Am aplicat toate modalitatie despre care citisem sau auzisem dar nu am gasit niciuna eficienta pentru combaterea furtisagului, de curand am gasit carte veche a un batran din 74 unde am gasit ceva nou; se acopera cu un cearsaf alb stupul afecatat si duce intre-o incinta garaj, magazie etc pentru vreo 6 ore Daca cineva a testat si intradevar e asa poate ne ajutati
Este cineva care comercializează dispozitiv antifurtisag: uite aici http://mbio.ro/dispozitive-antifurtisag/ (http://mbio.ro/dispozitive-antifurtisag/)
Furtisagul se opreste prin reducerea urdinusului la 1 - 2 cm sau prin introducerea in urdinis a unei tevi cu diametrul de 8 - 10 mm si lunga de 3 - 4 cm, iar restul urdinusului se astupa.
Dupa incetarea ataculu se revine la normal.
Cateva imagini cu ce folosesc de doi ani cu rezultate foarte bune cu urdinisul deschis la maxim. In caz ca observi ca ai furtisag ungi cu un pic de motorina suporturile laterale de care vin prinse leaturile.
banuiesc ca se tin aplicate pe urdinis numai cat dureaza atacul nu?
Este mult mai usor important si usor sa prevenim declansarea furtisagului decat sa-l oprim. E mult mai bine si mai ieftin de avut grija sa nu ia foc casa decat sa stingem focul.
Citat din: bucovineanu din Februarie 10, 2013, 04:32:00 PM
Este mult mai usor important si usor sa prevenim declansarea furtisagului decat sa-l oprim. E mult mai bine si mai ieftin de avut grija sa nu ia foc casa decat sa stingem focul.
adevarat!! =D>
mai ales ca de cele mai multe ori nu esti in preajma cand se declanseaza furtisagul ca sa-l poti opri :P
mosunick Scuze ca nu am putut raspunde mai repede ^:)^ . Preventiv poti sa le tii puse tot timpul .albinele se obisnuesc repede ,prima zi intra mai greu .Te apara si contra viespiilor .Il faci mai lung de cit urdinisul de 2-3 ori ,albina straina care vrea sa intre ,intampina mai multe obstacole ,primul obstacol gratia de care nu stie cum sa treaca ,obstacolul2 albinele care pazesc intrarea(gratia),daca trec de gratie si de albine trebuie sa caute urdinisul ,pentruca poti sa-l ascunzi fie in dreapta fie in stanga sau pe centrul gratiei . Fiind dezorientate patrund mai greu in stup. O sa observi albina hoata din prima ,pentru ca o vezi cercetind gratia.Daca ai imaginatie .poti sa o modifici si sa o imbunatatesti de n ori .Daca o sa am timp o sa mai fac cateva modele si o sa le postez.
Multumesc.
AM mai vazut pe undeva un alt model semirotund "in raza", in care lateralele erau sferturi de cerc pe care erau prinse mai multe leaturi. Cred ca era facut in Ungaria.
Asteptam modelele.
Va postez o gratie dintr-o revista veche cu schita cu tot.
Mulțumesc, este unul din lucrurile pe care trebuie să îl ai dar pe care ar fi bine să nu îl folosești niciodată. :hi: :hi: :hi:
@dincaadrian2000
Da, da...
Despre modelul asta vb. :bravo:
Sanatate!
Da este foarte OK ! Preventiv poti sa le ti pe urdinis continu.
nu se intelege din scjita la ce distanta se monteaza lantetii 6 mm?
Mai mult ca sigur 8mm... "standardul" albinelor :bzz: :bzz: :bzz: =D>
Multumim pentru document. Pentru unii poate banal, de mare ajutor pentru mine care... inca visez :yahoo_cry: . Acum ma pregatesc teoretic :).
I-ti doresc succes !
Intradevar teorie cat de multa, dar daca ai de la cine sa furi si un pic de meserie ieste si mai bine.
Am facut si eu doua dispozitive de acest gen. Au avut si nu prea succes, in toamna am avut la doi stupi furtisag. Oricum intrau mai greu, cele de paza erau pe barele de la dispozitiv.
Furtisagul se manifesta si primavara ? inainte de aparitia florilor ?
Azi 8 martie 2013 este 15 grade afara si buluc de albine, se controleaza de numa, se mai si bat unele...
Urdinisele sunt deschise la doua albine, ca sa faca mai usor curatenie.
Poate sunt cele din toamna, au revenit la atac...
Multumesc de raspuns...
Furtisag se poate declansa in orice perioada in care nu exista cules in natura, dar se declanseaza in special toamna si primavara. E posibil sa se continue furtisagul declansat in toamna.
Citat din: bucovineanu din Martie 08, 2013, 01:09:25 PM
Furtisag se poate declansa in orice perioada in care nu exista cules in natura, dar se declanseaza in special toamna si primavara. E posibil sa se continue furtisagul declansat in toamna.
Asa cred si eu,...este mai slab...dar este...
daca umblati cu foarte mare grija cu mierea, siropul(cand se face stimulare), ramele, stupii deschisi, etc, este posibil sa nu va intalniti f des cu acest "defect" al albinutzelor.
este intradevar mult mai greu de combatut, odata aparut furtisagul, dar stropirea cu un pulverizator a urdinisului la stupul atacat poate descuraja albinele hoate.
bineinteles insotita de reducere urdinisului.