Forum discuții Apiardeal

PLANTE ŞI ARBORI MELIFERI, TIPURI DE STUPĂRIT => APICULTURA - STUPĂRIT STAŢIONAR => Subiect creat de: filip din Noiembrie 11, 2007, 06:23:33 p.m.

Titlu: Stuparit stationar
Scris de: filip din Noiembrie 11, 2007, 06:23:33 p.m.
Din cauza serviciului nu pot practica stuparitul pastoral.Dar o zona bine  diversificata care sa ofere tot timpul cules aduce satisfactii.Scazind toate costurile unui stuparit pastoral eu sunt multumit.Transportul va fi o problema pe soselele foarte aglomerate,avind in vedere ca apicultorii nu sunt prioritate nationala.La noi in tara o vatra cu stupi sa fie rentabila trebuie sa fie in jur de 50 fam.daca ai 500 iti trebuie 10 vetre.Eu am 4 vetre stabile distanta fiind aproximativ 3 km.In acceiasi perioada a anului cind fac extractia difera aroma de la o vatra la alta.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: D006 din Noiembrie 11, 2007, 08:16:51 p.m.
..daca mergi si pe alte produse in afara de miere totul este ok...putin propolis..2-3 roiuri..orice poti face pt rentabilizare si totul este bine.
Intr-adevar poate nu ai cules in permanenta dar cunoscind zona si stiind ce cules iti ofera se pot obtine rezultate satisfacatoare...Cind nu este cules nici de intretinere ,..usoare hraniri pt stimulare..iar culesurile pe care le ofera zona sa le transformam in culesuri de productie...
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: D006 din Noiembrie 11, 2007, 10:50:35 p.m.
"La noi in tara o vatra cu stupi sa fie rentabila trebuie sa fie in jur de 50 fam."
nu stiu ce potential melifer este in zona aceea, dar la mine consider ca 20 este limita superioara. deja la cele 2 vetre pe care le am 24+75 se observa diferenta.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: PricopArthur din Noiembrie 12, 2007, 03:14:39 a.m.
Este ideal sa ai posibilitatea sa faci stuparit stationar.
In fc. de potentialul melifer vei stabili nr. de stupi de pe vatra.
In Fantana Mare, undeva pe langa Ciucurova, e un stupar care tine 400 de stupi in curte. Iarna ii mai mor cate 100, dar ii reface in primavara. Nu poti ridica o lada de jos. Ori ramai cu manerul in mana, ori ramane fundul pe jos.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: D006 din Noiembrie 17, 2007, 06:55:07 p.m.
..mai putem practica un stuparit semi -stationar, sa avem o vatra care ne ofera ceva cules tot anul si sa plecam doar la fl soarelui--acolo iese miere...
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: PricopArthur din Noiembrie 18, 2007, 05:49:17 a.m.
...da. cum ar fi balta...
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: D006 din Decembrie 12, 2007, 02:52:21 a.m.
daca ar fi sa stau cu stupi pe loc nu cred ca as avea miere nici pt ei decum pt mine
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: D006 din Decembrie 12, 2007, 06:49:57 a.m.
Sunt multi factori de care trebuie sa tinem cont:de ce ne ofera zona, nr de familii din zona,meteo...etc.In plus pt avea productivitate pe stationar mai trebuie sa adunam si putin propolis, polen...dar daca zona este saraca in resurse sa nu asteptam prea mult..
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: Gruies din Decembrie 29, 2007, 03:08:03 a.m.
Anu care vine o sa experimentez modelul de stationar "furat" de la Cristi x, practicat in Suedia.Am mai vazut pe ici pe colo si in Germania modelul si cred ca o sa dea roade.3-4 vetre cu 20-30 de stupi cu material genetic de calitate,hraniri de stimulare primavara si de  completare in toamna, mai recoltez si ceva polen zic ca nu o sa fie rau, mai ales ca a doua slujba.
Am si un pavilion  dar pina intra ala pe produs mai trece ceva timp gruies. :cool:
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: bee_lover din Decembrie 29, 2007, 06:25:21 a.m.
Eu cred ca asa se merita mai ales daca ai o zona buna ... se reduc simtitor cheltuielile care se fac cu pastoralul.Daca nu ma insel asa are si domnul filip ,in mai multe zone stupii,e mai rentabil mai ales pentru cei care stau departe de sursele de cules importante.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: ni_nacu din Decembrie 29, 2007, 11:20:26 p.m.
Cu cresterea suprafetelor cultivate cu rapita devine rentabil si stationarul,mai ales de te afli in zona cu asemenea culturi.
20-30 kg miere/familie an fara cheltuieli si timp consumat cu pastoralul, e mai mult decat  rentabil, daca e venit pentru completare.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: maximus din Decembrie 30, 2007, 06:48:46 a.m.
toata rapita e modificata genetic.atentie,asadar....
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: pngflorin din Decembrie 30, 2007, 05:02:15 p.m.
Stie cineva substantele chimice care sunt contraindicate pt albine ?
Ma refer la denumirea acestora.Eu am un lan de rapita la 2 km de vatra si vreau sa vorbesc cu proprietarul vis a vis de tratamentele care le aplica.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: ni_nacu din Decembrie 30, 2007, 06:02:05 p.m.
Atunci voi folosi mierea de rapita pentru turte la hranirile din iarna- primavara,de se vor amplifica pierderile,atunci va fi un argument in plus pentru renuntarea la asemenea culturi.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: D006 din Februarie 19, 2008, 08:56:27 a.m.
Am facut stuparit pastoral, dar dupa un timp mi-am dat seama ca nu mananc cu 2 linguri si alergam de unul singur si de multe ori eseam pe locul 2. Asa ca m-am hotarat sa fac stuparit acasa, astfel: Am 50 lazi orizontal pe 20 rame cu 2 urdinisuri. Am scos capacele si le-am inaltat cu o rama de scandura peretii exteriori, peste care asez capacul. In acest spatiu creat montez un cat cu rama 1/2, peste care pun folie podisor si capacul lazii
