Apicultura - Forum discuții Apiardeal

STUPINE => TRATAMENTE => Subiect creat de: silvius din Noiembrie 01, 2014, 09:44:28 AM

Titlu: Tratament acid oxalic
Scris de: silvius din Noiembrie 01, 2014, 09:44:28 AM
Anul acesta am facut primul tratament cu acid oxalic intre 30-50 ml /familie (dilutie 800 ml apa + 200 g zahar +35 grame acid oxalic picurat intre ramele de albine )

Daca imi puteti da mai multe informatii despre un mod de administrare mai eficient, eficienta tratamentului cand este facut in toamna, etc...
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: apivasmob din Noiembrie 02, 2014, 07:47:27 AM
Ai pus foie de control?
Din cate am studiat temp. sa fie 5-6*C si de facut trat. in lunile nov.-dec. despre eficienta nu pot sa spun nimic dar remanenta 4-5 saptamani.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: mape 48-petru manea din Noiembrie 02, 2014, 09:51:00 AM
Traducere dupa Deutches Bienen Journal 11/2002

Tratament anti varoa cu acid oxalic

Tratamentul familiilor de albine toamna târziu sau la începutul iernii este parte integrantă a conceptului luptei împotriva varozei, aşa cum se face de exemplu în Germania, landul Baden-Wurtenberg. Ţelul este scăderea nivelului de infestare al familiei de albine cu varoa în apropiere de zero pentru că în anul următor să nu apară probleme de infestare înainte de îngrijirea stupului de la sfârşitul verii, în august. Acest concept şi-a dovedit valabilitatea în practica apicolă.
Pentru tratament se aşteaptă ca familiile de albine să fie fără puiet. Atunci este suficient un singur tratament pentru a obţine un grad de eficienţă de peste 90%. La familiile cu puiet reuşita tratamentului este mult mai scazută. Un tratament anti varoa fără efecte secundare este posibil numai prin folosirea acizilor organici, acid formic şi acid oxalic. Cu toate acestea folosirea oficială  a acestor mijloace alternative este limitată de cadrul juriduc care chiar în cadrul UE nu este unitar. O reglementare a UE (1804/1999) asupra cresterii ecologice a animalelor permite folosirea de acid formic, lactic, oxalic şi tymol ca mijloace anti varoa, însă importanţa  reglementărilor naţionale prevalează. De exemplu în Germania este permisă folosirea doar a acidului în proporţie de 60%. Ceea ce nu este de ajuns. În alte locuri deja s-a ajuns mai departe. În Austria este permisă folosirea şi a tratamentului bazat numai pe acidul oxalic, iar în alte ţari ale EU şi în Elveţia aceasta este tolerată.

Când sunt familiile de albine fără puiet?
Multe familii bătrâne rămân deja fără puiet în octombrie. La familiile mai tinere acesta este un caz rar. Explicaţia constă în faptul că faza de crestere a familiilor tinere se termină doar la sfârşitul verii pe când familiile bătrâne işi depăşesc deja punctul culminant al dezvoltării în iunie. Situaţia puietului toamna este influenţată de locul de amplasare al stupinei dar mai ales de climă. Primele îngheţuri de noapte toamna determină matca să înceteze depunerea ouălelor. Trei săptămâni după aceea toate ramele sunt fără puiet. După aceea poate începe tratamentul prin picurare. Deschiderea stupului şi efectuarea tratamentului nu afectează familiile de albine.

Metoda prin picurare explicată pe scurt
Necesar:-soluţie apoasă de acid oxalic concentraţie 3.5 % (în apă sau sirop de zahăr -200 g zahăr şi 35 g acid oxalic se dizolvă în cca litri apă şi se completează apoi până la un litru. Soluţia astfel preparată se numeste Bienenwohl.
•   siringă de 100 ml
•   mănuşi (important)


Dozare: se picură 30-50 ml soluţie/familie repartizată în spaţiul dintre toate ramele cu albină.

Ce urmărim:
•   tratarea în noiembrie sau decembrie la peste 0 grade
•   stropirea cât mai fină pe cât mai multe albine (nu turnaţi, stropiţi)
•   căderea de acarieni durează 4-5 săptămâni
•   eficienţa tratamentului este garantată numai la familiile fără puiet
•   de două ori înseamnă o dată prea mult
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: silvius din Noiembrie 03, 2014, 10:18:28 AM
Nu am pus foaie de control pentru ca am uitat ....
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: roi_ag din Decembrie 20, 2014, 10:10:59 AM
Astazi cred ca este cel mai potrivit sa fac un tratament cu acid oxalic !
Familiile nu mai au puiet ,temperatura s-a anuntat 15grade dar sigur nu vor fi ca s-a inorat !
Pregatesc solutia si dupa amiaza trec la treaba !
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: bucovineanu din Decembrie 20, 2014, 11:31:50 AM
Daca albinele nu sunt in ghem, iar daca vor fi peste 8 grade nu vor fi, multa solutie va ajunge pe fundul stupilor si eficienta tratamentului va fi scazuta.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: mmacreanu din Decembrie 20, 2014, 11:48:27 AM
Luni imi vine si mie acidul oxalic, se anunta 4 grade ziua si 2 noaptea luni, cred ca este cel mai potrivit sa le administrez, este prima data si cam am emotii :)
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: bucovineanu din Decembrie 20, 2014, 12:32:30 PM
Nu trebuie sa ai emotii, e destul de simplu de aplicat tratamentul.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: mmacreanu din Decembrie 20, 2014, 01:15:05 PM
Citat din: bucovineanu din Decembrie 20, 2014, 12:32:30 PM
Nu trebuie sa ai emotii, e destul de simplu de aplicat tratamentul.

singurele emotii le am la dozaj, am si stupi mai mici, si mai mari ...
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: bucovineanu din Decembrie 20, 2014, 03:50:52 PM
Solutia sa fie 3,5% si se dau 5ml pe intervalul ocupat de albine. Daca ai 8 intervale ocupate, iei in seringa 40ml de solutie si o picuri printre rame trecand de cel putin 2 ori pe fiecare interval.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: mmacreanu din Decembrie 20, 2014, 06:17:14 PM
Citat din: bucovineanu din Decembrie 20, 2014, 03:50:52 PM
Solutia sa fie 3,5% si se dau 5ml pe intervalul ocupat de albine. Daca ai 8 intervale ocupate, iei in seringa 40ml de solutie si o picuri printre rame trecand de cel putin 2 ori pe fiecare interval.

acum intervalele sunt cat tine ghemul :D si am vazut si intervale mai mari, si mai mici ...
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: bucovineanu din Decembrie 20, 2014, 08:35:06 PM
Chiar daca  o famile  o sa primeasca ceva mai mult sau alta mai putin cantitatea nu e foarte critica cum e in cazul altor substante, ex amitraz. Daca respecti ce am zis in postarea anterioara nu vor fi probleme.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: roi_ag din Decembrie 20, 2014, 11:19:36 PM
La ora 12 m-am apucat de tratament , 9grade, ghemul putin afanat, 50ml la fiecare ,am facut vreo 25
luat pauza 2ore, dupa verific ce fac familiile tratate, ridic podisor, ghemurile nu se mai vedeau,
zumzait da ,credeam ca le gasesc pe fundul stupului,dar ridicand corpul de pe fundul stupului,
ghemul se pozitionase pe partea de jos a ramelor. Am rasuflat usurat si am continuat tratamentul
la alti 30 de stupi. Maine ii mai verific si daca timpul imi permite mai fac la alti 30. Chiar daca este
duminica !
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: mmacreanu din Decembrie 25, 2014, 03:15:48 PM
acidul oxalic actioneaza cand se hranesc parazitii  din albinele care au consumat tratamentul!
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: buya din Martie 06, 2015, 09:13:08 AM
Bună ziua
In această perioada a anului ,având in vedere ca deja avem puiet in familii putem face tratament cu ac oxalic?din ce am citit se face tratamentul doar toamna si ma gândeam ca poate cineva a încercat si primăvara devreme. Daca nu putem folosi alt tip de tratament gen ac formic?
Mulțumesc!
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: NYK74 din Martie 06, 2015, 10:52:33 PM
Poti face tratamentul si Primăvara,si Vara ,problema este eficacitatea tratamentului, cel facut Toamna-Iarna are o valoare fiind cel mai bun.
Dar la un caz de urgență merge si Primavara, daca ai o boală care te termina in 3 zile, nu are rost sa astepti tratamentul peste 3 luni doar pentru ca atunci te va trata suta la %.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: stefan1 din Decembrie 03, 2015, 02:33:26 AM
  Azi am inceput sa fac (pentru prima data) tratament cu acid oxalic.
Iarasi am mai multe probleme! Am gasit undeva acid oxalic dar expirat din primavara. Vanzatorul m-a avertizat, dar totusi l-am luat. De obicei aceste termene de garantie se dau asigurator, iar acizii in special nu cred ca se degradeaza asa repede. Iar curios, pe recipient era scris 45 lei. A zis ca mi-l da cu 35 (stiu ca in alte parti cam cu 35 lei se da), iar daca i-am spus ca il iau a zis sa-i dau doar 30, adica pretul lui de achizitie. Asta inseamna ca adausul lui comercial a fost de 50 %. /  Azi la noi temperatura a fost intre 6 si 5 grade (pe parcursul tratamentului). Remarc ca incarcarea cu albine nu este uniforma pe intervale. Cum stim noi sa administram leacul proportional cu numarul indivizilor de pe intervale? Oare nu se intampla ca pe intervalele cu mai putine albine sa supradozam sau pe cele cu albine foarte multe sa subdozam?
  Cine a mai tratat asa (35 g acid + 200 g zahar + apa pana la un l), au urmarit caderea paduchilor? si cum s-a produs asta? Am vazut in descrierea tratamentului ca efectul ar fi pe timp de 4-5 saptamani, dar ca in prima saptamana ar cadea 80% din toti paduchii ce o sa cada. Cred ca modul de actiune a leacului nu e prin contact sau vapori ci prin ingerarea hemolimfei care va contine acidul. Ca aceasta are remanenta mare in corpul albinelor se deduce si din recomandarea sa nu se repete tratamentul (mi-a placut cum a zis neamtul: "de doua ori, inseamna o data prea mult!").
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: oroles din Decembrie 03, 2015, 06:39:04 AM
Acidul oxalic are higroscopicitate mare. Asa se degradeaza cel mai repede. Cei de la APICOLA il vand pe sub mana, fara eticheta in niste pungulite autosigilante. Cu toate astea oxalicul lor trasese umezeala si am refuzat sa il cumpar. Daca flaconul nu a fost deschis nu cred ca si-a pierdut proprietatile asa repede.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: mape 48-petru manea din Decembrie 03, 2015, 09:18:15 AM
Eu am marcat seara pe intuneric pozitia ghemului folosind o lanterna mica iar a doua zi'amtratat folosind o seringa de 50 ml cu ac f.subtire ---am incercat sa folosesc un jet uniform---am mers pe intervale numai atat cat arata marcajul repetand de trei ori traseul ---in acest fel cred ca am pus solutia proportional / nr.albine
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: stefan1 din Decembrie 04, 2015, 12:51:58 AM
Citat din: mape 48-petru manea din Decembrie 03, 2015, 09:18:15 AM
Eu am marcat seara pe intuneric pozitia ghemului folosind o lanterna mica iar a doua zi'amtratat folosind o seringa de 50 ml cu ac f.subtire ---am incercat sa folosesc un jet uniform---am mers pe intervale numai atat cat arata marcajul repetand de trei ori traseul ---in acest fel cred ca am pus solutia proportional / nr.albine
'
  Lungimea ghemului o mai putem aprecia, dar adaincimea lui doar o intuim. Eu cred si sper ca schimbul de hrana (trofilaxia) prezent la insectele ce stau in comunitati, functioneaza si iarna si albinele care ingereaza medicamentul, il vor transmite si celorlalte, macar de pe acel interval, astfel incat sa se mai echilibreze concentratiile.
  Astazi m-am uitat la un stup cu fund de plasa, tratat ieri, sa vad efectul: nici un paduche pe tabla, doar 2-3 stropisori de medicament. Poate in zilele viitoare?
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: mape 48-petru manea din Decembrie 04, 2015, 07:21:34 AM
La mine au cazut la ultimul tratament cu VF de la 0 la 4 paraziti---dupa tratamentul cu AO nu am vazut sa cada ceva.Eu zic ca e bine
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: apivasmob din Decembrie 04, 2015, 07:31:13 AM
Citat din: mape 48-petru manea din Decembrie 04, 2015, 07:21:34 AM
La mine au cazut la ultimul tratament cu VF de la 0 la 4 paraziti---dupa tratamentul cu AO nu am vazut sa cada ceva.Eu zic ca e bine
Ai sa vezi in timp.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: oroles din Decembrie 04, 2015, 08:19:17 AM
Citat din: mape 48-petru manea din Decembrie 04, 2015, 07:21:34 AM
La mine au cazut la ultimul tratament cu VF de la 0 la 4 paraziti---dupa tratamentul cu AO nu am vazut sa cada ceva.Eu zic ca e bine
La mine la mai mult de 5 saptamani de la tratament cad in jur de 4 paduchi pe saptamana. Cel mai probabil mor de batranete dupa ce au supravietuit tratamentelor. In concluzie, cu sau fara tratament e normal sa curga 3-4 paduchi pe saptamana. :D
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: fantianti din Decembrie 16, 2015, 07:34:55 PM
Acid oxalic de calitate  se gaseste la firme cu profil apicol, eu l-am comandat de la o firma din iasi,a fost in jur de 60 ron/ kg.Reteta folosita de mine este mai concentrata.Eu prepar in felul urmator : cantaresc 45 de grame de ac. oxalic pun intun pahar adaug niste apa calda si amestec pina se topeste,torn continutul paharului intr-o sticla de 1 litru la aceasta adaug 200 grame de zahar si 2 linguri de tinctura de propolis .Adaug apa calda pina la treisfertul sticlei si agit pana se topeste zaharul dupa care compectez la 1 litru.Tratamentul se face o data pe an,neaparat in lipsa puietului, noiembrie-decembrie.Eu pun doua caramizi fierbinti inveliti in carpe asezati intr-o galeata  pe care asez un vas emailat de 2-3 litri si aici torn stecurat solutia calduta de ac. ox. 5ml /interval ocupat de albine ,aprox.30ml / familie.Se stopesc numai albinele nu si faguri .Efectul nu este imediat vizibil dar este de lunga durata.Trebuie folositi manusi. Eu mai am cu mine o galeata de apa in care ma spal pe manusi ca din cauza zaharului devin lipicioase si se rup,siringa este de 60ml ac gros turtit la capat,cind trag solutia dau jos acul,merge mai usor.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: stefan1 din Decembrie 17, 2015, 12:29:38 AM
Citat din: fantianti din Decembrie 16, 2015, 07:34:55 PM
Acid oxalic de calitate  se gaseste la firme cu profil apicol, eu l-am comandat de la o firma din iasi,a fost in jur de 60 ron/ kg.Reteta folosita de mine este mai concentrata.Eu prepar in felul urmator : cantaresc 45 de grame de ac. oxalic pun intun pahar adaug niste apa calda si amestec pina se topeste,torn continutul paharului intr-o sticla de 1 litru la aceasta adaug 200 grame de zahar si 2 linguri de tinctura de propolis .Adaug apa calda pina la treisfertul sticlei si agit pana se topeste zaharul dupa care compectez la 1 litru.Tratamentul se face o data pe an,neaparat in lipsa puietului, noiembrie-decembrie.Eu pun doua caramizi fierbinti inveliti in carpe asezati intr-o galeata  pe care asez un vas emailat de 2-3 litri si aici torn stecurat solutia calduta de ac. ox. 5ml /interval ocupat de albine ,aprox.30ml / familie.Se stopesc numai albinele nu si faguri .Efectul nu este imediat vizibil dar este de lunga durata.Trebuie folositi manusi. Eu mai am cu mine o galeata de apa in care ma spal pe manusi ca din cauza zaharului devin lipicioase si se rup,siringa este de 60ml ac gros turtit la capat,cind trag solutia dau jos acul,merge mai usor.

