Am găsit întâmplător zilele trecute două feluri de ciuperci de copac, pe malul unui pârâu, pe copaci diferiţi.
Aş dori să ştiu dacă sunt bune pentru afumător sau nu (iască).
1. ciuperci "faţă"
2. aceleaşi, "verso"
3. ciupercă de pe salcie, mult mai lemnoasă decât cele albe
Eu le folosesc pe amandoua . Primele parca ard mai repede !
le rupi in bucatzi mai mici shi le lashi sa se usuce
foarte bune sunt cele de brad deoarece au shi un miros placut
Cât de mici să fie bucăţile ?
Că ciupercile nu sunt mari; cea mai mare e cât o palmă, celelalte sunt mai mici
incit sa intre in afumator
fiind mai mici se usuca mai repede :hi:
folosesc si eu, le pun la uscat si functioneaza perfect :hi:
Cand se usca prea mult le rehidratezi putin ca ard prea repede. De obicei tine 5 ore focul dintr- o iasca cat pumnul.
Apicultorii pe care ii cunosc din zona mea, toti folosesc asa ceva. Parerea mea ii ca sunt cele mai bune pt ca ard f incet. Eu folosesc si conuri de brad dar astia ard f repede.
Eu folosesc mult asa ceva.Iau la mine o toporisca sau o bucata de fier cand plec la plimbare prin padure, si cu ajutorul acestora reusesc sa desprind mai bine iasca.Asa ii spune ciupercii asteia.Este excelenta pentru afumator cand este uscata bine.
Vă mulţumesc pentru lămuriri !
Am cumpărat o pungă cu iască (maro) de la târgul de la Sighişoara, de la un expozant din Corund.
(Apropo, pe acolo se fac şi şăpci din iască !)
Nu ştiam însă dacă ciuperca albă de mai sus e folosită şi ea în afumător.
(http://www.cosgan.de/images/midi/nahrung/a017.gif) (http://www.cosgan.de/smilie.php)