Deschid acest topic pentru toti cei care (si nu numai) detin sau vor sa achizitioneze acest model de stup. Incerc sa creez aici un loc unde sa puteti posta poze, filmari video, un loc unde putem face cu totii un schimb de experienta in exploatarea stupului din poliuretan. :bzz: :bzz: :bzz:
Chiar sint curios sa aflu un studiu amanuntit despre viata familiei de albine vara si iarna in asemenea stupi.Daca sint mai putine necazuri ca la cei din lemn vom afla cu totii vecine. Si daca mai si rezista in timp ar fi excelent. Asa ca musai sa ne tii in curent.Cu respect
Mă interesa cât ajunge un stup cel mai ieftin fără TVA, fără factură, cu două caturi, cu colector de polen de fund?
Se pot pune adapta colectoare de polen, CLASICE la acest model de stup?
Hrănirea în podișor următorul model din foto, câți litri sirop intră?
Și dacă iarna încap păturele, ceva, între capac și podișor sau anulați podișorul,când izolați stupii?
Am sa incerc eu sa raspund.
1. Cat costa un stup din poliuretan?
Sa facem un calcul:
- capac 47lei
- corp 1/1 91lei
- corp 1/2 62lei
- soclu 72lei
- podisor cu hranitor-izgonitor 44lei
TOTAL 316lei
La acest pret ii poti achizitiona numai de la targurile de apicultura
2. Daca se pot adapta colectoare de polen clasice.
Da putem adapta colectoare de polen clasice de orice tip. Se fac niste mici modificari. Exista 2 tipuri de colectoare: pentru stupi cu scandura de zbor si pentru stupi fara scandura de zbor. Daca aveti colectoare de polen pentru stupi fara scandura de zbor atunci demontati scandura din soclu. Prinderea colectorului de polen de stup se face cum doreste fiecare.(nu va dau solutii) Eu am folosit colectoare de polen pentru scandura de zbor de 4cm.
3. Cati litrii de sirop intra?
Nu am verificat. Cred ca in jur de 2l. Nu este un hranitor foarte eficient. Utilizat ca atare se pot ineca multe albine. Utilizand clopotul din plasa trebuie avut grija ca stupul sa fie perfect orizontal (lucru greu de realizat).
4. Daca sub capac incap paturele.
Sub capac nu prea incape nimc sau aproape nimic. Aproape nimic insemnand cateva ziare sau o bucata de carton.
salutare.vreau sa completez la ce a spus si d-nul Stefanescu.intradevar intra 2 litri de sirop,dar nu e recomandat ptr ca se ineaca foarte usor albina.eventual daca adaugati niste betisoare sau paie plutitoare.paturele sau carpe nu intra pr ca iarna nu ai nevoie decat de o folie care sa acoperi total catul sau cuibul sub capac.hranitorul pe timpul iernii este optional daca vrei sa il pastrezi sub capac sau nu.daca vrei sa mergi pe cat de 3/4 este la 78 lei bucata fara tva.daca vrei poti cumpara un colector de polen incorporat in soclu la pret de 130 lei.
sanatate
Citat din: bismark din Decembrie 19, 2013, 06:42:43 PM
Chiar sint curios sa aflu un studiu amanuntit despre viata familiei de albine vara si iarna in asemenea stupi.Daca sint mai putine necazuri ca la cei din lemn vom afla cu totii vecine. Si daca mai si rezista in timp ar fi excelent. Asa ca musai sa ne tii in curent.Cu respect
Subansamblele stupului sunt executate prin turnare, din poliuretan rigid (PUR), material plastic cu greutate specifică mică şi care la suprafaţa pieselor se prezintă ca o crusta dură şi netedă iar la interior are o structură spongioasă, cu celule închise.