  Bun venit pe forum!   :hi:
  Multumesc de reteta mai amanuntita si de explicatii! Eu totusi nu as fi de acord cu tinctura adaugata. Cum medicamentul se aplica direct pe albine, daca propolisul se lipeste de aripi, in pelicula oricat de subtire, o sa scada randamentul de zbor al albinelor
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: fantianti din Decembrie 17, 2015, 12:23:58 PM
Asta ar fi si scopul, adica nu sa lipim aripile dar solutia sa se lipeasca de perisori de pe corpul albinelor iar asta dupa uscare face mici cristale din care cauza cade varoa.Dar se poate pune mai putin ori deloc. Am gasit retete variate si in privinta ac. oxalic de la 35 grame /litru pina la 50 gr/litru pe forumurile staine. Ideal este sa fie stropite cit mai multi indivizi (albine) ,ele find in ghem ori semi ghem sa transmita solutia prin frecare si altora. La mine in fiecare an asta este trtamentul de final.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: Eugen B din Decembrie 17, 2015, 01:12:13 PM
Si pica ceva dupa oxalic?
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: maximotgv din Decembrie 17, 2015, 01:14:55 PM
Citat din: fantianti din Decembrie 17, 2015, 12:23:58 PM
. La mine in fiecare an asta este trtamentul de final.

Ati pierdut matci in urma tratamentului cu acid oxalic?
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: fantianti din Decembrie 17, 2015, 08:32:59 PM
Da ,  la mine a picat f. mult, asta si din neglijenta mea . Neavid  timp asta vara am intirziat cu tratamentele cu varachet pina in luna septembrie , cele trei tratamente sa dovedit ca au fost insuficiente.  Asta am vazut acum  ,  la cateva lazi am fund igenic si pe foaia de control am gasit dupa o saptamina 50-60 de paduchi si mai urma sa pice.  Nu este primul an cand folosesc ac. ox. .  Anul trecut a fost totul in regula, nu mai stiu exact dar in timpul ierni mi se pare ca am pierdut 1 sau 2 familii din 140 .Anul asta inca nu stiu cum va fi , dar ma bucur ca am facut tratamentul si am scapat de o groaza de paduchi , sigur era mai rau daca nu faceam. Stiu ca si mai bine era daca nu neglijam tratamentul din luna august, sau mai bine zis de dupa ultimul cules.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: stefan1 din Decembrie 18, 2015, 03:42:50 AM
Citat din: fantianti din Decembrie 17, 2015, 12:23:58 PM
Asta ar fi si scopul, adica nu sa lipim aripile dar solutia sa se lipeasca de perisori de pe corpul albinelor iar asta dupa uscare face mici cristale din care cauza cade varoa.Dar se poate pune mai putin ori deloc. Am gasit retete variate si in privinta ac. oxalic de la 35 grame /litru pina la 50 gr/litru pe forumurile staine. Ideal este sa fie stropite cit mai multi indivizi (albine) ,ele find in ghem ori semi ghem sa transmita solutia prin frecare si altora. La mine in fiecare an asta este trtamentul de final.

  Nu stiu daca efectul la oxalic este prin contact. Eu cred ca este prin ingerare. A indicat cineva un linck despre oxalic si vorbea de modificarea aciditatii hw
hemolimfei albinelor, pe o perioada destul de mare.
  Eu am facut anul asta pentru prima data tratament cu oxalic, concentratia 35g/l . Nu am prea vazut efect. Oxalicul era expirat din primavara, dar altul nu am gasit in zona.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: mape 48-petru manea din Decembrie 18, 2015, 08:55:30 AM
Citat din: maximotgv din Decembrie 17, 2015, 01:14:55 PM
Citat din: fantianti din Decembrie 17, 2015, 12:23:58 PM
. La mine in fiecare an asta este trtamentul de final.

Ati pierdut matci in urma tratamentului cu acid oxalic?

Iarna trecuta am pierdut o matca---nu stiu exact cauza, Poate de la AO --Am mai spus ca in toamna 2013 nu am facut tratament cu AO si in 2014 am avut probleme ---La o infestare mica  cu paraziti nu se vad rezultate prin caderea parazitilor, dar eu voi face in continuare acest tratament in noiembrie
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: sorinma din Decembrie 18, 2015, 10:07:46 AM
AO sub ce stare se comercializeaza ? Solutie sau cristalizat? Am gasit cristalizat dar au zis ca nu mai au lichid...avantaje-dezavantaje?
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: bucovineanu din Decembrie 18, 2015, 04:13:01 PM
E foarte bun cel cristalizat. Daca cumperi lichid platesti si apa.  :smile:
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: sorinma din Decembrie 18, 2015, 05:23:04 PM
Multumesc, care sunt proportiile la dizolvare?
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: mape 48-petru manea din Decembrie 18, 2015, 05:30:26 PM
La o sticla de 1 l se pune 35 g AO 200 g zahar si restul apa
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: bucovineanu din Decembrie 18, 2015, 08:00:43 PM
Se pot pone si 300 grame de zahar pentru a fi mai tenta solutia pentru albine.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: sorinma din Decembrie 19, 2015, 12:32:58 AM
multumesc
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: fantianti din Decembrie 19, 2015, 02:42:52 PM
Citat din: stefan1 din Decembrie 18, 2015, 03:42:50 AM
Citat din: fantianti din Decembrie 17, 2015, 12:23:58 PM
Asta ar fi si scopul, adica nu sa lipim aripile dar solutia sa se lipeasca de perisori de pe corpul albinelor iar asta dupa uscare face mici cristale din care cauza cade varoa.Dar se poate pune mai putin ori deloc. Am gasit retete variate si in privinta ac. oxalic de la 35 grame /litru pina la 50 gr/litru pe forumurile staine. Ideal este sa fie stropite cit mai multi indivizi (albine) ,ele find in ghem ori semi ghem sa transmita solutia prin frecare si altora. La mine in fiecare an asta este trtamentul de final.

  Nu stiu daca efectul la oxalic este prin contact. Eu cred ca este prin ingerare. A indicat cineva un linck despre oxalic si vorbea de modificarea aciditatii hw
hemolimfei albinelor, pe o perioada destul de mare.
  Eu am facut anul asta pentru prima data tratament cu oxalic, concentratia 35g/l . Nu am prea vazut efect. Oxalicul era expirat din primavara, dar altul nu am gasit in zona.
Nu stiu -se poate ,dar din cite stiu eu ca si in cazul sublimari cu acid oxali unde particule mici de cristale se depun pe albine si aici ar actiona asemanator dar se poate ca ambele sa contibuie la deparazitare . Am observat ca nu se ating de solutia ramasa pe rame ,deci nu bas le place .Intre ei pote ca se ling si astfel se modifica PH-ul hemolinfei ,poate ca de acea tratamentul acesta se face doar o datape an iar cel sublimat se poate de multe ori. Pentru cei ce cauta acid ox. este plin netul cu firme ce vand (nu dau nume cred ca nu e voie)
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: ciucur din Decembrie 19, 2015, 03:12:39 PM
La oxalic prin picurare e vorba de concentratia ajunsa in hemolimfa albinei. Am citit un studiu (nu il gasesc acum) facut de elvetieni sau italieni parca, unde sunt graficele cu concentratia in hemolimfa dupa tratament si caderea de paraziti. Maximul e in primele zile dupa tratament, de aceea cadere parazitilor e maxima in prima sapamana ~80%. Apoi efectele AO scad. Repetarea tratamentului cu AO prin picurare in aceasta perioada irita intestinal albinelor si ar face ca albinele sa doreasca iesirea la zbor de curatire si sa nu mai fie in stare sa se intoarca in stup datorita temperaturii la care se aplica tratamentul.