    Iernez in fiecare lada cate 2 familii, iar la inflorirea pomilor fructiferi am cate 16 rame cu puiet in fiecare lada(de la 2 Matci)  Cind au inflorit pomii scot o regina cu 3 rame si miere de la rezerva si am facut un roi, unesc cele 2 familii, pun catul si le dau de lucru la albine Dupa salcam, au tendinta sa roiasca. Atunci le orfanizez si le las sasi traga botci si intru in iarna cu cel putin o matca tanara pe lada Am reusit sa depasesc 50kg miere pe lada de stup, cu cheltueli minime si cel mai bun cules il am la pomii fructiferi si vita de vie.
     Apropo  -- Pe multi i-am auzit ca mierea de la struguri nu este buna de ernat si pe timpuri stateam toamna tarziu la padure, ca albinele mele sa nu faca miere din struguri. Dar intr-un an am fost nevoit sa las jumatate de stupina acasa si albinele au facut miere de struguri. Aici la Panciu albinele culeg de la struguri si dupa ce le-am inpachetat de iarna, asa ca va dati seama ca nu am ce sa le mai fac, raman destui struguri pe butuci care se culeg dupa ce da bruma Astfel am constatat ca nu am avut pierderi si nici rame cu diaree. :hi:
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: D006 din Martie 06, 2008, 06:29:07 p.m.
Pentru cei care vor sa isi stabileasca stupina pe o vatra stationara am o formula simpla de calcul
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: D006 din Martie 06, 2008, 06:30:48 p.m.
La o raza de 2 Km >> Suprafata este de 1256 Ha
Formula de calcul a bazei melifere este :
F= M/m >> F * M/m - total miere recoltabilă
Unde         F     - este numarul de familii
        M     - cantitatea de miere recoltabila
        m     - cantitatea de miere pe care o poate culege o familie (~ 125 Kg)
Notă :
Cantitatea medie recoltabilă este 1/3 din cantitatea totală de miere produsă de specie ( Ex. 1 Ha Floare >>  50Kg/Ha   >> 85 X 50 X 1/3 = M = 1416 Kg
EXEMPLU :
F - este de 40
M- este de 1416  >>>   La 40 de famili * 1416/125 = 40*11.32 = 452.8 Kg
m- este de 125           pentru cultura de floarea soarelui
Acelasi calcul se face si pentru celelalte culturi , prin cumulare ajunganduse la totalul general recoltabil pe vatra stupinei
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: milu56 din August 10, 2008, 02:07:40 a.m.
stuparitul stationar e foarte bun dar trebue aleasa zona.Sant zone in romania unde ramane mult nectar in flori pt. ca nu sunt stupi,ne plangem ca nu avem suventii sa ca se pierd banii nefacand documentatii.Si nu ne plangem ca raman banii in flori.Eu sunt de parere ca decat sa fac numai pastoral mai bine caut in toata tara locuri cu flora si in fiecare loc cate o stupina,atunci nu mai trnsport stupi doar ma deplasez de la o stupina la alta.In acest caz cred ca ar trebui gasita o firma de asigurari ca sa nu am de platit pasnic la fiecare stupina ca la noi in romania se cam fura.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: dumi44 din Ianuarie 06, 2009, 02:46:43 p.m.
Legat de acest subiect am si eu o intrebare:
     cum se pregateste familia de albine in conditiile in care nu am culesul principal la salcam?
  Pun aceasta intrebare din urmatoarele considerente :
   1. toata literatura la care am avut acces trateaza tehnologia apicola in vederea culesului principal la salcam ( exceptie o pagina in Manual care indica solutia de a face roi din tot ce depaseste 4 rame cu albine pe familie -roi timpurii)
  2.considerand culesul principal la faneata (iunie) ,cum trebuie pregatita familia astfel incat sa atinga maximul de dezvoltare in aceasta perioada ,dar sa evit roirea.
Cred ca trebuie sa precizez :
   -zona de deal
   -primavara: alun ,salcie,porumbar ,paducel,pomi fructiferi,etc
   -vara trifoi alb,fanete,capsuni (?!)
Rog pareri.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: crombra din Ianuarie 06, 2009, 05:35:06 p.m.
Din punctul meu de vedere daca vrem sa tratam logic cazul, solutia ar fi asta:
Pornind de la mecanismul roitului, trebuie sa tii sub control numarul de albine tinere(doici). Asta se poate realiza prin formarea roiurilor care sa se dezvolte suficient pentru a avea multa albina culegatoare in luna iunie cand este culesul principal.
Atunci, pentru a se valorifica la maxim culesul, se unifica roiul cu familia de baza, obtinand astfel un plus de albine culegatoare. Regina din roi poate fi introdusa intr-un mininucleu si tinuta la rezerva.
Ar mai fi o problema daca se face stuparit stationar si anume, roiul de rezerva trebuie plasat langa familia de baza astfel ca dupa unificare si desfintarea roiului, culegatoarele sa se poata intra in stupul cel mai apropiat (in cazul nostru, in familia de baza).
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: filip din Ianuarie 06, 2009, 05:48:13 p.m.
Citat din: dumi44Legat de acest subiect am si eu o intrebare:
     cum se pregateste familia de albine in conditiile in care nu am culesul principal la salcam?
  Pun aceasta intrebare din urmatoarele considerente :
   1. toata literatura la care am avut acces trateaza tehnologia apicola in vederea culesului principal la salcam ( exceptie o pagina in Manual care indica solutia de a face roi din tot ce depaseste 4 rame cu albine pe familie -roi timpurii)
  2.considerand culesul principal la faneata (iunie) ,cum trebuie pregatita familia astfel incat sa atinga maximul de dezvoltare in aceasta perioada ,dar sa evit roirea.
Cred ca trebuie sa precizez :
   -zona de deal
   -primavara: alun ,salcie,porumbar ,paducel,pomi fructiferi,etc
   -vara trifoi alb,fanete,capsuni (?!)
Rog pareri.

