Buna ziua
Imi puteti spune unde pot gasi sa cumpar Miere de iarba neagra?
Prin magazinele apicole online nu am gasit, cu exceptia unuia care avea produse din Italia. Dar asi prefera miere de iarba neagra autohtona.
intrebarea e in ce zona a tarii noastre avem pini maritimi ? pt ca acolo se produce
Germania produce/a mai multa miere de iarba neagra. La noi nu s-a prea discutat despre acest fel de miere. Extractia ei este grea, ca este foarte vascoasa.
Cautand pe forumul acesta am vazut discutii despre miere de iarba neagra, de aceea am crezut ca pot sa gasesc aici apicultori cu experienta din Ardeal care produc si astfel de miere. Poate cineva din Zalau sau Cluj. Oricum, dumneavoastra cunoasteti mai bine.
Daca extractia mierii de iarba neagra e grea, ...."Cu cat mai mare este dificultatea cu atat satisfactia reusitei e mai mare".
Citat din: MarPlo din August 18, 2015, 11:32:27 AM
Cautand pe forumul acesta am vazut discutii despre miere de iarba neagra, de aceea am crezut ca pot sa gasesc aici apicultori cu experienta din Ardeal care produc si astfel de miere. Poate cineva din Zalau sau Cluj. Oricum, dumneavoastra cunoasteti mai bine.
Daca extractia mierii de iarba neagra e grea, ...."Cu cat mai mare este dificultatea cu atat satisfactia reusitei e mai mare".
................si pretul la rindul sau va fi mai mare.
Mierea care se extrage greu(de ex. este gelatinoasa, viscoasa) necesita echipament mai special care nu se vinde pe doi bani.
In plus si acel echipament cind este in functiune necesita timp de procesare care se adauga la pretul final al produsului.
Sunt de acord ca pretul e mai mare la miere de iarba negra (la fel si la mierea de mana); dar totusi, imi puteti indica un producator sau unde pot gasi apicultor care produce si comercializeaza miere de iarba neagra?
Miere de iarba neagra este o miere mai speciala,
diferita de celelalte sorturi existente. Este practic un gel cu caracteristici diferite fata de orice alta miere cunoasteti. Are o consistenţa de jeleu cu o multitudine de bule de aer mici care dau o scanteiere caracteristica de chihlimbar. In cazul in care mierea este incalzita, aceste bule se ridice la suprafata si in absenta lor mierea de iarba neagra isi pierde felul aparte de prezentare. In limbajul comun, miere de iarba neagra pura nu implica o puritate absoluta. Daca exista peste 20% polen de la alte flori, se considera ca avem o miere de iarba neagra buna si chiar daca ar fi un continut de 40% boabe de de polen strain, mierea are in continuare gust, aroma si consistenta unei miere de iarba neagra. Este o miere solicitata mult la export si foarte pareciata pe piata interna. De multe ori gustul si consistenta sortului miere de iarba neagra este comparat cu caramelele. Aroma este parca mai intensa daca mierea este pastrata in timp.
Miere de iarba neagra, nu cristalizeaza.
Iarba neagra este o planta ce creste indeosebi la munte dar si la ses, cu precadere in zonele mlastinoase si care are o floare micuta, violacee in forma de clopot, ce contine nectar bogat in minerale. Se recolteaza in principal in luna septembrie, in pastoral. Reputatia in cazul miere de iarba neagra vine din antichitate, unde se folosea la curtea faraonului in tratarea diferitelor maladii. Este recomandata celor cu probleme digestive, bolnavilor ce au probleme de transpiratie.
Despre miere de iarba neagra se spune ca este o miere premium
Mierea de iarba neagra este obtinuta din nectarul plantei Calluna Vulgaris, care este o floare mica, violacee, ce se regaseste in flora spontana de munte si de ses. Acest tip de miere este foarte diferit de mierea clasica, avand mai degraba consistent unui jeleu.
Mierea de iarba neagra se mai deosebeste si prin aceea ca prezinta multe bule de aer mici in structura sa si nici nu cristalizeaza. Are culoarea chihlimbarului, iar aroma sa este deseori caracterizata ca fiind asemanatatoare cu cea a caramelelor, iar gustul sau devine mai intens odata cu trecerea timpului. Aroma sa este usor amaruie, insa foarte intensa, fapt care incadreaza acest sortiment in categoria produselor premium.
