama, dar nu la toate.Dat fiind ca atunci cind leam format se intuneca nu am mai gasit regina la toate si daca nu am regina in nucleu atunci albinele siau tras inceputuri de botci deja.
Nu doresc sa le transport prea tirziu caci atunci ucid regina inainte sa eclozeze.E clar.
Ma gindesc eu la toate dar sint limitat de timp, material (gata facut), transport adecvat si ...... in Noua Zeelanda nu sint fonduri apicole.Asta e.
Acum vreau sa atasez poze despre nuclee si nu le gasesc.Nui de mirare nici nu leam facut.Fac repede una doua si revin.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: Kiwi Bee din Februarie 17, 2010, 05:15:44 p.m.
Ce bine ca am iesit.La trei nuclee urdinisul a fost inchis.Au aerisire dar nu pot iesi ziua asa ca nu e bine sa fie inchise.Oricum nu le transport miine.
Am o caldura in casa de nu e normal.Avem acoperis de tabla(Noua Zeelanda=tara cabanelor... neozeelamdezii le numesc case) :rotfl:
Am +28 de grade in camera de zi..... la 23:16.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: Kiwi Bee din Februarie 17, 2010, 05:20:41 p.m.
Inca una
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: D006 din Februarie 18, 2010, 12:37:20 a.m.
E foarte interesant sa citesti si sa vezi pe cineva din alt colt al lumii cum se pregateste de alte activitati mult diferite de ale noastre  in aceasta perioada .La noi e inca zapada ,ce sa ne mai gandim la roiuri de facut.Dar vine vremea buna si pe la noi .Speram.Bafta mai departe!
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: gore din Februarie 19, 2010, 01:07:05 a.m.
hai că iarna s-a dus, cel puţin la FOCŞANI,
Vineri, 19 februarie
Minim:5°C
Maxim:10°C
Soare, putin noros 
Sambata, 20 februarie
Minim:5°C
Maxim:13°C
Cer mai mult noros 
Duminica, 21 februarie
Minim:-3°C
Maxim:6°C
Lapovita
Luni, 22 februarie
Minim:1°C
Maxim:7°C
Cer mai mult noros 
Marti, 23 februarie
Minim:4°C
Maxim:11°C
Cer mai mult noros
Miercuri, 24 februarie
Minim:-3°C
Maxim:6°C
Cer noros 
Joi, 25 februarie
Minim:-1°C
Maxim:8°C
Cer mai mult noros
Vineri, 26 februarie
Minim:3°C
Maxim:11°C
Soare, putin noros 
Sambata, 27 februarie
Minim:3°C
Maxim:12°C
Soare, putin noros
Duminica, 28 februarie
Minim:3°C
Maxim:12°C
Soare, putin noros 
Luni, 01 martie
Minim:4°C
Maxim:9°C
Cer noros 
Marti, 02 martie
Minim:3°C
Maxim:8°C
Ploaie 
Miercuri, 03 martie
Minim:4°C
Maxim:11°C
Ploaie 
Joi, 04 martie
Minim:6°C
Maxim:13°C
Cer noros 
  Chiar dacă e nor, cel puţin e mai cald şi familia de albine începe creşterea puietului.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: N A MARIN din Februarie 19, 2010, 03:54:00 p.m.
Daca asta este un semn ,atunci e bine,vine PRIMAVARA.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: bee_lover din Februarie 19, 2010, 07:51:38 p.m.
Putem incepe stimularile, mi-au spus prin telefon azi ca albinutele au iesit din toate lazile deci e bine, pana acum.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: N A MARIN din Februarie 20, 2010, 01:54:18 a.m.
Astazi ,in soare...
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: cetin din Februarie 20, 2010, 03:00:11 a.m.
Ce bine e la voi! in nord temp nu creste peste 5-6 grade ziua. poate daca nu ar fi innorat si ceata...
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: stefan1 din Februarie 20, 2010, 05:31:00 a.m.
