Forum discuții apicole Apiardeal

STUPINE => REGINE => Subiect creat de: mihaibob din Februarie 27, 2012, 08:47:10 PM

Titlu: Schimbarea matcii
Scris de: mihaibob din Februarie 27, 2012, 08:47:10 PM
Va salut cu respect
Am si eu o intrebare de incepator:
Cand este cel mai bun moment pentru a schimba matca?
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: bucovineanu din Februarie 27, 2012, 09:19:02 PM
De regula reginele necorespunzatoare se schimba la sfarsitul sezonului apicol.
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: Mihai Sergiu din Februarie 27, 2012, 10:06:47 PM
 Dar momentul cel mai propice pentru imperecherea matcilor?
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: bucovineanu din Februarie 28, 2012, 09:38:06 AM
Lunile mai-iunie.
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: Nea Costica din Buzau din Februarie 28, 2012, 12:46:24 PM
Va salut!!  :hi:am mai intrebat mai intreb; la inflorirea carui pom [ca punct de reper]ajung la maturitate [apti pt imperechere] trantorii? si daca exista posibilitatea grabirii maturizarii [Incubarii] lor?
Cu respect!! C.B.  :hi:
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: tassevasi din Februarie 28, 2012, 07:10:32 PM
Citat din: Nea Costica din Buzau din Februarie 28, 2012, 12:46:24 PM
Va salut!!  :hi:am mai intrebat mai intreb; la inflorirea carui pom [ca punct de reper]ajung la maturitate [apti pt imperechere] trantorii? si daca exista posibilitatea grabirii maturizarii [Incubarii] lor?
Cu respect!! C.B.  :hi:

   Costi,  nu e vorba de inflorirea vre-unui pom  si nu exzista posibilitatea  grabirii maturuzarii.
  Citeste aici .
  Numai bine  :hi: :hi:
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: bucovineanu din Februarie 28, 2012, 07:34:38 PM
Putem grabi aparitia trantorilor introducand rame cu celule de trantori mai timpuriu, in cuibul unei familii  cu regina batrana si de calitate.
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: cristi ciuc din Februarie 28, 2012, 08:01:08 PM
Peste puţin timp albinele care au parcurs iarna vor fi schimbate în totalitate.
Stupii fără matcă au soarta pecetluită.
Acum, de ex., la Ciuc persistă temperaturile relativ scăzute.
Cum reuşiţi stimaţi colegi să determinaţi care dintre stupi nu are matcă, fără a apela la incinte încălzite, pentru că eu am unele probleme în a stabili starea familiei în funcţie de zgomotul receptat la ascultarea prin intermediul tuburilor sau altor mijloace similare?
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: dorindafi din Februarie 28, 2012, 08:27:53 PM
Cum reuşiţi stimaţi colegi să determinaţi care dintre stupi nu are matcă,

eu am invatzat pe propia piele
dar de multa vreme nu le mai ascult pt ca
-nu vreau sa-mi fac inima rea prea din timp
- :nono:  nu e frumos sa tragi cu urechea  :zzz:
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: bucovineanu din Februarie 28, 2012, 08:50:45 PM
Nici eu nu le ascult niciodata. Ce ii mai poti face la unul care nu mai misca? Daca au sau nu regine o sa vad atunci cand se incalzeste. Mancare au cel putin pana la sfarsitul lui martie.
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: Nea Costica din Buzau din Februarie 28, 2012, 09:20:48 PM
Va salut din nou!!  :hi: Vasilica hai sa fiu inteles; fiind zone geografice diferite [ eu Buzau, Jenica Resita, un exemplu relevant], nu ne putem ghida dupa date calendaristice pt a pune o matca la imperechere cel mai devreme in primavara, dar ne putem ghida [ din experienta] dupa inflorirea unor pomi, care ,,respecta'' anumite temperaturi, pt a inflori, corespunzand cu maturitatea trantorilor, in orice zona.
Multumesc lui Bucovineanu, am iteles rationamentul, ,,batrana si de calitate'' [cred]. O sa revin pe tema obtinerii de botci. si imperecherea timpurie.