Caracteristicile stupului:
- greutate proprie mică,
cca. 11-15 kg, in functie de configuraţie
-
realizarea unei foarte bune izolaţii termice şi fonice- împiedicarea dezvoltării ciupercilor şi a altor microorganisme
- impiedicarea pătrunderii apei din precipitaţii prin îmbinari şi urdiniş
-
dezinfectare rapidă şi eficientă, cu soluţii apoase ieftine- imbunătăţirea ventilaţiei
-
supravegherea eficientă a atacului de paraziţi- posibilitatea suprapunerii, în timpul transportului pastoral
- material poros în interior, cu celule închise, având la suprafaţa o crustă dură, impermeabilă cu densitate de la cca. 25-35 kg/m3 , pâna la 120-150kg/m3 , în funcţie de aplicaţii - conductibilitatea termică scăzută, cca. 0,026W/m2K
-
inert din punct de vedere chimic, insolubil în apă şi în mulţi agenţi chimici-
rezistent la îmbătrânire în contact cu gazele de eşapament şi noxele industriale agresive- ignifug-clasa de rezistenţă B2 sau B3
- este un bun izolator electric
- izolare fonică foarte bună, absoarbe până la 60 % din zgomotele transmise prin aer
In plus, durata de folosinta a acestui model de stup este in jur de 50 ani. Stima si respect!!!!
Am inteles ca are foarte multe calitati.
Eu adaug aici un singur neajuns: nu e confectionat din materile naturale. Ori de milioane de ani albinele si-au facut "casa" numai in natura, folosind numai ce au gasit acolo. :smile:
Nici noi nu ne facem casa numai in natura, folosind ce se gaseste acolo... dar avem scuza ca ne-am emancipat vezi Doamne! :P
Albinutelor de ce le-ar fi interzis? :uimit: :D
Oamenii s-au adaptat si se adapteaza in continuare. Dar cu ce pret? De ce trebuie sa stresam si albinele, daca nu suntem obligati sa facem acest lucru?
Eu nu le vad deloc stresate, dimpotriva, sunt mai harnice :P
Ne lovim de multe ori de prejudecati care se dovedesc la un moment dat gresite.
Sa lasam albinele sa hotarasca. Eu am lasat stupul de poliuretan cu rame goale pe suporti si nu mica a fost surpriza sa gasesc la un moment dat, in plin cules la floarea soarelui un roi pe 5 rame, cu 4 rame de puiet proaspat capacite si o frumusete de regina neagra cu picioarele galbene. Sa nu mai spun ca ramele erau pline de nectar proaspat! Deci?
A fost constrans de situatie ! :hi:
Dragos ar putea sa ne spuna mai multe. Daca ne aducem aminte a iernat iarna trecuta 3 stupi pe balcon. El a tras niste concluzii. Il invit sa isi spuna parerea.
Dar despre faptul ca capacele is proiectate gresit nu zici nik SPIKAL?
Incercati sa dati sirop in hranitor sa vedeti atunci furtisag. Intra si iese albina pe sub capac fara sa puna frana.
Foarte mare pretul,la cei care fac apicultura doar ca hobi poate merge la numar mic de stupi si pe stationar dar daca practici apicultura intensiv si pastoral nustiu daca rezista si daca este avantajos cu ceva,aici fiecare cu parerea propie,eu raman tot la lada de lemn
Corect. Pretul e foarte mare.
Pentru pastoral is foarte buni. Foarte usori, si usor de manevrat daca au fost montate chingile. Dar daca ai scapat din mana un cat cu rame ai pus de o paguba de 62lei.
Cunosc persoana care are pe pavilion si este multumit.
Are si avantaje si dezavantaje. Unul din marile avantaje pe perioada verii este ca albinele nu sufera de caldura.
pe pavilioane poate ar merge
Citat din: bucovineanu din Decembrie 23, 2013, 11:24:11 AM
Am inteles ca are foarte multe calitati.
Eu adaug aici un singur neajuns: nu e confectionat din materile naturale. Ori de milioane de ani albinele si-au facut "casa" numai in natura, folosind numai ce au gasit acolo. :smile:
nu stiu de ce am impresia ca sunteti impotriva acestui tip de stup.am vazut un roi care a stat 2 ani in izolatia facuta unor conducte dezafectate.deci statea in apropierea vatei minerale.sa fi fost vata sau conductele naturale.din cate stiu oamenii traiesc bine in case de pamant,caramida ,lemn,bca.....etcele de ce nu ar putea.
domnule stafanescu,am mai vb pe alt topic despre capace si hranitor.problema nu este la capac,este mai mult la hranitor.capacul pe corp sau cat se aseaza perfect.pe hranitor are distanta la acele fante mai mare.dar daca pui o folie pe hranitor sub capac ai rezolvat problema.
