Buna ziua, sunt incepator si doresc si eu un sfat de la cei care lucreaza in apicultura de mai mult timp.
mentionez faptul ca sunt din orasul Titu-Dambovita.
Intrebarea este urmatoarea: Ce recomandati patul cald sau patul rece?
Pe langa raspuns va rog, daca se poate, argumente pro si contra.
Va multumesc.
Studiile arata ca nu sunt diferente foarte mari intre cele două tipuri de iernare/asezare. Bineînțeles, exista diferente de dinamica a ghemului pe timpul iernii (modul cum se aseaza si cum se misca in stup). Intrebarea "Cum e mai bine?" nu are sens.
Problema cu pat cald sau rece e alta! Patul rece ae foloseste preponderent la stupul pe 10 rame fie ca e vertical cu rama dadant sau me, mer etc. Patul cald se foloseste mai ales la stupul orizontal pe pavilion. Stupul vertical pe 12 rame este patrat si permite asezarea ramelor in pat rece sau cald dupa pohta inimii. Eu folosesc vertical de 10 rame( am mai multe motive personale). Tinand cont de ce ti-am scris te poti orienta...
Cred ca inainte de a lansa o astfel de intrebare mai trebuie sa citim si noi... . Nu poti deveni apicultor punand intrebari pe forum, inainte de a citi.
Citat din: Fifi din Septembrie 05, 2016, 08:46:18 AM
Buna ziua, sunt incepator si doresc si eu un sfat de la cei care lucreaza in apicultura de mai mult timp.
mentionez faptul ca sunt din orasul Titu-Dambovita.
Intrebarea este urmatoarea: Ce recomandati patul cald sau patul rece?
Pe langa raspuns va rog, daca se poate, argumente pro si contra.
Va multumesc.
Nu e rau sa intrebi, mai ales ca aici e locul unde poti afla raspunsul cel mai potrivit, daca stii sa "cerni" mesajele primite.
Intrebarea nu e insa completa.
Daca te referi strict la iernare. de preferat este patul cald, deoarece curentii de aer rece nu vor patrunde direct pe toate intervalele cu albina, ci se vor "lovi" de prima rama intalnita.
Daca te referi la lucrul in plin sezon de cules, pe timpul caldurilor mari e de preferat patul rece, pentru o ventilare mai buna, dar si pentru faptul ca albinele ajung mai eficient la celulele unde depun nectarul, patrunzand direct pe intervale.
Asta ca sa subliniez doar ce mi s-a parut a fi mai important, pot exista si alte motivatii pro sau contra pentru ambele metode.
Cel mai simplu e sa le incerci pe ambele si sa tragi singur cele mai pertinente concluzii.
ori cum ar fi iernarea ce au spus d nii din ainte este f corect si cel mai important sa fie pe rame cit mai pline si alb sa fie tratate pt varoa .
Si albinele sa acopere 90-100% ramele de iernare cand se formeaza ghemul.
Multumesc mult pentru raspunsurile primite.
Eu las rame sa poata sa alcatueasca o sfera (ghem),cat loc ocupa ghemul (sfera )atatea rame las .
O curiozitate, cum stii cate rane sa lasi daca ghemul nu este încă format?
Toamna cand diminetile sant mai racoroase si ziua sa treaca de +15 grade.Dinineata albinele se trag in ghem , ridic capacul si ma uit pe cate rame s-a format ghemul,iar pe la ameaza cand se incalzeste vremea organizez cuibul.
Ok, multumesc de răspuns, credeam ca folosesti alta metoda, aceeasi o folosesc si eu.