Salutare!
Va propun un subiect nou de discutie. E vorba despre capaceala. Am citit mai demult ca unul dintre criteriile de selectie a reginelor este modul de capacire a fagurelui de catre albine. Cred ca era un criteriu secundar. Problema e ca nu stiu sa recunosc acest tip de capaceala. Stiu ca cea umeda retine mai multa miere si ar fi mai problematica la descapacit. Acum, am observat ca ramele abia cladite si umplute cu miere se descapacesc foarte usor si capaceala ramane uscata. La ramele negre, vechi capaceala e mai greu de desfacut cu furculita si cand incerci sa faci acest lucru ramai cu mai multa miere pe capace. Asta deoarece albina care capaceste mierea are tendinta de a alungi si subtia peretii celulei cu miere. Imi poate explica si mie cum arata fiecare tip de capaceala in parte?
Eii Oroles... nu cred ca nu sti, dar asa ca sa-ti fac jocul...
Cred ca singurul atu al celei capacite uscat, este aspectul. Mai ales daca vrei sa vinzi miere in fagurasi ambalata la borcan sau caserola.
Pozele sunt oarecum relevante. Deci la mine predomină capaceala umedă. :D
Nu este relevant acest aspect. O familie poate sa capaceasca in ambele feluri. De regula cand este un cules abundent capacesc uscat. Capacirea umeda este mai mult la miere din culesuri constante dar nu foarte importante ca volum si in general pe ramele mai vechi. Asta este observatia mea!!
O capacire uscata se poate transforma in una umeda daca mierea sta mai mult in faguri. Probabil albinele in timp apasa cu picioarele capacelele care ating astfel suprafata de miere.
Citat din: stefan1 din Iulie 27, 2016, 01:37:43 PM
O capacire uscata se poate transforma in una umeda daca mierea sta mai mult in faguri. Probabil albinele in timp apasa cu picioarele capacelele care ating astfel suprafata de miere.
Multumesc de raspuns! Senzatia mea a fost ca la ramele mai vechi predomina capaceala umeda.