sanatate
si europeanul,, traieste ,, in africa dar cum??? clar ca se adapteaza ca i musai ca de voie buna si calu tiganului pina so adaptat fara fin o murit saracu (eu ma gindesc sa cream albinutelor cele mai bune conditii apropiate de mediul natural).....asta nu inseamna ca am ceva cu cei care folosesc lazi de ......pina la urma orice.......
nu pot decit sa va :hi: :hi: :hi:
:hi: :hi: :hi: Sarbatori fericite tuturor.
sanatate
dodo79 sa inteleg ca din cauza varstei eu nu mai vad bine? Fantele exista si is in numar de 6 in capac. Au cca 4,5mm adincime. Din cauza lor folositi vestita folie. Chiar daca dai jos podisorul fantele din capac tot raman. Deci problema nu e la podisor ci la capac.
aveti perfecta dreptate in privinta fantelor.sunt 6.dar prin fante nu poate intra albina doar daca este pe hranitor.daca este pe corp sau cat nu pot intra prin fante.cel putin la mine nu intra.de aceea hranitorul ar trebui modificat.fantele trebuiesc facute mai mici dar nu eliminate.pe timpul verii participa la aerisire.
sanatate
Nu este adevarat ce spui. Atat podisorul cat si corpurile au falt drept fara fante. Deci pe unde intra albina? PE SUB CAPAC. Nu iti doresc sa te trezesti la fo extracte cu un furtisag generalizat (asa cum am patit eu). Ma rugam sa imi ajunga rolele de scoci sa etansez capacele. Si ca sa ma crezi cu adevarat cand ajung la stupi voi fotografia podisorul si hranitorul. Dar pti sa te convingi si din fotografia postata mai sus ca podisoarele au falturi drepte.
aveti dreptate domnule stefanescu.vorbim de acelasi lucru dar nu prea ne intelegem :).fantele din capac ar trebui sa fie mai mici dar nu eliminate.la mine daca capacul este pus pe cat albina nu poate intra prin fante.doar daca pun capacul pe hranitor poate intra albina.poate acum sunt mai explicit.
Craciun fericit va doresc si un An nou plin de impliniri
sanatate
Citat din: stefanescu din Decembrie 23, 2013, 04:32:07 PM
Dragos ar putea sa ne spuna mai multe. Daca ne aducem aminte a iernat iarna trecuta 3 stupi pe balcon. El a tras niste concluzii. Il invit sa isi spuna parerea.
Dar despre faptul ca capacele is proiectate gresit nu zici nik SPIKAL?
Incercati sa dati sirop in hranitor sa vedeti atunci furtisag. Intra si iese albina pe sub capac fara sa puna frana.
La multi ani cu bucurie si fericire in suflet va doresc dvs si familiei. D-le Stefanescu, am mai scris in postarile anterioare despre faptul ca exista ,intradevar, o eroare de proiectare la capac (aerisirile sunt putin mai mari decat trebuie, fapt recunoscut si de producator, iar pentru a construi o alta matrita costulile sunt mult prea mari), dar folia pusa peste cuib rezolva aceasta problema. Hranirea eu o fac in acel hranitor/izgonitor si nu am avut nico problema in privinta furtisagului. Nu stiu cum exploatati dvs acest model de stup. Va doresc tot binele din lume.Stima si respect!!!
SPIKAL eu imi cumpar o masina cu 3 roti si dau o caciula de parale. Is foarte mandru de ea dar din pacate nu pot sa o folosesc cum vreau eu. Trebuie sa ii mai pun o roata ca sa nu am probleme cu ea. Asa si cu acest tip de stup. Nu poate fi utilizat fara folie de plastic. Tu cum te-ai simti vara cu un borcan in cap si cu picioarele afara? Iti spun eu ai transpira si nu ai fi foarte fericit.
Trebuie utilizat hranitorul cu un clopot de plasa montat ca in fotografie ca sa nu ai probleme cu furtisagul.
dodo79 ca pui capacul direct pe hranitor ca pui capacul pe cat sau cuib fantele raman aceleasi nu se modifica.