Va stimez pe amandoi, fapt pt care va salut cu respect!!  :hi: C.B
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: stefan1 din Februarie 29, 2012, 01:32:03 AM
  O familie care nu are matca dar care a trecut iarna, nu e o familie pierduta. La zborurile de curatire poti sa observi o comportare deosebita decat la ceilalti, mai multa agitatie la urdinis, prelungirea zborului in fata stupului si dupa ce ceilalti s-au linistit. La o deschidere poti vedea albine imprastiate in toata lada, pe o rama scoasa poti vedea albine batand din aripi. Sunt si cazuri cand are matca trantorita si atunci e linistit, sau are matca dar nu poate oua si la fel e doar putin nelinistit.
  Spun ca un stup fara matca nu e pierdut daca si-a pastrat pana acum populatia. Trebuie insa observat rapid si luat o masura, fie unirea cu altul fie sa i se dea o matca. Daca nu, e pericol de depopulare, albinele cautand sa intre in alti stupi. Deci nu se depopuleaza prin moarte naturala, albinele care nu au crescut niciodata puiet au viata ceva mai lunga si isi pastreaza capacitatea de a creste pui. Eu am avut de mult un asemenea caz si cu o matca data la inceputul lui martie, dupa primul zbor, s-a dezvoltat chiar foarte bine.
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: dorindafi din Februarie 29, 2012, 06:33:56 AM
  O familie care nu are matca dar care a trecut iarna, nu e o familie pierduta. La zborurile de curatire poti sa observi o comportare deosebita decat la ceilalti, mai multa agitatie la urdinis, prelungirea zborului in fata stupului

shi ca o complectare fara ca, colegul sa se supere:
albinele care nu au matca iasa la urdinish shi umbla haotic in jurul urdinishului,pe rampa de zbor de parca ar cauta ceva shi nu gasesc  :hi:
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: istodorescu vasile din Martie 04, 2013, 10:43:02 PM
de regula un stup care a ramas fara matca peste iarna este agitat si consuma foarte mult si implicit se uzeaza albina de cele mai multe ori prezinta pete de diaree pe rame  datorita consumului mare si lipsei timpului favorabil pentru a efectua zbor de curatire .asa ca si daca este unificat cu altul puterea nu va creste semnificativ deoarece albinele epuizate vor disparea repede si nu vor participa la cresterea puietului ca acelea care au iernat cu matca
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: scfpfa din Martie 21, 2013, 01:14:41 AM
Citat din: Cradle din Februarie 27, 2012, 10:06:47 PM
Dar momentul cel mai propice pentru imperecherea matcilor?

Strict ca la carte.Cand ai trantori maturi si mai ales cand vremea o permite.
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: bogdan moldovean din August 05, 2013, 01:42:52 PM
domnilor Trebuie sa schimb matcile la 15 stupi am proiect 141 si as dori sa le scgimb acum in perioada august su matci imperecheata de la statiunea de cercetare apicola Poieni IS si as dori sa aflu care este operatiunea ce trebuie facuta inainte de a adduce matcile si de a le schimba Va spun ca nu am mai facut aceasta operatie la atatia stupi deodata Va rog sa ma ajutati  ca nu cumva sa fac mai mult rau decat bine Va multumesc
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: dan sebastian din August 05, 2013, 02:48:36 PM
Am vazut pe forum cineva care facuse niste cutii din plasa de sarma cu ochiuri mai mici de 4 mm de dimensiune 10 cm / 6 cm cred . Punea matca noua pe puiet capacit, gata de eclozare. Acel puiet iesea din celula si ingrijea matca, iar prin ochiurile de sarma albinele comunicau cu clelelalte si le transmiteau feromonii. Procedeul avea rata de succes mare, spre 100 %.