Matci tinere,spatiu suficient,si selectie {PRODUCTIVITATE SI SLAB ROITOARE}
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 06, 2009, 06:00:40 p.m.
Citat din: dumi44Legat de acest subiect am si eu o intrebare:
     cum se pregateste familia de albine in conditiile in care nu am culesul principal la salcam?
  Pun aceasta intrebare din urmatoarele considerente :
   1. toata literatura la care am avut acces trateaza tehnologia apicola in vederea culesului principal la salcam ( exceptie o pagina in Manual care indica solutia de a face roi din tot ce depaseste 4 rame cu albine pe familie -roi timpurii)
  2.considerand culesul principal la faneata (iunie) ,cum trebuie pregatita familia astfel incat sa atinga maximul de dezvoltare in aceasta perioada ,dar sa evit roirea.
Cred ca trebuie sa precizez :
   -zona de deal
   -primavara: alun ,salcie,porumbar ,paducel,pomi fructiferi,etc
   -vara trifoi alb,fanete,capsuni (?!)
Rog pareri.

Si eu fac numai stationar si nu am cules la salcam. Pentru a putea controla familiile sa nu intre in frigurile roitului trebuie sa facem selectie. Trebuie sa crestem regine de la familiile care nu roiesc si care permit sa dezvoltam familii pe25-30 de rame fara sa intre in friguri. Deasemenea trebuie sa asiguram suficient spatiu pentru dezvoltare si inca de la inflorirea pomilor fructiferi sa dam faguri artificiali pentu cladit.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: maximus din Ianuarie 06, 2009, 11:10:06 p.m.
domnule bucovineanu,
    ce tip de lazi aveti,si ce putere au familiile dumneavoastra in varful sezonului(banuiesc ca in zona in care va aflati este in jur de 20 iunie)?
     intreb deoarece in vremea studentiei am stuparit si eu doua veri in muntii maramuresului(ca zona apicola se apropie de dumneavoastra),si pe atunci aveam dadant cu 14-16 rame de cuib si cat de 3/4.primavara imi amintesc ca era nebunie la papadie si la pomi fructiferi,aveam si de unde extrage,se dezvoltau extraordinar,pentru ca apoi sa ma confrunt cu roiri in masa(lucram cu albina neselectionata,locala). cand incepeau fanetele,iar era nebunie,era de fapt culesul principal care tinea pana in jur de 20 iulie-atunci extrageam ,si ce bagau dupa era pentru ele.unele nu lucrau la cat ,altele lucrau numai la cat si in cuib ocupau numai 7-8-10 rame in care era numai puiet.erau foarte roitoare,roiau cu rame goale in cuib si in cat(oamenii din partea locului inmultesc numai prin roire),si imi dadeau foarte mult de lucru.dar pentru mine era o placere si un exercitiu de vointa,de nu stiu cate ori spuneam ca le dau foc atunci cand primeam intepaturi in zone mai sensibile(am luat o data 2 in nas,in fiecare nara cate una) :rotfl: ce vremuri....e placut sa-ti amintesti de inceputuri :)
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: dumi44 din Ianuarie 07, 2009, 12:49:15 a.m.
D-le Bucovineanu,cum reusiti sa atingeti o astfel de dezvoltare ? Cu sau fara familii ajutatoare ?Si ce tip de lada va sustine o asemenea dezvoltare?
D-le Crombra,incercand ,ca incepator,sa-mi fac o schema mentala pentru varianta d-voastra care mi se pare realizabila de catre un incepator,am niste necunoscute:
  -cam care ar fi perioada de formare a roiului,astfel incat ,in jur de 1 iunie,acesta sa fie apt de unificare
  -daca aceasta perioada este in jur de 1-10 aprilie (nu stiu !),am de unde procura matca (matci)asa devreme ?,pt. ca ma gandesc ca atunci botci nu sunt,aducerea familiei in stare de roire este imposibila,matci iernate nu am,iar luarea matcii de la familia de baza ar intarzia dezvoltarea acesteia.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: dumi44 din Ianuarie 07, 2009, 12:58:46 a.m.
apropo de baza melifera,spuneti-mi va rog ,ca o paranteza la subiect,daca de la capsuni (mai multe hectare )albina aduna ceva (au doua recolte pe an)
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: filip din Ianuarie 07, 2009, 01:16:50 a.m.
Avand in vedere ca infloresc devreme,e un bun prilej de a acumula polen si ceva nectar.Nu in cantitati deosebite,dar e  o acumulare in functie de timpul favorabil.
Conteaza oar sa fii atent la tratamente si costurile unei deplasari.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 07, 2009, 01:49:36 a.m.
Am mai spus aceste lucruri si chiar daca o sa plictisesc pe unii colegi repet:
Folosesc un singur tip de rama ceva intre 1/1 si 3/4 cu inaltimea de 26 cm.  Am trei tipuri de stupi:
-cativa orizontali, cu 20 de rame la care pot pune inca o magazie cu10-12 rame
-verticali cu 13+ 13 rame
-verticali ME
Cand am inceput apicultura pateam la fel ca si colegul Maximus. Cand intrau in perioada roitului, ori aveau 10 rame ori 14, le adunam din pomi.
Aceasta problema se poate rezolva numai prin selectie permanenta.
Nu folosesc decat rar 2-3 familii ajutatoare, in anii cand este nevoie.
Capsunul da mai ales polen si mai putin nectar.
Mai multe in postarile mele de la topicul Intretinerea albinelor-Cules suprapus.
Despre metoda pe care o folosesc pentru prevenirea roitului la familiile care totusi intra in friguri voi posta altadata.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: dumi44 din Ianuarie 07, 2009, 04:46:35 p.m.
Dle Filip,
sunt convins ca aveti dreptate,dar la un incepator  problema selectiei este mai dificila (poate doar cu matci bune de la alti apicultori).Cat priveste problema spatiului ,ce parere aveti : o lada cu cuib 1/1 si cat 3/4 nu ofera spatiu suficient penru dezvoltare in sistem stationar?
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: filip din Ianuarie 07, 2009, 05:02:57 p.m.
Lada 1/1 cu magazii 3/4 am si eu.Tot stationar practic stuparitul.in functie de puterea stupului are 1,2,3 mag.La stupul cu 3 magazii de obicei pun un corp cu rame pline de la altii stupi pentru a fi capacite.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: crombra din Ianuarie 07, 2009, 05:58:23 p.m.
Pentru dumi44,
Am sa iau punctual problmele.
1. Ideal ar fi sa ai regine selectionate. Nu este imposibil. Cumpara anul asta de la o sursa sigura cateva regine si rezolvi problema.
2. Eu din 1993 si pana anul trecut am lucrat pe verticali 10 rame 1/1 jos si 10 rame 1/1 sus. Le-am dat spatiu suficient si nu prea am avut probleme cu roitul. E drept ca aveam rame 1/1 cu 2cm mai adanci(32 cm Cota peste leaturile de sus si jos).
Dar cum am inaintat in varsta nu prea mai pot ridica si am trecut pe 3/4 si 1/2. Si au cam inceput sa roiasca mai des. Am luat acum doi ani regine si le-am imprastiat anul trecut fiicele in toata stupina. Verific anul asta daca mai roiesc asa mult.
Referitor la intrebaera :
" -cam care ar fi perioada de formare a roiului,astfel incat ,in jur de 1 iunie,acesta sa fie apt de unificare"
3. Nu exista o perioada anume pentru ca dezvoltarea familiilor este diferita.
Pot fii familii care ajung la dezvoltarea optima in luna iunie fara sa roiasca.
Eu de regula tin din scurt familiile astfel: daca intr-un stup (corp pe 10 rame 1/1) am mai mult de 5 rame cu puiet din care 3 capacite, tot ce depaseste (numai puiet capacit) ridic din stup si ajut familiile mai slabe.
Tu poti face la fel si scapi de roit. Daca ai majoritatea stupilor puternici faci roi cand se indeplineste conditia de mai sus.
Oricum nu este o regula, pentru ca albinele se comporta diferit de la an la an. Conteaza si intensitatea culesurilor de intretinere. Pot sa nu-ti roiasca 2-3 ani si al 4-lea, hop in pom!
Deci este posibil sa nu-ti roiasca.
Eu fac egalizarea preventiv si impusc doi iepuri: previn roitul si egalizez puterea familiilor.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: dumi44 din Ianuarie 07, 2009, 09:40:26 p.m.
Dle Filip,
al doilea magazin il puneti intre corp si primul magazin ?
   Gratiile hanneman le puneti odata cu primul magazin  ?
P.s am vazut (admirat) pagina d-voastra sunphoto!
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: dumi44 din Ianuarie 07, 2009, 10:11:17 p.m.
D-le crombra,
concluzia la care ma duce capul acum este ca va trebui sa mai  iau cate un magazin de 3/4 pentru fiecare stup ca o prima masura de asigurare a spatiului
(necesara- dar nu si suficienta -pt evitarea roitului),si de dezvoltare a familie(desi in conditiile mele de cules nu cred ca vor ajunge sa ocupe al doilea magazin).
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: bee_lover din Ianuarie 07, 2009, 10:32:13 p.m.
Domnule dumi puteti sa le dati si 3 caturi de 3/4 daca prindeti un gol de cules in mai-iunie tot pleaca, mai ales ca nu aveti nici regine selectionate dar cu slabitul puteti sa aveti reusite desi am vazut si familii pe 6-7 rame si au roit depinde de rasa.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: PricopArthur din Ianuarie 07, 2009, 11:15:01 p.m.
Citat din: bee_loverDomnule dumi puteti sa le dati si 3 caturi de 3/4 daca prindeti un gol de cules in mai-iunie tot pleaca, mai ales ca nu aveti nici regine selectionate dar cu slabitul puteti sa aveti reusite desi am vazut si familii pe 6-7 rame si au roit depinde de rasa.

Am cativa stupi roitori pe care ii folosesc numai pentru cresterea de matci. Pentru a ii scoate din friguri le iau toate ramele cu puiet (fara albina) si le dau altora.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: dumi44 din Ianuarie 07, 2009, 11:39:39 p.m.
Atunci cum sa impac cele doua deziderate
  1 familii puternice pt culesul din iunie
  2 stoparea roirii
pentru ca ,daca previn roirea luand rame de la familie,nu mai am destula albina pt cules (care dupa mine este mai de durata).
  Sa iau matca cu cateva rame  si sa fac un roi artificial si sa las familia sa-si traga botci ar putea fi o solutie ?!
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: bee_lover din Ianuarie 08, 2009, 12:31:16 a.m.
Daca nu aveti multe familii si aveti bani sa cumparati matci si le inlocuiti pe cele batrane si pana in toamna nu mai aveti treaba in cuib (cu cat mai repede cu atat mai bine). Matcile din anul respectiv nu roiesc...
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: florin_apis din Ianuarie 08, 2009, 12:34:58 a.m.
Domnule dumi44 va spun cum as proceda eu in cazul dumneavoastra:
-in primul rand nu as stimula cu nimic  in primavara pt a creste ponta matcii, doar completare de hrana acolo unde este cazul
-ajutorarea fam mai slabe( daca aveti asa ceva)pt ca sa ajungeti cu cat mai multe fam de productie la culesul de baza
- daca si dupa aceasta operatie exista riscul roirii atunci se poate trece la ridicarea de rame cu puiet pt inmultirea familiilor
-bine inteles ca este necesara si asigurarea spatiului functie de dezvoltarea fam,introducerea de faguri la cladit(daca este ceva cules de intretinere).
In acest fel cred ca puteti sa ajungeti cu fam puternice in luna iunie fara sa va roiasca.Cu timpul o sa ajungeti la o schema de lucru potrivita pt zona de unde sunteti.
Prin faptul ca ridicati cate o rama de puiet atunci cand este cazul nu slabiti fam de albine.
     
      Va salut !
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: dumi44 din Ianuarie 08, 2009, 09:23:03 p.m.
Mai am o intrebare :pomii fructiferi ofera si cules de recolta sau numai de intretinere? Pun intrebarea pt a sti daca se recomanda stimularea cat de devreme pt a aduna ceva de la pomi sau a merge pe varianta d-lui florin
de a nu stimula.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: filip din Ianuarie 08, 2009, 09:35:17 p.m.
Citat din: dumi44Mai am o intrebare :pomii fructiferi ofera si cules de recolta sau numai de intretinere? Pun intrebarea pt a sti daca se recomanda stimularea cat de devreme pt a aduna ceva de la pomi sau a merge pe varianta d-lui florin
de a nu stimula.

Pomii fructiferi ofera cules.Eu am o zona buna ,am rachita,ciresi salbatici,paducel,etc.Pana la salcam reusesc sa ciupesc cateva kg de miere pe familie.Dar altceva e important in functie de culesul principal din zona.Culegatoarele sunt in stagiul de OU cu 40 de zile inainte de principalul cules.Fiecare face calcule cum sa dezvolte familiile sa fie la capacitate optima.
In cazul in care toate familiile sunt sanatoase cum procedam;
De la stupii puternici ajutam pe cei mijlocii apoi pe cei mai slabuti.
-Se practica inversarea ramelor,din stup puternic se ia rama capacita si se inlocuieste cu una proaspat ouata din cel mijlociu.
Stupului slab nu i se poate da fagure cu puiet,accestuia i se scutura in prima faza un ram sau doua de albina tanara dupa diafragma{ATENTIE se controleaza bine sa nu se scuture si matca}
Inversarea stupilor e iar o metoda,aici e diferenta dintre un apicultor care stie CE si CUM sa faca.
Albina tanara in surplus e responsabila de ROIT.
Sa aveti CULEGATOARE multe si doici in limite normale. :hi:
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 08, 2009, 09:37:22 p.m.
Daca avem regine care nu au tendinte de roire putem stimula pentru a avea albine care sa culeaga  la pomi. Altfel nu facem decat sa grabim roirea. In stationar cele mai bune rame cladite le putem avea la pomi si papadie, ori pentru asta trebuie familii bine dezvoltate in acea perioada. Cel mai bine apicultorul invata din experienta proprie, dar se poate invata si din greselile altora, mai ales acum cand avem netu.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: dumi44 din Ianuarie 08, 2009, 10:36:54 p.m.
La scuturarea albinei tinere cum se face uniformizarea mirosului ? Metoda cu siropul este buna ?
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: filip din Ianuarie 08, 2009, 10:47:17 p.m.
Cu sirop de ceapa sau tuica diluata cu apa{TUICA PUTUROASA}
Scuturarea se face la amiaz {CAND CULEGATOARELE SUNT PLECATE IN CAMP}
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: florin_apis din Ianuarie 08, 2009, 11:27:45 p.m.
Miere marfa de la pomii fructiferi?
Media realizata  pe fam in ultimii 5 ani ?
Nu de alta dar sant curios,pt  ca din cate stiu eu in acea perioada vremea este capricioasa.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 08, 2009, 11:40:09 p.m.
Intradevar in ultimii ani nu au fost acumulari serioase in periada pomilor, dar pe langa ramele cladite tot a mai ramas ceva. Daca nu merita extractia, eu separ cuibul cu gratie si astfel se conserva pentru o extractie ulterioara.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: filip din Ianuarie 09, 2009, 01:58:32 a.m.
Citat din: florin_apisMiere marfa de la pomii fructiferi?
Media realizata  pe fam in ultimii 5 ani ?
Nu de alta dar sant curios,pt  ca din cate stiu eu in acea perioada vremea este capricioasa.

In functie de amplasarea stupinei am si realizarile.Am un stil de lucru mai aparte.
Cand am in stupina acumulari de nectar in plus formez magazii cu rame 1/1 scoase din cuiburi.Intre cuib si magazie pun gratii haneman si asfel nu e consumata mierea.In cuiburile unde am luat ramele cu miere pun foita sau rame goale.Productia nu-i mare dar nu blochez cuiburile cu mierea respectiva si la fel procedez cu cuiburile blocate cu polen.Accesta il folosesc mai tarziu la formarea roilor artificiali.Astfel in momentul inainte de salcam am puiet suficient si pot forma cativa roi artificiali si mentin familiile in priza neintrand in frigurile roitului.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: D006 din Ianuarie 09, 2009, 02:54:52 a.m.
Citat din: dumi44La scuturarea albinei tinere cum se face uniformizarea mirosului ? Metoda cu siropul este buna ?

am inteles ca esti incepator. ceia ce spui este riscant. daca nu ai suficient cules albina poate fii agresiva si poti sa mai ramai si fara cate o matca.
ai primit cateva sfaturi cu metode pe care le-am folosit si eu, dar fii atent la amanunte. la astfel de transferuri poti sa provoci dezechilibre in dezvoltarea unei familii, sau sa racesti puietul.
din lipsa de timp eu mi-am creeat propria metoda pe care ti-o recomand sa o experimentezi. dar atentie sa nu faci ca mine in adolescenta cand experimentul il faceam cu toata stupina si ce rau iesea cateodata.
metoda mea consta in schimbarea locului a doi stupi. unul slab (daca chiar merita mentinut) cu unul puternic. schimbarea se face in zile de primavara cu culesuri bune, dupa ora pranzului. albina batrana este ocupata sa care cat mai mult si nu prea o intereseaza in ce stup intra. ea este acceptata de noile gazde deoarece vin incarcate cu polen si nectar. stupul puternic pierde astfel albina culegatoare si isi mai domoleste dezvoltarea. stupul slab primeste acea albina culegatoare si pe langa faptul ca apare o abundenta de hrana, in zilele reci de primavara are si un aport de caldura. astfel matca va fi stimulata sa depuna mai mult. asfel poti echilibra stupii fara sa fii nevoit sa umblii in ei si sa le deranjezi cuibul.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: andrei_salaj din Ianuarie 09, 2009, 09:04:30 p.m.
metoda D-ului Cristi e bifata si in unele carti de apicultura romanesti,dar la capitolul inmultirea albinelor,roirea artificiala..metoda divizarii...dar e un sfat bun...in viitor o sa tin si eu cont de el...Echilibrarea stupilor se poate face si cu rame de la cel puternic la cel slab..rame cu puiet capacit...iar cel puternic va primi rame cu necapacit de la cel slab...da asta e mai anevoios..k tre sa o cauti si pe matca.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: bee_lover din Ianuarie 10, 2009, 01:22:06 a.m.
daca nu iei rama cu puiet capacit fara albina si faci schimb cu una necapacita din cel slab (tot fara albine) si asa ajuti cel slab si dai de lucru la doicele din cel supra populat.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: viorel_v2000 din Ianuarie 10, 2009, 01:43:56 p.m.
Citat din: cristi x
Citat din: dumi44La scuturarea albinei tinere cum se face uniformizarea mirosului ? Metoda cu siropul este buna ?

din lipsa de timp eu mi-am creeat propria metoda pe care ti-o recomand sa o experimentezi. dar atentie sa nu faci ca mine in adolescenta cand experimentul il faceam cu toata stupina si ce rau iesea cateodata.
metoda mea consta in schimbarea locului a doi stupi. unul slab (daca chiar merita mentinut) cu unul puternic. schimbarea se face in zile de primavara cu culesuri bune, dupa ora pranzului. albina batrana este ocupata sa care cat mai mult si nu prea o intereseaza in ce stup intra. ea este acceptata de noile gazde deoarece vin incarcate cu polen si nectar. stupul puternic pierde astfel albina culegatoare si isi mai domoleste dezvoltarea. stupul slab primeste acea albina culegatoare si pe langa faptul ca apare o abundenta de hrana, in zilele reci de primavara are si un aport de caldura. astfel matca va fi stimulata sa depuna mai mult. asfel poti echilibra stupii fara sa fii nevoit sa umblii in ei si sa le deranjezi cuibul.

Am incercat si eu cu cateva perechi de familii.
Rezultatul a fost dezastruos. La jumatate din familiile mai slabe a fost omorata matca.
Nu mai spun ca la toti au aparut o gramada de albine moarte in oglinda stupului.
Nu spun ca nu o merge aceasta metoda si nu vreau sa contrazic pe nimeni dar... mare, mare atentie.
Cred totusi ca cea mai simpla metoda de a imputernici o familie slaba este transferul de rame cu puiet capacit (dupa ce s-a scuturat albina).
VV
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 10, 2009, 11:22:03 p.m.
Exista pericolul ca albinele sa omoare regina, atat la mutarea stupilor unul in locul altuia si  mai putin la scuturarea albinelor. Oricum aceste 2 metode nu sunt recomandate pentru incepatori.Mai sigura este schimbul de rame.De la cel slab se ia rama cu puiet necapacit si se schimba cu o rama de puiet capacit de la un stup puternic,dupa ce am scuturat albinele de pe ambele rame.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: D006 din Ianuarie 10, 2009, 11:37:50 p.m.
Pt. mine cel mai simplu este sa unific , daca tin doi stupi slabuti mai mult muncesc tot anul nu stiu daca iau miere de la ei de facut roi din ei nici vorba . Ii unific si din doi pe 3 rame si cate sa zicem o rama jumate de puiet , alegem regina cea mai buna si obtinem o familie cu 6 rame si 3 de puiet si regina meserie. sigur din ea scoatem si miere plus un roi , cand tragem linia toamna avem tot doua familii dar una cu regina din anul curent plus miere.
Am incercat si eu transfer de puiet si am ajutat familii la care nu am fost atent la regina care ea era cauza slabiciunii  , oricum nu dadea inainte , am pierdut si rame cu puiet si nici branza nu am facut... pentru mine unificarea ramane cea mai buna metoda in primavara plus ca reduc volumul de munca. De ce sa plec in pastoral cu 100 de cutii dar o mana de albine cand pot pleca cu 70 de la care iau miere si un numar consistent de roi plus munca mai putina.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 11, 2009, 12:06:54 a.m.
Faptul de a avea familii puternice in tot timpul anului este REGULA DE AUR in apicultura.Acest lucru il stiu cei care au o anumita vechime in domeniul apiculturii. Incepatorii tin foarte mult la numarul familiilor pe care le au. Este cam greu sa-l convingi pe un incepator sa faca unificari. Cu timpul se vor convinge singuri de faptul ca decat 20 de familii slabe, mai bine 12 puternice.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: filip din Ianuarie 11, 2009, 12:15:50 a.m.
La un incepator o familie puternica creaza probleme.Nu stie sa o gestioneze bine.Cred ca daca are familii medii reuseste sa obtina  rezultate bune la mierea marfa.Degeaba ai familii puternice care roiesc in timpul salcamului.Acumulare de miere e mica. :)
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: Simi din Ianuarie 11, 2009, 03:00:56 a.m.
Citat din: bucovineanuCu timpul se vor convinge singuri de faptul ca decat 20 de familii slabe, mai bine 12 puternice.