Azi,spre seara, am vazut primele doua albine cu polen de ghiocei. Au fost aproape 10 gr. Celsius. Pentru un zbor de curatire serios trebuie ceva mai calda vreme.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: prisecarul din Februarie 20, 2010, 02:52:36 p.m.
inseamna ca nu prea aveti zapada!
la noi si acum are peste 30 cm. prin curti, gradini, iar in locurile adapostite, pesate 1 metru!
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: bucovineanu din Februarie 20, 2010, 03:58:38 p.m.
La mine zapada are cam o jumatate de metru pe camp. Dupa cum se anunta vremea in continuare, slabe sperante ca zborul de curatire sa fie mai devreme de 15 martie. Daca e asa se confirma "previziunea ursului" cel putin in zona mea.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: Bătrânul din Februarie 20, 2010, 10:28:27 p.m.
Vreme splendida zbor masiv de curatire :razz:  Mi-am refuzat nevasta sa plecam la cumparaturi asa ca am servit in loc de prinz  :finger:  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: stefan1 din Februarie 21, 2010, 05:23:05 a.m.
Citat din: prisecarulinseamna ca nu prea aveti zapada!
la noi si acum are peste 30 cm. prin curti, gradini, iar in locurile adapostite, pesate 1 metru!

Da, la noi nu mai este deloc zapada. S-a intors lumea pe dos; la noi sub munti nu-i zapada si la campie, in sud, unde vremea trebuia sa fie cu doua saptamani mai ,grabita', innotati in zapada! Bucurati-va, totusi, ca zona voastra sufere de obicei de seceta si aceasta rezerva de apa va prinde foarte bine la vara, poate chiar la salcam. La Bucovineanu cel putin este in nord si zona mai paduroasa si albinele sunt invatate cu ierni lungi.
  Azi a fost si mai cald, pana catre 13 grade. Albinele au adus si azi putin polen, dar ghemotoace mici. Unele aduc si rumegush.
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: sorin tm din Februarie 21, 2010, 04:55:07 p.m.
joi  in sud vestul tari a fost 13 g.c si am fost pana la stupinasi au facut zborul de curatire :smile: va pun si o poza
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: sorin tm din Februarie 21, 2010, 04:56:39 p.m.
scuze, vineri au fost 13 grade c
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: sorin tm din Februarie 21, 2010, 04:59:47 p.m.
si au strans si ceva polen
Titlu: FEBRUARIE
Scris de: BOGDY din Februarie 22, 2010, 03:58:06 p.m.
La Campulung Muscel vineri 13 grade ,simbata 15 grade ,s-a topit zapada,zbor masiv de curatire,a adus si ceva polen
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: bucovineanu din Februarie 02, 2011, 11:24:49 p.m.
Este 2 februarie. Din batrani se spune ca astazi ursul paraseste barlogul in care a iernat si iese afara. Daca e soare si isi vede umbra intra la loc in barlog unde mai sta inca 40 de zile, deci inca nu vine primavara cel putin o luna. Daca e innorat si nu isi vede umbra, ramane afara si primavara e aproape.
La mine a fost senin toata ziua. In alte zone cum a fost?
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: N A MARIN din Februarie 03, 2011, 02:04:58 a.m.
Va salut. :hi:
Si in Dobrogea a fost senin.
Decalarea este destul de evidenta,GERUL BOBOTEZI, acum isi face veacul.
Tot raul spre bine.Primavara intrziata ,de regula, favorizeaza culesul la salcam.

Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: Kiwi Bee din Februarie 03, 2011, 04:40:25 a.m.
La noi a fost soare s1 cald , dar nu cum ar tebui sa fie.Parca sa dus vara.Ar mai trebui sa fie soare de dimineatza pina seara inca o luna si fara ploaie....... sa te arda soarele.........si azi nici nu vrea sa se arata soarele(03 feb.).

In ultimele 2 luni am fost putin pe la albine.Dupa vinzarile de stupi si nuclee din noiembrie am lasat familiile sa se intareasca iar acum ma pregatesc sa le divizez de curind.Decembrie si ianuarie au favorizat mult dar deja am prea multa miere.