La adesa de mai jos cateva lucruri despre AO. Puteti selecta in ce limba sa cititi , materialele sunt in germana, franceza, italiana, engleza.
http://www.agroscope.admin.ch/imkerei/00316/00329/02081/index.html?lang=en
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: stefan1 din Decembrie 20, 2015, 09:40:07 AM
  Am citit articolul indicat de Ciucur. Interesant, alaturi de alte articole indicate in subsolul paginii.
  Pe scurt, cateva idei din aceste articole:
- Nu sunt diferente mari de efect intre cele 3 metode de administrare (prin picurare, pulverizare sau evaporare)
- In articolul "Wie und wie lange kann eine Oxalsäure-Zuckerwasserlösung gelagert werden?"(Cum si cat de mult poate fi pastrata o solutie de acid oxalic cu zahar?). Se spune ca tinuta mai multa vreme, solutia de AO se coloreaza. Analizata, s-a constatat o crestere mare a procentului de HMF (hidrometilfurfural), cel intalnit si in mierea veche sau tratata termic. S-au facut pentru comparatie verificari ale procentului de HMF la solutii tinute la temperatura ambientala, la temperaturi <15oC, la +4oC si la -20oC. Concluziile sunt ca cel mai mare procent de HMF s-a gasit la solutia tinuta la temperaturi ambientale mai mari. Daca temperatura nu depasea 15 o, procentul nu creste f mult iar de la + 4o in jos, practic nu creste concentratia de HMF. Lumina nu influenteaza aceste fenomene, doar temperatura. In solutia de AO fara zahar nu apare HMF, deci acela se produce prin transformari ale zaharului. Concentratia de acid oxalic din solutie nu s-a modificat pe toata perioada experimentului (57 saptamani).

  Alt articol il dezvolt in alta postare













Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: Kiwi Bee din Decembrie 20, 2015, 11:07:42 AM
Eu inca nu am avut timp sal citesc. Multumesc Stefane pt info..... si pt Ciucur.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: stefan1 din Decembrie 20, 2015, 11:29:09 AM
"Träufelbehandlung mit Oxalsäure: Versuche 1999/2000 und Anwendungsempfehlungen für Mitteleuropa" (Tratament prin picurare cu AO: testari 1999/2000 si indicatii de administrare pentru Europa-Centrala)
  Era un proiect european desfasurat in mai multe tari pentru a se stabili un mod optim de tratare cu acid oxalic (AO), in care Elvetia (de unde-i articolul) a participat cu 200 de familii din 10 stupine raspandite in toate zonele tarii.
  Pentru ca s-a constatat ca reteta italiana (60 g AO la 1 l sirop1/1) este eficienta insa este suportata destul de greu de albine, s-au cautat alte concentratii pentru acid cat si pentru zahar.S-au folosit urm variante:
-  0 g AO/ 1l sirop 1/1
- 30g AO/1l sirop 1/1
- 37g AO/1l sirop 1/1
- 45g AO/1l sirop 1/1
- 45 g AO/1l sirop 1/2
  Prima varianta, martor, este pentru a vedea influenta tratamentului asupra mortalitatii de peste iarna. Verificarea eficientei se face printr-o noua tratare cu un acaricid mai sigur, dupa minim 3 saptamani de la aplicarea tratamentului. La tratamentul de verificare se foloseste fie Perizin fie tot AO prin pulverizare.
Se dau multe grafice, pe care nu pot sa le reproduc ci doar cateva concluzii. Una interesanta este ca zaharul din solutie influentraza simtitor eficienta (asta si din alt articol, pe care nu-l mai comentez). Aici, la concentratia mai scazuta de zahar (ultima varianta, cu sirop 1/2) se constata o eficienta ceva mai mica a tratamentului, dar si o suportabilitate mai mare (adica o mortalitate mai scazuta de albine pana in primavara). Contrar la ce am scris eu mai demult, aici se spune ca efectul tratamentului este pri n contact nu prin ingerare (se da si un autor al cercetarii), dar mecanismul prin care concentratia de zahar influenteaza eficienta tratamentului se spune ca este neclar. S-ar putea sa fie vorba de o aderare mai stransa a solutiei la corpul albinelor si deci sa mareasca probabilitatea ca parazitii sa vina in contact cu leacul.
- Fata de solutia de 30g AO/l, cea de 37 produce o mortalitate ceva mai mare la paraziti, comparabila cu cea a solutiei cu 45g/l, iar suportabilitatea de catre albine e mai buna, adica depopularea peste iarna a familiilor este mai mica.
- Fata de lotul martor (administrare de sirop fara AO), la familiile tratate cu oxalic se constata o oarecare depopulare peste iarna, care poate ajunge pana la 40% si e cu atat mai mare cu cat concentratia de AO este mai mare. Se pare ca unele albine care au preluat mai mult AO parasesc in timpul iernii familia si mor departe de stup. Primavara familiile mai recupereaza si pana in mai ajung sau depasesc puterea familieiilor-martor.
 
  Recomandarile lor dupa aceste testari:
- sa se foloseasca solutie 35g AO/ l sirop 1/1
- sa se dea 30 ml solutie la familii mici, 40 la medi si 50 la mari, prin picurare intre rame, direct pe albine
- solutie sa fie usor calduta la administrare
- o singura administrare in toamna cand nu este puiet si temp peste 0 grade dar peste 4-5 dupa alte surse
- sa se foloseasca solutie proaspata sau de maxim 6 luni, daca s-a tinut sub +15 oC
- aplicarea prin pulverizare ar fi mai suportabila de catre albine. In acest caz se recomanda o concentrare ceva mai mica (30 g AO/l sirop). Dopa alte cercetari insa mortalitatea de albine nu variaza mult la cee 3 tipuri de aplicare.
- dupa viteza de raspuns la tratament, se da un grafic din care se vede ca la Perizin efectul tratamentului se vede cel mai repede, dupa care urmeaza tratamentul prin picurare sau pulverizare care au cam acelasi timp de raspuns si cel prin evaporare, la care timpul de raspuns este putin mai mare.
- din alte cercetari, eficienta tratamentului cu AO este intre 95 si 98% in toate cele 3 feluri de administrare, fata de 89-95% la Perizin si 94-99% la tratamentul cu acid lactic





Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: sorinma din Decembrie 20, 2015, 03:17:10 PM
Atasez si eu un prospect  doar pt comparatie pt ca dcpmpletat nu mai am ce...
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: bucovineanu din Decembrie 20, 2015, 07:14:07 PM
Aici concentratia ar fi cam de 6%, sau chiar mai mult. De asemenea cantitatea de zahar e mult mai mare. Nu stiu ce sa zic. O fi bine, o fi rau..........
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: stefan1 din Decembrie 21, 2015, 04:48:21 AM
  "Es hat sich ausserdem erwiesen, dass der Zusatz von Zucker in der Träufellösung für die gute Wirksamkeit der Behandlung unerlässlich ist " (S-a dovedit ca adaugarea de zahar in solutia picurata este esentiala pentru un bun efect.)
  Testarile in cazul de fata s-au facut doar cu concentratii de 1/1 si 1/2 zahar/apa in solutia de tratare. Repet ce s-a concluzionat: reducerea cantitatii de zahar in solutie da o mai mare suportabilitate a tratamentului (mortalitate mai redusa pe parcursul iernii), dar si o oarecare eficienta mai scazuta a tratamentului. Recomandarile lor este sa se foloseasca la metoda prin picurare o cantitate de 35 g dihidrat de acid oxalic la 1l de sirop 1/1.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: bucovineanu din Decembrie 21, 2015, 09:08:43 AM
Citat din: sorinma din Decembrie 20, 2015, 03:17:10 PM
Atasez si eu un prospect  doar pt comparatie pt ca dcpmpletat nu mai am ce...
Eu ma refeream la concentratia indicata de acel prospect.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: sorinma din Decembrie 21, 2015, 09:20:55 AM
Cred ca aici se vede tot prospectul.
Intradevar concentratia e mai mare si difera in functie de modul de administrare.
Eu a-s lua de referinta ce a tradus Stefan1
Acest subiect a demonstrat ce inseamna sa colaboram, :thanks:
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: MARIUS_bc din Ianuarie 30, 2016, 10:18:57 AM
Cat este de tarziu sa incerc un tratament cu acid oxalic acum la sfarsitul lui ianuarie?
Sunt din Bacau si e putin probabil sa am puiet.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: bucovineanu din Ianuarie 30, 2016, 11:20:37 AM
Daca nu ai puiet poti face tratamentul.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: MARIUS_bc din Ianuarie 30, 2016, 11:50:02 AM
 :thanks:
Iernare usoara!
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: Kiwi Bee din Ianuarie 30, 2016, 01:33:47 PM
Britanicii au publicat anul acesta un articol despre tratamentul cu AO.
Rezultatele lor au fost foarte bune, in special pt tratamentul prin evaporare/fumigare.
Chiar au declarat ca tratamentul cu AO prin fumagare in lipsa puietului pe timp de iarna este un tratament bun si se poate aplica fara probleme.
Nu am citit tot articolul inca si il atasez aici dar este pe engleza.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: tinumaftei din Ianuarie 30, 2016, 07:03:31 PM
Citat din: Kiwi Bee din Ianuarie 30, 2016, 01:33:47 PM
Britanicii au publicat anul acesta un articol despre tratamentul cu AO.
Rezultatele lor au fost foarte bune, in special pt tratamentul prin evaporare/fumigare.
Chiar au declarat ca tratamentul cu AO prin fumagare in lipsa puietului pe timp de iarna este un tratament bun si se poate aplica fara probleme.
Nu am citit tot articolul inca si il atasez aici dar este pe engleza.
Multumim pentru articol.AO prin evaporare/sublimare/fumigatie pare sa fie o alternativa la tratamentul cu varachet in lipsa puietului. Am citit doar pe sarite articolul si nici nu am o engleza prea avansata. Din experienta unora de pe la noi AO ar crea ceva necazuri matcilor, o sa vad daca in articol aminteste ceva.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: mmacreanu din Ianuarie 30, 2016, 07:07:54 PM
Citat din: tinumaftei din Ianuarie 30, 2016, 07:03:31 PM
Citat din: Kiwi Bee din Ianuarie 30, 2016, 01:33:47 PM
Britanicii au publicat anul acesta un articol despre tratamentul cu AO.
Rezultatele lor au fost foarte bune, in special pt tratamentul prin evaporare/fumigare.
Chiar au declarat ca tratamentul cu AO prin fumagare in lipsa puietului pe timp de iarna este un tratament bun si se poate aplica fara probleme.
Nu am citit tot articolul inca si il atasez aici dar este pe engleza.
Multumim pentru articol.AO prin evaporare/sublimare/fumigatie pare sa fie o alternativa la tratamentul cu varachet in lipsa puietului. Am citit doar pe sarite articolul si nici nu am o engleza prea avansata. Din experienta unora de pe la noi AO ar crea ceva necazuri matcilor, o sa vad daca in articol aminteste ceva.

Si varianta prin picurare este buna, am dat a 2 a oara in iarna asta, a 2 a oara pe unele matci, si nu au fost probleme.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: Kiwi Bee din Ianuarie 31, 2016, 01:37:03 AM
Toate variantele sint bune , dar Britanicii au aratat in acest studiu ca prin fumigatie au obtinut cele mai bune rezultate. Asa am inteles(si eu am citit articolul pe sarite) ca au dat peste 2g la un stup care era pe o cutie. Eu am folosit iarna trecuta pt prima oara si am dat doar 1g/cutie. Am facut 4 tratamente atunci la un interval de 7 zile. Am iesit bine din iarna.