Sunt total de acord cu dumneavoastra, dar ce nu stim noi incepatorii este ca aceasta convingere ne costa mult, eu am inceput deja sa ma conving...astazi am ascultat unul din roii de anul trecut si ......
Asta este pana nu dai cu capu' nu sti sa il apleci.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: stefan1 din Ianuarie 11, 2009, 06:00:20 a.m.
Aici s-a discutat o problema destul de importanta si daca operatiunea de echilibrare nu se face corect poate produce mai mult rau decat bine. Stuparii cu experienta au dat sfaturi corecte si foarte utile, dar de multe ori problemele de intrerpretare pentru un incepator nu-s usoare. De ex daca nu apreciem corect puterea unei familii si ii dam un fagur cu puiet chiar capacit, poate fie sa raceasca acest puiet sau puietul pe care-l avea, sau daca nu sa oblige albina sa distrug parte din puietul periferic, pe care nu mai avea capacitatea de a-l ingriji. Si schimbarea amplasamentului intre familii poate duce la omorarea matcilor, cum a zis Viorel. Aici cred ca tine mult de rasa de albine. Ce se potriveste la unul nu se potriveste la altul. Sunt rase cu mult mai dezvoltat simt de aparare la care se ajunge la albine intepate la toti stupii si la matci moarte in special la cei slabi. Experienta personala doar iti poate spune daca o operatie corecta in alta stupina este buna si la tine, sau ce masuri de precautie sa iei.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: D006 din Ianuarie 11, 2009, 01:45:26 p.m.
Nu folosec metoda echilibrarii deoarece nu as mai putea face o selectie corecta a fam de albine.De obicei nici macar roiurile nu le ajut.Si apoi nu toate familiile puternice roiesc,poate doar isi schimba linistit regina.Unde as mai gasi acea bucurie cand scoti un bidon de miere de la un singur stup la un singur  cules?Totdeauna extremele dau media si daca ma incadrez in medie sunt f.multumit.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: dumi44 din Ianuarie 12, 2009, 11:44:50 p.m.
Citat din: bucovineanuDaca avem regine care nu au tendinte de roire putem stimula pentru a avea albine care sa culeaga  la pomi. Altfel nu facem decat sa grabim roirea. In stationar cele mai bune rame cladite le putem avea la pomi si papadie, ori pentru asta trebuie familii bine dezvoltate in acea perioada. Cel mai bine apicultorul invata din experienta proprie, dar se poate invata si din greselile altora, mai ales acum cand avem netu.

  Va supun dezbaterii (si criticii ) urmatoarea "tehnologie ": stimulez familiile astfel incat sa fie bine dezvoltate pt pomi;catre sfarsitul culesului la pomi iau rame cu puiet si hrana si fac roi artificiali (am nevoie de inmultire ) cu matca cumparata (cred ca la acea data-perioada gasesc de vanzare).
    Temperez astfel avantul familiei puternice, care se reface cantitativ pentru faneata din iunie si dezvolt roiii.
   Teoretic ,e simplu .Practic ,astept parei consacrate.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: dumi44 din Ianuarie 12, 2009, 11:47:07 p.m.
Ca o completare :periodic ,din familia puternica ,mai trec o rama cu puiet si ajut roiii.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: Simi din Ianuarie 13, 2009, 01:10:42 a.m.
Interesant subiect, dar eu ma inscriu doar la lectura. :uimit:
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: andrei_salaj din Ianuarie 13, 2009, 01:19:33 a.m.
incerc si eu....metoda de mai sus e buna in general...acum depinde si de dezvoltarea din primavara...de ex si la mn...am o droaie de ha de pruni pe aici...da problema e ca infloresc timpuriu..deci trebuie cat de cat cv polen +stimulare cu sirop...daca D-voastra Dumi44 va axati pe inmultire...cu metoda de mai sus...la salcam e cam 0 nu?...as mai adauga cv cu referire la celelalte postari....eu CRED ca cea mai buna metoda de echilibrare e cea a schimbului rama cu puiet capacit(fam puternicu) cu una cu necapacit(fam slaba).....(SE inverseaza)
=>puiet capacit la fam slaba
  puiet necapacit la fam puternica....(se mai stopeaza din dezvoltare..da trebuie avut grija la spatiul pt ponta matcii....ca rama asta cu necapacit o sa fie ocupata cv vreme)
e bine?
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: dumi44 din Ianuarie 13, 2009, 01:36:54 a.m.
Schimbul de puiet ( capacit cu necapacit ) nu cred ca rezolva prevenirea roitului la familia puternica  (parerea mea ).
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: florin_apis din Ianuarie 13, 2009, 02:08:42 a.m.
Pai domnule dumi44 pana ce infloresc pomii fructiferi, nu este o perioada asa de lunga de la iesirea din iarna si daca aveti fam slabe puteti sa le tot stimulati ca tot nu o sa ajunga puternice la pomi.Pe deasupra nici culesul la pomi nu tine asa de mult, iar daca din fam slabe mai faceti si roi...
Daca aveti fam bune la iesirea din iarna s-ar putea sa mearga, numai sa gasiti
matci inperechiate la acea data.
Nu cunosc nimic despre zona dumnevoastra, deci luatio ca si o parere personala.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: stefan1 din Ianuarie 13, 2009, 04:51:56 a.m.
Andrei, faci progrese evidente. Da-i bataie!
Dumi44 nu ne-a spus unde are stupina. Din cate4 am inteles nu are cules de salcam (exista si asa zone la noi). La mine, tot la stationar, salcamul da dar inconstant. Sunt ani cand raceli tarzii compromit complet salcamul, alteori da partial, alteori vremea impiedica semnificativ culesul. O nesiguranta a culesului este chiar si in zona de sud, dar mai mica procentual. Pe de alta parte se pare ca in ultima vreme anii rai la salcam se inmultesc in Sud si parca sunt mai rari decat inainte in Ardeal. Aceasta nesiguranta a culesului se transmite si la modul de conducere a stupilor. Lipsa culesurilor mari pot sa declanseze roiri si la stupii care fac pastoral, mai cu seama daca au fost 'ajutati'. Deci fiecare actioneaza dupa inspiratie si experienta si nimeni nu poate fi absolut sigur ca adopta cele mai bune solutii din start.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: dumi44 din Ianuarie 13, 2009, 12:47:05 p.m.
Citat din: florin_apisPai domnule dumi44 pana ce infloresc pomii fructiferi, nu este o perioada asa de lunga de la iesirea din iarna si daca aveti fam slabe puteti sa le tot stimulati ca tot nu o sa ajunga puternice la pomi.Pe deasupra nici culesul la pomi nu tine asa de mult, iar daca din fam slabe mai faceti si roi...
Daca aveti fam bune la iesirea din iarna s-ar putea sa mearga, numai sa gasiti
matci inperechiate la acea data.
Nu cunosc nimic despre zona dumnevoastra, deci luatio ca si o parere personala.