Aceasta miere este una cu o istorie indelungata, existand chiar atestari ale folosirii sale inca din antichitate, cand la curtile faraonilor era folosita pe post de medicament.
Un alt aspect deosebit al acestei mieri este faptul ca desi are o cantitate de apa mult mai ridicata decat a altor tipuri, are un continut foarte bogat in minerale, mai ales in potasiu.
Proprietatile curative si terapeutice ale mierii de iarba neagra sunt:
- trateaza anemia
- este un tonic nervos deosebit
- este un diuretic puternic si un antiseptic deosebit pentru caile urinare
- ajuta in cazul infectiilor digestive si intestinale
- are proprietati antioxidante mai intense decat a altor tipuri de miere
pina la 1600m unde am stat eu nu am vazut floarea respectiva
la-nceput am crezut ca-i prisaca , are ceva asemanari
In multe tari este cultivata(Vezi Franta).
Seminte : http://www.gradinamea.ro/1_p_2_Calluna_vurgalis__Iarba_neagr____76_8281.html
In Ardeal(M.Apuseni) anul asta nu se face miere de Iarba Neagra(regional.Pernej) din cauza secetei sa uscat inainte de deschiderea florilor, in 2013 a fost un an foarte buna de Iarba Neagra, si intradevar fara scule profesionale,colegiii stupari au ramas cu mierea in rame,eu am facut 600 kg si am vanduto urgent,la preturi foarte mari( sincer eu am crezut ca e mana ,pe urma am aflat de la un coleg care a dus o rama cu miere la analiza) ,si anul asta ma mai suna oamenii sa le vand miere de Munte... ,nu stiu ce are bun,sau (rau :)) ) dar e foarte cautata, ce stiu sigur ca albinele nu ierneaza foarte bine cu aceasta miere.
Daca ai gustat-o cred ca ai observat gustul mugurilor de brad.Asa ca si bradul da miere de mana,de aceea este cautata stiind ca mugurii de brad au efect la multe boli.Am si eu in curte un brad si am observat ca la un moment erau albine pe acele de brad,probabil ca avea ce linge ca in perioada aceea toti pomii erau plini de afide cele care produc mana.Cu rerspect ^:)^
Cine are ceva poza cu iarba neagra? Si perioada cand infloreste?
\iarba%20neagra,%20calluna-vulgaris.jpeg
Denumire populara: coacaza, martaloaga, pernaj, taula, troscotal. In traditia populara: ramurile si frunzele sunt folosite ca surogat la fabricarea berii in locul hameiului, la tabacit si vopsit. Se intrebuinta contra taieturilor. Decoctul florilor se lua in bolile de rinichi. Locuitorii de la munte beau decoctul plantei cu flori contra diareei, dizenteriei si hemoragiei
lunile de inflorire:7/9,200kg/ha
Ms :thanks:
Mierea de iarba-neagra este unul din cele mai scumpe sortimente de miere. Pe forum s-a scris in mai multe locuri despre ea, dar poate ar fi bine adunate toate intr-un topic mai usor de consultat.
Dau aici linck-ul (si si continutul) unui articol despre aceasta specie:
http://www.daciccool.ro/blogurile-brandurilor-dacic-cool/blog-apiland/6443-calluna-vulgaris-decorativa-si-utila
Iarba neagra (Calluna vulgaris) este o specie de iarba decorativa care face parte din familia Ericaceae. Este perena, creste sub forma de tufa, atingand pana la 60 cm inaltime. Infloreste din iulie pana in octombrie si este foarte rezistenta peste iarna, pastrandu-si frunzele, chiar si bobocii. Creste bine in soluri acide, in zone deschise (pasuni, pajisti, poieni, povarnisuri), fiind de multe ori planta dominanta.
Planta se inmulteste prin seminte, care se pun in pamant imediat dupa ce se coc sau in luna februarie, intr-o zona umbrita a serei. Germineaza cam intr-o luna, doua, la o temperatura de 20°C. Creste foarte bine in ghiveci, dar se muta din sera doar dupa ce si-a dezvoltat bine radacinile.
Exista nenumarate soiuri de Calluna vulgaris, cu flori in nuante de alb, verde deschis pana la roz. Sunt foarte decorative si, fiind extrem de rezistente la inghet si la ger, pot fi tinute afara si iarna, in ghiveci sau plantate direct in strat. Pot fi plantate ca gard viu pitic sau ca borduri ale unor straturi cu flori. Formeaza un contrast atragator cu coniferele, mai ales ca ambele plante sunt vesnic verzi. Pot fi plantate si sub forma de covor vegetal, pe terenuri golase sau pe malurile unui iaz (de exemplu, soiul White Lawn). Cu exceptia soiurilor pitice, iarba neagra trebuie tunsa cu trimmerul in fiecare primavara, pentru a se indesi.
Lastarii au foarte multe frunzulite, asemanatoare cu niste solzisori, fiind foarte utili in aranjamente florale (cununi, coronite, aranjamente pentru masa), in combinatie cu alte flori. Taiata, Calluna rezista foarte mult in casa, saptamani la rand, fara sa se vestejeasca.
Iarba neagra, asa cum este numita la noi, e o planta cu numeroase virtuti terapeutice, fiind cunoscuta in medicina populara de foarte multa vreme. Este un bun antiseptic, dezinfectand tractul urinar, si un bun diuretic, crescand productia de urina. Lastarii au proprietati antiseptice, astringente, colagoge (favorizeaza evacuarea bilei in duoden), depurative, diaforetice (provoaca transpiratia), diuretice, expectorante, mediu sedative si vasoconstrictoare.
Adeseori, planta este macerata si transformata intr-un unguent care trateaza reumatismul si artritele. Cataplasmele de iarba neagra reprezinta remedii traditionale pentru degeraturi. Infuziile de lastari infloriti sunt folosite in tratarea racelilor, tusei, disfunctionalitatilor vezicii urinare si rinichilor, cistitelor etc. Planta are proprietati detoxifiante si de curatare, fiind utila in reumatisme, artrite si guta. Lastarii infloriti pot fi recoltati toamna si pusi la uscat pentru a fi utilizati mai tarziu.
Calluna vulgaris e folosita si in remediile alternative dezvoltate in anii 1930 de catre dr. Bach – este prescrisa pentru "autocentrare" si "neliniste". Din ramurelele proaspete se prepara un remediu homeopatic folosit pentru tratarea reumatismului, artritei si insomniei. Din lastarii infloriti se prepara si o infuzie. Din flori si lastarii tineri se prepara, odinioara, un fel de mied, care era folosit pentru aromatizarea berii in locul hameiului.
Iarba neagra are si alte utilizari. De exemplu, din ramurelele ei se fac acoperisuri (in stilul celor de stuf sau de paie), umpluturi pentru saltele, materiale izolante, cosuri, franghii si maturi. Ramurile uscate reprezinta un bun combustibil. Din radacini se pot fabrica fluiere. Din planta se obtine chiar si un colorant galben. Coaja este o sursa de taninuri. De calitatile acestei plante puteti beneficia daca consumati polen crud de iarba neagra oferit de compania noastra, Apiland. (Foto: Stock.XCHNG)
Dau mai jos cateva preturi la borcanul de 0,5kg miere, dupa tipul de miere, in 2009. Se dau doua valori: la stupari (in Germania o buna parte din mierea produsa se vinde direct de catre stupari)si / in comert.
rapita 3,60/4,11euro
tei 3,68/ 5,00
salcam 3,85/3,85
papadie 4,50/5,25
castan 5,08/5,97
brad 6,00/-
iarba-neagra 7,6/7,5
Am vazut pe forumuri niste colegi care fac apicultura prin Anglia. Cu aceasta ocazie le spun ca in estul orasului Mancester ,pe A 628, exista niste dealuri cu mii de hectare de iarba neagra ! Nu am vazut nici un stup pe acolo, in schimb cand am vazut acea nesfarsita intindere de iarba neagra, ma gandeam ca daca la o asemenea bogatie de cules nu vine nimeni cu stupii, asta inseamna ca la englezi stuparitul nu este ceva traditional, ca si la noi, deci nu-i de mirare ca albina engleza a disparut.
Nu stiu cum e mierea de iarba neagra dar cred ca incolora si sticloasa arromata care iese greu din celule,am vazut la extractie si cred ca aia este.