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: istodorescu vasile din Septembrie 03, 2013, 08:56:57 PM
vad ca sint multe intrebari fara raspunsuri clare; schimbarea matcii intr-o familie de albine este o operatiune grea dar necesara. sint multe procedee unele cu procent de acceptare mai ridicat decit altele.eu in decursul anilor am incercat multe metode,dar m-am oprit la una singura care mie mi-a dat rezultate.am si avantajul ca cresc matcile atit pentru mine cit si pentru cei apropiati si nu este problema cu procurarea.iata cum procedez:la familia ce urmeaza sa-i dau  matca tinara,prind matca batrina si o pun in cusca cu citeva albine insotitoare si o las in stup deasupra ramelor de cuib timp de 3 zile.in aceasta perioada albinele sint semiorfanizate,mirosul de matca fiind foarte slab incep sa creasca botci. dupa 3 zile vin cu matca tinara inchisa in alta cusca, ridic cusca cu matca batrina si pun in locul ei pe cea cu matca tinara.folosesc un model de custi cu compartimentul pentru hrana impartit in doua,unul mai ingust pe unde albinele consuma hrana si intra la matca, dar matca nu poate sa iasa, insa albinele circula, insa fiind putine nu pot sa o ingramadeasca.mentionez ca la compartimentul mai ingust rup capacelul odata cu introducerea matcii in familia respectiva,iar albinele ajung la matca in citeva ore de la introducere.o las asa timp de 3-4 zile timp in care albinele intra si ies din cusca cu matca tinara imprastiind feromonii de matca prin toata familia.dupa cele 3-4 zile revin, completez compartimentul cel mare cu serbet pe unde urmeaza sa fie eliberata matca fiindca albinele ce au intrat si iesit au consumat tot ce inseamna hrana in cusca,rup si capacelul mare pe unde va fi eliberata matca ,si facind un control mai amanuntit rup toate botcile existente in familia respectiva, dupa care nu mai umblu 4-5 zile.anul acesta am schimbat in familii de productie in jur de 80 matci in diferite perioade incepind de dupa salcim , doar 3 pierderi care pot fi si datorita tinerelor matci .poate va este de folos acest procedeu pe care sint convins ca multi dintre dumneavoastra il folositi.custile  eu le procur de la apis blaj.
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: istodorescu vasile din Septembrie 03, 2013, 09:06:42 PM
referitor la custile tip capac ce se introduc in fagure cu puiet capacit , am incercat acest procedeu si nu am fost incintat deoarece in majoritatea cazurilor albinele rodeau fagurele pe linga cusca si eliberau matca repede si nu o acceptau.am incercat si metoda cu alcol care cred ca este buna spre sfirsitul sezonului, si primavara insa pe timpul verii indiferent ca este cules masiv sau de intretinere sa dovedit  a fi foarte pagubos acceptare sub 50%
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: bucovineanu din Septembrie 03, 2013, 09:19:37 PM
In orice perioada a anului se poate folosi colivia capac obtinandu-se un mare procent de acceptare. Colivia trebuie apasata pe fagure pana marginile intra pana la foaia din mijlocul fagurelui. Daca se procedeaza astfel e greu ca albinele sa elibereze singure regina din colivie.
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: nicu68 din Septembrie 04, 2013, 09:58:36 AM
va spun cum am schimbat eu 5 matci acum doua saptamini cumparate si marcate,dimineata pe la 10 am deschis cei 5 stupi la care am vrut sa inlocuiesc matcile batrane,le-am bagat in custi si le-am pus intre ramele unde le-am gasit,am lasat asa pana pe la ora 2 apoi am luat matcile batrane cu cusca cu tot am bagat noile custi cu matci si leam pus exact unde era cusca cu batranele,am dat drumul la albinele insotitoare afara,am rupt sigiliul si a ramas dop doar  cu apifonda  care era in cusca,nu am umblat la ei 2 zile doar urmaream activitatea de la urdinis,matcile au fost acceptate toate si nu am mai pierdut zile cu eliberatul matcilor,simplu,rapid si eficient
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: 12 BNR din Septembrie 04, 2013, 09:53:37 PM
la un roi pe 5 rame matca a incetat ouatul definitiv. ce optiuni am?multumesc
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: bucovineanu din Septembrie 04, 2013, 10:18:25 PM
La mine au cam incetat toate reginele sa oua. A fost seceta cumplita si acum e greu sa reinceapa ponta. Dar am mai avut astfel de situatii si in alti ani si familiile au trecut cu bine iarna.
Referitor la schimbarea reginelor in aceasta perioada schimbarea se face usor si procentul de reusita tinde spre 100% orice metoda am folosi.
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: relutu din Octombrie 11, 2013, 08:10:45 PM
Buna seara.Am si eu o intrebare,de unde imi pot da seama ca o familie nu are matca acum in perioada aceasta,inafara  de contactul vizual.Am tot cautat matca dar nu o gasesc.
