^:)^ ^:)^
Depinde de dimensunile celulelor. :hi:
Au dimensiuni diferite in functie de ce??
De ce la unii autori pe un dcp fagurele are 900 celule pe ambele fete iar la unii are doar 800 de celule?? Depind de rasa???
Bun venit (si cu postari) domnule/doamna balena!
Pentru ca nu e frumos ca la prima postare sa nu primesti un raspuns, incerc eu unul.
Celulele de albine nu sunt de o singura dimensiune. Nici chiar albinele nu le fac de aceeasi dimensiune, depinde de puterea familiei, de perioada din an, daca este cules sau nu, de rasa etc. Sunt diferite teorii, unii spun ca celulele mai mari duc la nasterea de albine mai mari si deci mai puternice. In mod natural albinele fac calule cu un diametru de la4,6 la 5,0 mm. De regula fagurii artificiali se fac cu matrite la care celula este de 5,4 mm. La acest tip de celula sunt 800 de celule/dm patrat. Sunt experimentati si faguri de albine cu celula mai mare de 5,4 mm, dar sunt si stupari care gasesc niste avantaje ale celulelor mai mici, care se apropie de dimensiunile crescute natural de albine. Sigur ca trebuiesc prese speciale, cu dimensiunile dorite ale celulelor. Se poate calcula: ca sa fie 900 celule/dm2, diametrul celulelor ar trebui sa fie de 5,1 mm, mai exact de 5,091mm. :hi:
Multumesc pentru raspuns domnule Stefan.
Deci..sa consider ca o albina eclozionata din o celula mai mare are si o gusa mai mare in mm3 o productie de nectar mare adunata cu un numar mic de zboruri si uzura mica a albinelor.Nu vad avantaje in cresterea albinelor in faguri cu celule mici. Albina mica- limba mica si la cules de nectar productie ??? Fagurii vechi vor trebui si ei eliminati pentru ca au celulele micsorate proportional cu numarul de generatii de puiet crescute in ele...Umila mea parere de incepator.
Ar fi si cateva avantaje ale celulelor mai mici.In special primavara albinele nu pot creste puiet decat cat pot incalzi. Daca celulele sunt mai mici, densitatea de puiet e mai mare, numarul de unitati biologice mai marepe unitatea de suprafata. Acestea si produc si o mai mare caldura naturala. Pe de alta parte cand resursele de proteine/polen sunt mai mici, albinele prefera sa sa faca un 'pui' mai mic si cu aceleasi resurse sa scoata mai multi pui. De fapt stii ca albinele prefera in primavara fagurii batrani, in care celulele sunt ceva mai mici. Daca ai observat, chiar in celule obisnuite albinele scot primavara albine mai mici decat cele care au iernat, chiar le poti deosebi clar la zbor.
O alta ratiune pentru care se fac celule mai mici este ca la dimensiunile STAS de 5,4 mm pupele nu umplu complet celula. Acel spatiu ramas gol este foarte favorabil inmultirii acarianului Varroa. Am scris undeva despre biologia acestui paduche in celula. Cercetatorii au observat ca paduchele se fereste in timp ce pupa face diferite miscari (cand isi creeaza invelisurile). Daca celula este stramta, paduchele si mai ales puii lui pot sa fie striviti de pereti, astfel ca numarul de paduchi viabili este mai mic la celule mai mici.
Alte experiente facute cu celule progresiv mai mari si decat 5,4 mm, au dovedit ca acele familii nu sunt mai productive, ba unii spun ca sunt de performante mai slabe. In concluzie 'din cocos nu faci gaina', adica albina are o dimensiune naturala a ei la care are cele mai bune performante.
Deci exista si beneficii ale celulelor mici pe care nu le banuiam. Dupa cum stim o parte din familia de baza are tendinta de a parasi fagurii vechiului cuib(roirea naturala)si urmeaza ca in noua locatie sa creeze cuiburi noi pe faguri noi cu celule de la 0 proaspat cladite.. Asa noul roi creste puiet sanatos in noua locatie devenind producator de ceara , miere ,alte produse si mai si ierneaza.. Oare ce dimensiune vor creea la noile celule noi tinand cont ca urmeaza o perioada de reorganizare in noua locatie(in natura)????? Ce s-ar intampa daca am inlocui si noi mai des fagurii de cuib cu unii proaspat creeati???De unde sa aiba noul roi faguri batrani si mai inghisi la culoare in primavara?????
Din nou multumesc pentru raspunsul foarte detaliat domnule Stefan.
Celulele fagurilor crescuti in salbaticie sunt mai mici, undeva la 4,9mm. Cu malti ani in urma asa erau si celulele fagurilor artificiali. Cand inca nu se vorbea de varoa cineva a venit cu ideea de a mari cu putin celulele fagurilor artificiali in ideea ca astfel se vor obtine albine mai mari si mai viguroase. Dupa raspandirea varoa pe toate continentele s-au facut studii referitoare la combatere. S-ar fi ajuns la concluzia ca celula naturala de 4,9 mm ar stanjeni inmultirea parazitilor. In practica nu prea se adevereste acest lucru. Daca ar fi asa, roiurile ajunse in salbaticie ar supravietui multi ani fara tratamente, lucru ce nu se intampla. Mai mult, daca in familii am avea numai faguri foarte vechi cu celule micsorate din cauza multor generatii de puiet eclozate, nu ar mai trebui sa tratam antivaroa. Ori in realitate nu se scapa de varoa si fagurii vechi, cu celule micsorate, fiind purtatori de spori sau alte bacterii contribuie la mentinerea focarelor de boli in stupi.
Albinele construiau pe vremuri celule cu dimens 4,9 mm ,in ziua de astazi nu stiu sa faca acest lucru nici in stup si nici in salbaticie.
Faptul ca varroa afecteaza si familii cu faguri cu celule mici este adevarat. Fenomenul insa trebuie vazut global. O familie are si portiuni de faguri cu celule de trantori, unde paduchii se dezvolta in voie. Nici celulele mici nu elimina ci doar diminuiaza numarul de paduchi. Dar este si acesta un progres. Efectele nocive ale paduchilor se produc cand infestarea depaseste un prag critic. Daca viteza de multiplicare a paduchelui este redusa, acest prag critic se atinge mai greu si astfel se pot elimina tratamentele de vara, ramanand unul singur in toamna sau maxim 3-4 tot in toamna.
Am mai vorbit, pe un forum german era un forumist care a trecut la avatar ca "Nu tratez antivarroa din 1996". Dadea mai multe conditii necesare si una de baza era ca fagurii sa fie crescuti natural de albine, deci cu celule mici. Si D-l Brnda din Serbia (ce va mai face?) vorbea de asemenea de celule mici contra la Varroa.
D-le Stefan,cand ziceti faguri crescuti natural va referiti la faguri crescuti fara foita?
Da, de asemenea faguri e vorba.
Deci ajutorul nostru merge la pachet si cu bune si cu rele...