Dle Florin, categoric nu ma gandesc la a face roi din familii slabe si nici la a face roi la un moment anume (prestabilit).
    Observatiile d-voastra sunt juste.
   Pe cate rame ar trebui sa am familia la iesirea din iarna ( pt a o putea numi puternica ) ?
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: andrei_salaj din Ianuarie 13, 2009, 09:51:31 p.m.
Citat din: dumi44Schimbul de puiet ( capacit cu necapacit ) nu cred ca rezolva prevenirea roitului la familia puternica  (parerea mea ).

eu cred ca in mare parte se rezolva....prevenirea.....odata intrat in firguri cu greu il scoti..atentie doar prevenirea...acolo e un complex de lucrari nu doar asta asta e o parte din intreg(daca dam necapacit ocupam albinele doici....alea care stau degeaba....acum depinde si daca avem cv cules...daca nuh=>stimulam k altfel daca is puternice roiesc cu un cules cat de cat de polen si fara cules de nectar..
pe mn m-a invatat un user de pe celalalt forum ..pe care eu il stimez fff mult....cum sa fac daca imi intra in friguri....eu despart in 2 si fac roi cu matca batrana..iar in fam las doar o botca.....
In general.. trebuie bn apreciat momentu de inflorire a masivului...astfel incat sa nu intre in friguri...inainte de cules...dar nu trebuie nici prea slabite...e o intreaga teorie...si eu nu-s as in asa cv
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: filip din Ianuarie 13, 2009, 10:07:01 p.m.
Citat din: dumi44Schimbul de puiet ( capacit cu necapacit ) nu cred ca rezolva prevenirea roitului la familia puternica  (parerea mea ).

Nu dar contribuie.
Am fost la un apicultor in stupina ,stupi puternici cu urdinis pe 10cm.
Am intrebat de ce tii asa strans urdinisul in apropierea infloriri salcamului?
-Sa nu am loca americana sau puiet racit.
La cateva zile cand a inflorit salcamul ,toti stupii erau prin pom ,intrasera in frigul roitului. =D
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: dumi44 din Ianuarie 13, 2009, 10:42:17 p.m.
pt Andrei          Mie mi se pare mai sigura metoda prezentata  pe forum de d-l Filip ; aceea a orfanizarii inaintea culesului (si asa obtii si un roi cu matca si schimbi si matca )
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: PricopArthur din Ianuarie 13, 2009, 10:50:41 p.m.
Citat din: dumi44
Citat din: bucovineanuDaca avem regine care nu au tendinte de roire putem stimula pentru a avea albine care sa culeaga  la pomi. Altfel nu facem decat sa grabim roirea. In stationar cele mai bune rame cladite le putem avea la pomi si papadie, ori pentru asta trebuie familii bine dezvoltate in acea perioada. Cel mai bine apicultorul invata din experienta proprie, dar se poate invata si din greselile altora, mai ales acum cand avem netu.

  Va supun dezbaterii (si criticii ) urmatoarea "tehnologie ": stimulez familiile astfel incat sa fie bine dezvoltate pt pomi;catre sfarsitul culesului la pomi iau rame cu puiet si hrana si fac roi artificiali (am nevoie de inmultire ) cu matca cumparata (cred ca la acea data-perioada gasesc de vanzare).
    Temperez astfel avantul familiei puternice, care se reface cantitativ pentru faneata din iunie si dezvolt roiii.
   Teoretic ,e simplu .Practic ,astept parei consacrate.

Nu pot sa ma pronunt. La mine pe pomii fructiferi familiile de albine se dezvolta. Spre sfarsitul lor, insa imi pregatesc cresterea de matci.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: filip din Ianuarie 13, 2009, 10:55:41 p.m.
Citat din: dumi44pt Andrei          Mie mi se pare mai sigura metoda prezentata  pe forum de d-l Filip ; aceea a orfanizarii inaintea culesului (si asa obtii si un roi cu matca si schimbi si matca )

