Azi am gasit o familie cu puiet pe 3 rame si provizii pe terminare. 8 intervale de albina, pe 3 rame puiet in toate stadiile (una mijlocie aprox plina, cu exceptia locului unde fusese coroana, iar celelalte 2 numai pe o parte). Rezervele erau pe terminare, nu cred ca adunat, mai avea 1 kg de miere, iar matca oua intr-o fericire ! :sad:
De moment am rezolvat partial problema cu rame cu miere, dar nu stiu ce-i voi face daca continua asa.
Mentionez ca aceasta familie mi-a facut probleme tot anul acesta pt ca dupa ce primea bine matca, la 10-15 zile o elimina iar matcile lui nu s-au imperecheat cand le-am lasat; si tot asa tot anul trecut, ba da-i matca, ba ajuta-l. Nevasta-mea mi-a tot zis sa-l elimin, dar deja ma enervase suficient ca sa ma dau batut si am zis ca-i arat eu lui. :razz:
Cum va explicati ca eu n-am o explicatie sigura ? :roll: Matcile toate mi le produc singur.
Turte de miere pe rame. Regina oua pentru ca este tarzie si astea mici au tendinta de a ponta la greu, dar la ora actuala??????? Pana acum a fost o toamna frumoasa, fara multe zile urate, chiar ma aduc polen pe ici pe colo.
Populatie numeroasa,caldura in cuib caldura afara,matca tinara si tirzie,normal ca a pontat,normal ca-si termina rezerva de hrana.Probabil aveau si ceva pastura prin faguri.Lasa-l asa,bucura-te ca in primavara va iesi o fam.puternica.Pune-i periodic turte.
Profita inca de timpul cald si bagai la greu miere ca sa n-ai de lucru cu el in iarna.Bafta.
Am avut si eu un astfel de caz. Matca ponta și în toamnă de parcă ar urma salcâmul.
După FS avea rezerve cât să ierneze neajutat.
A tot pontat până a păpat tot.
Am zis că-l las până se oprește, apoi îl scutur pe rame cu miere.
Apoi am văzut că scade ca populație dar am fost curios să văd unde va ajunge.
Sâmbătă l-am deschis și avea botci de salvare. Probabil că fusese atacat și i-au omorât matca.
Încă avea larve.
L-am scuturat în stupii vecini și am gătat cu el.
Sfatul meu - desființează-l rapid. Albina se uzează crescând puiet, iar cea care iese nu va fi viabilă peste iarnă. Un astfel de stup n-are viitor.
Scoti ramele cu puiet (le topesti) , faci un tratament antivarooa , il strangi pe 5 rame si ii dai 10 kg. de fructoza. Mai mult nu ai ce face , este efectul importului de material biologic haotic si de aiurea.
Sigur aveti mai multi stupi si trebuie sa aveti si ceva rame cu miere ,asa ca schimbati ramele din cuib cu altele care au miere capacita restul complectati cu fructoza cum zice Dragos.
Nu ma lasa inima sa-l impart, asa ca o sa-i inlocuiesc ramele cu puiet cu unele cu miere, dar mai astept putin, sunt curios cat o sa lungeasca matca ponta ! Sper numai sa nu ma hotarasc prea tarziu !
Vezi ca dupa cum am vz pe net de joi, vineri se raceste considerabil vremea :hi:
Eu sunt cel mai aproape de parerea lui Cristi_vidican. De multe ori o familie care prelungeste aberant cresterea puietului are o 'buba': fie a avut multi paduchi si albina existenta isi da seama ca nu poate traversa iarna si incearca in disperare sa creasca o alta generatie care spera sa fie mai viguroasa (dar va fi si mai debila), fie albina este epuizata din alte cauze, fie, curios, are foarte putine rezerve de miere si nu stiu prin ce mecanism cauta sa se salveze prin urmasi (am intalnit asemenea cazuri, cand cei cu rezerva cea mai mica prelungeau puietul). Uneori poate fi vorba chiar de o boala ascunsa, nemanifesta, cu care familia s-a luptat, consumandu-si rezervele si energiile. Nu spun ca o asemenea familie nu se poate salva daca vrem neaparat, insa solutia mai buna cred ca este desfiintarea.
Da desfiintarea si daca a avut o boala de ce sa nu o perpetuam in stanga si in dreapta.
Azi am avut un timp frumos, insorit. Din pacate n-am putut ajunge la stupi dar baiatul care ma ajuta, mi-a zis ca i s-a parut puiet mai putin dar aproape insesizabila diferenta !
Astazi am vericat o familie care sapt. trecuta am gasit o rama cu puiet capacit 80%,si am descaperit si oua in picioare(o zi) careea i-am mai pus o rama cu mancare cu miere capacita.
Vorba lui Dragos2006 ca miasus ca este un hibrid cu ligustica si asta este efectul matcilor aduse de afara.
La acesta trebuie sa fiu ffff atent in ianuarie, dar mai ales in feb. cu hrana.
si la matci tinere (imperecheate la debutul lui august) s-a gasit o elipsa mica de puiet,inclusiv oua. erau carpatine
Sant matci care sant mai darnice cu viespii sau cu albinele hoate,io am un principiu cele care pot fi furate sa dispara din stupina!
Mai sant si exceptii,matci imperecheate tarziu,sau cele care sant de carne,alea stau cu mancarea in pioneze!
Citat din: andrei_calinescu din Noiembrie 21, 2013, 10:31:43 PM
si la matci tinere (imperecheate la debutul lui august) s-a gasit o elipsa mica de puiet,inclusiv oua. erau carpatine
Si eu am observat asta la cateva dar f f putin puiet si numai capacit . La astea eu zic ca nu-s motive de ingrijorare !
Zilele trecute am desfiintat ultimul nucleu de imperechere. Avea oua si larve. Acolo e ceva normal. E vorba de instinctul de supravietuire.
Ieri am reusit sa scot rama pe care matca o ponta(cea care in urma cu cateva zile avea puiet la eclozat in proportie de 80%) si ce sa vad ca ea nu se oprea din depunere de oua dar am scos-o.Am sa pun si cateva poze cu ea in zilele ce urmeaza.
Poze