Mai demult am citit ca la metoda prin picurare apare riscul sa dai din greseala cu solutia de AO peste regina si de aici pot aparea pierderi de matci. Eu nu am incercat aceasta metoda. Imi place metoda cu fumigatia dar ai nevoie de mai multe aparate ca sa nu pierzi timp.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: tinumaftei din Ianuarie 31, 2016, 01:45:05 AM
@Kiwi Bee: dai AO in sezon sau numai atunci cand nu e puiet?
Opinia mea este ca orice lichid care cade pe albine este daunator si de asemenea ca nu poti sa dai in decembrie/ianuarie cu lichid peste albine.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: Kiwi Bee din Ianuarie 31, 2016, 02:16:37 AM
Iarna trecuta am facut tratament cu AO - 4 tratamente. Nu am deschis stupii dar banuiam ca am puiet.
Am funduri cu plasa si miam facut o tava(din placaj si leatzuti pt margini) care vine pusa sub plasa pe cit posibil de etansh. Minierul aparatului/sculei trece printro decupare dintrunul din leatzuri astfel arzatorul va fi in tava. Obturez intrarea pe timpul arderii 2 minute + inca 4 minute cu aparatul decuplat. Apoi indepartez tava si arzatorul si deschid intrarea. Deci minim 6 minute la un stup.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: mmacreanu din Ianuarie 31, 2016, 08:34:07 AM
Citat din: tinumaftei din Ianuarie 31, 2016, 01:45:05 AM
@Kiwi Bee: dai AO in sezon sau numai atunci cand nu e puiet?
Opinia mea este ca orice lichid care cade pe albine este daunator si de asemenea ca nu poti sa dai in decembrie/ianuarie cu lichid peste albine.

de ce este daunator orice lichid dat pe albine, si de ce nu se poate da in decembrie/ianuarie, cum sustii afirmatia?
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: mape 48-petru manea din Ianuarie 31, 2016, 08:42:14 AM
kiwi  4 tratamente cu AO la interval de 7 zile cred ca este prea mult---prin picurare nu poti atinge matca daca dai jeturi subtiri pe albinele din intervale,matca fiind in mijlocul ghemului---la +5 gr.albinele sunt in ghem
-fac tratament cu AO de 5 ani prin picurare si in 2 ani am iesit din iarna cu cate 0 matca lipsa (din 70-100 stupi)
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: tinumaftei din Ianuarie 31, 2016, 09:42:49 AM
Citat din: mmacreanu din Ianuarie 31, 2016, 08:34:07 AM
Citat din: tinumaftei din Ianuarie 31, 2016, 01:45:05 AM
@Kiwi Bee: dai AO in sezon sau numai atunci cand nu e puiet?
Opinia mea este ca orice lichid care cade pe albine este daunator si de asemenea ca nu poti sa dai in decembrie/ianuarie cu lichid peste albine.

de ce este daunator orice lichid dat pe albine, si de ce nu se poate da in decembrie/ianuarie, cum sustii afirmatia?
Sistemul respirator al albinei dispune de mici orificii prin cuticula trupului. Lichidul turnat peste insecta poate sa intre in trahee, acolo unde nu trebuie sa intre decat aer. Albina cu este dotata pentru traiul in mediul lichid. Daca ajunge apa in sist respirator aceasta poate genera infectii sau ceva similar racelii la oameni.
Daca lichidul are temperatura redusa (administrat iarna) efectele sunt si mai pronuntate, data fiind inertia termica ridicata a apei.
Dupa mine, un tratament eficient impotriva V este bazat pe substante ce stau in suspensie o perioada cat mai lunga. Fumul de varachet sau de AO poate fi un exemplu. O parte din el este chiar aerosoli. Acestia stau in "plutire" cateva minute pana ajung din nou pe fundul stupului. Datorita dimensiunii microscopice, prin fluxul de aer din ghem pot patrunde prin "cotloanele" stupului. V sta bine infipt intre tergitele albinei. Cat AO sa dai ca sa ii atinga pe toti? Nu poti imbaia stupii la temperatura de iarna.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: mmacreanu din Ianuarie 31, 2016, 10:05:55 AM
Citat din: tinumaftei din Ianuarie 31, 2016, 09:42:49 AM
Citat din: mmacreanu din Ianuarie 31, 2016, 08:34:07 AM
Citat din: tinumaftei din Ianuarie 31, 2016, 01:45:05 AM
@Kiwi Bee: dai AO in sezon sau numai atunci cand nu e puiet?
Opinia mea este ca orice lichid care cade pe albine este daunator si de asemenea ca nu poti sa dai in decembrie/ianuarie cu lichid peste albine.

de ce este daunator orice lichid dat pe albine, si de ce nu se poate da in decembrie/ianuarie, cum sustii afirmatia?
Sistemul respirator al albinei dispune de mici orificii prin cuticula trupului. Lichidul turnat peste insecta poate sa intre in trahee, acolo unde nu trebuie sa intre decat aer. Albina cu este dotata pentru traiul in mediul lichid. Daca ajunge apa in sist respirator aceasta poate genera infectii sau ceva similar racelii la oameni.
Daca lichidul are temperatura redusa (administrat iarna) efectele sunt si mai pronuntate, data fiind inertia termica ridicata a apei.
Dupa mine, un tratament eficient impotriva V este bazat pe substante ce stau in suspensie o perioada cat mai lunga. Fumul de varachet sau de AO poate fi un exemplu. O parte din el este chiar aerosoli. Acestia stau in "plutire" cateva minute pana ajung din nou pe fundul stupului. Datorita dimensiunii microscopice, prin fluxul de aer din ghem pot patrunde prin "cotloanele" stupului. V sta bine infipt intre tergitele albinei. Cat AO sa dai ca sa ii atinga pe toti? Nu poti imbaia stupii la temperatura de iarna.

un raspuns mult pe langa subiect.
1. la popularea nucleelor adun albina tanara intr-o galeata de 15l pe care le stropesc cu apa, populez nucleul, ele se usuca si nu raceste nici una.
2. la administrarea solutie de AO se incalzeste solutia si se tine calda in timpul administrarii, studiind actiunea tratamentului cu AO asupra varoua am vazut ca acesta nu ataca direct varoua, ci indirect, cand parazitii se hranesc iar albinele au consumat solutia de acid oxalic, se stropeste cat mai multe albine, albinele consuma solutia si prin hranirea din gura in gura ajunge la tot ghemul (caderea de paraziti dureaza 4-5 saptamani). In concluzie: poate sa sta infpt foarte bine parazitul intre tergitele albinei, cand se hraneste (si stim ca el nu poate sta decat 4 ore fara hrana) pica! Atiunea AO nu este ca la varachet, drect asupra sistemuli nervos al parazitului varoua!
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: tinumaftei din Ianuarie 31, 2016, 10:26:25 AM
V-am raspuns chiar la subiect!
1. Stopiti albina pentru este un fals pas tehnologic si nu faceti roii in decembrie!! daca stropiti albina in aceleasi conditii in decembrie o apuca "roitul"!
2. Imi puteti arata un studiu argumentat stiintific pentru faptul ca V moare in urma hranirii cu AO din hemolimfa albinei! Atunci cum se face ca eficienta AO este mai mare prin fumigatii (cu aprox. 50%) decat prin picurare? Intrebare suplimentara: de ce nu administrati AO in sirop si atunci hrana albinei va avea permanent antidot pentru V?
Uneori ne plac minciunile pentru ca adevarul nu este asa de cochet!
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: mmacreanu din Ianuarie 31, 2016, 10:38:54 AM
Citat din: tinumaftei din Ianuarie 31, 2016, 10:26:25 AM
V-am raspuns chiar la subiect!
1. Stopiti albina pentru este un fals pas tehnologic si nu faceti roii in decembrie!! daca stropiti albina in aceleasi conditii in decembrie o apuca "roitul"!
2. Imi puteti arata un studiu argumentat stiintific pentru faptul ca V moare in urma hranirii cu AO din hemolimfa albinei! Atunci cum se face ca eficienta AO este mai mare prin fumigatii (cu aprox. 50%) decat prin picurare? Intrebare suplimentara: de ce nu administrati AO in sirop si atunci hrana albinei va avea permanent antidot pentru V?
Uneori ne plac minciunile pentru ca adevarul nu este asa de cochet!

toate studiile sunt in limbi straine, insa o putem lua si logic daca vrem: dupa ce dai varachet prin fumigatie, tii stupul inchis 20 minute si apoi gasesti pe subber paraziti varoua doborati de tratament, dupa tratamnetul prin stropirea cu AO trec cateva ore pana apar victimele (nu stiu prin evaporarea AO ca nu am practicat) semn ca ese nevoie ca parazitul sa se hraneasca cu hemolimfa. Un raspuns la obiect la intrebarea dvs este: AO nu actioneaza asupra parazitilor aflati in celule si este un pas tehnologic (ca sa va citez) care sa dea efectul scontat.

Am vrut sa incerc AO, am studiat problema, am optat pentru administrarea prin stropire in luna decembrie, nu contest varianta prin evaporare/sublimare dar este greoaie si ia timp mai mult.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: mmacreanu din Ianuarie 31, 2016, 10:51:20 AM
poate ca nu ar fi rau sa citim aici: http://www.agroscope.admin.ch/imkerei/00316/00329/02081/index.html?lang=en
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: NYK74 din Ianuarie 31, 2016, 11:00:58 AM
Până sa apără tratamentul prin sublimare la AO sa administrat prin picurare, cu asta nu contest nici eu noua tehnologie a sublimatului, ci doar faptul că se confundă sublimatul de la AO cu fumigatia de la VF.
Cineva care afirma că tratamentul cu AO este un tratament cu apă de ploaie, tot datorită necunoasterii in cauză, acum a devenit un expert in administrarea AO. :yes:
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: Adrian.B. din Ianuarie 31, 2016, 11:38:52 AM
mmacreanu, m-ai dat pe spate cu proverbu tau. Am ras 10 minute
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: Kiwi Bee din Ianuarie 31, 2016, 12:13:18 PM
Mape48 nu sint expert la AO. Doar prin fumigare am folosito si dupa recomandarile altor stupari de aici din NZ. Se recomanda 3 sau 4 tratamente. Se spune ca nu are efect secundar daca mergi pe varianta de 4 tratamente si esti mai sigur ca ai cuprins un ciclu de puiet + un pic.

Referitor la metoda prin picurare asa am citit pe undeva ca este shansa sa pierzi matca. Nu am zis ca as fi experimentat personal asa ceva. Daca tu nu ai avut pierderi de matci la metoda prin picurare atunci asa o fi. Eu si la metoda prin fumigare sint doar un incepator.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: mape 48-petru manea din Ianuarie 31, 2016, 12:28:00 PM
Citat din: Kiwi Bee din Ianuarie 31, 2016, 12:13:18 PM
Mape48 nu sint expert la AO. Doar prin fumigare am folosito si dupa recomandarile altor stupari de aici din NZ. Se recomanda 3 sau 4 tratamente. Se spune ca nu are efect secundar daca mergi pe varianta de 4 tratamente si esti mai sigur ca ai cuprins un ciclu de puiet + un pic.

Referitor la metoda prin picurare asa am citit pe undeva ca este shansa sa pierzi matca. Nu am zis ca as fi experimentat personal asa ceva. Daca tu nu ai avut pierderi de matci la metoda prin picurare atunci asa o fi. Eu si la metoda prin fumigare sint doar un incepator.