dumi44,
Apropo daca ai citat din clasici in viata,iti mai vand un pont.
Stupul orfanizat aduna dublu miere
Roiul proaspat format in plin cules scoate si doicile la lucru,daca ai face un roi in lipsa de cules ar trebuii sa pompezi sirop sau miere in el.
Si apropo un roi poti sa-l faci din 2-3 fam,in cazul asta fara matca sau{ cu o Matca in cusca}.Pe accesta poti pune magazia daca e facut cu o saptamana inainte de cules.
Asta ramane intre noi doi. :wink2:
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: dumi44 din Ianuarie 13, 2009, 11:42:51 p.m.
D-le Filip,
daca tot nu ne aude-citeste nimeni,spuneati undeva ca dupa un cules slab la pomi ,pt a proteja mierea puneti gratia sub magazin.Cum ajuta asta ca albinele sa nu consume mierea ?
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: andrei_salaj din Ianuarie 14, 2009, 12:08:06 a.m.
asta cu stupu orfanizat=>dublu miere...eu tot de pe forum o stiu...si am si experimentat-o......am facut roi in timpu salcamului...cu matca batrana...erau pe roit....am lasat doar o botca...mi-a bagat la miere de mi-a umplut toate ramele..dupa 5 zile am extras vreo 20 kg....si asta era fam pe 14 rame....a ramas in cules pe 10
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: filip din Ianuarie 14, 2009, 12:19:08 a.m.
Andrei ,
Cauta si locul unde ai gasit postarea si autorul.
D-le Filip,
daca tot nu ne aude-citeste nimeni,spuneati undeva ca dupa un cules slab la pomi ,pt a proteja mierea puneti gratia sub magazin.Cum ajuta asta ca albinele sa nu consume mierea
dumi44
In stupul pe care pun magazia las mierea neatinsa ,eventual daca are surplus iau un ram sau doua si pun ram gol sau foita.Cand pun magazia pun si GRATIA HANEMAN,asta are rolul sa tina matca jos.Neputand pune si oua in magazie se limiteaza la spatiul din cuib,puiet mai redus,consum redus.
In magazie pun surplusul de miere de la ceilalti stupi spre capacire.Mierea de flori de primavara are un gust deosebit,incercati.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: florin_apis din Ianuarie 14, 2009, 02:15:57 a.m.
Pentru ca fac pastoral sant in potriva obiceiului de a orfaniza fam de albine, dar daca tot o faceti  cel mai bine ar fi sa orfanizati stupul cu 7-8 zile inaintea culesului.
In ceia ce priveste puterea uni fam de albine la iesirea din iarna, parerea mea ca o fam cu minim 5 intervale de albina,rezerve de mieresi o matca buna(si tanara) eu as numio buna, de aici in colo putem zice ca avem fam puternice.
Cum am mai zis si  alta data luatio ca pe o parere personala.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: filip din Ianuarie 14, 2009, 07:29:52 p.m.
Citat din: florin_apisPentru ca fac pastoral sant in potriva obiceiului de a orfaniza fam de albine, dar daca tot o faceti  cel mai bine ar fi sa orfanizati stupul cu 7-8 zile inaintea culesului.
In ceia ce priveste puterea uni fam de albine la iesirea din iarna, parerea mea ca o fam cu minim 5 intervale de albina,rezerve de mieresi o matca buna(si tanara) eu as numio buna, de aici in colo putem zice ca avem fam puternice.
Cum am mai zis si  alta data luatio ca pe o parere personala.

Pastoralul uzeaza albina si trebuie sa ai puiet sa ai rezultate.
La stationar trebuie sa sti in ce perioada ai culesul si cum ii tini in frau.Decat sa roiasca sa nu ai miere nici cat sa iernezi .Mai bine orfanizezi ,ajuti cu rame cu puiet de la cei la care nu ai luat matca.TOATA ACEASTA GESTIONARE SE FACE LA UN NUMAR MIC DE STUPI.Cand sunt multi nu poti sa ii mai bibilesti asa.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: dumi44 din Ianuarie 14, 2009, 10:38:51 p.m.
Citat din: Uta-Burcea DumitruAm facut stuparit pastoral, dar dupa un timp mi-am dat seama ca nu mananc cu 2 linguri si alergam de unul singur si de multe ori eseam pe locul 2. Asa ca m-am hotarat sa fac stuparit acasa, astfel: Am 50 lazi orizontal pe 20 rame cu 2 urdinisuri. Am scos capacele si le-am inaltat cu o rama de scandura peretii exteriori, peste care asez capacul. In acest spatiu creat montez un cat cu rama 1/2, peste care pun folie podisor si capacul lazii
    Iernez in fiecare lada cate 2 familii, iar la inflorirea pomilor fructiferi am cate 16 rame cu puiet in fiecare lada(de la 2 Matci)  Cind au inflorit pomii scot o regina cu 3 rame si miere de la rezerva si am facut un roi, unesc cele 2 familii, pun catul si le dau de lucru la albine Dupa salcam, au tendinta sa roiasca. Atunci le orfanizez si le las sasi traga botci si intru in iarna cu cel putin o matca tanara pe lada Am reusit sa depasesc 50kg miere pe lada de stup, cu cheltueli minime si cel mai bun cules il am la pomii fructiferi si vita de vie.
     Apropo  -- Pe multi i-am auzit ca mierea de la struguri nu este buna de ernat si pe timpuri stateam toamna tarziu la padure, ca albinele mele sa nu faca miere din struguri. Dar intr-un an am fost nevoit sa las jumatate de stupina acasa si albinele au facut miere de struguri. Aici la Panciu albinele culeg de la struguri si dupa ce le-am inpachetat de iarna, asa ca va dati seama ca nu am ce sa le mai fac, raman destui struguri pe butuci care se culeg dupa ce da bruma Astfel am constatat ca nu am avut pierderi si nici rame cu diaree. :hi:

   Cum se continua ciclul anul urmator ?
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: dumi44 din Ianuarie 14, 2009, 10:41:09 p.m.
Dupa mine, daca roiul nu se face in aceeasi lada,la incheierea sezonului in lada am o singura familie,deci anul viitor nu mai pot relua ciclul.
Sau ar trebui ca toamna,dupa ce restrang familia de baza,la al doilea urdinis sa mut o alta familie.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: D006 din Ianuarie 26, 2010, 01:27:27 a.m.
metoda asta cu 2 in 1 m-i se pare grozava . eu am lazi orizontale pe 17 rame foarte bine lucrate si nici vechi nu sunt . au 2-3 ani si voiam sa renunt la ele , sa le inlocuiesc cu unele verticale . Postarea Dl. Uta-Burcea Dumitru imi confirma ceea ce stiam doar din teorie dar fireste exista si un inconvenient transportarea stupilor in pastoral . eu nu am pavilion sa incarc si sa descarc daca mai au si magazinul . . .metoda in schimb este foarte buna in stationar(productie super si cheltuieli mici idealul oricarui apicultor)
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: milu56 din Ianuarie 31, 2010, 06:26:24 p.m.
Bucovineanu a spus:
Trebuie sa crestem regine de la familiile care nu roiesc si care permit sa dezvoltam familii pe25-30 de rame fara sa intre in friguri.
O intrebare: in anii cand nu prea sunt culesuri abudente,doar mai mult de intretinere,se poate ajunge la 30 de rame ocupate cu albina fara sa roiasca natural?
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: ioanardelean55 din Ianuarie 31, 2010, 06:43:44 p.m.
Cred ca D-ul Bucovineanu aici face referire la stupul multietajat !!!
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 31, 2010, 07:18:57 p.m.
Eu am mai multe modele de stupi: orizontali cu 20 de rame la care pot pune magazii de 10 rame, verticali cu 13 rame si magazii la fel si multietajati cu 10 rame pe corp. In ultimii ani, indiferent de culesuri nu au intrat in friguri mai mult de 7-8% din efectiv.
Titlu: Stuparit stationar
Scris de: ioanardelean55 din Ianuarie 31, 2010, 07:23:22 p.m.
Eu m-am referit la M.E. fiind-ca doar cu acest model se poate ajunge la noi la 30 de rame.