Om vedea daca si vremea este de partea mea.
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: Florin_Dan din Februarie 03, 2011, 03:22:24 p.m.
Aceeasi zicala si la noi cu ursul, diferenta este ca la noi, in Maramures a ramas ursul afara . :hi:
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: D006 din Februarie 03, 2011, 08:50:16 p.m.
in SM a fost noros, frig si chiar a fulguit
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: pharaonu75 din Februarie 04, 2011, 02:58:28 p.m.
Noi nu avem urs! =))
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: cristi ciuc din Februarie 05, 2011, 12:40:23 a.m.
De cca. o săptămână sunt nişte temperaturi cumplite la Ciuc.
Sper că mătcile nu au apucat să ponteze că e bai.
Pe 2 februarie, dacă ar fi să ne luăm după tradiţiile populare, ar fi trebuit să pornesc generatorul de impulsuri, care alimentează gardul electric de la stupi.
Dar la -25 grade inamicul meu nr. 1 - ursul - nu cred că a catadicsit să iasă din bârlog.
Măcar acum să stea liniştit că, începând cu luna mai, tare-i mai place să patruleze pe lângă stupi.
Îl aştept cu un dispozitiv cu dublă funcţionalitate: acustică şi "senzorială"! :stop_the_war:
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: Florin-braileanul (FlorinI) din Februarie 05, 2011, 12:47:34 a.m.
si cu blana ursului din padure?
cum stam?
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: gheco din Februarie 05, 2011, 07:17:17 a.m.
Buna ideia cu gardul electric. Fa niste poze la primavara.
Cat despre blana ursului din barlog (acum) si din padure (cand da caldura) poti sa o promiti lui Florin. El stie de gluma.
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: Kiwi Bee din Februarie 06, 2011, 04:31:02 a.m.
Veniti in NZ.
Neam de neamul vostru nu a vazut atita gard de sirma cit aici.Sa nu mai spun ca foarte multi pun si curent.Neozeelandezii sustin ca ei ar fi inventat gardul electric, dar eu cred ca a fost un evreu care a evadat de la Auschwitz pe vremuri si a ajuns pe aici apoi a facut un gard electric pe modelul vazut la Auschwitz.
Aici animalele se tin pe teritorii inconjurate cu garduri si ca vaca/boul, etc sa nu aiba chef de a muta gardul se pune curent in gard.

Eram la albine pe un farm si albinele erau intre 2 rinduri de gard de sirma (cca. 2,5m intre garduri).
Deseori mam lasat pe spate rezemat de gard si cu bratzele intinse lateral pe gard.De data asta mam lasat pe gardul vecinului si nu pe cel pe care de obicei ma lasam/odihneam.
Eram blindat cu cu combinezon si manusi ca si de obicei.
Peste 2-3 secunde a trecut un voltaj prin mine de la un bratz la altul de am sarit ca si iepurele din tufa.Spre noroc aceste garduri nu sint sub tensiune tot timpul.Generatorul de impulsuri da impulsurile la intervale de citeva secunde(4-5 secunde).De atunci sint foarte atent unde vad garduri.
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: stupar din Februarie 06, 2011, 02:41:53 p.m.
Gardul electric legat de un acumulator de 12 volt ajunge pt. un urs?Eu am stupii in pavilion,dar am si pe jos roiuri.Anul trecut a rasturnat un roi care era pe 10 rame,2 rame a mancat.Am fost nevoit ca in fiecare seara sa le incarc in pavilion ,dimineata sa le descarc,cat timp am stat la zmeura. :hi: :hi:
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: gheco din Februarie 06, 2011, 04:49:20 p.m.
Este suficient un gard electric pentru animale. Daca atinge odata si il zguduie 8000 v nu se mai apropie de gard.
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: costelgeorgel din Februarie 13, 2011, 07:05:09 p.m.
Salutare!

Nu stiu daca se potriveste cu topicul paginii insa vreau sa cer un sfat.