Craciun fericit va doresc si un La multi ani
Citat din: stefanescu din Decembrie 25, 2013, 11:58:22 AM
SPIKAL eu imi cumpar o masina cu 3 roti si dau o caciula de parale. Is foarte mandru de ea dar din pacate nu pot sa o folosesc cum vreau eu. Trebuie sa ii mai pun o roata ca sa nu am probleme cu ea. Asa si cu acest tip de stup. Nu poate fi utilizat fara folie de plastic. Tu cum te-ai simti vara cu un borcan in cap si cu picioarele afara? Iti spun eu ai transpira si nu ai fi foarte fericit.
Trebuie utilizat hranitorul cu un clopot de plasa montat ca in fotografie ca sa nu ai probleme cu furtisagul.
dodo79 ca pui capacul direct pe hranitor ca pui capacul pe cat sau cuib fantele raman aceleasi nu se modifica.
Craciun fericit va doresc si un La multi ani
Stimate domn, dvs aveti o mare problema. Daca nu intelegeti cum se exploateaza acest model de stup, nu mai postati date eronate. Stima si respect!!!
P.S.Pacat ca...cineva (stiti foarte bine cine) v-a facilitat achizitionarea acestui model de stup.
Eu nu am nici o problema in a utiliza acesti stupi. Eu am semnalat o deficienta majora de proiectare si apoi de executie. Acest lucru nu trebuie sa il cunoasca si cei care vor cumpara acest tip de stup? Nu trebuie sa fim corecti cu ei. Sa moara si capra vecinului?
am si eu un astfel de stup si sunt multumit momentan. in hranitor trebuie puse plutitoare, daca nu, e jale. mor multe albine. pt. a rezolva problema fantelor, am pus folie peste hranitor, iar pentru a nu se lipi folia de marginea gaurii am pus doi latisori. cu plutitoare merge f repede hranirea, nu se mai ineaca albinele, avand folia nu aveam treaba cu albinele. ridici un colt si pui siropul. peste folie capacul.
la transport il pun deasupra altui stup de lemn. nu as incerca sa transport doua randuri de poliuretani. nu am incredere in rezistenta lor.
pe de alta parte pretul este destul de mare, pe ansamblu nu stiu daca merita investitia. cand te dezvolti si iti trebuie lazi e greu sa cumperi un numar mai mare. cat timp se mai deconteaza prin PNA e mai simplu cu cele de lemn.
Mi-am confectionat singur 10 stupi folosind poliuretan rigid pentru peretii cuibului, fundul si capacul sunt facute din lemn. Ia-m transportat impreuna cu stupi din lemn, in remorca ... (unde incap 24 stupi pe 12 rame) iar cei din poliuretan i-am pus pe fundul remorcii ... nu mi-am facut griji legat de rezistenta lor. Este adevarat ca PAR putin mai delicati fata de cei din lemn dar ca sa distrugi un stup din poliuretan in timpul transportului inseamna sa nu ai albine in ei (toata lumea este atenta cand transporta albinele).
Avantajele pe timpul verii le-am vazut, au fost enumerate si pe acest forum in multe topicuri, eu vreau sa amintesc unul care imi face acest hobby (albinele) placut: diferenta MARE de greutate.
Nu am mare experienta in cresterea albinelor dar stiu ca nu stupul face mierea ci albinele, cantitatea de miere data de albine tine de atentia si ingrijirea acordata familiei de albine iar poliuretanul este un plus adus in ingrijirea lor. Cred ca singurul dezavantaj al lui este pretul. I-as intreba pe cei care spun: =albinele traiesc de sute de ani in lemn= ... voi de ce ati izolat casele cu polistiren?
Cred ca stupii din materiale termoizolatoare vor lua amploare in urmatorii ani si vor ajuta apicultorii foarte mult.
Nu incurca albinele cu oameni ,este mare diferenta ,oare nu teai intrebat vreodata de ce institutele de cercetare de ce nu folosesc asa ceva,de ce fermele mari de prestigiu din lume de ce nu folosesc asa ceva,daca ai face pastoral cu 200 de familii oare cum teai descurca cu aceste lazi?
oh, da ... institutele de cercetare :D ... ele stiu ca albinele se dezvolta bine in lazi de lemn si cerceteaza alte caracteristici ... nu lada in care sta.
fermele mari ... cred ca multi dintre ei au in ferma cel putin un stup din poliuretan :D
Cred ca m-as descurca mai bine cu 200 familii in poliuretan decat in lemn.