"Despre mierea de iarba-neagra, expertii vorbesc ca aceasta este produsa de catre albine din nectarul de iarba-neagra Calluna vulgaris. Este vorba despre o planta care se gaseste pe vaste terenuri silicioase unde formeaza, in anumite locuri, un covor continuu sub pinii maritimi.
Mierea de iarba-neagra nu se poate confunda, deoarece detine o savoare puternica, usor amaruie si un puternic miros de floare. Conform specialistilor, aceasta poate sa placa persoanelor care cauta in miere altceva decat un simplu edulcorant.
Caracteristici
La aceasta miere, continutul in apa este ridicat, in jur de 22-23%, iar acest aspect este unul anormal pentru o miere obisnuita, insa el este admis pentru mierea de Calluna pura.
De asemenea, la acest tip de miere, vascozitatea sa este anormala, aceasta fiind tixotropa. Ea nu se poate extrage din faguri prin metodele obisnuite, iar mierea de iarba-neagra are o coloratie medie mergand spre rosu care atinge 85 mm pe scara Pfund.
Detine o conductibilitatea electrica ridicata pentru o miere de flori, are multe minerale, iar pH-ul este cuprins intre 4 si 4,6; aciditatea este medie.
Din punct de vedere al spectrului zaharurilor se poate observa o predominanta a fructozei asupra glucozei si o importanta mica a zaharurilor secundare. Specialistii sunt de parere ca acest aspect poate favoriza o viteza mica de cristalizare.
Mierea de iarba-neagra poseda un continut ridicat de substante minerale. Ea se recomanda a fi utilizata pentru a trata anemia si diverse afectiuni ale sistemului nervos, spun specialistii in acest domeniu.
Este diuretica si reprezinta un excelent antiseptic al cailor urinare, fiind indicata pentru cei care sufera din cauza reumatismului. Aceasta miere are un efect benefic asupra infectiilor intestinale.
Din alta sursa:
Surprinzător, iarba neagră nu este nicidecum o iarbă, ci un arbust ce aparţine familiei ericaceelor. Este o plantă cu tulpini lemnoase, putând ajunge până la o înălţime de un metru. Datorită acestei înălţimi reduse, iarba neagră face parte din categoria arbuștilor foarte scunzi. Crește pe soluri părăsite, dificile, pe terenuri considerate grele și pe care nu multe alte plante vegetează. Este vorba despre terenuri silicoase și acide, care astfel au șansa unei recondiţionări pe cale naturală. Pentru folosinţă în terapii medicinale se recoltează vârfurile tinere, cu tot cu frunze și flori. Principalul preparat care se obţine este decoctul. Se mai prepară cataplasme, extract fiuid, ulei.
Preparatele de iarbă neagră sunt indicate în gută, reumatisme, paralizii, blocaje și atonii musculare, pecingine, pielonefrite. Iarba neagră este o plantă importantă și în tratamentele privind afecţiunile rinichilor și ale căilor urinare, în nevralgii și inflamaţii ale vezicii urinare. Practic, preparatele de iarbă neagră curăţă rinichiul și căile urinare, fiind antiseptice, depurative, astringente.
Mierea de iarba-neagra are caracteristici atat de originale incat nu poate fi confundata cu nici o alta. Are o savoare puternica, usor amaruie si un puternic miros de floare. Se poate spune ca si poate place celor care cauta in miere altceva decat un simplu edulcorant.
Continutul in apa este ridicat : in jur de 22-23%, ceea ce este anormal pentru o miere obisnuita dar admis pentru mierea de Calluna pura. Vascozitatea sa este anormala : ea este tixotropa. Nu poate fi extrasa din faguri prin metodele obisnuite.
Forta centrifuga realizata de extractoare nu are nici un efect asupra mierii atata timp cat este sub forma de gel. Pentru a o aduce in stare de sol se folosesc aparate speciale numite 'perforatoare'. Aceste aparate, manuale sau electrice, au baterii de ace a caror distantare si asezare corespund cu cea a celulelor. Acele patrund in celule si distrug structura de gel a mierii fara a deteriora fagurii; acele sunt montate pe arcuri foarte suple si se termina cu cate un varf bont. Imediat ce perforarea a adus mierea in stare de solutie, aceasta poate fi extrasa ca orice miere prin forta centrifuga.