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: istodorescu vasile din Octombrie 11, 2013, 10:30:23 PM
o familie fara matca atunci cind deschideti stupul face zgomot puternic[plinge] si albinele stau de fund in sus si ventileaza puternic.se mai observa pe ramele de cuib inceputuri de botci prospat cladite[potirase]formate pe pastura.
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: relutu din Octombrie 12, 2013, 09:48:15 PM
Am inteles ,stau intradevar cu fundurile in sus,dar potirase nu am vazut.Am bagat o matca in cusca,iar dupa 3 zile am eliberat-o,pe la pranz iar seara cand m-am uitat erau gramada pe ea sa o omoare,asa ca am prins-o si am bagat-o innapoi in cusca.
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: istodorescu vasile din Octombrie 13, 2013, 09:19:30 AM
acum in aceasta perioada matcile sint primite de regula foarte usor. daca dupa 3zile au ingramadit-o,familia respectiva are o problema. fie are matca, fie si-a pierdut matca si a crescut alta tirziu si nu sa mai imperecheat,fie a stat o perioada lunga fara matca peste 20 de zile si albinele accepta in aceasta situatie foarte greu o matca straina.in acest caz v-as recomanda dupa ce ati cautat amanuntit pe rame daca nu cumva are o matca, sa luati ramele acoperite cu albine si sa le scuturati la aproximativ 50 metri de stupina pe o folie alba pentru a fi usor observata matca in caz ca exista.daca are matca neimperecheata aceea va zbura odata cu albinele si va reveni la stup,si problema ramine ele neacceptind o alta matca.in cazul in care a stat mult timp fara matca dupa ce este scuturat va accepta mai usor alta matca.un alt procedeu mai sigur ar fi urmatorul;luati o lada goala,o puneti linga familia respectiva,luati 2 rame cu albine din familia cu pricina si puneti intre ele cusca cu matca ce va fi mult mai usor acceptata fiind albine putine.dupa acceptare, aduceti in fiecare zi cite o rama cu albine din cele ce au ramas in familia cu probleme.in acest fel albinele vor fi dezorganizate si se vor reorganiza in jurul matcii fara probleme.
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: relutu din Octombrie 13, 2013, 12:24:09 PM
Multumesc mult d-nu Vasile. ^:)^
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: kamy din Decembrie 29, 2013, 08:04:42 AM
Citat din: nicu68 din Septembrie 04, 2013, 09:58:36 AM
va spun cum am schimbat eu 5 matci acum doua saptamini cumparate si marcate,dimineata pe la 10 am deschis cei 5 stupi la care am vrut sa inlocuiesc matcile batrane,le-am bagat in custi si le-am pus intre ramele unde le-am gasit,am lasat asa pana pe la ora 2 apoi am luat matcile batrane cu cusca cu tot am bagat noile custi cu matci si leam pus exact unde era cusca cu batranele,am dat drumul la albinele insotitoare afara,am rupt sigiliul si a ramas dop doar  cu apifonda  care era in cusca,nu am umblat la ei 2 zile doar urmaream activitatea de la urdinis,matcile au fost acceptate toate si nu am mai pierdut zile cu eliberatul matcilor,simplu,rapid si eficient
Daca matcile batrane le dai cu capu de lada nu ar strica dupa ve nu mai au puls sa le bagi in cusca cu matca tanara se uniformizeaza oleaca mirosu si acceptarea creste oleaca la procente!
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: D006 din Decembrie 29, 2013, 05:52:52 PM
Metoda barbara e sa o strivesti pe regina batrana de cusca celei noi.  si sa freci bine  pana nu mai ramane nimic din defuncta.
Titlu: Re: Schimbarea matcii
Scris de: dan sebastian din Decembrie 29, 2013, 08:32:23 PM
Citat din: dragos2006 din Decembrie 29, 2013, 05:52:52 PM
Metoda barbara e sa o strivesti pe regina batrana de cusca celei noi.  si sa freci bine  pana nu mai ramane nimic din defuncta.
Barbara, barbara dar e eficienta? Ai probat-o? Daca da, cu ce rezultate?