Forum discuții apicole Apiardeal

STUPINE => REGINE => Subiect creat de: thomas din August 11, 2014, 10:27:35 PM

Sondaj
Întrebare: Sunteti de acord sa initiem un topic in care sa se discute depre anecbalie?
Opţiune 1: Da voturi: 20
Opţiune 2: Nu voturi: 0
Opţiune 3: Poate voturi: 1
Titlu: Anecbalia
Scris de: thomas din August 11, 2014, 10:27:35 PM
Daca doriti, poate punem intr-un topic informatiile ce se stiu sau experientele avute cu familii care au aceasta tendinta.
Titlu: Re: Anecbalia
Scris de: pistol28 din August 12, 2014, 05:56:29 PM
"Anecbalia este o particularitate căpătată pe parcurs de unele colonii de albine care îşi pierd obiceiul roirii, devenind astfel foarte rentabile. Aceste colonii sunt dinamice, bine populate şi rezistente la boli, datorită faptului că doicile hrănesc larvele cu mult lăptişor. Dacă vom afla înstupină astfel de colonii este bine ca să le folosim ca familii de prăsilă, izolându-le la cel puţin 8 km pentru a se împerechea numai cu trântori proveniţi din familiile anecbalice. Reginele anecbalice nu roiesc, la bătrâneţe convieţuind o perioadă cu cele tinere după care sunt înlocuite liniştit."

http://badislava.blogspot.ro/p/anecbalia-la-albine.html (http://badislava.blogspot.ro/p/anecbalia-la-albine.html)
Titlu: Re: Anecbalia
Scris de: thomas din August 12, 2014, 06:38:12 PM
Interesant! Am citit si eu acest fragment, intr-o carte de apicultura, parca scrisa de Marza, sau ceva de genul. Am o astfel de regina. Doar ca anul acesta a vrut sa si roiasca. Partea cea mai interesant este ca week-endul trecut, la o verificare sumara, am gasit pe ultima rama (de la perete) 2 matci. Cea veche marcata cu rosu si una la fel de mare, nemarcata. Nu mi-am dat seama daca oua ambele, dar, mai mult ca sigur, erau foarte linistite si nu dadeau semne ca vor sa-si faca rau reciproc. O sa urmaresc fenomenul, si daca toate-s ok, o sa-l am pe primul plan la transvazare. Sau sa folosesc botcile de SL pe care le-ar mai face.
Titlu: Re: Anecbalia
Scris de: mihai.vr din August 13, 2014, 09:58:55 AM
Si eu am 2 astfel de matci, din care transvazez deobicei. Intr-o iarna mi s-a umflat un stup dublu si albinele au trecut de diafragma. Dupa ce s-au batut putin albinele, restul au trecut intr-o singura parte, de asemenea matca. Au convietuit asa vreo 2 luni, perioada in care au ouat amandoua. Apoi cand le-am descoperit pe amadoua in acelasi compartiment al stupului si  le-am separat.
Titlu: Re: Anecbalia
Scris de: Cris din August 13, 2014, 08:20:50 PM
Anecbalia, este o chestie genetica? Tine de anumite rase de albine? Sau este un obicei al albinelor care poate fi format in timp de catre apicultor prin luarea masurilor necesare prevenirii roitului, prin schimbare matcilor ce au roit, prin taierea unei aripi la matcile fecundate, inlocuirea matcilor la 1-2 ani.
da o matca productiva, nu o tii si al 3-lea si al 4-lea an daca face treaba
Titlu: Re: Anecbalia
Scris de: thomas din August 14, 2014, 06:07:15 PM
Din experienta nu pot spune prea multe, dar din cele citite, se pare  ca sunt 2 curente: genetic si deprindere prin dresaj. Inclin sa cred ca-i genetic, cu influenta unor factori precum: puterea familiei, culesurile, capacitatea de ponta a matcii existente.
Stupul care are aceasta deprindere in cazul meu, provine de la un stupar care ii inmulteste numai prin roire naturala si nu a avut nici o incercare sa-i determine sa faca schimb linistit. In schimb i-a dresat sa depoziteze mierea intr-o parte iar cuibul in partea opusa. Are numai orizontali..
Mai am 2 familii care provin din alta sursa. Si anul trecut, si anul asta, prin iulie le-am gasit cu 1-2 botci de SL, dar nu apare deloc noua regina. O gasesc numai pe cea veche, si botcile respective eclozionate, nu roase..
Titlu: Re: Anecbalia
Scris de: TDI din August 14, 2014, 07:59:15 PM
Având in vedere ca durata de viată a albinei este de 30-40 de zile, nu o poti dresa decât pe aceasta perioada.
In cel mai bun caz poti selecta familiile cu caracteristica dorita.
Titlu: Re: Anecbalia
Scris de: fiug1970 din August 14, 2014, 08:33:29 PM
si daca se transmite dresajul din generatie in generatie??adica daca albinele pot transmite bunele maniere din generatie in generatie?
Titlu: Re: Anecbalia
Scris de: TDI din August 14, 2014, 09:09:23 PM
Testeaza. 2 mătci recordiste cu caracteristici bine definite.
Fa prin mătci de roire sau transvazare 10-15 roi din fiecare, ajutati cu puiet de la alte familii. La sfarsitul sezonului in care cele 20-30 roi, respectiv mătci devin colonii de producție povestește-ne concluziile - eventual la începutul sezonului următor.
Dresajul e exclus prin însăși definitia sa.
Titlu: Re: Anecbalia
Scris de: fiug1970 din August 14, 2014, 09:45:16 PM
nu ma bag in cresterea matilor si mentinerea unei anumit linii de anumiti parametrii.dupa cum spunea Thomas despre cineva a carui albine erau //dresate//sa urmeze o anumita ordine in stup(cuibul pe o parte si magazia pe cealalta,fara alte piedici gen diafragme,etc.)si cum am inteles ca intr/un stup exista o //lupta//continua pe celule intre matca si albine,fiecare vrând sa aibă prioritate in ocuparea celulelor cu oua sau produse,dar totusi albina este cea care indruma matca sa oua unde,cum si când vor ele,ma refeream la un obicei transmis din generatie in generatie doar de catre albine care n/are de/a face cu feromonii matcii si cu pierderea in timp a calitatii unei matci prin imperecheri,consangvinizari,etc(au fost lupte crancene pe tema asta aici si nu am nici pregatirea si nici intentia de a le relua..) niste calitatii doar ale albinelor cum ar fi de exemplu blandetea,harnicia,curatenia,ordinea,etc.Nu ma gândeam la un dresaj efectiv,ca la circ,ca este imposibil.doar o selectie a familiilor exemplu si nu doar a matcilor exemplu,cu toate ca o familie este tratata ca un totunitar,se poate face diferenta intre indivizii unei familii si a celorlalti din alta familie,cum se pot compara matcile intre ele.e o parere si nu o certitudine.
Titlu: Re: Anecbalia
Scris de: thomas din August 25, 2014, 08:14:18 PM
Se mai pune urmatoarea intrebare, anecbalia este mai des intalnita la stupii din stationar sau din pastoral? Eu nu fac pastoral, dar din cei pe care ii cunosc (max 10 stpari cu peste 100 de stupi), se pare ca aceasta manifestare se intalneste mai mult la stupii care sunt pe stationar mai tot timpul, adica ani la randul..
Titlu: Re: Anecbalia
Scris de: jonny_it din August 26, 2014, 09:49:53 AM
Citat din: mihai.vr din August 13, 2014, 09:58:55 AM
Si eu am 2 astfel de matci, din care transvazez deobicei. Intr-o iarna mi s-a umflat un stup dublu si albinele au trecut de diafragma. Dupa ce s-au batut putin albinele, restul au trecut intr-o singura parte, de asemenea matca. Au convietuit asa vreo 2 luni, perioada in care au ouat amandoua. Apoi cand le-am descoperit pe amadoua in acelasi compartiment al stupului si  le-am separat.