Eu nu vreau sa te contrazic---mai degraba am scris cum fac eu si ce am observat---am aplicat dupace m-am documentat de pe net ---sigur ca sunt si alte metode si pareri  :hi:
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: tinumaftei din Ianuarie 31, 2016, 09:19:09 PM
Citat din: NYK74 din Ianuarie 31, 2016, 11:00:58 AM
Până sa apără tratamentul prin sublimare la AO sa administrat prin picurare, cu asta nu contest nici eu noua tehnologie a sublimatului, ci doar faptul că se confundă sublimatul de la AO cu fumigatia de la VF.
Cineva care afirma că tratamentul cu AO este un tratament cu apă de ploaie, tot datorită necunoasterii in cauză, acum a devenit un expert in administrarea AO. :yes:
Daca am afirmat ca tratamentul prin picurare cu AO este apa de ploaie am spus in experineta. Din 2002-2009 am fost certificat bio. Tratam cu Bienenwohl - care in esenta este AO in solutie de plante medicinale. Din punctul de vedere al combaterii varooa era fix apa de ploaie. Pierderile anuale erau undeva pe la 40% di efectiv (ramaneau stupi cu miere dar goi).
De asemeni AO prin picurare are efectul unei ploi puternice peste un stup, in sensul ca dupa administrarea AO prin picurare in timpul sezonului activ populatia de lucratoare se reduce drastic cu cel putin 2 rame. Asta din observatiile mele in cei catva ani in care am utilizat AO sub forma comerciala numita mai sus.
@mmacreanu: faptul ca acarienii cad la varachet foarte repede inseamna sa afectarea este foarte rapida pe cand la AO cad dupa un contact mai indelungat cu AO. Cantitatea care se utilizeaza de AO prin picurare nu ajunge pentru ca fiecare albina din stup sa ia o "gura" din tratament. Prin urmare ingestia AO este partiala in familie. Dupa teoria dumneavoastra (nu mi-ati putut indica nici un articol stiintiintific) albinele care nu au ingerat AO raman cu parazitii pe ele.
Dumneavoastra ati consumat solutie de AO? Eu am incercat ca gust AO sub forma comerciala descrisa mai sus si este foarte rau la gust. ma indoiesc de faptul ca albinele se dau in vant dupa acest produs. Prin urmare raman la concluzia ca AO prin picurare are efect de contact asupra varooa si nu are efectul unui produs sistemic (ex. neonicotinoidele). De fapt esteo substanta prea simpla ca dupa metabolizare in corpul albinei sa mai produce efecte devastatoare asupra varooa care se hraneste cu hemolimfa. Sigur, in cazul in care voi vedea un articol fundamentat stiintific imi voi schimba opinia.
Prin urmare imi reafirm opinia si consider ca orice tratament cu substante chimice (organice sau de sinteza) are un efect negativ asupra albinelor (mai mult sau mai putin semnificativ), insa tratamentele de stropire sunt cele mai daunatoare mai ales cand se realizeaza in sezonul rece.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: stefan1 din Februarie 01, 2016, 02:53:42 AM
  Stigmele abdominale au valve, care se pot inchide la nevoie, deci ma indoiesc ca albinele se ineaca la tratamentul cu oxalic. De fapt tratamentul cu clartan, dupa unele reteye foloseste mai mult lichid si nu se inregistreaza mortalitate la albine.
  http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=5917.msg167921#msg167921

  Am comentat undeva un articol stiintific despre tratamentul cu acid oxalic. Acolo se dau si grafice. E adevarat ca mortalitatea paduchilor la tratamentul cu oxalic apare cu intarziere, e maxim dupa o zi, ce ar presupune ca nu e o substanta de contact sau este si de contact dar si prin ingerare. De altfel cand albinele sunt in ghem, circulatia e mult mai redusa si putine albine ar ajunge in contact direct cu solutia. In articolul pomenit se vorbea de cresterea pe termen lung a aciditatii hemolimfei si asta ar fi si motivul pentru care nu e indicata repetarea tratamentului pentru aceeasi generatie de albine. La tratamentul prin evaporare, substanta activa se repartizeaza pe toate elementele din stup, deci o cantitate mai redusa va ajunge in corpul albinelor, de aceea este mai bine tolerat. In articolul mentionat, nu sunt diferente mari de eficacitate la tratamentul prin vaporizare fata de cel prin picurare. La picurare e clar ca acidul se imprastie in stup prin trofilaxie, deci prin schimbul de hrana intre toti membrii familiei. Acest schimb trebuie sa se produca si iarna, ca altfel substanta de matca nu ar ajunge la toate albinele si ar aparea manifestari de orfanizare (se stie ca substanta de matca este biodegradabila si dispare in 15-30 minute.
   http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=5756.msg124759#msg124759
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: sorinma din Februarie 01, 2016, 08:01:26 AM
Citat din: stefan1 din Februarie 01, 2016, 02:53:42 AM
  Stigmele abdominale au valve, care se pot inchide la nevoie, deci ma indoiesc ca albinele se ineaca la tratamentul cu oxalic. De fapt tratamentul cu clartan, dupa unele reteye foloseste mai mult lichid si nu se inregistreaza mortalitate la albine.
  http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=5917.msg167921#msg167921

  Am comentat undeva un articol stiintific despre tratamentul cu acid oxalic. Acolo se dau si grafice. E adevarat ca mortalitatea paduchilor la tratamentul cu oxalic apare cu intarziere, e maxim dupa o zi, ce ar presupune ca nu e o substanta de contact sau este si de contact dar si prin ingerare. De altfel cand albinele sunt in ghem, circulatia e mult mai redusa si putine albine ar ajunge in contact direct cu solutia. In articolul pomenit se vorbea de cresterea pe termen lung a aciditatii hemolimfei si asta ar fi si motivul pentru care nu e indicata repetarea tratamentului pentru aceeasi generatie de albine. La tratamentul prin evaporare, substanta activa se repartizeaza pe toate elementele din stup, deci o cantitate mai redusa va ajunge in corpul albinelor, de aceea este mai bine tolerat. In articolul mentionat, nu sunt diferente mari de eficacitate la tratamentul prin vaporizare fata de cel prin picurare. La picurare e clar ca acidul se imprastie in stup prin trofilaxie, deci prin schimbul de hrana intre toti membrii familiei. Acest schimb trebuie sa se produca si iarna, ca altfel substanta de matca nu ar ajunge la toate albinele si ar aparea manifestari de orfanizare (se stie ca substanta de matca este biodegradabila si dispare in 15-30 minute.


Doua pagini in spate sunt prezentate cateva articole...
   http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=5756.msg124759#msg124759
[/quote


http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7845.30
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: NYK74 din Februarie 02, 2016, 10:39:51 PM
Citat din: tinumaftei din Ianuarie 31, 2016, 09:19:09 PM
Citat din: NYK74 din Ianuarie 31, 2016, 11:00:58 AM
Până sa apără tratamentul prin sublimare la AO sa administrat prin picurare, cu asta nu contest nici eu noua tehnologie a sublimatului, ci doar faptul că se confundă sublimatul de la AO cu fumigatia de la VF.
Cineva care afirma că tratamentul cu AO este un tratament cu apă de ploaie, tot datorită necunoasterii in cauză, acum a devenit un expert in administrarea AO. :yes:
Daca am afirmat ca tratamentul prin picurare cu AO este apa de ploaie am spus in experineta.
De asemeni AO prin picurare are efectul unei ploi puternice peste un stup
Prin urmare imi reafirm opinia si consider ca orice tratament cu substante chimice (organice sau de sinteza) are un efect negativ asupra albinelor (mai mult sau mai putin semnificativ), insa tratamentele de stropire sunt cele mai daunatoare mai ales cand se realizeaza in sezonul rece.
D-le Tinumaftei spuneți din experiență tot asa cum si eu va spun că nu aveți experiență destulă, pentru AO vă mai trebuie.
Nu este exclus nici faptul că într-adevăr probabil ati tratat cu apă de ploaie de aici si rezultatele obținute, aveti nevoie de ceva mai puternic, o şarjă de neonicotinoide cu efect garantat.
Cu toții dorim un tratament perfect, de combatere a varooua,tratamentul care sa omoare si generațiile de varooua ne născute încă, din păcate până in prezent ori nu sa inventat încă, ori nu il cunoaștem noi.
Tratamentul cu AO este un tratament de combatere a varooua aplicabil in anumite conditii, doze, temperatură, mod administrare ş.m.d., nu este minunea tratamentelor de combatere, are plusuri si minusuri, cum spuneam, nu este tratamentul perfect,din punctul meu de vedere nici altele nu sunt deocamdată.
Varooua devine rezistentă in timp la AO tot așa cum a devenit si față de alte tratamente, altfel cum se explică efectuarea aceluiasi tratament, calitate substantă, doză, perioadă timp, efectuat de aceeași persoană in același mod si condiți,i cu rezultate diferite după o anumită perioadă de ani.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: tinumaftei din Februarie 02, 2016, 11:18:06 PM
@NYK74: eu v-am impartasit din experienta si experimentele mele. Nu am tratat niciodata cu apa de ploaie ci cu un produs MADE IN GERMANY, platit cu bani buni. Era la data acea singurul produs cu AO disponibil. Dumneavoastra in 2002 cu ce ati tratat?
Experienta e un factor cumulativ. Nu m-am intalnit niciodata cu neonicotinoide si am fost foarte mirat de discutiile de pe forum. Un om destept invata din pataniile altora, prostul nu invata nici din ale lui. Eu sper sa nu ma intalnesc cu neonicotinoidele, asta nu datorita experientei mele ci a informatiilor luate de pe forum.
Ati inteteles gresit daca credeti ca am ceva cu tratamentul cu AO. Am comandat deja doua plite pentru sublimat. Iarna urmatoare voi trata si eu pentru alternarea tratamentului.
Ce nu voi face niciodata: nu imi voi inchipui ca albina inghite AO si prin urmare V care suge hemolimfa moare. Asta e o poveste care se repeta cu aparitia fiecarui tratament. Spre exemplu: cu mai bine de 20 de ani in urma aparuse Klartan. Aplicare in solutie. Am primit informatia printr-un mare apicultor ardelean. De la el si substanta, impreuna cu povestea "klartan-hemolimfa-varoa". Azi stim prea bine ca nu e asa si ca taufluvalinatul actioneaza prin contact.
Uneori povestile sunt mai frumoase!
AO nu actioneaza decat prin contact.
Inca nu am auzit sa existe o substanta care ingerata de om sa duca la moartea purecilor de pe el! Pastrand proportiile intre om si albina, de cate ori trebuie sa fie mai puternica solutia care administrata albinei sa duca la moartea V? Nu cred ca se va inventa asa ceva. Pana la urma si V si albina sunt tot insecte. Chiar si AO are efecte negative asupra albinei. Eu am descris niste situatii incare nu as dori sa vad albinele niciunuia dintre dumneavoastra. Daca veti repeta experienta veti avea acelasi rezultat.
Eu v-am descris cateva intamplari cu rezultatele lor. Apreciati ca sunt putine sau nesemnificative. Dar spunetile pe ale dumneavoastra cu AO!! Daca le aveti!!
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: NYK74 din Februarie 03, 2016, 01:15:29 AM
Tinumaftei, faptul ca scria Made Germany pe produs, o fi fost o garantie pentru dvs. Eu in 2002 din ce îmi amintesc in nici un caz nu am facut tratament cu apă de ploaie.
Nu credeți ca albina înghite AO este o părere personală, cum este si a mea tot personală, că albina preia cu trompa picaturile soluției de AO.
Faptul că AO are si efecte negative asupra albinei sunt perfect de acord, nu am nici un dubiu chiar dacă este o substanță naturală care se gaseste si in miere.
Din experiența mea, cu AO, va pot spune ca dacă nu am facut de toate, am facut destule, ce mie mia rămas au timp să încerce alții, începând de la un dozaj foarte slab până la unul foarte puternic, de la administrarea în timpul iernii până la administrarea in timp de vară, o dată pentru o generație de albină, si de mai multe ori.
Tratamentul când devine mai nociv pentru varooua, dăunează mai tare și albina.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: tinumaftei din Februarie 03, 2016, 07:18:11 AM
Nu ne-ati spus cu ce ati tratat in ultimii 15 ani. Daca vreti va mai spun cu ce am tratat eu. Si cu acid lactic si cu acid formic si cu timol. Cred ca mai am inca prin magazie niste ambalaje sa va pot dovedi. Pe unele stiu ca le cumparam de la Beograd.
Nu sunteti atent la ce scriu. Nu am spus ca albina nu ingereaza (prin trompa) AO. Trompa are o functie complexa si este folosita de albine si pentru curatire intre altele. Am citit un studiu publicat in APIACTA dupa 2000 in care se marcase cu izotop radioactiv AO inainte de tratament. Era un studiu complex. Izotopii se regasesc in hemolimfa, in intestine, chiar si in nervurile de la aripi. Insa AO este metabolizat in interiorul albinei, adica transformat, iar aciditatea hemolimfei creste. Cantitatea mare de AO ramane pe corpul albinei si evident pe faguri de unde si contactul cu parazitii.
Spuneti ca AO este o substanta naturala, da, fiindca se regaseste in natura chiar si in miere (in cantitati infime). Prin urmare cantitatea de AO din mierea cu care se hraneste albina nu o ajuta evident in lupta cu parazitul fiindca mierea cu tot cu AO este metabolizata la nivelul tractului digestiv. AO folosit in tratament este insa un produs chimic, obtinut alturi de alte aldehide, acizi, si multe chimicale si indiferent cat de mult ar fi purificat bun buletin de anaiza va spune ca mai are si alte molecule nefolositoare. Sa nu confundam "natural" cu folositor.
Sa pastram putina moderatie in discutii si sa nu ne aruncam in a-i evalua prea usor pe ceilalti.
Astept inca de la sustinatorii teoriei cu actiunea AO prin hemolimfa un articol stiintific care sa sustina asta. 
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: stefan1 din Februarie 03, 2016, 10:19:59 AM
Citat din: tinumaftei din Februarie 02, 2016, 11:18:06 PM
....
Ce nu voi face niciodata: nu imi voi inchipui ca albina inghite AO si prin urmare V care suge hemolimfa moare. Asta e o poveste care se repeta cu aparitia fiecarui tratament.
...
AO nu actioneaza decat prin contact.
...
Inca nu am auzit sa existe o substanta care ingerata de om sa duca la moartea purecilor de pe el! Pastrand proportiile intre om si albina, de cate ori trebuie sa fie mai puternica solutia care administrata albinei sa duca la moartea V? Nu cred ca se va inventa asa ceva. Pana la urma si V si albina sunt tot insecte.