Nu vine nimeni aici sa se laude ca a inventat apa calda, insa eu, ca incepator, daca imi pui in fata o lada din lemn pe care o pot exploata 5-6 ani si o lada din poliuretan pe care o pot exploata 30 de ani ... as alege varianta 2 din punct de vedere al investitiei.
Am si lazi din lemn si din poliuretan, lemnul, oricat de uscat ar fi, lucreaza tot timpul.
Oare de ce se acrediteaza la bio numai stupinele aflate in stupi de lemn si nu sunt admisi si altfel de stupi?
va spun eu ... din cauza legislatiei. este facuta pe un suport vechi si nimeni nu o sa schimbe legislatia acum doar ca sa introduca niste specificatii legate de lazi. Iar daca vorbim de bio, nu cred ca poliuretanul nu poate lua certificare de bio.
Nicaieri nu se accepta la bio altceva decat stupi din materiale NATURALE. Si e normal sa fie asa, altfel nu ar mai fi bio.
Cand m-a rugat SPYKAL pe privat sa fac un topic POLIURETANISTII si pe Apiardeal pentru cei ce nu folosesc Facebookul stiam eu de ce m-am fofilat si nu am vrut. In timp ce pe grupul de pe FB (e adevarat nu foarte mare pt ca nu multi au) se discuta despre cum se ingrijesc albinele in acest tip de stup, se dau sfaturi personale ale unuia sau altuia care ii folosesc, se pun poze si filmulete rapid, intr-un cuvant se vorbeste despre stupul de poliuretan in exploatare aici de vreo 3 pagini se freaca aceleasi idei:o fi bun PUR-ul? daca nu e bun? nu e ba bun ete e plin defecete (dar eu totusi il folosesc), intr-un cuvant discutia este inca intepenita la stadiul de inceput si anume:sa-mi cumpar sau nu PUR?, e mai bun lemnul sau PUR? Cine foloseste lemn, foloseste lemn, cine foloseste PUR foloseste PUR, exista sectiuni si topice pentru lemn dar nu exista topic pentru PUR pentru ca e bruiat de cearta lemn-PUR, in loc sa se afle informatii utile de catre cei interesati si incepatori in PUR cum sunt si eu. Eu am doar 3 stupi din PUR si am multe de invatat de la unul care are cateva sute, un astfel de domn existand pe Grupul de pe FB Va urez discutie cu spor si sarbatori fericite!
cum gasesc grupul pe fb?
https://www.facebook.com/groups/POLIURETANISTII/ (https://www.facebook.com/groups/POLIURETANISTII/)
Citat din: stefi din Decembrie 29, 2013, 07:58:29 PMEu am doar 3 stupi din PUR si am multe de invatat de la unul care are cateva sute, un astfel de domn existand pe Grupul de pe FB Va urez discutie cu spor si sarbatori fericite!
Daca s-a deschis discutia eu cred ca fiecare e liber sa-si spuna parerea pro sau contra. Cel care are cateva sute sa-i stapaneasca sanatos, iar cei care doresc sa-l urmeze, pot sa o faca linistiti, bineinteles daca le permite punga.
Sarbatori fericite la toti apicultorii, fie ca au stupi din lemn sau din poliuretan.
Citat din: dan motu din Decembrie 29, 2013, 06:30:21 PM
Nu incurca albinele cu oameni ,este mare diferenta ,oare nu teai intrebat vreodata de ce institutele de cercetare de ce nu folosesc asa ceva,de ce fermele mari de prestigiu din lume de ce nu folosesc asa ceva,daca ai face pastoral cu 200 de familii oare cum teai descurca cu aceste lazi?