Ce pot sa fac pentru ca zilele trecute am descoperit ca un " prieten " sper singurul mi-a umblat in stupi si mi-a cam lasat dezastru. Adica scindurele de la podisor ridicate si capace intredeschise.Am remediat oarecum situatia dar nu pot sa prevad cum va fi in urmatoarea prioada deoarece nu pot sa ma uit in cuib.
S-a auzim de bine!
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: bucovineanu din Februarie 13, 2011, 07:12:37 p.m.
Atata timp cat vremea nu permite nu e nimic de facut, daca ai pus totul la loc. Cu cat sunt deranjate mai putin cu atat albinele au mai multe sanse sa ajunga cu bine in primavara, bineinteles daca au mancare suficienta.
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: costelgeorgel din Februarie 13, 2011, 07:23:00 p.m.
Asa m-am gindit si eu.
La toamna viitoare voi fi mai grijuliu cu "inchiderea" stupilor
Multumesc!
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: stefan1 din Februarie 14, 2011, 04:20:40 a.m.
  Eu zic sa te uiti totusi mai cu atentie. S-ar putea sa nu-ti fi umblat nimeni in stupi, dar daca scandurelele sunt foarte etanse si nu ai folie sub ele, din cauza umezelii lemnul se umfla si scandurelele se ridica. La anumita configuratie a capacului, pot sa-ti ridice si capacul.
  Daca au destula miere, s-ar putea ca putina aerisire sa le fi facut bine.
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: N A MARIN din Februarie 15, 2011, 01:08:55 a.m.
Citat din: stefan1 din Februarie 14, 2011, 04:20:40 a.m.
  Eu zic sa te uiti totusi mai cu atentie. S-ar putea sa nu-ti fi umblat nimeni in stupi, dar daca scandurelele sunt foarte etanse si nu ai folie sub ele, din cauza umezelii lemnul se umfla si scandurelele se ridica. La anumita configuratie a capacului, pot sa-ti ridice si capacul.
  Daca au destula miere, s-ar putea ca putina aerisire sa le fi facut bine.

Va salut.
Asa este.
Am patit-o si eu intr-un an... mai la 'nceput.
Uitase-m ,insa postarea domnului STEFAN  m-a facut sa rad bine de tot ...!
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :yes: =D>
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: Kiwi Bee din Februarie 15, 2011, 02:39:12 a.m.
Costel ce funduri ai?Cu plasa sau fara?Umezeala face surprize mari.
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: costelgeorgel din Februarie 16, 2011, 04:14:03 p.m.
Funduri fără plasă. Când am fost anunţat de eveniment si eu am crezut că din cauza umezelii dar la stupii orizontali erau scâdurele între capac şi corp pe margine ceea ce facea imposibilă inchiderea capacului .Deci....
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: cristi ciuc din Februarie 14, 2012, 11:10:18 p.m.
N-am mai discutat de mult ce facem în acest februarie care reprezintă o iarnă mai mult decât adevărată pentru mulţi dintre apicultori.
Ne facem planuri, speranţe că albinele sunt OK şi lucrăm la echipamente apicole...
Am produs în "regie proprie" sau "home made" nişte stupi de 12R (kitt), dar şi 16 colectoare de polen.
Acestea din urmă pot fi realizate destul de uşor de apicultorii cu deprinderi, mai ales că investiţiile majore (modelul Sălaj) sunt reprezentate de placa activă şi sită. Cele două accesorii se pot procura împreună la preţuri variind de la 10 lei la 5 lei. Tabla şi lemnul nu sunt costisitoare.
Iată imagini:
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: cristi ciuc din Februarie 14, 2012, 11:14:26 p.m.
Altă imagine:
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: nelu2011 din Februarie 14, 2012, 11:27:47 p.m.
Citat din: cristi ciuc din Februarie 14, 2012, 11:10:18 p.m.
N-am mai discutat de mult ce facem în acest februarie care reprezintă o iarnă mai mult decât adevărată pentru mulţi dintre apicultori.
Ne facem planuri, speranţe că albinele sunt OK şi lucrăm la echipamente apicole...
