Salut si bine v-am gasit:)
O intrebare de incepator: la ce distanta de pamant trebuie pus stupul...
nu exista o distanta standard, daca faci pastoral poti sa i pui direct pe lanti, pt. iernare e bine sa i ridici la circa 50 cm de pamant, daca lucrezi stationar poti sa alegi o distanta la care sa lucrezi comod.
Multumesc pentru raspuns, este primul stup si nu vreau sa gresesc cu nimic :d
Deja ai gresit, nu lai pus cu fata la soare :rotfl:
Hai ca glumesc. Bun venit.
Eu zic ca cel mai bine este sal pui pe un palet in gradina cu fata spre sud-est daca nu deranjeaza vecinii.
Mai am o nelamurire.
Am pus toate ramele in stup si ramane un loc gol...nu mai este loc de inca o rama.
Este normal asa ceva sau trebuie sa caut alt mester de unde sa iau stupii :)
Probabil ala e locul pentru o diafragma.
nx-01 stai linistit ca cu timpul acel loc nu o sa mai existe sau si daca are sa mai fie va fi mai mic pt ca albinele va pune cate un pic de propolis pe spetezele laterale ale ramelor si cu timpul se mai fura din acel spetiu
Multumesc pentru raspunsuri.
Inca o intrebare daca nu va suparati:)
Ce parere aveti de acest mod de insarmare? Am fost azi la un stupar batran sa-mi arate cum se insarmeaza si cum se prinde foita de ceara de rama si el asa mia insarmat rama.
Nu am posibilitatea sa fac o poza acum dar am facut o schita in paint.
E bine si asa. E si mai bine daca cele 2 sarme verticale sunt puse oblic sub forma de trapez isoscel.
Inca unu, acum sa vina albinutele:)
salut
insarmarea pe care o faci tu e anevoioasa si nu o poti face electric , poate acum merge dar cam o sa ai de lipit mai multi faguri o sa vezi ca pierzi si berea si meciul :). Eu am ajuns la concluzia ca cel mai bine si mai repede insarmezi ramele pe orizontal , cate 5 sarme pentru rame de 1/1 , dar care sa nu fie perfect paralele . Sa le pui de ex. daca in partea stanga ai fata de leatul superior 2 cm in partea dreapta ai 3-4 cm , urmatoarea invers si tot asa . Cureti ramele usor si nu rupi sarma cand o cureti , fagurele nu se prelige daca e mai cald . Am ajuns la modul asta de insarmare ca eu sunt din Calarasi si la noi vara e un pic mai cald =)) .
Citat din: nx-01 din Mai 10, 2013, 01:14:08 PM
Mai am o nelamurire.
Am pus toate ramele in stup si ramane un loc gol...nu mai este loc de inca o rama.
Este normal asa ceva sau trebuie sa caut alt mester de unde sa iau stupii :)
In timp acel interval chiar va fi benefic...iti permite sa lucrezi fara a scoate vre-o rama din stup...lucru bun, consider eu, mai ales la inceput. Astfel eviti riscuri legate de furtisag si inveti sa manipulezi ramele in spatiul restrans al stupului.
Legat de insarmare...trebuie sa te convingi singur in timp alegand ce mai bun si mai usor/rapid de lucrat, dar trebuie retinut ca risti sa strici mai multe celule de fagure folosind mai multe sarme....asa ca nu trebuie folosite excesiv.
Pt.moment fa ce-ti spune apicultorul batran de care vorbeai anterior, si in timp, acumuland experienta vei putea alege ce e de pastrat si ce e gresit.
Bafta si tine-ne la curent !
Citat din: nx-01 din Mai 10, 2013, 01:14:08 PM
Mai am o nelamurire.
Am pus toate ramele in stup si ramane un loc gol...nu mai este loc de inca o rama.
Este normal asa ceva sau trebuie sa caut alt mester de unde sa iau stupii :)
Vei avea nevoie de locul acela.
Centreaza ramele in cutie(sa ai putin spatiu si pe dreapta si pe stinga - egal).Cind te pui sa controlezi puietul(si vrei sa scoti o rama) impingi ramele una cite una spre perete pina ajungi la rama dorita si o ridici/scoti pt control. Daca nu ai avea acel loc atunci cind ridici rama dorita poti accidenta regina(ea poate fi chiar acolo) si asta nu este de dorit deloc. La toti se mai intimpla sa accidentam regina deci mare atentie.
La culesurile mari albinele ingroasa partea libera a marginaselor pina ii ramine spatiul agreat de ea (apr 8 mm ) pe unele locuri le lipesc de peretii stupului , deci nu e bine sa lasi spatiu mai mult decit ii trebuie ei , pentru incepatori cel mai bine e sa renunte la o rama si sa puna diafragma ,cind vrea sa lucreze in stup scoate diafragma are spatiu de manevra si nu se intimpla absolut nimic ,nici eventual regina nici albine strivite ,nici stupar stresat . ))/ ))/
am o intrebare!sunt incepator si am niste scandura de rachita de 4cm!Am dat deja la facut nijte stupi si multi mi-au zis ca nu e bun lemnul de rachita!nu e bun...dar de ce?emoale am inteles dar alta cauza?moale e si teiul!
cypryanu,
Rachita sau salcia, precum si lemnul de pluta, putrezesc foarte repede.
Mult mai repede decat cel de la rasinoase.
