In majoritatea cartilor de apicultura este recomandat ca siropul sa fie administrat in concentratie de 1\1. Ori se stie ca hrana depozitata de albine in rama are un continut de apa sub 20%. Prin urmare albinele trebuie sa aduca siropul la un continut de apa apropiat de acest procent. Care ar fi rationamentul pentru care se recomanda administrarea siropului cu un continut asa de mare de apa?
din cate stiu eu siropul 1/1 are concentratia de zahar cea mai apropiata cu a nectarului si de aceea este preferat la hraniri de stimulare !!! asa am citit undeva !!! la completare eu stiu ca multi folosesc sirop 2/1 !!! iarna se pot face turte din zahar 5/1 !!!
nea Gica a descris cum se face !!!
dar si cand ling ramele stoarse , nu le deranjeaza ca ling miere maturata !!!
la fel la furtisag , unde ciuruiesc ramele de nu-ti vine sa crezi cand le vezi ca o foita , daca nu gauresc ramele cu totul !!!
eu am pus anul trecut sirop 2/1 si nu mai pun
la un stup (din 6) am gasit critale de zahar la urdinis
siropul a fost din aceeasi sticla la toti stupii...
Pentru a obtine sirop 2\1 se fierb 600 ml de apa si cand da in clocot se adauga 1kg de zahar se incepe amestecarea, se ia de pe foc si se continua amestecarea pana se dizolva tot zaharul. Daca se pune numai 500ml la 1 kg de zahar, prin fierbere se evapora o parte din apa si siropul obtinut va cristaliza.
Citat din: danipowsoft din August 13, 2012, 01:53:06 PM
eu am pus anul trecut sirop 2/1 si nu mai pun
la un stup (din 6) am gasit critale de zahar la urdinis
siropul a fost din aceeasi sticla la toti stupii...
Siropul chiar si in concentratii ale zaharului ceva mai reduse de 2/1 cristalizeaza daca sta prea mult in hranitori(lemnul absoarbe apa); cauze:
- familii slabe hranite cu mult mai mult decat pot ele inmagazina
- sirop administrat toamna tarziu sau primavara devreme
.. parerea mea :hi:
bine zis =D>
multumesc de ideii, oricum eu consider cel mai bun siropul 1/1
Reteta http://apiardeal.ro/website/index.php?pagina=sirop_zahar_invertit (http://apiardeal.ro/website/index.php?pagina=sirop_zahar_invertit)
:hi: dani
ceace tu aratzi este adevarat dar sezonul difera