Am produs în "regie proprie" sau "home made" nişte stupi de 12R, dar şi 16 colectoare de polen.
Acestea din urmă pot fi realizate destul de uşor de apicultorii cu deprinderi, mai ales că investiţiile majore (modelul Sălaj) sunt reprezentate de placa activă şi sită. Cele două accesorii se pot procura împreună la preţuri variind de la 10 lei la 5 lei. Tabla şi lemnul nu sunt costisitoare.
Iată imagini:
Buna Ce scandura ai folosit Tei sau Brad si ce grosime? Multam.
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: cristi ciuc din Februarie 14, 2012, 11:54:52 p.m.
Am folosit lemn de răşinoase, care, după mine, este cel mai bun de utilizat la echipamente apicole şi nu numai.  Mă refer îndeosebi la stupi dar chiar şi la rame (la acestea din urmă trebuie folosit material fără noduri).
Pentru acest gen de echipament se poate folosi şi tei, dacă lemnul este tratat corespunzător.
Materialul l-am debitat (la un prieten tâmplar), la grosimea de 2 cm. şi la lungimi cât să încapă în portbagajul maşinii, iar restul l-am realizat cu un circular şi alte scule pe care le deţin.
Oricum la colectoare se poate divaga cu dimensiunile, nu sunt restricţii ca la construirea stupilor.
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: orbanstefan64 din Februarie 14, 2012, 11:57:47 p.m.
fain !!!!!  :bravo:   :bravo:
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: cristi ciuc din Februarie 15, 2012, 12:11:41 a.m.
Mulţumesc de încurajări Ştefan mai ales că eşti o autoritate în materie.
Am privit cu plăcere filmele pe care le-ai postat pe forum dar "realizările" mele sunt totuşi cele ale unui amator care are aspiraţii proporţionale cu sculele pe care le deţine.
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: bee_lover din Februarie 15, 2012, 01:00:00 p.m.
Faina treaba, anul asta si eu vreau sa fac vreo 50 de colectoare, home made.
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: orbanstefan64 din Februarie 16, 2012, 12:23:47 a.m.
Citat din: cristi ciuc din Februarie 15, 2012, 12:11:41 a.m.
Mulţumesc de încurajări Ştefan mai ales că eşti o autoritate în materie.
Am privit cu plăcere filmele pe care le-ai postat pe forum dar "realizările" mele sunt totuşi cele ale unui amator care are aspiraţii proporţionale cu sculele pe care le deţine.

chiar daca am inceput mai demult tot mereu ii un nou inceput
:hi: :hi: :hi:
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: Adrian Roman din Februarie 18, 2012, 02:54:06 p.m.
eu am facut colectoarele din scandurelele de podisor ramase nefolosite, ca am facut podisoare tip rama-cu plasa. Au fost la fix ! 
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: Adrian Roman din Februarie 18, 2012, 02:56:38 p.m.
Acuma au si protectie de tabla si iesire pentru trantori. In poza sunt in faza intermediara de realizare.
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: cristi ciuc din Februarie 19, 2012, 10:40:01 a.m.
Sunt estetice şi desigur bine realizate.
Eu am primit unele observaţii pe mp, referitor la ieşirile pentru trântori, care, se pare că sunt de diametre mari.
Cei drept, nu am găsit un tub mai subţire (10mm), dar la alţii am văzut practicate găuri în lemn şi de 2cm.
Titlu: Re: FEBRUARIE
Scris de: Adrian Roman din Februarie 19, 2012, 01:53:51 p.m.
Citat din: cristi ciuc din Februarie 19, 2012, 10:40:01 a.m.
Sunt estetice şi desigur bine realizate.
Eu am primit unele observaţii pe mp, referitor la ieşirile pentru trântori, care, se pare că sunt de diametre mari.
Cei drept, nu am găsit un tub mai subţire (10mm), dar la alţii am văzut practicate găuri în lemn şi de 2cm.

Am pus iesirile din tub de 12. Am vazut colectoare cu diametre de iesire intre 8 mm si 15 mm, dar majoritatea celor vazute erau de 10-12 mm.