Citat din: cypryanu din Decembrie 07, 2013, 12:18:27 PM
am o intrebare!sunt incepator si am niste scandura de rachita de 4cm!Am dat deja la facut nijte stupi si multi mi-au zis ca nu e bun lemnul de rachita!nu e bun...dar de ce?emoale am inteles dar alta cauza?moale e si teiul!
O baie fierbinte cu 75% ceara (parafina) si 25% sacaz (colofoniu), mai prelungeste viata stupilor.
sau
3 sau 4 maini (straturi) de ulei de in sicativat.
Prima varianta se face interior, exterior, a doua varianta NUMAI exterior.
.......dar de putrezit, tot putrezeste si inca foarte repede oricat de tratat ar fi. Lemnul de rachita este mult mai slab calitativ chiar decat si teiul. Stima si respect!!!
Ai dreptate Spykal.
stupi ce asteapta albinele.
....
Buna seara! As avea si eu o intrebare , de m-ar putea lamuri cineva. Sunt incepator , deocamdata nu am decat doi stupi , insa anul acesta am de gand sa-mi mai fac inca vreo 10(verticali 12 rame cu mag de 1/2). Practic cum voi face , sa ies si eu mai ieftin: imi va da un prieten 10 matci de anul asta puse fiecare in cate un micronucleu de imperechere (3 rame 1/6 - ~12X12cm) cu cate o ,,ceasca" de albine fiecare. In situatia in care , avand doar 2 stupi , nu voi avea de unde sa-i ajut cu rame cu puiet , chiar si daudu-le stimulare toata vara nu cred ca voi intra in iarna cu mai mult de 3-4 rame pe stup , ma gandeam , pentru a le fi mai bine , sa fac stupii in felul urmator(abia acum ma voi apuca de cutii): fund mobil si , in loc de corp 1/1 , anul asta sa pun cate un cat de 1/2 , in ideea ca ghemul va sta mai bine pe 6-8 rame 1/2 decat pe 3-4 rame 1/1. Ce spuneti?
poti ierna foarte bine un roi pe 4 rame daca la intrare in iarna ai cele 4 rame pline cu miere. Le stimulezi in toamna sa intri cu albina tanara, mergi pe 1/1 nu te mai incurca sa faci cuib pe rame de 1/2.
Multumesc pentru raspuns! Avand in vedere ca inca nu am facut stupii , si ca oricum trebuie sa fac 10 funduri , 10 corpuri 1/1 si 10 mag 1/2 nu m-ar incurca cu mimic daca in loc de corp pun anul asta magazia.Eu sunt din Bucovina stau cam la 850m altitudine si aici iarna-i cam frig , motiv pentru care ma gandeam sa fac astfel. Daca-i vorba doar de putina munca in plus , asta nu ma deranjeaza , materiale nu pierd de nici un fel , vreau doar sa fac cum le-ar fi lor mai bine sa treaca prima iarna.
Mai eu asi face stupii de 10 rame, cu canal de diafragma in fiecare corp si fund, (daca faci FAV, pui un leat la mijloc cu canal de diafragma). In stilul asta, anul asta o sa iernezi cate 2 stupi in fiecare cutie, cu sanse mult mai mari si sigure, de a trece iarna viitoare. La anul ii lasi sa se dezvolte pana ai 8 rame de puiet (4+4), moment cand scoti o rama cu o matca si una cu mancare. Cu stupii puternici vei culege miere, urmand ca dupa cules sa intaresti pe cei slabi si sa eviti roitul. Acum in functie de evolutie, poti sa intaresti stupii slabi si inainte de cules.
Uite aici o poză cu ce a spus Jenică67
S-au poti sa folosesti orizontali pe 16 rame impartiti in 2 s-au 3 compartimente( vezi foto la postarile de mai sus).
Mi-s neclare , totusi , niste lucruri in legatura cu iernatul a doua familii intr-un stup; In primul rand , in situatia mea , sa mut matcile in cate un stup mare (1/1) pana-n toamna si abia atunci sa le pun cate doua intr-un cuib?( daca le aduc in micronuclei de cate 3 rame de 1/6 asta ar insemna ca abia am albina ptr jumatate de rama 1/1 - plus ca le voi da faguri necladiti pentru ca deja claditi nu am) In al doilea rand , in situatia in care sunt atat de apropiati unul de altul nu creste riscul de furat sau migrat? Cu stupi orizontali nu m-as mai incurca , ptr ca vreau sa am doar un singur tip de cutii (vertical)
Eu facdoar stationar,orizontali i-am construit special pentru a face roiuri ,fiind al doilea an de stuparit doresc sa inmultesc cit imi permite cele 4 famili pe care le am la iernat.Am sa folosesc nuclee pe 4 rame ,jumatate de rama1/2 ( model Batrinul) si metoda Miller de producerea matcilor,si cea a lui Liviu padureanu.
Cu nucleu 3 rame de 1/6, sa nu speri ca vei construi mai mult de maxim 2 rame dadant si aia cu noroc si stimulari mari. Iernarea pe rame scunde, are sanse mici de izbanda. Atunci mai bine fa-ti 3 cuti D10, impartit in 4x2R si asa ii iernezi in primul an. Sau 2 stupi de 3x3R si 1 stup de 4x2R.
4 in unu.
nuclee
stupi noi.
......