Te inseli... ai vazut stupii de la Institutul din Goetingen? (IWF.de)
Dupa mine,se merita in pastoral numai paletati cite 4 sa fie cit mai putin supusi socurilor si lovirilor.In rest sint avantajati vara nu stiu iarna cum se comporta stiind ca, condensul se produce in familie oricum si daca nimic nu-l extrage el isi va gasi loc in faguri mucegaind.Lemnul mai suge din condens insa la astfel de stupi totul se va scurge pe pereti si de aici daca sint la fundul gol poate ingheta si de aici consum mare de hrana etc.Daca in timp rezista si se va gasit modul cel mai bun de echilibru ( caldura+condens+hrana) ar fi ideal.Asteptam primavara cu rezultate palpabile.Cu respect
Citat din: bismark din Decembrie 30, 2013, 09:49:25 AM
Dupa mine,se merita in pastoral numai paletati cite 4 sa fie cit mai putin supusi socurilor si lovirilor.In rest sint avantajati vara nu stiu iarna cum se comporta stiind ca, condensul se produce in familie oricum si daca nimic nu-l extrage el isi va gasi loc in faguri mucegaind.Lemnul mai suge din condens insa la astfel de stupi totul se va scurge pe pereti si de aici daca sint la fundul gol poate ingheta si de aici consum mare de hrana etc.Daca in timp rezista si se va gasit modul cel mai bun de echilibru ( caldura+condens+hrana) ar fi ideal.Asteptam primavara cu rezultate palpabile.Cu respect
bismark ... asa credeam si eu dar am descoperit ca nu aveam o viziune buna despre condens. Condensul se creeaza in orice stup dar de cantitatea de apa rezultata depinde aparitia mucegaiului. Condensul apare atunci cand aerul cald din stup intra in contact cu materiale cu o temperatura mai mica decat a aerului. Am facut un experiment la atingere, pe timpul iernii, peretele din lemn este mai rece iar cel din poliuretan este mai cald, nu absoarbe deloc caldura sau frigul. Apa din stupul din poliuretan se scurde catre fundul stupului si in timp dispare fara sa apara mucegaiul prin colturile lazii. Faptul ca lemnul mai suge din condens face ca acel perete de lemn sa fie mereu ud, ingheata si o sa vezi un fel de bruma ... in poliuretan echilibrul (caldura+condens+hrana) este mai bun decat in lemn, dar albinele traiesc in ambele materiale.
Citat din: albinasebes din Decembrie 29, 2013, 04:48:18 PM
....... in hranitor trebuie puse plutitoare, daca nu, e jale. mor multe albine.
Eu asa ceva folosesc si garantat nu moare nicio albina pt ca accesul la sirop este limitat atat cat trebuie sa il ia pe tot din hranitor
Citat din: SPYKAL din Ianuarie 02, 2014, 06:27:11 PM
Citat din: albinasebes din Decembrie 29, 2013, 04:48:18 PM
....... in hranitor trebuie puse plutitoare, daca nu, e jale. mor multe albine.
Eu asa ceva folosesc si garantat nu moare nicio albina pt ca accesul la sirop este limitat atat cat trebuie sa il ia pe tot din hranitor
dupa matrita domnului crombra? :D
Citat din: mmacreanu din Ianuarie 02, 2014, 07:52:44 PM
Citat din: SPYKAL din Ianuarie 02, 2014, 06:27:11 PM
Citat din: albinasebes din Decembrie 29, 2013, 04:48:18 PM
....... in hranitor trebuie puse plutitoare, daca nu, e jale. mor multe albine.
Eu asa ceva folosesc si garantat nu moare nicio albina pt ca accesul la sirop este limitat atat cat trebuie sa il ia pe tot din hranitor
dupa matrita domnului crombra? :D
Tu ce crezi????? :D :P :hi: :hi: :hi:
Citat din: bucovineanu din Decembrie 29, 2013, 07:52:44 PM
Nicaieri nu se accepta la bio altceva decat stupi din materiale NATURALE. Si e normal sa fie asa, altfel nu ar mai fi bio.
tot respectul ptr dumneavoastra.din cate stiu eu mierea e depozitata in faguri pe rame de lemn(bio).daca ar fi faguri de plastic nu ar mai fii bio?
sanatate
Te inseli... ai vazut stupii de la Institutul din Goetingen? (IWF.de)
[/quote] Daca va referiti la cei verzi, i-am vazut si eu. Insa am observat ca au baza pe lemn (partea de urdinis unde intra albinele). Oricum filmele sunt din anii 80. As fi curios ce au mai inventat nemtii in clipa de fata pe langa modificarea genetica a matcilor.
Dane, si tu ai stupi de poliuretan ca vecinul Spykal, daca, da atunci avem de la cine ne informa.Cu respect
Citat din: bismark din Ianuarie 08, 2014, 04:51:50 PM
Dane, si tu ai stupi de poliuretan ca vecinul Spykal, daca, da atunci avem de la cine ne informa.Cu respect
Oricand cu multa placere. Stima si respect!!!
Din pacate nu am, dar am lucrat la cineva in stupina 1 an, si avea asa ceva. Am observat diferenta de dezvoltare primavara. Productia e si in functi de matca, dar mi s-a parut oricum mai mare. Daca ai un pic de grija, vara sa aibe deschisa ventilatia jos (antivaroua)iar iarna inchisa totul e ok. Nu am vazut albina facand ventilatie ca la cei de lemn. Iarna tin cald, vara rece. Au un singur dezavantaj, pretul de achizitie. Cu banii de 10 de poliuretan mi-am luat 40 de lemn si blana de 3 cm facuta cu 2 falturi pe corp, 2 caturi de jumate etc. Asta e, chiar daca ai bani albina te invata sa fi mai precaut cu cheltuirea lor, adica chibzuit.
Diferenta in dezvoltare este data de proprietatile poliuretanului de a izola termic, astfel scaderile bruste de temperatura sunt mai putin simtite de albine iar puietul poate si crescut fara riscurile de a fi racit. Daca cineva spunea aici ca in zilele insorite albinele din lazile de lemn ies mai repede la zbor pentru ca lemnul se incalzeste si albinele simt mai repede asta ... se intampla si viceversa, brusc scade temperatura pentru ca tot acel lemn se raceste. Tind sa cred ca stimularile timpurii, chiar dupa 15 ianuarie , sunt mai rentabile in poliuretan pentru ca face fata mai bine la fluctuatiile bruste de temperatura ... si cum, clima este in schimbare si s-a vazut ca am avut parte de zile calde si nopti reci, trebuie sa adaptam si noi cresterea albinelor!
Citat din: dan sebastian din Ianuarie 10, 2014, 10:37:52 PM
......... Daca ai un pic de grija, vara sa aibe deschisa ventilatia jos (antivaroua)iar iarna inchisa totul e ok.
In acest model de stup se ierneaza doar .....in fundul gol și urdinisul deschis la jumatate. Se optureaza fundul AV (maxim la jumatate), numai in cazul unor temparaturi de -18....-22 grade sau in momentul in care matca isi incepe ponta si exista puiet, pentru a mentine caldura in cuib. Este perfect adevarat asa cum a scris mai sus si Marius. Matca incepe sa ponteze mai devreme decat in stupii din lemn iar diferentele de temperatura nu sunt asa de mari. Stima si respect!!!
Mai, mai ce va mai laudati voi marfa da ce sa fac daca mai am ceva scindura si musai sa o lucrez, da nu-i rau sa fac rost si din astia ca eu nu plec nicaieri.Asa ca vecine vom discuta cind ai sa vii pe la mine.Cu respect
Citat din: bismark din Ianuarie 11, 2014, 09:31:18 AM
Mai, mai ce va mai laudati voi marfa da ce sa fac daca mai am ceva scindura si musai sa o lucrez, da nu-i rau sa fac rost si din astia ca eu nu plec nicaieri.Asa ca vecine vom discuta cind ai sa vii pe la mine.Cu respect
Cred ca am precizat de cateva ori, eu nu laud nimic si nici nu am avut vreodata intentia sa zic ca pana acum nu s-a facut apicultura bine in lemn. Am spus doar ca riscurile de a raci puietul sunt mai putine in poliuretan. Nu este pacat de albina care se uzeaza incepand sa dea drumu la secretia de laptisor de matca, creste putin puiet si apoi DACA vine frigul ... a muncit degeaba si a consumat mierea (turta) degeaba.
Citat din: bismark din Ianuarie 11, 2014, 09:31:18 AM
Mai, mai ce va mai laudati voi marfa da ce sa fac daca mai am ceva scindura si musai sa o lucrez, da nu-i rau sa fac rost si din astia ca eu nu plec nicaieri.Asa ca vecine vom discuta cind ai sa vii pe la mine.Cu respect
Cu siguranta va voi vizita in aceasta primavara. Sa se mai incalzeasca putin, sa inceapa mandrele sa iasa din stup si vorbim la ...concret. Oricum ne intalnim la targ la Galati. Apropo! La targul de la Slobozia veniti? Stima si respect!!!
Cu placere as participa dar la mine e cam greu cu deplasarea. Asa ca mai muncesc pe linga casa e altceva, asa ca va astept pe la mine cu Gheorghevici. Cu respect