Schimbare radicala in prognoza pe termen lung fata de acum o saptamana, prognoza care acum arata ca lunile urmatoare vor fi in general usor "mai calde" decat normalul perioadei. Prognoza asta se alinieaza in linii mari cu modelul european, deja comunicat de ANM acum cateva saptamani.
Nu este o siguranta ca prognoza nu se schimba din nou, sau ca intre perioadele calde nu pot fi si raciri bruste ale vremii, iar genul asta de schimbare radicala arata inca odata cat de sensibile sunt modelele astea, cu grad de realizare/confidenta foarte scazut.
iarna a venit si la mine
oare asta sa fie toata zapada pe anul asta? :P
care???
Stai linistit ca iarna nu o papa lupul...de abia acum incepe...,inainte sa am albine era anotimpul preferat,acum astept primavara cum il asteapta copiii pe Mos Craciun :nod:
E posibil ca variațiile de temperatură din timpul iernii (adica se încălzește prea mult și după se răcește ) să afecteze albina?
sau mai bine zis dezvoltarea normală a familiei?
Daca incepe matca ponta, prea devreme, este afectata familia din pricina consumului marit de hrana ....in rest nu vad ce probleme ar fi ca e prea cald...e bine ca mai ies la un zbor si se regrupeaza din nou ghemul unde este miere mai multa @};-
Caldura corelata ponta matci in zilele calde urmata de zile friguroase duce la o uzura mare a albinei care deja este imbatranita datori efortului de a produce caldura necesara puietului. Spre finalul lui ianuarie ar trebui in mod normal sa inceapa ponta, daca este asa cald nu stie cand va incepe.
Eu am avut astazi, un zbor puternic de curatire si am profitat de acest moment si am desfacut o familie.Surpriza --am gasit puiet capacit cam cat gura unei cani de 200-250 ml si oua de 1 zi.
Eu in doua randuri cand au zburat, am vazut albine cautand apa. Acum sunt sigur ca si la mine multe regine au inceput sa ponteze.
Daca vor veni perioade cu -15 grade uzura si consumul de miere vor creste enorm---sper ca si de data asta albinele stiu ce fac ---poate meteo a lor stiu ca nu vor fi multe zile friguroase ---ATENTIE LA REZRVELE DE MIERE pe tot parcursul acestei ierni
Ma uit si eu cu jind la capra vecinului :sad: (pe fotografiile de pe net)
Albinele mele nu au iesit de pe 15 noiembrie. Doar ceata si temperaturi ce nu au urcat peste 8 grade.
Consumul este totusi mic. Nu au fost fluctuatii mari de tempratura, dar foarte multa umezeala in aer.
Asteptam soarele....
Și la mine au fost temperaturi de maxim 10 grade și nu au ieșit din stup tot din 15 noiembrie. M-am uitat prin folie și nu se vede ghemul decât în partea de jos a ramelor, le-am lăsat în jur de 12-14 kg miere, la cei doi Layens nu se văd deloc dar au răspuns la ascultat. :hi: :hi: :hi:
Nici la mine nu au iesit dar asa a fost si anul trecut,au iesit abbia prin martie si a fost ok...sa speram ca va fi bine si anul acesta.la multi ani! :birthday: : sampanie:
Dupa cum stiu din experienta, cit mai putine zburi de curatire cu atit mai multa sanatate.Consum mult de hrana iesiri dese ca si la om si daca hrana este de buna calitate mai putine zboruri.Inca un indiciu bun de buna iernare este scoaterea albinelor moarte la urdinis.Iar la controlul auditiv un zgomot usor ca un motor la relanti inseamna activitate ,un fosnet la ciocanit inseamna ca familia este in ghem si se incalzeste,nu are activitate.Un zgomot foarte slab inseamna ca familia sufera de hrana (este lesinata) va muri de foame.Zgomot puternic,ceva deranjeaza,imediat verificare.Cu respect
de la atata ceata si umezeala, cum stati cu umezeala/condensul in stupi?
