Va salut stimati colegi!Propun sa discutam despre apicultura in..sere..cum unele firme au sere pentru producerea legumelor inaintede timp presupun ca au nevoie si de albini pentru polenizare.poate am dreptate poate nu.ce pareri aveti,poate exista cineva printre noi care practica asa ceva si binevoieste sa ne lumineze ^:)^
Stiu ca in sere se folosesc familii dintr-o specie de bondari. Nu am auzit sa fie folosite albine.
In sere se utilizeaza Bondari, o familie redusa ca numar, care se tine in sera intr-o cutie mica ca dimensiuni aproximativ 25x35x25cm.
Se vede in foto o asemenea cutie.
Acum am inteles. MS
Japonezii folosesc la polenizarea capsunilor in sere, albinele (dar nu stiu daca nu cumva Apis cerana, care sunt mai raspandite la ei decat rasele europene de Mellifera). Eu cred ca dezvoltarea acelor familii are de suferit, dar polenizarea se plateste si, probabil, renteaza. S-ar putea, daca se utilizeaza specia cerana, ca acestea sa aiba o mai mare capacitate de orientare si sa se descurce si in sere.
Daca sera e "BIO" atunci mai merge sa incerci polenizarea...... dar cineti plateste in estul Europei?Poate unu-doi?
Daca se fac stropiri (in sera conventionala) este neindicat sati duci albinele. O sera conventionala miroase a chimicale tot timpul. Se merita?
Poate doar daca se pun mininuclee ca cele de imperechere cu albine putine.
Problema este ca mai multe nu o sa aibe ce sa manance.
sirpel,turte,orcum aici la baza este un surplus de bani pentru apicultori in contextu ca nu facem un rau albinilor. dar vreau sa va intre deoarece nu prea inteleg cu sa foloseasca bondari daca stim ca la ei ca la viespi iarna moare toata colonia si ramin doar regine care "hiberneazxa" in pamint sau...
Da dar asta presupune o monitorizare in partea apicultorului. Daca vrei sa castigi trebuie sa inchiriezi multe nuclee. Cum le mai supraveghezi. Inca o problema. Daca nu au de mancare devin agresive. Oricum sunt mai agresive si poate la multi nu le convine. Probabil cel mai bine este inchirierea la cei ce practica legumicultura in camp deschis.
Citat din: TraianCH din Februarie 22, 2012, 03:47:25 PM
sirpel,turte,orcum aici la baza este un surplus de bani pentru apicultori in contextu ca nu facem un rau albinilor. dar vreau sa va intre deoarece nu prea inteleg cu sa foloseasca bondari daca stim ca la ei ca la viespi iarna moare toata colonia si ramin doar regine care "hiberneazxa" in pamint sau...
Treaba cu polenizarea in sere cu ajutorul albinelor e veche si deci se poate face cu siguranta. In Spania sa polenizat la ;" greu" serele cu ajutorul albinelor si inca se mai face dar mai putin .Exista firme care ofera servicii de polenizare cu albine sau bondari(bambus terreste) si scot benificii f.bune.Cutia cu bondari vine cu o regina si 50 lucratoare,durata de mentinere in viata este de 6-8 saptamani dupa care se inlocuieste.Firme din Israel si alte tari au studiat tema pt imblanzire si cresterea bondarilor si au ajuns sa treca de necazul hibernarii in pamant prin hibernarea reginii in mediu artificial.Deci.. no problem.
In contextul ca nu facem rau albinelor ,eu as zice ca nici bine nu le facem.Ar mai fi si chestia ca pana ajunge vorba la urechea hotului si sa vezi stupi furati si dusi in sere.Pe aici s-au furat stupine intregi , stupi model layens,usor de incarcat si bagati in sere pana la epuizare,dupa care se abandonau in voia soartei.Asa ca ...e rentabil pt hoti.
Nu stiu cum e polenizarea asta in sere dar va pot spun la ce imi foloseste mie solarul .
Il folosesc atunci cand am famili sau roiuri care nu mai au hrana sau au neosemoza(diaree ) le introduc in solar cum e acum pe vremea asta cand mai iese soarele .
In solar temperaturaajunge si la 18-20 de grade sub actiunea razalor soarelui, sa vedeti ce frumos ies albinutele la curatit .
Nu raman albinele pe folie incercand sa iasa afara?
youtu.be/RWl7_PMttp://yPlVU
Manipularea bondarilor a dus la nemultumirea apicultorilor .
Citat din: bucovineanu din Februarie 24, 2012, 10:43:22 AM
Nu raman albinele pe folie incercand sa iasa afara?
Culegatoarele batrane care se adapteza mai greu in noua experienta vor muri prin incercarea de a iesi afara.Asta ar fi partea cea mai proasta dupa cum zic expertii in polenizare .