Salutare tuturor....am si eu o nedumerire si vreau sa va intreb ce ma sfatuiti.Am o familie care a mers prost tot anul nu sa dezvoltat suficient pentru nici un cules,ieri la control am observat ca matca depune puietul pestrit.Prima grija a fost sa examinez foarte bine celulele si aspectul puietelui de frica unei boli,puietul eclozeaza normal chiar am vazut eclozarea catorva albinute,nu are nici un fel de miros si nici nu sunt turtie capacelele celulelor.Ceea ce stiu sigur este ca matca respectiva este de salvare deoarece o am de anul trecut dintr-o asemenea botca.Eu am hotarat sa schimb regina respectiva cu una imperecheata de la un crescator...ce ma sfatuiti voi sa fac? :sad:
Prima fotografie e neclara daca se mareste. In mai multe celule se vede ceva alb. Nu cumva e puiet varos? La urdinis si pe fundul stupului nu se vad niste bucatele mici de culoare gri-alburiu de consistenta cretei?
Citat din: bucovineanu din Iulie 08, 2013, 08:11:40 PM
Prima fotografie e neclara daca se mareste. In mai multe celule se vede ceva alb. Nu cumva e puiet varos? La urdinis si pe fundul stupului nu se vad niste bucatele mici de culoare gri-alburiu de consistenta cretei?
Nu exista nici o larva cu aspect ciudat,cele care se vad in poza erau larve aproape de capacire si puiet in diverse stadii de dezvoltare.Acum eu sunt in anul 2 cu albinutele si din ce am vazut in fotografii si am citit in carti nu am vazut nimic care sa semene cu aceasta boala.Acum dumneavoastra cei cu mai multa experienta ma puteti sfatuii. :hi:Multa sanatate!
Pe langa larvele gata de a fi capacite se vede si altceva, cel putin de la mine. Larvele inainte de a fi capacite sunt sub fora de colac si ocupa aproape intreaga celula. Ori eu vad ceva alb care e gata sa cada din celule. Vorbesc de poza 1410.
Citat din: bucovineanu din Iulie 08, 2013, 11:16:53 PM
Pe langa larvele gata de a fi capacite se vede si altceva, cel putin de la mine. Larvele inainte de a fi capacite sunt sub fora de colac si ocupa aproape intreaga celula. Ori eu vad ceva alb care e gata sa cada din celule. Vorbesc de poza 1410.
Probabil poate fi din cauza unghiului din care am fotografiat.......
Acest fenomen este normal la matcile de salvare , pur si simplu asa oua ele , nu e nici o boala . Daca chiar vrei schimba matca , daca vrei poti so schilodesti si albinele o vor schimba fiindca stiu ca e de proasta calitate , in caz ca gresesc sa ma corecteze cei cu vechime numai bine.
Nu prea cred ca este asa.
Parerea mea mi-am expus-o pe alt topic:
Citat din: stefan1 din Mai 14, 2012, 01:15:46 AM
Citat din: JohnSpatari din Mai 12, 2012, 10:08:20 PM
Carei diferenta dintre roi cu botca de salvare(familie slaba) si cel cu botca de roire(din familie puternica)?
Botca de salvare nu-i obligatoriu de la o familie slaba. Si o familie foarte buna, daca ramane accidental fara regina, se grabeste sa-si faca una noua din larve si nu din oua, asa iese o regina de salvare. Aceasta are mai multe diferente anatomice fata de o regina de roire, de schimbare linistita sau creata prin transvazare. Nu numai ca marimea este putin mai mica, dar si aparatul genital sufere modificari, fiind intre al unei matci obijnuite si al unei albine, cu atat mai apropiat de al albinei cu cat luarea in crestere ca botca se face din larva mai 'batrana'. Astfel volumul spermatecii este mai mic, deci matca iesita se va imperechea cu un numar mai mic de trantori si rezerva de sperma este mai mica, incat matcile de salvare sunt de viata mai scurta si uneori sunt schimbate destul de curand.
O alta modificare anatomica este numarul mai mic de ovariole. O matca obijnuita are 150-180 de ovariole, niste tuburi in care se formeaza ouale. Albinele au si ele ovariole, dar mult mai putine (2-12). Matcile de salvare au un numar de ovariole mai mic de 150. Cum intr-o zi, intr-o ovariola se pot matura maxim 4-5 sau 6 oua, inseamna ca daca o matca are mai putine ovariole, numarul total de oua pe care poate sa le depuna/zi este mai mic. Deci acea regina nu poate forma o familie foarte mare. Genetic insa este de aceeasi valoare ca si reginele normale, avand aceleasi gene de la mama si de la tata.
La ce am scris acolo trebuie o corectie, o matca are 150-180 de ovariole la fiecare ovar si are doua ovare. Dar nu vad nici un motiv pentru care o matca de salvare sa nu oua regulat iar cand se epuizeaza familia o schimba sau o schimba stuparul cand are ceva mai bun. Am mai spus, pentru stuparitul stationar unde reginele nu se forteaza atat de mult ca in pastoral, cand se merge din cules in cules, si o regina de salvare face fata onorabil, cu limitele mentionate.
Din pacate dupa parerea mea nu numai prima poza este neclara ci, pot sa spun toate pozele. Adica eu nu pot sa le maresc suficient incat sa vad clar ce e in celule. Dar mi se pare ca ceva totusi nu este in regula cu unele dintre larve (ma refer la cele care sunt in lungul celulei si ceva mai albe decat celelalte) Daca este adevarat sau nu ce scriu in continuare trebuie sa observati dv.
Daca larvele oricare dintre ele- verificati cu atentie- sunt cu fundul in fata si capul in interiorul celulei este destul de grav dar nu catastrofa. Stupul este bolnav si boala se numeste ,,puiet in sac". Daca la larve nu reusiti sa observati, descapaciti cateva celule de albine si acolo cu siguranta o sa puteti face deosebirea dintre cap si fund.
Si mie, din pozele neclare imi pare totusi ca unele larve nu au pozitie normala in celula. Parerea mea de la distanta ar fi de Loca Europeana.
Si pentru asta as da o reteta de tratament veche, dintr-o carte din 1966:
Se spunea ca pentru Loca europeana cel mai bun efect in are tratamentul cu Streptomicina. Doza de tratament este de o sticluta (un milion de UI) la 2 l de sirop. Pentru tratament preventiv (boala este si ea contagioasa) doza se diminueaza la jumatate. Pentru tratament se dau cate 100-150 ml sirop/interval de albine. Se da de 4-6 ori la 4 zile aceasta doza de 100ml/interval. Doza maxima de Streptomicina pentru tratarea unei familii este o fiola.
Mai nou au aparut alte antibiotice, nu mai stiu daca raman valabile recomandarile de acum. Se recomanda si Locamicin sau Oxitetraciclina.