Eu nu am umezeala prea mare in ei. Nu folosesc folia. Daca as mai pune si folia ar fi dezastru. Am direct pe rame o plapumioara,fara podisor, aerisiri deschise in capac si urdinisul dupa puterea familiei de albine. La noi aproape de Dunare toate iernile sunt cu multa ceata. Stupii ii am sub un sopron deschis, cu fata spre sud. Folia o folosesc din martie pentru ca ma ajuta condensul la cresterea puietului si toamna de prin septembrie pana la impachetarea finala, tot pentru protejarea puietului si pentru apa de la condens.
Eu as zice ca nu e nevoie de folie pentru a avea apa in stupi. Ceva condens se face oricum. Pe de alta parte eu nu stiu daca albina foloseste apa din condens. Dupa ce incepe sa iasa la zbor sigur nu se atinge de apa din condens.
Citat din: bucovineanu din Decembrie 30, 2013, 04:31:10 PM
Eu as zice ca nu e nevoie de folie pentru a avea apa in stupi. Ceva condens se face oricum. Pe de alta parte eu nu stiu daca albina foloseste apa din condens. Dupa ce incepe sa iasa la zbor sigur nu se atinge de apa din condens.
Aveti dreptate, dar la noi in martie-aprilie sunt mai multe zile la rand in care alina nu iese,poate chiar mai mult de o saptamana. Cum deja creste puiet la greu in acea perioada, tind sa cred ca le foloseste acel putin condens de pe folie. In acea perioada condensul nu e la fel de mare ca iarna, temperatura exterioara nemaifiind foarte mare. Oricum, folia o pun dupa ce temperaturile devin pozitive noaptea-cateva grade pe plus, iar peste folie paturica.
Oricum, eu nu sunt reprezentativ pentru stuparii din zona. Sunt doar un incepator cu 10 familii si 3 ierni la activ.
In zona mea au fost numai zile cu ceata si umiditate excesiva, Si in urmatoarele zile tot ceata si frig se anunta.Mai bine era zapada si ger decat asa. Sper sa se indrepte vreamea asta intr-un fel ca nu e deloc bine.
Anul asta va fi greu,cu seceta mare.
Acum nu este zapada nici pe Valea Prahovei doar putina pe varful muntilor.
gata, vin precipitatiile! ^:)^
ploaie, lapovita si zapada :hi:
De ar da bunul Dumnezeu!
dupa cateva luni calduroase , azi e prima zi cu ceata si averse. Asta noapte a plouat destul de binisor.. si inca nu s-a oprit. Sper sa tina asa macar o saptamana.
pe dracu....
mai sunt 2 zile cica de ploaie ( strochi vorba babei) si dupa pauza....
o sa mai fulguiasca o zi pe la sfarsitul saptamanii si atat
in rest, temperaturi peste 5 grade
eu zic sa nu ne mai facem idei multe despre cum o sa fie anul acesta, in toamna spuneau ca o sa fie o iarna grea, plina de precipitatii ... si uite ce grea este, daca nu ninge iarna nu este exclus ca din primavara sa ploua frecvent, degeaba sunt zapezi de 2 metri iarna daca din primavara pana in toamna ploua la 2 luni, si atunci putin ... eu zic sa nu ne descurajam unul pe celalalt si sa avem grija de albinele noastre sa nu sufere la aceste modificari ale vremii, restul o sa vedem la fata locului!
Pana la urma suntem la mana Domnului si numai putini apicultori au privilegiu ca intr-o vara fara ploi sa se duca la cules in zonele unde se iriga ( unde oare?????????). Sanatate
pana acum a fost bine cum a fost.
daca ramanem iarna asta cu un singur viscol e boboc
Prognoza pe termen lung asa arata, sa ne rugam la niste ploi si sa dam bataie in activtate, asta este obligatia noastra. Sanatate
s-a cam dus iarna.
cred ca a fost una dintre cele usoare ierni din ultimii ani: un singur viscol :nudie: