oameni de buna credinta si cu exerienta in domeniu explicati mi si mie cum este mai bine cand pui rama port botci in stupul crescator trebuie sa aiba sau nu puiet pentru ca ideile sunt impartite uni spun ca tre sa aiba puiet larvar ..alti doar capacit , alti si una si alta .Dar o mare parte spun ca nu trebui sa aiba deloc puiet nici capacit nici larvar dar sa fie scuturat albine doici pt ca albinele ca sa ia imediat in crestere botcole cu viitoare regine ..,,tin sa mentionez ca stupul crescator e orfan deja de aproximativ 24 ore si in el se va gasi o mare parte de albine doici .iar acesta fiind plin de albine aproximativ 5-6 rame full
deci cum este cel mai bine mai bine pt a avea o cantitate cat mai mare de botci ce vor fi luate la crescut .?
va multumesc ..
daca e orfan de 24 de ore si are puiet larvar si oua.. deja are trase botci pe rame.
Cat despre cum este mai bine..nu stiu ce sa zic. Bagat botci la crescut intr-un stup din care am scos matca, le-am lasat o ora sa se orfanizeze dupa care am bagat rama portbotci.
le-au luat in crestere.
eu tint sa cred ca sunt mai multe sanse sa ia botcile la crescut de pe rama port botci dak nu are deloc puiet decat dak are puiet pt ca eu gandesc ca in momentul in catre ia observa ca are si puiet si in rame, altele afara de puietul care il bagam noi pe rama , poate sa isi mai traga si ele si botci pe rame aparte iar cele dupa rama pusa de noi sa le cam neglijeze sa zic asa sa sa ia in crestre 45-50% .deci sa nu fie procentajul cat mai mare asa cum isi doreste fiecare apicultor .. o medie de +90%
intelegeti?
cipri ce o sa zic eu sigur nu prea o sa-ti placa , dar sper sa-ti prinda bine pe viitor , da ce a patit stupul de e orfan s-au l-ai orfanizat tu , ma frate da ce naiba ti-o venii sa cresti acu matcili , o fi ea vremea la tine mai calda ca la mine dar nici chiar asa , vrei sa fii primu pe anu asta la scos matcili .
ma acu trebe sa stai dupa soba sa bati zarurilii , eu te intreb asa , oare cine naiba fecundeaza matcili tale . tata? sa nu0mi zici ca ai si trantori viabili ca nu te cred , bosorogii aia care ii mai vezi tu prin stupi daca or fi de anu trecut scula lor se uita la bocanci nu la bec.
spor
damnu marius eu nu vorbesc de acu...binenteles ca nu ma ocup de asta acu ..e vorba pt perioada specifica doar ma documentez pt ca vreau sa ajung la o productie de matci de pana la 100% ..ani anteriori nu am reusit sa fac asa cum mi am dorit pt spune ca de 60-65% nu prea am putut depasii si nu inteleg unde gresesc , deaceea pun in discutie aceste subiecte pt a vedea cum e cea mai buna modalitatate si sa corectez amanuntele care le am gresit in procesul meu de crestere de matci..pt ca banuiesc ca si acest site si pentru asa ceva este infiintat . Deaceea intreb unul ca dumneata sau altii care au o experienta mai mare in domeniu si la care randamentul deasemenea a fost mai bun ca al meu. dar din pacate nu toti sunt de buna credita si VREA sa lamureasca sau sa corecteze unii ca mine in niste amanunte in care gresesc.
si sincer am intalniti apicultori de genul asta ..de parca dak te ajuta cu un amanunt sau ceva in care tu poate gresesti , au impresia ca le iei "painea de la gura"
sa nu credeti ca am facut aluzie dar observ ca si pe acest site sunt destui care decat sa te ajute cu o chestie mai bine o tine pt el!
in cresterea matcilor nu trebuie mers pe numar, ci pe calitatea matcilor. ceea ce incercati dumneavoastra sa aflati, este problema de startare a botcilor. un starter se poate forma prin mai multe metode, depinzind si de modelul de stup cu care se lucreaza. startarea cea mai reusita se face in lipsa puietului larvar,cu albine tinere din abundenta, iar dupa 24 de ore botcile startate , se muta in familiii cu matca pentru a fi continuata cresterea in prezenta matcii, numarul de botci fiind de maxim 20 / famila finisor, pentru ca matcile sa fie hranite corespunzator, si astfel calitatea sa fie cea dorita. depinde si prin ce metoda vreti sa cresteti, daca faceti transvazare sau alta metoda, important este ca strategia sa fie pusa la punct, astfel incit rezultatele sa fie cele asteptate.
