Am stupina pe valea Siretului la cules de intretinere. Eram foarte mandru ca am avut un cules bun si nu a fost nevoie sa hranesc. Ieri am facut o trecere prin stupina sa pregatesc cuiburile si sa analizez cum stam cu hrana.
Ce sa vezi? Aproape la toate familiile, in caturi(dar si in ramele de jos) un fel de miere de care nu am mai vazut niciodata de culoare maroniu deschis, cu un gust nedefinit, cristalizata deja in fagure. Mai mult, pe fundul stupului, multe cristale albe cum sunt primavara cand se consuma miere cristalizata!!!!!!!
O sa pun si o poza unde se vede pe pamant, sub stup in dreptul sitei de fund este o pata alba!!!
Am incercat sa scot cam toate ramele pe care am putut si care aveau astfel de miere si le-am luat acasa sa le extrag. Bineninteles ca mierea asta nu a iesit din faguri. Am estras ceea ce a iesit(mierea normala) si azi am sa incerc sa incalzesc ramele sa vad daca am vreo sansa.
A mai patit cineva asa ceva vreodata? Eu stuparesc de un numar mare de ani dar pentru mine este noutate absoluta si nu prea stiu cum sa o gestionez.
Am pus aici poza cu stupul mutat intr-o parte pentru a se vedea pata de cristale albe. De altfel se vede si la urdinis!
O sa mai pun niste poze cu rame cu astfel de miere(am mai gustat si acum de dimineata dar cred ca fructoza lipseste pentru ca nu este absolut deloc cleioasa)
Furnici ai avut pe cristalele alea albe ? Cu ce ai stimulat in primavara , sau mai tirziu ????
numai sa nu fie ceva miere de mana vegetala si sa rist la iarna
eu as sugera sa nu risti la iarna daca nu cunosti tipul de miere
Pai asta este problema mea cea mare. Eu incerc sa scot cat mai mult din mierea asta din stupi. Ramele astea extrase nu vreau sa le mai dau inapoi in stupi.
Ce este aia "miere de mana vegetala"?
Am mai pus aici poze cu o rama care are multe "miere" din asta
Se vede aici ca sunt celule cu miere lichida, cu miere cristalizata si celule in care au ramas cristale.
Citat din: Bătrânul din Septembrie 01, 2013, 08:04:13 AM
Furnici ai avut pe cristalele alea albe ? Cu ce ai stimulat in primavara , sau mai tirziu ????
Nu am vazut furnici. In primavara am dar miere in punga si sirop de zahar invertit dupa metoda Gica Romanescu. De atunci nu am mai dat absolut nimic.
Chestia este ca a fost abundenta de asemenea nectar pentru ca multe familii au albit, au crescul si limbi de fagure!!!!!
Aici este o rama extrasa, adica centrigugata pentru ca se vede cata miere a iesit din ea!
Unde, pe valea Siretului? Nu cumva pe langa vreo fabrica de zahar?
Citat din: Obombo din Septembrie 01, 2013, 10:10:20 AM
Unde, pe valea Siretului? Nu cumva pe langa vreo fabrica de zahar?
Fabrica de zahar este la Roman(peste 20 km). Eu am locatia in satul Dragesti din com Damienesti, jud Bacau.
Stie cineva daca se poate si unde se face o analiza a acestei mieri?
mierea de mana vegetala este data de niste plante care cresc pa marginea apelor oazelor sau in locuri cu multa apa in special acest lucru il intalnim toamna
Daca nu ma insel sunt cativa colegi care au aceasta problema in fiecare toamna
In legetura cu extreasul incearca sa faci caldura mai mare intro camera las ramele si centrifuga de dimineata si la amiaza incearca cel putin ar trebuii sa functioneze la mirea ca inca nu este cristalizata
Sa stii ca si o analiza a mieri ar fi buna
PS:SE POATE FACI O MICA ANALIZA SI ACASA A MIEREI CAUTA PE FORUM SAU PE GOOGLE SA VEZI POATE GASESTI CEVA
scuzati ca intervin dar cate feluri de miere de mana sunt ? ce este mierea de mana vegetala? este si miere de mana animala sau arificiala? de unde culege albina mierea nu de pe vegetatie? eu cred altceva, sa nu fie pastura, un anumit tip de polen in contact cu mierea isi schimba culoarea si consistenta,si aceasta datorita unor plante de toamna de pe care culeg polen toamna. Scoate din rame si vezi consitenta si gustul, nu e pastura? anul trecut in septembrie si eu am avut asa ceva dar am gustat si era pastura. Nu le-ai dat ceva inlocuitori pe baza de drojdie, sau alt apicultor din zona sa fi administrat asa ceva? gusta si vezi
numai bine
Citat din: morozan simion din Septembrie 01, 2013, 11:27:48 AM
scuzati ca intervin dar cate feluri de miere de mana sunt ? ce este mierea de mana vegetala? este si miere de mana animala sau arificiala? de unde culege albina mierea nu de pe vegetatie? eu cred altceva, sa nu fie pastura, un anumit tip de polen in contact cu mierea isi schimba culoarea si consistenta,si aceasta datorita unor plante de toamna de pe care culeg polen toamna. Scoate din rame si vezi consitenta si gustul, nu e pastura? anul trecut in septembrie si eu am avut asa ceva dar am gustat si era pastura. Nu le-ai dat ceva inlocuitori pe baza de drojdie, sau alt apicultor din zona sa fi administrat asa ceva? gusta si vezi
numai bine
Am scris mai sus ce si cand am dat albinelor. Am mai scris ca a fost o cantitate insemnata pentru ca ~ 50 familii au in jur de 5 kg/familie din aceasta miere, deci nu cred ca da cineva "la troaca" pentru vecini. Am mai scris ca am un numar mare de ani(peste 30) de cand stuparesc deci nu pot confunda pastura cu mierea.
Am gustat si are un gust dulce-acrisor cu arome nedefinite si consitenta nisipoasa. Am incercat sa incalzesc cu jet de aer cald dar nu cred ca voi putea extrage aceasta miere din faguri.
Citat din: morozan simion din Septembrie 01, 2013, 11:27:48 AM
scuzati ca intervin dar cate feluri de miere de mana sunt ? ce este mierea de mana vegetala? este si miere de mana animala sau arificiala? de unde culege albina mierea nu de pe vegetatie?
Mierea de mana vegetala este cea produsa din sucuri dulci care nu sunt nectar ci secretii extraflorale ale plantelor in timp ce mierea de mana "animala" :D este obtinuta din linfa plantelor dupa ce a fost trecuta prin intestinul afidelor (sau a altor insecte), un fel de caca de purici.
Citat din: agalofteanu din Septembrie 01, 2013, 12:47:27 PM
Citat din: morozan simion din Septembrie 01, 2013, 11:27:48 AM
scuzati ca intervin dar cate feluri de miere de mana sunt ? ce este mierea de mana vegetala? este si miere de mana animala sau arificiala? de unde culege albina mierea nu de pe vegetatie? eu cred altceva, sa nu fie pastura, un anumit tip de polen in contact cu mierea isi schimba culoarea si consistenta,si aceasta datorita unor plante de toamna de pe care culeg polen toamna. Scoate din rame si vezi consitenta si gustul, nu e pastura? anul trecut in septembrie si eu am avut asa ceva dar am gustat si era pastura. Nu le-ai dat ceva inlocuitori pe baza de drojdie, sau alt apicultor din zona sa fi administrat asa ceva? gusta si vezi
numai bine
Am scris mai sus ce si cand am dat albinelor. Am mai scris ca a fost o cantitate insemnata pentru ca ~ 50 familii au in jur de 5 kg/familie din aceasta miere, deci nu cred ca da cineva "la troaca" pentru vecini. Am mai scris ca am un numar mare de ani(peste 30) de cand stuparesc deci nu pot confunda pastura cu mierea.
Am gustat si are un gust dulce-acrisor cu arome nedefinite si consitenta nisipoasa. Am incercat sa incalzesc cu jet de aer cald dar nu cred ca voi putea extrage aceasta miere din faguri.
Salut!
Descrierea mierii tale e exact cea a mierii de mana. Nu am avut pana acum probleme cu astfel de miere, dar am mancat de la cineva care avea 3 stupi langa o padure de conifere.
Pentru a verifica daca e miere de mana (care pentru mine este o delicatesa) exista teste, care nu sunt deloc scumpe. Unele substante sunt la indemana. Am gasit pe un site mai demult niste astfel de teste simple (parca se folosea putin alcool de 90 grade). Daca gasesc linkul ti-l dau.
Pentru a o extrage este intradevar nevoie de o temperatura mult mai mare. Unele tipuri de miere se lichefiaza la 40-45 de grade Celsius. Eu unul mi-am facut, dintr-un dulap vechi de haine un loc unde sa pastrez peste iarna fagurii. Din punctul meu de vedere e foarte practic. Am pus rasteluri astfel incat ramele sa intre exact in locasuri special facute. Intra cateva sute de rame cu faguri + sculele necesare + costumele de apicultor. Afumarea ramelor se face foarte bine. Dupa ce am pus ramele, pun o tablita cu un fitil de sulf pentru butoaie in partea de jos (am lasat loc sa incapa), inchid usa si revin mai tarziu. Fumul are timp sa circule.
Ce as face eu? As lua una bucata de dulap vechi care nu imi mai trebuie, as baga un radiator de incalzire pe lampi cu halogen (sunt in magazin da poti sa imprumuti de la cineva), conectat la un termostat setat la 40-45 de grade (termostatul trebuie pus in dulap!). Daca esti din Bacau poti gasi unul SH, mecanic in targul de vechituri de duminica de la Serbanesti. Pui ramele acolo si le lasi circa o zi (e bine si jumatate). Asa consumi putin curent. Nu trebuie sa incalzesti o camera intreaga, Scoti ramele de acolo cand le extragi, pe rand. Scoti exact cat iti trebuie sa descapacesti - daca centrifuga e pe 3 rame, scoti 3 rame de la inmuiat pe care le descapacesti cat mai rapid cu putinta. Le pui pe centrifuga si le storci.
Apoi te lauzi prin vecini ca ai miere de mana. Pentru mine are o aroma deosebita si unii chiar cauta asa ceva.
1. In zona une-si tine omul stupii gasesti conifere doar la craciun, prin casele oamenilor.
2. Mierea de mana, in functie de provenienta, cristalizeaza de la incet la foarte incet, in nici un caz nu cristalizeaza in faguri in cateva ziele.
3. Daca bagi fagurii in centrifuga la 45°C ai ocazia sa razi cera cu cutitul de pe peretii centrifugii.
De cand nu a mers forumul am mai facut urmatoarele:
Am vorbit la ICDA pentru analize. Trebuie sa trimit 500 gr miere (nu stiu cum o s-o adun).
Ieri am fost in cercetare. Am descoperit urmatoarele:
- iarba neagra nu este in zona noastra,
- larice nu este in zona unde am stupii,
- am gasit albine care controlau frunzele de salcie atacate de niste insecte minuscule(purici).
Am tras concluzia ca mierea mea este intradevar o mana vegetala(adica seva de salcie concentrata) De altfel gustul acela nedefinit are o aroma care duce catre salcie.
Prea bine imi mersese cu stupii anul asta si era prea de tot sa inchei cu bine.
La familiile de baza treaba este cat de cat sub control. Am scos mierea din caturi, nu am dat ramele la lins si umbland prin cuiburi am vazut ca este destul de putina miere din asta.
La roi insa treaba este cotoioasa. Aici am deja cuiburile facute si am gasit miere din asta si in mijlocul ghemului.
Daca cineva s-a mai confruntat cu astfel de problele si stie sa gestioneze sunt recunoscator sa primesc sfaturi.
Multumesc
:hi: salutare
pt agolofteanu nu mai umbla-ntoate partzile ca pierzi timpul
dale mierea la stupi prin descapacire ca nau nimic
mierea de prisaca este normal sa se zaharisesaca
in celula fiind ea capacita sau necapacita
pt a nu crede ca vorbesc din cartzi voi reveni cu poze
Fenomenul a aparut si la stupine din defileul Toplita Deda. Se pare ca este vorba de iarba neagra, destul de rara in Ro. Sunteti siguri ca puteti identifica aceasta planta? Varietatile romanesti difera ca aspect de cele prezentate pe www.
Citat din: Obombo din Septembrie 01, 2013, 04:46:58 PM
1. In zona une-si tine omul stupii gasesti conifere doar la craciun, prin casele oamenilor.
2. Mierea de mana, in functie de provenienta, cristalizeaza de la incet la foarte incet, in nici un caz nu cristalizeaza in faguri in cateva ziele.
3. Daca bagi fagurii in centrifuga la 45°C ai ocazia sa razi cera cu cutitul de pe peretii centrifugii.
Raspuns, la raspuns...
1. Asa e. Eu am dat doar un exemplu. Mierea de mana nu este obligatoriu sa se faca de la conifere, ci si de la alte specii de plante, invadate de afide. Asteptam sa vedem ce da analiza omului. Se mai face miere de mana de la stejari, pruni si fagi (principalii producatori de miere de mana). Dinastia sunt din plin in zona (sunt si eu din Bacau). Ia sa vedem ce spune domnule Obombo un site despre mierea de mana: "Aceasta poate fi de origine vegetala, cand albinele colecteaza seva direct de la suprafata frunzelor ori lăstarilor tineri, sau poate fi de origine animală, când se interpun niste insecte mici, din familia afidelor. Acestea se hrănesc cu seva copacilor pe care o sug de la nivelul scoartei, retin substantele azotoase si elimină o excretie specială (mana), cu mare continut de zaharuri. Lipsa nectarului din aria de zbor a albinelor le determină să culeagă orice substantă dulce, inclusiv mana. Spre deosebire de celelalte sortimente de miere, în mierea de mană, pe lângă alte zaharuri s-a demonstrat prezenta unui zahăr specific (melezitoza) care se presupune că ar fi sintetizat chiar în tractusul digestiv al insectelor producătoare de mană.
Acest tip de zahăr are un potential de cristalizare ridicat, iar mierea de mană în a cărei compozitie melezitoza depăseste 15% poate cristaliza chiar în faguri, imediat ce a fost produsă de albine. " (Sursa: http://fagurelecumiere.ro/index.php?page=shop.browse&category_id=35&vmcchk=1&option=com_virtuemart&Itemid=54 (http://fagurelecumiere.ro/index.php?page=shop.browse&category_id=35&vmcchk=1&option=com_virtuemart&Itemid=54)) Dar cel mai bine sa asteptam analiza!
2. Din practica, nu stiu cum se comporta in faguri, dar cel la care am vazut miere de mana era cristalizata in cca 3 luni de o taiai cu cutitul. La inceputul lui decembrie i-am cerut niste miere de mana, de curiozitate, sa vad si eu cum e. O avea in bidoane de 5 l. A tinut-o cateva zile langa soba si nu s-a topit. A fost nevoit sa distruga bidonul ca sa poata sa o scoata.
3. Punctul de topire al cerii este de 63 grade Celsius. Unii recomanda 42 de grade pentru dulap, altii 45. Cert este ca mierea se topeste la temperaturi intre 35 de grade si 45 de grade. In argumentatia mea aduc lucrarea Claire Waring si Adrian Waring. (2011).
Manual de crestere a albinelor. Bucuresti: Editura MAST, pag. 120. Omul va trebui sa isi asume si acest risc, daca spuneti ca se va topi ceara.
In consecinta, desi sunt incepator si nu le stiu pe toate (nici nu am cum!), cred ca am avut dreptate. Domnule Obombo, cred ca merit mai mult respect decat mi-ati acordat dumneavoastra!
Multumesc de raspunsuri.
@dorindafi - oricum m-am mai linistit dupa ce am vorbit cu un coleg din zona care a mai avut asa ceva. Sper sa nu ma rupa primavara............ In rest, astept pozele de la tine.
@karpetrusov - ieri am facut vreo 5 km pe lunca Siretului in zonele cu vegetatie bogata, mlastinoase(pe unde ar trebui sa fie iarba neagra) Nu zic ca nu or fi pe undeva dar eu nu am vazut nici macar una care sa aiba semnalmentele stiute. Si cum spuneam am avut ceva cules deci .............!!!!!!
@oroles - nu cred ca este mana obisnuita(produsa de afide) pentru ca din asta am mai avut si stiu um arata. Aia are multa fructoza si consistenta este una obisnuita chiar daca poate cristaliza usor. Am facut azi un experiment: am pus o bucatica de fagure cu miere din asta in cuptorul cu microunde 20 secunde. S-a topit tot, ceara si miere, am lasta sa se raceasca, am ales ceara. Mierea desi lichida avea prin ea o gramada de granule de zahar cristalizat.
Nu vreau sa creez animozitati din pricina problemei mele si nu cred ca are rost sa va contrati, mai ales ca noi doi suntem "contarani" iar Obomo este........ tocmai de la Cisterna de Latina :nono:
:thanks:
colegu ,pt iernarea familiilor de albine cu miere de acest fel cere ca familia sa fie buna
asta nu insemnina neaparat x rame ci cuibul sa bine strans shi atunci vor fluidiza mierea fara probleme :hi:
Citat din: agalofteanu din Septembrie 03, 2013, 09:52:02 PM
Multumesc de raspunsuri.
@dorindafi - oricum m-am mai linistit dupa ce am vorbit cu un coleg din zona care a mai avut asa ceva. Sper sa nu ma rupa primavara............ In rest, astept pozele de la tine.
@karpetrusov - ieri am facut vreo 5 km pe lunca Siretului in zonele cu vegetatie bogata, mlastinoase(pe unde ar trebui sa fie iarba neagra) Nu zic ca nu or fi pe undeva dar eu nu am vazut nici macar una care sa aiba semnalmentele stiute. Si cum spuneam am avut ceva cules deci .............!!!!!!
@oroles - nu cred ca este mana obisnuita(produsa de afide) pentru ca din asta am mai avut si stiu um arata. Aia are multa fructoza si consistenta este una obisnuita chiar daca poate cristaliza usor. Am facut azi un experiment: am pus o bucatica de fagure cu miere din asta in cuptorul cu microunde 20 secunde. S-a topit tot, ceara si miere, am lasta sa se raceasca, am ales ceara. Mierea desi lichida avea prin ea o gramada de granule de zahar cristalizat.
Nu vreau sa creez animozitati din pricina problemei mele si nu cred ca are rost sa va contrati, mai ales ca noi doi suntem "contarani" iar Obomo este........ tocmai de la Cisterna de Latina :nono:
:thanks:
Nu vreau sa te simti asaltat cu informatii, dar am gasit metoda testarii mierii de mana intr-o carte veche. Informatia nu ti se adreseaza numai tie. Poate, pe viitor va servi cuiva aceasta informatie.
(http://img585.imageshack.us/img585/4121/vtug.jpg)
Citat din: dorindafi din Septembrie 03, 2013, 10:15:45 PM
colegu ,pt iernarea familiilor de albine cu miere de acest fel cere ca familia sa fie buna
asta nu insemnina neaparat x rame ci cuibul sa bine strans shi atunci vor fluidiza mierea fara probleme :hi:
Da, roii o sa ii pun doi intr-o lada, pe cei mai slabi ii unesc. O stimulare cu sirop de zahar invertit la care adaug Protofil, acum in septembrie este binevenita.
:thanks:
Citat din: oroles din Septembrie 03, 2013, 10:30:20 PM
Citat din: agalofteanu din Septembrie 03, 2013, 09:52:02 PM
Nu vreau sa te simti asaltat cu informatii, dar am gasit metoda testarii mierii de mana intr-o carte veche. Informatia nu ti se adreseaza numai tie. Poate, pe viitor va servi cuiva aceasta informatie.
(http://img585.imageshack.us/img585/4121/vtug.jpg)
Multumesc. Pe asta cu alcool nu o stiam.
Citat din: oroles din Septembrie 03, 2013, 08:58:40 PMDomnule Obombo, cred ca merit mai mult respect decat mi-ati acordat dumneavoastra!
Cred ca faci ceva confuzie intre respect si divergenta de opinii. Daca te consideri ofensat de o contrazicere, probabil ca un
forum de discutii nu e locul cel mai potrivit unde sa-ti exprimi parerile. Si apropo de respect, ingeneral, cand pe un forum se trece de la "tu" la "dumneavoastra" intentia este subtil (sau asa se crede) ofensiva.
Despre originea mierii e mana am scris in pagina precedenta dar orice informatie in plus, din carti sau de pe net, este binevenita. Cu toate acestea, un pic de experienta personala nu strica. Mierea mea de mana nu cristalizeaza nic dupa un an, cu toate ca e amestecata cu miere de tei si altele, dar dupa cum am spus, viteza de cristalizare depinde de origine. Oricum, nu am auzit de miere de mana care sa cristalizeze in faguri, singura miere care-mi vine in minte este cea de iedera, dar nu este acesta cazul.
Multumesc si pentru informatia despre punctul de topire a cerii, chiar daca nu este chiar exacta. Ceara este o substanza amorfa care are un punct de topire variabil, in general intre 60 si 65°C. In orice caz,ceea ce am vrut sa spu este ca la 45° ceara se inmoaie iar fagurii bagati in centrifuga se rup.
Mierea de iarba neagra nu cristalizeaza, este tixotropica, caracterisitica care o face sa fie vascoasa in stat de repaus si lichida cand este agitata, la fel cum se intampla cu ketchup-ul.
Treaba asta cu tixotropia se manifesta oarecum si la mierea asta. Adica daca bag un betisor in celula si amestec, mirea se fluidizeaza. Dar acest gel de care se vorbeste, la mine este nisipos. Adica este o combinatie intre gel si cristalizare.
Daca nu as avea atatia stupi in preajma(vreo 300!!!) as intinde caturile prin curte sa las albinele "la cules". In felul asta ar face ele ACUM procesarea mierii asteia(adica ar scoate doar partea lichida) si ar fi si o stimulare buna.
Nu sunt rau de scarba si nu m-ar durea capul de mierea consumata si de vecini dar e vorba de boli, de fenomene neprevazute(furtisag), etc. ............