.Datorita acestei proprietati uimitoare a mierii de iarba-neagra, apicultorul o poate obtine in stare pura. Practic, este suficient sa faca o extractie dubla. Dupa ce se descapaceste fagurele, acesta este pus in centrifuga ; mierea normala este extrasa, iar cea de iarba-neagra ramane. Se pune in functie perforatoarea si se mai pune fagurele a doua oara in extractor. Mierea provenita din aceasta a doua extractie este miere pura de iarba neagra.
.Tixotropia mierii de iarba neagra se datoreste unei proteine care se gaseste in nectar care poate ajunge la 2% din greutatea mierii.
Incalzind moderat mierea de iarba neagra, se obtine o gelificare mai intensa. Pasteurizarea la 65°C timp de cateva minute este suficienta pentru a distruge drojdiile si pentru a dezvolta gelificarea. Ea permite obtinerea unei mieri de iarba-neagra care se pastreaza bine in ciuda unui procent de umiditate foarte ridicat.
.Tixotropia mierii de iarba-neagra are o influenta ciudata asupra cristalizarii. Germenii de cristalizare fiind imobilizati in gel, cristalele cresc pe loc, in timp ce intr-o miere obisnuita, curentii de convectie antreneaza germenii in toata masa. Se formeaza cristalele care pot atinge 1 sau 2 mm in diametru ; sunt aglomerari aproape sferice si foarte dure.
Mierea de iarba-neagra are o coloratie medie mergand spre rosu care atinge 85 mm pe scara Pfund. Se observa o anumita tulbureala datorata prezentei proteinei.
.Conductibilitatea electrica este relativ ridicata, pentru o miere de flori, ca si continutul in substante minerale, pH-ul este cuprins intre 4 si 4,6 ; aciditatea este medie. Spectrul zaharurilor indica predominanta neta a fructozei asupra glucozei si importanta mica a zaharurilor secundare. Aceasta compozitie favorizeaza o viteza mica de cristalizare.
.Se poate, de asemenea, scoate in evidenta ca un caracter original, continutul foarte bogat in amilaza.
.Spectrul polinic al mierii de iarba-neagra poate fi mult modificat prin modul de extractie. Intr-adevar, folosirea perforatoarelor introduce in miere cantitati importante de polen provenind din celulele unde acesta este stocat de albine. In plus, vascozitatea anormala impiedica considerabil epurarea prin diferenta de gravitate. In aceste conditii, polenul care se depune pe suprafata mierii, in cateva zile ramane prizonie ; acesta este gasit la analiza, al carei rezultat este modificat. De aceea, o miere foarte pura de iarba-neagra poate sa contina ca polen dominant o specie total diferita, ca de exemplu polen de castan. Cand se face analiza polinica a unei mieri de iarba-neagra care nu a fost imbogatita in mod artificial in polen, prin tehnicile de extractie, se gaseste polenul de iarba-neagra dominant si in cantitate normala. In fiecare din regiunile producatoare de miere de iarba-neagra exista o flora secundara destul de variata pentru a putea deosebi o miere de iarba-neagra provenind din alta regiune sau tara.
Mierea de iarba neagra se mai deosebeste si prin aceea ca prezinta multe bule de aer mici in structura sa. Are culoarea chihlimbarului, iar aroma sa este deseori caracterizata ca fiind asemanatatoare cu cea a caramelelor, iar gustul sau devine mai intens odata cu trecerea timpului. Aroma sa este usor amaruie, insa foarte intensa, fapt care incadreaza acest sortiment in categoria produselor premium.
Uite aici si un roman care culege, in Apuseni, de la Iarba-neagra:
Pentru clujeanul Mihai Grama, stupar cu studii de specialitate la București și spirit de aventură, apicultura a devenit nu doar un stil de viață, dar și o afacere profitabilă, cu clienți din străinătate care plătesc și 35 de euro pe kilogramul de miere, scrie agrointeligenta.ro.
http://adevarulfinanciar.ro/articol/idei-de-afaceri-plimbate-la-stup-dulcele-profit-al-mierii-de-iarba-neagra/
Stie cineva daca exista zone in Romania unde sa fie plantata iarba neagra pe o suprafata mai mare de un ha in Romania?