Anul trecut am crescut matci dupa metoda lui Dan Margarit .Sant multumit de rezultate v- Nu vreau sa spun cu asta ca altfel nu e bine s au nu se poate dar aceasta metoda la mine a dat rezultate :hi:
Citat din: BODOKI din Februarie 13, 2014, 11:36:56 PM
Anul trecut am crescut matci dupa metoda lui Dan Margarit .Sant multumit de rezultate v- Nu vreau sa spun cu asta ca altfel nu e bine s au nu se poate dar aceasta metoda la mine a dat rezultate :hi:
nu cunosc metoda dan margarit, insa sint multe alte metode. important este ca matcile rezultate din cresterea respectiva sa fie de calitate.
Cipri nu stiu daca ai citit vreo carte despre cresterea matcilor sau nu. Ce scri tu in prima postare aici pe topic imi da impresia ca nu ai citit sau tia scapat un lucru important.
Asa cum spune Istodoescu Vasile trebuie sa ai albine din abundentza deoarece la un numar mai mic de albine si numarul de doici va fi mai mic. Iar acest numar mai mic de doici nu va avea puterea de crestere/finisare de botci.
Nimeni nu sta sa numere albinele tinere sau sa le aleraga una cite una ca sa fie sigur ca are multe doici. Faptul ca tu scri de 5-6 rame full de albina intrun stup normal nu il consider stup pt crestere de matci.
In unele carti iti este chiar recomandat sa unesti stupi in primavara ca sa aiba o populatie peste masura..... sa crape stupul de albine si acolo vei avea doici girla cit iti iese pe saxofon.
Daca ai vreo 3 stupi din astia cu 5-6 rame full de albina incearca sa le unesti si sa ai tot stupul full de albina ba chiar sa mai stea si pe afara.
Faptul ca unii spun ca trebuie sa ai puiet larvar in stup si altii spun ca nu sau mixt(capacit/necapacit) se datoreaza diferentzei dintre metodele de lucru. Iarasi recurg la cartzi caci in cartzile de specialitate de obicei sint prezentate mai multe metode si deci si modul de lucru(inclusiv organizarea stupului) difera de la o metoda la alta.
De exemplu:
- nu toti folosesc 2 stupi(un starter si un finisor) ci un singur stup face toata treaba.
- nu toti orfanizeaza stupul starter
Eu nu sint un crescator de matci si nu am o experintza vasta in domeniu, am atitea matci de cite am nevoie(eh, 2-3 in plus pt sigurantza). Totodata ceea ce am scris mai sus nu este noutate. Si la cresterea de macti se merge pe ceea ce sa descoperit si publicat inainte ca noi sa ne fi nascut.
am inteles multumesc mult de raspuns ..intradevar nu am studiat f mult cartile de specialitate . totusi imi place mai mult sa aud de la un apicultor cu experienta care se ocupa de stupi in aceeeasi perioada cu mine si sa pot invata unele amanunte importante decat sa citesc din carti ..probabil k ca UNELE (deci am specificat doar UNELE ) metode din carti nici macar nu mai se folosesc sau nu mai pot da randament in vremea de acum .deacea prefer mai mult asa ..
problema la mine a fost consider acum ,insuficiente albine si mai ales importanta doicilor
ma m gandit anul acesta sa folosessc metoda stupul triplu(casone) dupa cat am citit ar fi destul de bune ..
anul acesta ma gandesc sa umplu ful cimpartimentul de mijloc cu albina doica doar scuturate de pe rame cu puiet crud si sa pun rame cu hrana si doar puiet capacit fara nici un pic de larve sau oua . iar in margini sa am cele 2 familii lafel de puternice .iar toate compartimentele .stimulate ..in lipsa cules .
ce nu sunt eu f lamurit este timpul cat las orfan compartimentul din mijloc ..ma gandeam la 12 ore sau de seara pana dimineata apoi sa introduc rama port botci .
iar la 14-16 ore dupa ce am introdus rama port botci sa eliberez gratiile haneman pt a patrunde albina din cele doua famili marginase .
ce parere aveti
multumesc de raspunsuri si nu mas supara dak mi ati rezolva si dilema in legatura cu timpul acesta de orfanizare si de eliberarea gratiilor haneman
am uitat sa spun am folosit si vreau sa folosescin continuare tranzvazare cu cutia nicot sau jenter ..nu stiu care ii e denumirea exacta . bineiteles cu rama port botci aferenta pe care o voi introduce in stupul triplu in compartimentul din mijloc unde am albinele orfane de 12 ore am gandit eu
multumesc de raspunsuri
.
si as mai vrea parerea domnului istodorescu vasile dak in acest mod cu stupul triplu sa zic ca o sa imi ia 40 regine in crestere in condiitiile enumerate mai sus unde am ful de albina doica si rama fara puiet larvar vor fi regine de calitate chiar dak a trecut peste numarul 20 care spuneti ca ar fi de calitate .
oare dak vor creste un nr mai mare pot fi mai proaste
va multumesc !
Faptul ca nu toate larvele sunt luate in crestere nu se datoreaza numai albinelor doici in numar insuficient, ci si modului si conditiilor in care a fost facuta transvazarea
domnule bucovineanu , am o intrebare pentru dumneavoastra ce considerati dumneavoastra a fi mai bun pentru cresterea matcilor , cutia jenter sau cupulele din ceara naturala , ma refer in general la cupule , port cupule si bigudiuri nu, deci strict ce ia contact cu larva.
eu ma gandesc ca nu prea as putea sa dorm intr-un pat din plastic , desi la unii jenterul e rapid si fara bataie prea multa de cap mie sincer nu prea imi place.
spor.
Nu am crescut regine decat prin transvazare in botci artificiale din ceara, facute de mine. Nu stiu ce diferente ar fi daca s-ar folosi cutia Jenter si botci din plastic. As zice ca e destul ca transvazam larvele cu lanteta, macar botcile sa fie cat mai apropiate de cele naturale.
d-le bucovineanu, in stupul cu trei compartimente, dv folositi trei matci si orfanizati comp din mijloc, sau numai doua si cresteti matci fara orfanizare. eu cred ca cele mai de calitate ar iesii fara orfanizare, dar cum depistez momentul optim petru introducerea ramelor portbotci insamantate.
multumesc,
Am trei familii si inainte de a incepe cresterea orfanizez familia din mijloc. Cresterea se face de la inceput si pana la sfarsit in prezenta reginelor.
Citat din: marius_vfp din Februarie 14, 2014, 01:09:27 PM
domnule bucovineanu , am o intrebare pentru dumneavoastra ce considerati dumneavoastra a fi mai bun pentru cresterea matcilor , cutia jenter sau cupulele din ceara naturala , ma refer in general la cupule , port cupule si bigudiuri nu, deci strict ce ia contact cu larva.
eu ma gandesc ca nu prea as putea sa dorm intr-un pat din plastic , desi la unii jenterul e rapid si fara bataie prea multa de cap mie sincer nu prea imi place.
spor.
eu cresc matci prin tansvazare, si folosesc atit cupule din ceara cit si din plastic. nu am observat diferente la numarul de botci luate in crestere pe ceara sau plastic. referitor la numarul de botci care pot fi crescute in lada cu 2 familii de o parte si de alta, iar in mijloc compartimentul de crestere, numarul la care faceti referire, 40 de botci / serie este prea mare pentru acel spatiu destinat cresterii. eu va recomand sa cresteti intr-o serie 2 leaturi cu botci, asta insemnind maxim 30 de botci.
Domnule istodorescu vasile deci stuoul triplu are o familie de 10 rame intro parte, alta de 10 rame in partea cealalta ,iar in compartimoentul din mijloc for fi 5 rame ful musca+ rama port botci. in momentul cand se vor elibera geratiile haneman albinele vor circula de colo pana colo nu? decu va fi ca un mare stup de 25 rame cu albine ..eu zic cai populatie destula si consider ca ar putea sa ajunga sa creasca poate si 40
eu am itrebat ar fi calitative? sau e bine sa faca cat mai putine?
si nimeni nu a avut bunavointa sa imi raspunda la intrebarile puse mai sus
dar nui nimic postez din nou aici cineva tot poate imi va raspunde din experienta lui vasta....
ma m gandit anul acesta sa folosessc metoda stupul triplu(casone) dupa cat am citit ar fi destul de bune ..
anul acesta ma gandesc sa umplu ful cimpartimentul de mijloc cu albina doica doar scuturate de pe rame cu puiet crud si sa pun rame cu hrana si doar puiet capacit fara nici un pic de larve sau oua . iar in margini sa am cele 2 familii lafel de puternice .iar toate compartimentele .stimulate ..in lipsa cules .
ce nu sunt eu f lamurit este timpul cat las orfan compartimentul din mijloc ..ma gandeam la 12 ore sau de seara pana dimineata apoi sa introduc rama port botci .
iar la 14-16 ore dupa ce am introdus rama port botci sa eliberez gratiile haneman pt a patrunde albina din cele doua famili marginase .
ce parere aveti
eu am mai raspuns referitor la numarul de botci, si va recomand maxim 30 botci/ crestere. cit priveste strategia de crestere mai trebuie sa va documentati, si anume.
chiar daca aveti albine tinere in cele doua familii vecine cu compartimentul de crestere, trebuie sa creati conditii ca albinele tinere sa se adune in compartimentul de crestere. daca dupa startare[16-24 de ore], cresterea botcilor se face in aceleasi conditii cu startarea, vor iesi matci de proasta calitate, deoarece albinele tinere se vor retrage pe puietul larvar, iar botcile vor avea de suferit.
perioada de orfanizare este suficienta 12 ore, insa dupa startare, trebuie adus puiet larvar in compartimentul de crestere, pentru a atrage albinele tinere, astfel rama cu botci sa fie marginita de puiet larvar, botcile beneficiaza de atentie maxima din partea doicilor, si asta se vede in calitate.repet, nu lacomiti la numarul mare de botci, fiindca cu cit creste numarul, scade calitatea.
am inteles
deci cand pui rama port botci in comportamentul din mijloc unde sunt deja orfane de 12 ore si fara puiet larval si nici oua , trebuie tinut minim 16 ore maxim 24 ore, banuiesc ca sa le ia cat mai repede si mai multein crestere ,apoi abia eliberezi gratia haneman si tot atunci pui si puiet larvar langa rama port botci . sau intre ramele port botci asa cum mi ati explicat dumneavoastra sa pun 2 rame port botci cu un maximul de 30 . 15 pe una 15 pe una . nu?
sa inteleg ca asta e modul in care faci regine cat mai calitative ?
va multumesc dak ati fost sincer cu mine si asta e explicatia pt aface regine cat mai de calitate.
nu inteleg de ce unii apicultori mai experimentati le e "greu" sa ajute altii cu mai putina experienta
eu botcile le montez pe leaturi , 12 bucati pe fiecare leat. pe fiecare rama porbotci, pun cite 3 leaturi, la startare[36 de botci] din care vor fi luate in crestere, intre 25 si 35 botci. am observat de-a lungul timpului ca pe primul leat din partea de sus, luarea in crestere este mai mica decit pe cele din partea inferioara a ramei. dupa startare, impart botcile la mai multe familii finisor, 2 leaturi cu botci startate, la fiecare finisor. operatiunea o repet la fiecare 6 zile de la transvazare, cind botcile sint capacite, dau rama cu cele capacite inspre margine,iar in locul ei aduc o alta rama cu botci startate din starteri.un aspect important in cresterea matcilor, este selectia.atit familia din care provin larvele, cit si cea in care cresc botcile , trebuie sa fie selectionate,deoarece viitoarele matci isi vor insusi calitatile acestor familii. nu toate familiile isi pastreaza calitatile deosebite si catre fiice, de aceea selectia trebuie sa se faca pe perioade de minim3 ani..eu explic cum fac eu in proportie de 80-90 la suta, restul urmeaza ca fiecare sa descopere in practica,insa atrag atentia ca cresterea matcilor implica maxima seriozitate, indifernt daca cresti 20-50 sau 1000 de matci trebuie sa se urmareasca calitatesi abia dupa aceea cantitatea.
am inteles scopul e sa selectezi o familie care ai urmarit o si ai observat la ea calitati mai deosebite decat la celelalte in toate aspentele.
am sa fac in felul asta cu stup triplu tinand cont de amanuntele pe care dumneavoastra mi le ati corectat sau adaugat.
multumesc si numai bine :thanks:
.
Cresterea matcilor ifw de (http://www.youtube.com/watch?v=bxcOavkB8Nw#ws)
Interesant cine are ocazia,sa studieze,referitor la cresterea matcilor ,si manualul"CRESTEREA MATCILOR "de Virgil Drobota ,e adevarat ca sunt multe metode de crestere,dar si acestea din acest manual,sunt interesante,eu am facut si proba practică si eu personal am reusit.
Important asa cum spunea si ISTODORESCU VASILE,cel mai bine,este,sa se meargă in primul rând pe calitatea produsului,cantitatea urmând a fi pe locul doi.
nyc , o scanare sau un link de pe undeva daca ai .
multumim.
Nici nu stiu daca e permis,însa o sa încerc sa postez o fotografie cu manualul.
Citat din: NYK74 din Februarie 16, 2014, 11:07:53 PM
Interesant cine are ocazia,sa studieze,referitor la cresterea matcilor ,si manualul"CRESTEREA MATCILOR "de Virgil Drobota ,e adevarat ca sunt multe metode de crestere,dar si acestea din acest manual,sunt interesante,eu am facut si proba practică si eu personal am reusit.
Important asa cum spunea si ISTODORESCU VASILE,cel mai bine,este,sa se meargă in primul rând pe calitatea produsului,cantitatea urmând a fi pe locul doi.
Numele autorului este: Virgil Dobrota.
Cartea are atasat si un DVD explicativ.
In aceasta carte autorul mentioneaza despre convietuirea pe o perioada mai lunga a 2 matci in aceasi familie, ouand pe aceasi rama.
e ceva de cartea asta..ca vad ca pe ocazii sunt foarte multe la vanzare. cu 15 lei.
E buna pentru a te motiva sa faci pasul spre cresterea reginelor. Nu este " Everestul " in domeniu dar merge.
Citat din: Bistriteanul din Februarie 18, 2014, 01:21:23 PM
Citat din: NYK74 din Februarie 16, 2014, 11:07:53 PM
Interesant cine are ocazia,sa studieze,referitor la cresterea matcilor ,si manualul"CRESTEREA MATCILOR "de Virgil Drobota ,e adevarat ca sunt multe metode de crestere,dar si acestea din acest manual,sunt interesante,eu am facut si proba practică si eu personal am reusit.
Important asa cum spunea si ISTODORESCU VASILE,cel mai bine,este,sa se meargă in primul rând pe calitatea produsului,cantitatea urmând a fi pe locul doi.
Numele autorului este: Virgil Dobrota.
Cartea are atasat si un DVD explicativ.
In aceasta carte autorul mentioneaza despre convietuirea pe o perioada mai lunga a 2 matci in aceasi familie, ouand pe aceasi rama.
asta-i prea de tot!!Singurul caz este atunci cand albinele efectueaza schimbul linistit de matca!!
A!!;si vb.dl-lui Petre,e bataie mare pe ea(cartea)cu 15 lei+cd,poate asa ca si beletristica sau la aprins gratarul!! =))
Depinde fiecare ce are de facut,se poate face si grătare,se pot mînca si niste pagini,asa dupa se vede cit e de utilă ....concluzia,fiecare face ce vrea. :qp: :qp:
Mare ai grădina doamne,cu portile larg deschise,nu vor nici sa sara gardul,le place numai pe sub gard. :rotfl:
Citat din: Fidi din Februarie 18, 2014, 08:54:45 PM
Citat din: Bistriteanul din Februarie 18, 2014, 01:21:23 PM
Citat din: NYK74 din Februarie 16, 2014, 11:07:53 PM
Interesant cine are ocazia,sa studieze,referitor la cresterea matcilor ,si manualul"CRESTEREA MATCILOR "de Virgil Drobota ,e adevarat ca sunt multe metode de crestere,dar si acestea din acest manual,sunt interesante,eu am facut si proba practică si eu personal am reusit.
Important asa cum spunea si ISTODORESCU VASILE,cel mai bine,este,sa se meargă in primul rând pe calitatea produsului,cantitatea urmând a fi pe locul doi.
Numele autorului este: Virgil Dobrota.
Cartea are atasat si un DVD explicativ.
In aceasta carte autorul mentioneaza despre convietuirea pe o perioada mai lunga a 2 matci in aceasi familie, ouand pe aceasi rama.
asta-i prea de tot!!Singurul caz este atunci cand albinele efectueaza schimbul linistit de matca!!
Fidi, s-au vazut cazuri si s-a mai discutat despre asemenea situatie intalnita si la altii. Poti cauta pe forum. Iar ca sa te convingi despre aceasta situatie in cazul dl.Dobrota poti sa studiezi DVD-ul.
Ca si idee iti spun ca ,o situatie poate fi cand intra in stup 2 matci intoarse de la imperecheat.
Citat din: Bistriteanul din Februarie 19, 2014, 04:53:57 PM
Citat din: Fidi din Februarie 18, 2014, 08:54:45 PM
Citat din: Bistriteanul din Februarie 18, 2014, 01:21:23 PM
Citat din: NYK74 din Februarie 16, 2014, 11:07:53 PM
Interesant cine are ocazia,sa studieze,referitor la cresterea matcilor ,si manualul"CRESTEREA MATCILOR "de Virgil Drobota ,e adevarat ca sunt multe metode de crestere,dar si acestea din acest manual,sunt interesante,eu am facut si proba practică si eu personal am reusit.
Important asa cum spunea si ISTODORESCU VASILE,cel mai bine,este,sa se meargă in primul rând pe calitatea produsului,cantitatea urmând a fi pe locul doi.
Numele autorului este: Virgil Dobrota.
Cartea are atasat si un DVD explicativ.
In aceasta carte autorul mentioneaza despre convietuirea pe o perioada mai lunga a 2 matci in aceasi familie, ouand pe aceasi rama.
asta-i prea de tot!!Singurul caz este atunci cand albinele efectueaza schimbul linistit de matca!!
Fidi, s-au vazut cazuri si s-a mai discutat despre asemenea situatie intalnita si la altii. Poti cauta pe forum. Iar ca sa te convingi despre aceasta situatie in cazul dl.Dobrota poti sa studiezi DVD-ul.
Ca si idee iti spun ca ,o situatie poate fi cand intra in stup 2 matci intoarse de la imperecheat.
de la imperecheat,poate,dar sa ponteze amandoua pe aceeasi rama???!! =))se vor suprima in maxim 5 min.
am vazut si eu 2 matci pe aceeasi rama..fiecare matca cu suita ei de albine..si distanta dintre ele era cam 5 cm si nu s-au omorat..cel putin in acel moment.
De asemenea Kamy(dumnezeu sa-l ierte) zicea ca el baga doua matci in stup fara a fi despartite... si pana in toamna ponteaza ambele.
Sunt cazuri de convieţuire a două matci,o anumită perioadă de timp,ca urmare a unificării de toamnă .