   Ai auzit de Perizin? El si acidul oxalic ar fi tratamentele care se pot face si iarna la albine. Uite aici cum actioneaza Perizinul:
"Antiparassitario uso esterno in soluzione concentrata da diluire in acqua per il controllo degli acari "varroa" delle api. Perizin contiene come unico principio attivo Cumafos, a cui e' da attribuire la doppia azione sistemica su tutti i membri della colonia. Inizialmente le api irrorate lo concentrano nelle sacche mellifere; nel giro di 3 ore, per scambio alimentare (trofalassi) tutte le api della colonia ricevono la dose di prodotto sufficiente a colpire i parassiti. Successivamente Perizin agisce sistemicamente in ogni ape, passando dalla sacca del miele all'intestino e da questo all'emolinfa; ogni acaro che successivamente succhia l'emolinfa muore in brevissimo tempo. La formulazione di Perizin e' appositamente studiata per colpire gli acari parassiti delle api. Dato pero' che le api notoriamente sono collocate molto vicine agli acari nella scala zoologica, puo' riscontrarsi mortalita' se la famiglia e' gia' debilitata dai parassiti, o da altre cause (malattie croniche o acute, temperature basse, o altro)."
  In esenta: Mai intai albinele ingereaza medicamentul in gusa. In cca 3 ore, prin schimburi alimentare (trofilaxie) toate albiele din colonie vor primi doza din produs suficienta pentru a lovi parazitul. Ulterior perizinul actioneaza sistemic in fiecare albina, trecand din gusa in intestin si de acolo in hemolimfa;"fiecare acarian care va suge hemolimfa, va muri in cel mai scurt timp".
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: pistol28 din Februarie 03, 2016, 12:00:47 PM
http://www.vet-magazin.ro/Companii/Stiri-industria-veterinara/maravet-animal-health-products/Perizin-Checkmite-Bayvarol.html
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: bucovineanu din Februarie 03, 2016, 06:15:35 PM
Perizinul e probabil unul din cele mai eficiente tratamente. Dar din pacate e scump. E bine de facut tratament macar la cateva familii pentru a vedea gradul de infestare. Se poate face un tratament tarziu dupa ce s-au tratat familiile cu alte substante pentru a vedea eficienta tratamentelor anterioare. Cei care acceseaza PNA pot cere sa li se aduca perizin, acesta fiind inclus pe lista medicamentelor subventionate.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: NYK74 din Februarie 03, 2016, 08:03:09 PM
Citat din: tinumaftei din Februarie 03, 2016, 07:18:11 AM
Nu ne-ati spus cu ce ati tratat in ultimii 15 ani. Daca vreti va mai spun cu ce am tratat eu. Si cu acid lactic si cu acid formic si cu timol. Cred ca mai am inca prin magazie niste ambalaje sa va pot dovedi. Pe unele stiu ca le cumparam de la Beograd.
Nu sunteti atent la ce scriu. Nu am spus ca albina nu ingereaza (prin trompa) AO. Trompa are o functie complexa si este folosita de albine si pentru curatire intre altele. Am citit un studiu publicat in APIACTA dupa 2000 in care se marcase cu izotop radioactiv AO inainte de tratament. Era un studiu complex. Izotopii se regasesc in hemolimfa, in intestine, chiar si in nervurile de la aripi. Insa AO este metabolizat in interiorul albinei, adica transformat, iar aciditatea hemolimfei creste. Cantitatea mare de AO ramane pe corpul albinei si evident pe faguri de unde si contactul cu parazitii.
Spuneti ca AO este o substanta naturala, da, fiindca se regaseste in natura chiar si in miere (in cantitati infime). Prin urmare cantitatea de AO din mierea cu care se hraneste albina nu o ajuta evident in lupta cu parazitul fiindca mierea cu tot cu AO este metabolizata la nivelul tractului digestiv. AO folosit in tratament este insa un produs chimic, obtinut alturi de alte aldehide, acizi, si multe chimicale si indiferent cat de mult ar fi purificat bun buletin de anaiza va spune ca mai are si alte molecule nefolositoare. Sa nu confundam "natural" cu folositor.
Sa pastram putina moderatie in discutii si sa nu ne aruncam in a-i evalua prea usor pe ceilalti.
Astept inca de la sustinatorii teoriei cu actiunea AO prin hemolimfa un articol stiintific care sa sustina asta.
D-le Tinumaftei degeaba încercați să dați piste false, că nu merge.
Ați intrebat cu ce am tratat in 2002, nu in ultimii 15 ani, nu sunteți atent la discuție sau săriți pe deasupra.
Nu mai încercați învârteala după deget, albina din punctul meu de vedere, când preia cu trompa soluția de AO o parte o consumă, ajunge in intestinul albinei, în hemolimfă, dacă AO își face treaba ca substanță de contact, cu atât mai mult isi face treaba cind ajunge din hemolimfa albinei,la varooua, fie că vă place sau nu.....
Moderația de care vorbiți vă revine parte d-le Tinu, faptul ca dvs vedeți AO apă de ploaie, iar soarele de culoare neagră, in acelasi fel, după bunul plac, eu  pot vedea soarele de culoare verde.
Cit despre articole, mai asteptatile.


Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: tinumaftei din Februarie 03, 2016, 09:59:51 PM
@NYK: Nu mi-ai raspuns la nici o intrebare. Sigur ca sa raspunzi la ele trebuia sa poti numara niste ani de experienta. Nu-i nimic. Ai timp de acum incolo. Oricum eu iti multumes pentru articolul pe care l-ai adus aici.
Ai inteles gresit ca am ceva cu AO. Am adus doar cateva exemple din experienta me. Le poti repeta oricand si sunt convins ca vor fi aceleasi rezultate. In ce ma priveste nu voi trata si nu voi recomanda nimanui sa trateze cu lichid peste albine.
In ce priveste AO prin sublimare eu insumi voi adopta fiindca studiul prezentat de tine mi-a intarit convingerile.
@Stefan:In ce priveste Perizinul este un medicament foarte bun, pe acelasi principiu cu clartanul. Aici sunt toate specificatiile oferite de producator la introducerea pe piata romaneasca: http://www.icbmv.ro/prospecte/perizin-modif%201.pdf
Produsul este unul organofosforic si are efect atat prin contact direct cat si indirect. Sincer nu cred ca toate albinele unui stup peste 30000 de indivizi isi iau fiecare tainul egal din cei 50ml de substanta. Producatorul mentioneaza "Contactul social este principala cale de transmitere a substantei active la intreaga populatie de albine" chiar daca substanta se va regasi si in hemolimfa in concentratie suficienta. Fiind un organofosforic probabil este mai lent metabolizat de organismul albinelor decat in cazul AO.
Totusi producatorul aminteste ca in caz de administrare pe timp mai rece, la periferia cuibului va aparea mortalitate datorata tocmai stari de lichid a tratamentului.
@Bucovineanu: eu nu as recomanda Perizin ci Bayvarol. Cred ca are cea mai performanta substanta, este tip benzi si nici nu torni cu lichid peste albine.
@NYK: se spune ca Funar statea langa o fantana pe care scria cu litere de-o-schioapa: Fantana otravita! In timpul acela se apropie un batran cu galeata sa ia apa. Funar ii spune: Atentie e otravita!! Mosul raspunde: Nem tudom!! Apoi funar: Bea repede mosule!!!!
Puteam sa va zic de la inceput OK turnati AO peste albine! sa fiti sanatosi!
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: mmacreanu din Februarie 03, 2016, 10:13:31 PM
domnul tinu, ori este invatat sa aiba dreptate in tot ce spune, ori ii place sa se contrazica. Ati spus ca nu exista un medicament care sa-l consume albina si sa moara V ... uite ca ati primit un exemplu mai jos. Sunt tratati sute de stupi prin picurare si nu a ramas nimeni fara albine din acest motiv, este o metoda usoara, nu cere timp si nici investitii in plus (aparatul pentru sublimare).
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: tinumaftei din Februarie 03, 2016, 10:45:36 PM
Citat din: mmacreanu din Februarie 03, 2016, 10:13:31 PM
domnul tinu, ori este invatat sa aiba dreptate in tot ce spune, ori ii place sa se contrazica. Ati spus ca nu exista un medicament care sa-l consume albina si sa moara V ... uite ca ati primit un exemplu mai jos. Sunt tratati sute de stupi prin picurare si nu a ramas nimeni fara albine din acest motiv, este o metoda usoara, nu cere timp si nici investitii in plus (aparatul pentru sublimare).
daca producatorul substantei spune ca actioneaza prin contact direct sau indirect ce trebuie sa cred?
oricum ca in povestea de mai sus; puteti bea linistit!!
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: NYK74 din Februarie 03, 2016, 11:01:32 PM
Tinumaftei, nu aveți nevoie de răspunsuri,nu asta vreți să vedeți.Mă repet, vă place să va învârtiți in jurul degetului, am vazut că sunteți un mare "expert"  cu ani grei in administrarea de AO după umila dvs. părere, eu tin totuși la puțina mea experiență si nu am nevoie de praf in ochi.
Am văzut că sunteți convins, dar totuși cred că nu  îndeajuns, așa că aveți timp să mai experimentați.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: bucovineanu din Februarie 03, 2016, 11:03:38 PM
In prospectul de la Perizin se specifica foarte clar: "Capusele sunt expuse concentratiei letale de cumafos atunci cand absorb hemolimfa albinelor". Cel putin asa am citit pe monitorul de la calculatorul meu. Poate la altii scrie altfel.  :smile:
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: tinumaftei din Februarie 03, 2016, 11:18:28 PM
Citat din: bucovineanu din Februarie 03, 2016, 11:03:38 PM
In prospectul de la Perizin se specifica foarte clar: "Capusele sunt expuse concentratiei letale de cumafos atunci cand absorb hemolimfa albinelor". Cel putin asa am citit pe monitorul de la calculatorul meu. Poate la altii scrie altfel.  :smile:
Producatorul Perizin-ului produce si CheckMite+. Adica aceeasi substanta (cumafos) din Perizin dar imbibata pe benzi. Sa nu imi spuneti ca albinele rod banda, substanta trece in hemolimfa si de acolo ataca pe V.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: bio din Februarie 03, 2016, 11:31:56 PM
Citat din: bucovineanu din Februarie 03, 2016, 11:03:38 PM
In prospectul de la Perizin se specifica foarte clar: "Capusele sunt expuse concentratiei letale de cumafos atunci cand absorb hemolimfa albinelor". Cel putin asa am citit pe monitorul de la calculatorul meu. Poate la altii scrie altfel.  :smile:

Am dat acum vreo 8-10 ani in urma cu Perizin .... asa stiu ca specifica in prospect .
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: tinumaftei din Februarie 03, 2016, 11:37:41 PM
Citat din: bio din Februarie 03, 2016, 11:31:56 PM
Citat din: bucovineanu din Februarie 03, 2016, 11:03:38 PM
In prospectul de la Perizin se specifica foarte clar: "Capusele sunt expuse concentratiei letale de cumafos atunci cand absorb hemolimfa albinelor". Cel putin asa am citit pe monitorul de la calculatorul meu. Poate la altii scrie altfel.  :smile:

Am dat acum vreo 8-10 ani in urma cu Perizin .... asa stiu ca specifica in prospect .
Stiu ca asa scrie pe prospect. Dar am pus link-ul cu documentatia oficiala de la punerea pe piata.
Inainte sa aunga in hemolimfa ajunge la corpul albinei si implicit si pe V.
Daca ar fi doar prin ingestie ar trebui pus numai in hranitor.
Din cauza ca lucreaza in acest fel si are o lunga perioada de contaminare trebuie dat cu minim 42 zile inainte de cules.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: stefan1 din Februarie 04, 2016, 03:03:53 AM
  Intradevar Cumafosul actioneaza intern si extern. Dar si cel extern strabate cuticula si ajunge tot in corpul insectei, inclusiv in hemolimfa.
" Die Anwendung erfolgt sowohl äußerlich als auch innerlich. Coumaphos dient als selektives Insektizid, bei gleichzeitiger Schonung anderen Organismen tötet es bestimmte Insektenarten. Es wirkt als Cholinesterasehemmer und wird in Tieren zu Chlorferon metabolisiert." spune ca actioneaza ca insecticid selectiv, cruta alte organisme dar omoara anumite insecte. Activeaza ca inhibitor de colinesteraza si in animale erte metabolizat in clorferon.
  Dar exemplul cu Peritin-ul l-am dat sa arat ca parazitii mor sugand hemolimfa, ceea ce ai contrazis vehement.
  Dau aici si un videoclip cu un polonez care trateaza tot cu un preparat pe baza de cumafos. Oare avem stupari care stiu poloneza?
    https://www.youtube.com/watch?v=ghL_4IqiIIQ
  De pe la min 26 este vorba de tratamentul acela.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: stefan1 din Februarie 04, 2016, 03:09:54 AM
  Aici probabil un tratament cu acid formic, tot la polonezi:
  https://www.youtube.com/watch?v=qGXhHSIO1Io
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: sorinma din Februarie 04, 2016, 05:11:53 AM
Si pt.pureci parca sunt niste picaturi care se pun pe piele si au actiune prin sange( pt.caini si pisici)  :hi:.Eu personal va multumesc d-le Tinu pt contributia dumneavoastra la informatia de pe forum.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: bmdna din Februarie 05, 2016, 08:04:32 PM
Citat din: stefan1 din Februarie 04, 2016, 03:09:54 AM
  Aici probabil un tratament cu acid formic, tot la polonezi:
  https://www.youtube.com/watch?v=qGXhHSIO1Io
Da, este un tratament cu acid formic. Kwas inseamna acid, mrowka inseamna furnica. Kwas mrowkowy = acid formic. Eu inteleg limba polona. M-am uitat si la celalalt film dar nu pricep mare lucru. Sonorul este groaznic...
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: stefan1 din Februarie 06, 2016, 12:13:26 AM
Citat din: bmdna din Februarie 05, 2016, 08:04:32 PM

Da, este un tratament cu acid formic. Kwas inseamna acid, mrowka inseamna furnica. Kwas mrowkowy = acid formic. Eu inteleg limba polona. M-am uitat si la celalalt film dar nu pricep mare lucru. Sonorul este groaznic...

  Merci de explicatii. Uite ca s-a gasit stuparul care intelege si poloneza!  :)

  Ce cred ca am priceput eu din primul film, este ca stuparul ar extrage cumafosul din acele benzi (se pot face si tratamente cu benzi) si il utilizeaza prin picurare (probabil considera mai eficient acel tratament). Interesant si dozatorul.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: bmdna din Februarie 06, 2016, 12:58:07 AM
Nu aveti pentru ce sa-mi multumiti. Eu m-am nascut si am crescut in Bucovina, si baza pentru limbile slave am invatat-o in satul meu. De Polonia sint legat sentimental, am si un curs de limba absolvit. Din pacate nu stapanesc limba foarte bine si nici vocabularul apicol. As fi vrut sa inteleg mai mult din primul videoclip dar se aude foarte rau. Am remarcat si eu dozatorul deosebit.

Am mai scris de tratamentul pe care il face ucraineanul care practica izolarea matcilor. El aplica in august, prin picurare un tratament cu acid oxalic 2%, doar acid si apa. Mai repeta odata tratamentul in primavera, la eliberarea matcii. Ambele tratamente sint in lipsa de puiet capacit. Are o stupina destul de consistenta si, cele doua tratamente cu acid oxalic plus rama claditoare sint singurele tratamente antivarroa. Nu are mortalitati semnificative si nu foloseste niciun fel de medicament. Tratamentul cu acid oxalic dublat de alte masuri (micsorarea numarului de generatii de albina si marirea perioadei cu lipsa de puiet, folosirea ramei claditoare) face ca varroa sa se mentina in limite in care nu produce daune semnificative familiilor de albine.

O alta varianta pe care am gasit-o este un studiu efectuat de o universitate din Estonia. Aceasta universitate a studiat efectul pe care il are asupra varroa pulverizarea de solutii de acid oxalic in diferite concentratii. Solutiile erau doar acid si apa, fara alte adaosuri. Pulverizarea s-a facut rama cu rama, prin scoaterea ramelor din stup, cu ajutorul unui pulverizator ca cel care se foloseste la stropit plante.

Concluziile au fost ca daca pulverizarea se face in lipsa de puiet, daca se aplica 25 ml solutie per rama, cu concentratia de 0,5% acid oxalic, rata de varroa ucisi depaseste 90%! S-au experimentat si concentratii mai mari de 1 si 1,5% dar aceste concentratii au facut oarece daune albinelor iar rata de varroa ucisi a depasit 98%! Dezavantajul acestei metode este manopera mare - sa stropesti rama cu rama. Dar avantajele sint evidente. Se pot face si doua aplicari pe aceeasi generatie de albine, fara afectarea acesteia. Daca cineva doreste acest studiu, il pot pune la dispozitie.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: stefan1 din Februarie 06, 2016, 02:17:49 AM
  Reiau aici adresa unui site  (data de @ciucur), despre care am mai comentat.
  http://www.agroscope.admin.ch/imkerei/00316/00329/02081/index.html?lang=de

De vazut si articolele PDF recomandate in subsol, in special
  1.Tratarea cu acid oxalic prin picurare
Typ: PDF
Träufelbehandlung mit Oxalsäure: Versuche 1999/2000 und Anwendungsempfehlungen für Mitteleuropa
J.D. Charrière, A. Imdorf (2001)
Letzte Änderung: 02.02.2006 | Grösse: 49 kb | Typ: PDF
________________________________
2. Suportabilitatea diferitelor tratamente de iarna contra varroa
Typ: PDF
Bienenverträglichkeit der verschiedenen Winterbehandlungsmethoden gegen Varroa
J.D. Charrière, A. Imdorf, R. Kuhn (2004)
Letzte Änderung: 02.02.2006 | Grösse: 147 kb | Typ: PDF
_________________________________

  La aceeasi adresa se pot accesa materiale despre tratamente cu acid formic, lactic, uleiuri eterice etc.
Se poate alege si limba dorita.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: MARIUS_bc din Februarie 10, 2016, 11:35:40 PM
Eu am executat un tratament cu acid oxalic la inceputul lui februarie.Albinele sunt inca in ghem cu  o mortalitate redusa.
Am stupi cu fund plin si nu am folosit foaie de control dar am zarit destul de multi paraziti cand am curat in jurul urdinisului.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: oroles din Octombrie 10, 2016, 03:44:19 PM
Zilele astea am vrut sa mai fac un tratament cu Scabatox pe benzi (al doilea la un interval de 7 zile) si nu am reusit din cauza temperaturilor foarte scazute. Intentionez sa fac sambata viitoare un tratament cu acid oxalic. Am vazut ca unii recomanda tratamentul in perioada noiembrie-decembrie. Se poate aplica si la jumatatea lui Octombrie? Mentionez ca nu mai am puiet in 95% din stupi si am niste ghemuri foarte frumoase. :)
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: Closcutz din Octombrie 10, 2016, 03:51:39 PM
Si pe mine ma tenta sa incerc cu acid oxalic, dar prin noiembrie sau chiar decembrie... numai ca sunt in dubii. Am citit tot ce am gasit de aplicarea prin picurare cu 35 g acid/ 200 g zahar, 765 ml apa la 1 litru, dar azi m-a cam desumflat un coleg de forum ca n-ar fi chiar foarte eficient... Oricum pretul e ok si n-ar fi greu de aplicat, dar mi-e teama si de mortalitatea la matci! Nu prea am auzit pe multi sa practice metoda.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: ciucur din Octombrie 10, 2016, 04:14:41 PM
Salut!

Eu am tratat cu oxalic si a fost bine.
Nu am pierdut nicio regina.
Sunt mai multi dintre noi ce au tratat cu oxalic, in alte tari e tratament clasic.
Fa-l corect si va fi bine.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: oroles din Octombrie 10, 2016, 05:59:09 PM
Ce inseamna corect?
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: mape 48-petru manea din Octombrie 10, 2016, 06:58:23 PM
Fac de 6 ani---nu am observat mortalitate la matci
http://youtu.be/A89ayxumLeA?t=3
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: roi_ag din Octombrie 10, 2016, 09:01:26 PM
Si eu fac de 2ani si nu am pierdut nicio matca. Nu mi-am dat seama inca de eficacitate. Anul asta o să
pun o foaie de control.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: tinumaftei din Octombrie 10, 2016, 09:33:18 PM
Picurare, sublimare???
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: roi_ag din Octombrie 10, 2016, 09:51:58 PM
Picurare cu seringa.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: Kiwi Bee din Octombrie 12, 2016, 08:46:59 AM
Eu tratez iarna 1x4 saptamini(4 tratamente) prin fumigare la temperaturi sub 15C. De exemplu la o cutie Dadant cu 10 rame cca 2gr. Dar trebuie investit in arzator. Stiu ca Ucrainienii fac unul ieftin dar nu tine foarte mult.

PS- trebuiesc cel 4 tratamente pt ca am puiet in continuu.
Am prins un roi de peste o luna si in prima saptamina iam dat o fumigare - am pus roiul(era urias) intro cutie plina cu rame noi(nimic faguri) astfel un singur tratament a fost suficient.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: pistol28 din Octombrie 12, 2016, 10:57:30 AM
arzatorul poate fi inlocuit de carbune bisericesc  ?

http://www.obiectebisericestidecult.ro/ro/Pangar-Consumabile-Colportaj/Carbuni-pentru-tamaie/Carbune-mic-Grecia-0-50-1-leu-buc-p892c62c124.html
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: Closcutz din Octombrie 12, 2016, 11:36:17 AM
Nu va recomand sub nici o forma! Miroase f rau, e pericol, plus ca si vaporii de oxalic sublimat sunt periculosi pt om. La ce distanta puteti manevra carbunele cu oxalic? E joaca pe sarma!
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: Kiwi Bee din Octombrie 12, 2016, 11:36:42 AM
Am mai postat aici undeva despre arzator.