Ca s-au unificat 2 familii nu prea are nici o treaba cu anecbalia.  :wink:
Titlu: Re: Anecbalia
Scris de: jonny_it din August 26, 2014, 10:02:47 AM
Bunicamiu era renumit pentru ca avea astfel de matci, a dat familii si matci pentru institutul de la Poieni.

Cand o familie isi schimba matca de 2-3-4 ani sau o matca defecta NU este anecbalie.

Anecbalia se transmite genetic si familiile cu o asemenea caracteristica isi schimba matcile constant(de obicei in anul 2 de viata, uneori chiar in primul). Astfel de familii trag in iulie/august(uneori si mai repede) 1-4 botci din care iese o matca. Matca tanara se imperecheaza si traieste alaturi de matca batrana pana in toamna/vine frigul si cum se reduce numarul de albine matca batrana este omorata de cea tanara sau uneori matca batrana iese cu cateva sute de albine si "roieste". De obicei matca tanara oua destul de putin in perioada cand este si matca batrana.
Titlu: Re: Anecbalia
Scris de: marian sima din August 26, 2014, 11:57:05 AM
Situatia de care vorbiti voi se capata in timp.

In urma cu 8 ani am hotarat sa schimb matcile anual in urma aceste hotarari nu am mai avut stupi care sa roiasca .
Anul trecut nu am avut timp sa schimb matcile si credeam ca anul acesta va roi intr-o veselie ,surpriza auzeam de prieteni cu backfast carora le roia intr-o veselie la mine nimic ,am avut doi stupi cu cate 8 botci pe care eu ii suspectam de roire insa au fost de schimbare linistita.

Pentru inlocuirea matcilor apelam la stupi care schimbau linistit matca,culegeam botcile si  ii ajutam cu puiet,bagam si o rama cu oua din care rezulta viitoarele botci,ajutand familia ai multe sarje de botci.

In felul acesta albina alegea pentru botca ce vrea muschi ei.

Procedati asa cativa ani si uitati de roire,in felul acesta determinati albina sa intre in starea de anacbalie despre care vorbiti.