Iar prin selectie genetică ,se poate ajunge in timp,la consolidarea anumitor caractere,blândeţe ,rezistenta la iernare ,la boli,schimbare linistită in care cele doua matci,lucrează si traiesc in aceiasi familie o bună perioada,modul de capacire a fagurilor e.t.c.
Exista o tehnologie , am citit mai demult, prin care mai multe matci, examplu era cu 4 marci, dar trebuiesc sa se indeplineasca mai multe conditii, caz in care matcile convirtuiesc impreuna pana mor. Deci nu o perioada limitata de timp.
Sa stiti ca "cercetarile" in directia aceasta, adica familia cu mai multe matci, prezinta o oarecare ciclicitate!
Acum vreo 40 de ani, erau "la moda" cercetarile lui Cudelca, de la Roman, care afirma ca reusise sa selecteze familii care lucreaza cu cel putin doua matci!
Un lucru "uimitor" era ca, familiile care aveau peste doua matci, cand "ramaneau doar cu doua", treceau rapid la cresterea celei de-a treia matci si asa mai departe!
Tot Cudelca, impreuna cu alti inaintasi in ale apiculturii, au facut cercetari pe familii de albine cu "albina mare", adica albine crescute in faguri cu celule marite!
La fel apar, periodic, personaje ("cercetatori") care descopera cate un STUP MINUNE!
Acum, Doamne iarta-ma, fiecare cu "colivia sa" si cu adeptii pe masura!
Personal,cred ca anumite procedee de lucru,in apicultura,fie ca sunt vechi,sau mai noi,nu dăunează nimănui,dacă sunt reamintite,având in vedere,ca la cantitatea de informatii,care sunt in circulatie in ziua de azi,multe lucruri ne scapă din vedere.
Citisem anumite lucruri,despre regine,acum citiva ani,care mai apoi,cu trecerea timpului,le pierdusem "din vedere".
In rest,depinde de noi fiecare pe acest forum,ce ne interesează,unii suntem bucuroşi ca avem ocazia sa invatam lucruri noi,sau reamintite,de la alti colegi cu mai multă experientă.
La altii,le place pe acest forum,doar circul,cu cit fac mai mult cu atit probabil,au impresia ca se simt mai bine,rezultatul e ca raman cu ce le place,circ vor,circ au.
Scrie unul despre ceva,ei nu vor sa vadă partea bună,ceva constructiv,ce putem realiza împreuna,dar caută cu disperare sa găsească ceva,pentru circ.
Nu am de gînd sa fac razboi nimănui,ca dacă ...................,voiam asta ma înscriam,in alt loc,pe un front de luptă.
Asa ca,hai sa încercam sa lăsam circul acolo unde ii e locul,si aici sa construim ceva frumos împreună . :ok:
Anul trecut am citi o gramada despre metoda Farrar cu doua cuiburi intrun stup, pe veticala.
Farrar mentzioneaza ca cele mai bune rezultate lea avut cu stupii unde cele 2 matci erau mama si fica. Mai exact cu astfel de stupi nu sint probleme, dar necesita o experientza bogata in cresterea de matci.
Nu am experientza in domeniu dar banuiesc ca folosind feromon de matca lucrurile merg foarte bine si cu 2 matci-surori.
doua regine in stup [mama si fiica] am avut in mai multe cazuri,si au convietuit impreuna perioade de pina la 8 luni, iar in cele din urma matca virstnica , nu mai era hranita si disparea. in perioadele mentionate, au pontat ambele matci, insa nu am observat vreo diferenta de putere intre familiile cu doua matci si cele cu o matca.chiar daca intr-o familie exista 2-3 sau mai multe matci, puterea familiei nu creste in functie de numarul de matci, deoarece conteaza de mai multi factori[numarul doicilor,perioada, cules, etc]. nu am incercat cu matci straine sa vad daca s-ar accepta pentru a convietui impreuna in acelasi stup, dar eu cred ca matcile ar trebui sa fie asemanatoare de virsta si valoare deoarece ,chiar daca ele s-ar accepta una pe alta, in caz ca una din ele ar fi mai slaba calitativ , albinele nu o mai hranesc si moare de foame.