Se prezinta 2 modele facute in NZ. Eu o am pe cea rotunjita.


http://www.youtube.com/watch?v=ieAzrgZgttY
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: Marius87 din Decembrie 16, 2016, 03:02:48 AM
Salutare tuturor, vin si eu cu o problema...Din nefericire nu am facut suficiente tratamente cu varachet cand trebuia, am facut 2 in august si 2 in septembrie. Din lipsa de timp nu am mai ajuns la ele cat a fost vremea prielnica pt a face varachet asa ca am pus benzi de mavrirol. Ca sa nu o lungesc prea mult, ideea e ca am mortalitate f mare. Multi din ei sunt roiuri facute in luna mai dar si cateva familii.Am vazut multi paduchi morti la urdinis, alta cauza nu poate fi.Intrebarea mea este daca pot administra cat de curand un tratament cu oxalic prin picurare, daca mai pot salva ceva, astept sfaturi, multumesc.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: pistol28 din Decembrie 16, 2016, 05:20:25 AM
http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=7845.0

   "mape 48-petru manea" a scris:

Metoda prin picurare explicată pe scurt
Necesar:-soluţie apoasă de acid oxalic concentraţie 3.5 % (în apă sau sirop de zahăr -200 g zahăr şi 35 g acid oxalic se dizolvă în cca litri apă şi se completează apoi până la un litru. Soluţia astfel preparată se numeste Bienenwohl.
•   siringă de 100 ml
•   mănuşi (important)


Dozare: se picură 30-50 ml soluţie/familie repartizată în spaţiul dintre toate ramele cu albină.

Ce urmărim:
•   tratarea în noiembrie sau decembrie la peste 0 grade
•   stropirea cât mai fină pe cât mai multe albine (nu turnaţi, stropiţi)
•   căderea de acarieni durează 4-5 săptămâni
•   eficienţa tratamentului este garantată numai la familiile fără puiet
•   de două ori înseamnă o dată prea mult



pentru o mai buna intelegere, citeste tot articolul postat mai sus

benzile de  mavrirol si-au facut datoria (acarienii vazuti la urdinis), tinele maxim 40 de zile in stup (se obisnuesc cu ele si creeaza rezistenta acarienilor)
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: tinumaftei din Decembrie 16, 2016, 07:36:25 AM
Citat din: Marius87 din Decembrie 16, 2016, 03:02:48 AM
Salutare tuturor, vin si eu cu o problema...Din nefericire nu am facut suficiente tratamente cu varachet cand trebuia, am facut 2 in august si 2 in septembrie. Din lipsa de timp nu am mai ajuns la ele cat a fost vremea prielnica pt a face varachet asa ca am pus benzi de mavrirol. Ca sa nu o lungesc prea mult, ideea e ca am mortalitate f mare. Multi din ei sunt roiuri facute in luna mai dar si cateva familii.Am vazut multi paduchi morti la urdinis, alta cauza nu poate fi.Intrebarea mea este daca pot administra cat de curand un tratament cu oxalic prin picurare, daca mai pot salva ceva, astept sfaturi, multumesc.
Dacă mai ai o  zi cu temperatura peste 4-5 grade dă-le un varachet cu varojet. Va avea efect imediat. Oxalicul este pentru cine a făcut tratamentele la timp.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: oroles din Decembrie 16, 2016, 08:42:46 AM
Eu mai am pe cineva cunoscut care a facut tratament prin fumigatie (VF) cand albina nu ventila. Dezastru apicol! A gasit stupi complet morti. Albina a ingerat miere (ca atunci cand dai cu fum) si nu a putut iesi la zbor. A gasit multe pete de diaree pe fundul stupului. Eu zic ca nu e bine sa se faca tratament cu VF decat atunci cand albina zboara. Si prospectul spune cam acelasi lucru.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: tinumaftei din Decembrie 16, 2016, 09:11:06 AM
Citat din: oroles din Decembrie 16, 2016, 08:42:46 AM
Eu mai am pe cineva cunoscut care a facut tratament prin fumigatie (VF) cand albina nu ventila. Dezastru apicol! A gasit stupi complet morti. Albina a ingerat miere (ca atunci cand dai cu fum) si nu a putut iesi la zbor. A gasit multe pete de diaree pe fundul stupului. Eu zic ca nu e bine sa se faca tratament cu VF decat atunci cand albina zboara. Si prospectul spune cam acelasi lucru.
Eu fac asta din 2005. Intr-un singur an nu am dat. Albinele nu sunt deranjate. Probabil alta a fost cauza mortalității. Oricum dacă la data asta are multa albina moartă pe fundul stupului are mici șanse de supraviețuire. Iar efectul la AO este lent. Oricine poate încerca pe un stup. Prima dată eu am dat în decembrie din disperare. Au căzut 2-3000 de varooa
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: Marius87 din Decembrie 16, 2016, 02:28:40 PM
Cam asa arata...
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: Marius87 din Decembrie 16, 2016, 02:31:58 PM
Aici am mai tras eu cu sarma din spate...
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: NYK74 din Decembrie 16, 2016, 11:21:36 PM
Cum prinzi +5 grade,dă-le un AO,atenție mare cu dozajul ,Oxalicul  merge ca tratament complementar ,dar este si  mai ideal fiind unul din tratamentele care se pot aplica în timpul iernii cu succes , atunci cînd este executat bine,si poate ajuta într-o situație ca a ta.
VF are timpul lui de aplicare tot așa cum si AO îl are pe al său.
Citeste bine topicul indicat de colegul Pistol,după aceea decizia îți aparține  :hi:
Un alt sfat,dacă nu esti sigur de ceea ce faci,nu fă tratament la toți odată,o șarjă la 1-2buc,vezi ce ai fãcut și după în etapa 2 ,dăle la ceilalți.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: maximotgv din Decembrie 18, 2016, 07:11:54 PM
As vrea sa fac un aparat de sublimare a acidului oxalic la care sa folosesc ca  sursa de incalzire o trusa de lipire PPR. Aceasta are o plita termostatata  cu temperatura reglabila intre 0 si 300 grade celsius ideala pentru sublimarea AO la cca 200 grade celsius. Trebuie facuta doar o adaptare pentru un capac dozator si o tyeava pentru introducerea fumului in stup. Avand o putere de 600W, cred ca se poate alimenta lejer la un generator de 220 V sau chiar la un invertor. Ca exemplu de plita termostatata PPR poate fi asta:
http://www.oldmag.ro/trusa-set-lipire-ppr-600-w-cu-3-bac-uri-makalon-mk-pw03 (http://www.oldmag.ro/trusa-set-lipire-ppr-600-w-cu-3-bac-uri-makalon-mk-pw03)
Cred ca putem obtine cu transformari minime ceva asemanator cu asta:

http://apiexpert.ro/tratament-anti-varroa-acid-oxalic-sublimare/ (http://apiexpert.ro/tratament-anti-varroa-acid-oxalic-sublimare/)

Aveti careva experienta cu asa ceva?
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: oroles din Decembrie 18, 2016, 07:40:08 PM
De ce nu încerci cu o buni e incandescentă?
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: maximotgv din Decembrie 18, 2016, 07:48:14 PM
Citat din: oroles din Decembrie 18, 2016, 07:40:08 PM
De ce nu încerci cu o bujie incandescentă?
Pai si cum controlezi temperetura  de sublimare?
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: dinupaltinis din Decembrie 18, 2016, 08:16:39 PM
Citat din: Marius87 din Decembrie 16, 2016, 02:31:58 PM
Aici am mai tras eu cu sarma din spate...
Dar in lazi te-ai uitat?Mai ai ceva albine vii?
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: Marius87 din Decembrie 18, 2016, 09:51:55 PM
M-am uitat astazi,au fost 4 grade la mine cu soare, zi frumoasa, n-am mai rabdat si am facut un tratament cu oxalic, 20ml la fiecare, am in medie 3...4 intervale ocupate, eu ma asteptam sa nu le mai gasesc. Bine...rau nu stiu, eu totusi sper sa ies cu ele in primavara. vedem ce se intampla dupa acest tratament.Am respectat reteta cu 35gr oxalic la 800ml apa + 200gr zahar.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: stefanescu din Decembrie 29, 2016, 12:33:53 PM
De pe celalat forum am gasit ceva interesant referitor la tratarea albinelor cu acid oxalic in Chile.  Ce parere aveti?.
http://apiaraucania.blogspot.com.es/201 ... arroa.html
Ideea este interesanta: folosirea unor benzi de carton imbibate cu AO. o traducere ar fi cam asa:
Acid oxalic in folie de carton

Uitandu-ma pe internet si cautand tratament pt varroa am descoperit un blog a unui apicultor chilian si am fost uimit de tratamentul pe care il foloseau cu acid oxalic... am contactat apicultorii care tratau 2500 familii.
Apicutorii m-au asigurat ca aceasta metoda functioneaza in 95% din cazuri .. nu pproduce rezistenta si nu lasa reziduu in miere sau ceara si nu provoaca rau albinelor.
Pentru prepararea a 80 de tablete cu acid oxalic pt a trata stupina de doua ori ... si a doua oara la 15 ziIngrediente:
- acid oxalic (>90% puritate) 600g
-glycerina (lichida 80%) 1 kg
- papier mache ( un carton culoare plumb(gri?), greu, din acela folosit de arhitecti pentru modele sau coperti de carti.
-termometru 150 grd
-oala de 3 l
- vase rezistente la caldura/foc care sa incapa in vasul respectiv spumiera sau ceva plasa
-ceva galeti plastic??? in care Sa recuperezi surplusul de solutie.
-pungi cu fermoar ptr pastrarea tabletelor sigilate.
-sa tai cartonul in 3 cm x 35 cm
-sa incalzesti pe aragaz/ foc glicerina pana la 65 grade ( sa fie translucida) .. sa masori cu termometru
adauga 600 gr de acid oxalic ( temperatura ar trebui sa scada la 3-40 grade si amesteculs a fie opac)
reincalzeste pana ajungi la 65 grade din nou (solutia devine din nou translucida) nu este nicio problema daca treci de 65 grade atata vreme cat stai sub 110 grade . La aceatsa temperatura se formeaza vapori si iti poate afecta ochii si plamanii
indeparteaza Solutia de pe foc??? si cele 80 de tablete inauntru (scufunda-le).. nu se stie cat timp trebuiesc tinute ca sa se imbibe dar inainte sa devina cartonul sa se inmoaie sau sa se strice. Solutia poate deveni rosie in caz de eliberare a colorantilor din carton
-sa aduni excesul de solutie intr-o galeata pentru a o recupera
-sa pastrezi tabletele acelea formate in ceva geanta cu fermoar pana cand le utilizezi
-Pune 4 tablete intr-o familie de 10 rame cu distributia omogena a albinelor in camera depuiet. Tableta sa fie indoita in doua si agatata de rama inconjurand puietul.
trebuie sa repeti chestia asta peste 15 zile pt ca atata doar forrotic varroa ???
Precautii : acizii oragnizi sunt corozivi pentru piele. sa porti musai manusi de nitril si in caz de contact cu pielea sa speli cu multa apa si sa pui faina de amidon pe zona afectata. sa porti ochelari de protectie... daca incalzesti solutia pana la 110 grade vaporii care se formeaza sunt toxici

Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: stefanescu din Decembrie 29, 2016, 12:35:07 PM
Traducerea nu imi apartine.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: ciucur din Decembrie 29, 2016, 09:16:47 PM
Citat din: stefanescu din Decembrie 29, 2016, 12:35:07 PM
Traducerea nu imi apartine.

Foarte util documentul pdf atasat. Multumesc.
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: tinumaftei din Decembrie 29, 2016, 10:30:17 PM
Citat din: ciucur din Decembrie 29, 2016, 09:16:47 PM
Citat din: stefanescu din Decembrie 29, 2016, 12:35:07 PM
Traducerea nu imi apartine.

Foarte util documentul pdf atasat. Multumesc.

Care este mecanismul prin care varooa moare în urma tratamentului? Ce îi provoacă moartea?
Titlu: Re: Tratament acid oxalic
Scris de: ciucur din Decembrie 29, 2016, 11:36:28 PM
In documentul pdf scrie : "Există ipoteze speculative de la ce acizii ucid varrooa, dar nu un studiu definitiv.
Apicultor Gerhard Bruning bănuiește că cristalele acidului oxalic sunt absorbite prin pernutele tarsiene lipicioase ale lui varroa."
Sper ca n-am tradus aiurea.