de zece zile am primit de la un prieten un roi de albine ,eu find aincepator nu prea stiu cu sa procedez cu el ,as dori sfaturi de la d-voastra ,va multumesc.
Bun venit.
Si in ce este acel roi? Stup orizontal? Vertical? Dadant pe X rame? Multi etajat? Laditza pt roi?
Dar pe cite rame este acum?Cite rame sint cu puiet? Are regina noua sau de anul trecut?
In ce localitate esti?Poate o fi cineva de pe forum prin zona ta.
Ai si o poza cu acel roi?
este un stup orizontal pe 5 rame,avand si cate va botci pe rame .sant din com,tomsani -valcea
Cum adica pe 5 rame ?Asta e capacitatea stupului sau pe atatea rame se afla acum ?
Ar trebui sa pui o poza cu o rama cu botce. Ai dat foarte putine date pentru a putea primi sfaturi. Normal prietenul, tinand cont ca esti incepator, trebuia sa-ti dea un roi cu matca fecundata, care sa oua. Ai puiet in faguri? Capacit, necapacit, oua? Botcele alea sunt cu larve, sunt capacite sau sunt doar 'paharele' goale?
Mai mult ca sigur are un stup de cel putin 10 rame si rouil este normal sa fie pe 5 rame.Am si eu intrebare......ai pe vreo rama o botca sau mai multe? Botca aratand asa........dar daca ai matca e si mai bine.
(http://apibio.ro/Videoteca/files/photos/133796206097b5f7_m.jpg) (http://apibio.ro/Videoteca/item/photos/13/WG915HDMYNOX/Botci)
revin din nou in discutie cu oarecare intarziere ,deci stupul este orizontal ,botca a eclozat intre timp si cred eu ca matca s- a imperecheat.intre timp am m-ai cumparat un roi pe 6 rame cu matca imperecheata punandu-l in aceeasi cutie ,as dori sa va intreb daca se poate pune rame l-a cladit si cum,si daca se poate pune sirop si in ce fel.pe cate rame este ideal pentru iernat.va multumesc.
Albinele cresc faguri nimai daca este cules de nectar si polen. Pe langa asta, o conditie importanta este ca familia sa aiba matca fecundata. De asemenea si numarul de faguri din stup raportat la puterea familiei, adica daca ai inca faguri slab ocupati de albine, cu greu iti va creste un alt fagur, doar daca il bagi intre fagurii cu puiet si ele simt ca trebuie sa-si refaca cuibul.
Valcea e o zona favorabila pentru albine. Daca ai cules fie de la floarea-soarelui, fie de la padure sau florile de camp, daca nu esti intr-o zona prea secetoasa, inca s-ar putea sa-ti cladeasca faguri.
Eu as zice sa citesti si ceva carti apicole gen: apicultor incepator, almanahul apicultorului etc..
buna, poate sa ma ajute cineva cu o informatie?
am colectat ceva polen si am observat ca sunt si granule de culoare neagra, oare de la ce plante melifere poate fi
va multumesc
Mai multe specii de plante au polen de culoare inchisa.
Eu cred ca este de la mac sau 'basina sasului' cum i se spune in Ardeal. Asta da mult polen de culoare negru-verzui, dar nu da nectar. E inflorit in mai-iulie.
Ar mai putea fi de la facelia. Aceasta da iar cantitati mari de polen, de o culoare albastra, albastra-inchis, dar si albastru-gri-inchis, dupa varietate.
De asemenea 'limba mielului' sau Borago officinalis, care infloreste in iunie-septembrie, are un polen albastru-gri.
Arbustul Buddleja davidii sau 'liliacul chinezesc' da un polen verde-inchis. Infloreste in iulie-septembrie.
Bistorta officinalis (sau rosculetul) da si ea un polen albastru-gri inchis, intre mai si august.
Lupinul infloreste in iunie-iulie si da un polen albastru-inchis.
multumesc mult de raspuns