Buna, cica sunt si eu un apicultor in devenire dar am o mare dilemma: ce stupi sa folosesc? Am inceput de vreo 5 ani sa ma ocup de albine. Anul trecut a fost apogeul carierei mele (am reusit sa nu am niciun roi natural. Momentan am 19 familii toate in stupi orizontali (cu 16 rame) dar din cate am citit pe net cel mai Ok este stupul vertical asa ca m-am gandit sa imi incerc norocul stupul vertical cu 12 rame 1/1 cu magazine ½ dar habar nu am cum se folosesc pt ca la mine in zona sunt doar stupi orizontali si nu am de la cine sa invat . Imi puteti da niste sfaturi?
PS. Am luat decizia de a schimba tipul stupului anul trecut, cand la culesul salcamului era sa mi se blocheze cuibul din cauza ca ramele erau pline de miere necapacita si nu puteam sa o scot.
Sorine, in principiu este bine ca vrei sa incerci sa treci la un nou nivel, stupi verticali.
In primul rind cred ca este bine ca ti-ai facut ucemicia pe stupi orizontali.... ucenicia pe stupi orizontali o recomand oricarui se ia de albine..
Nu cred ca mai sunt apicultori "batrini pe forum" care sa mai aiba rabdare sa-ti explice cam cum ar fi cu stupul vertical deoarece s-a dezbatut in multe teme acest aspect. ..si cine mai are rabdare sa scrie acelashi lucru de mai multe ori.
Incearca sa te uiti pe Forum, pe teme mai vechi care tratau problema care te intereseaza pe tine si singur vei gasii sfaturile de care ai nevoi, sfaturi care i-ti vor fi de ajutor pentru viitor.
Eu am in exploatare mai multe tipuri de stupi..asa am cumparat pavilioanele .. si fiecare stup are avantaje si dezavantaje ... fiecarui model stup se potriveste cite unui mod personal de abordare a apicultura ...
..eu, la stupul vertical cind apare un cules de necatar mai mare de 0,7-1 Kg pe zi le pun magaziile la toate famiile bune indiferent de numarul de rame ocupate,... Pun rame in magaziii la ce nivel au cuibul si apoi fac dezvoltarea familiei pe orizontal, dar si aici intervin multe alte conditii legate meteo, potentialul familiiei de albine dat de cite rame de puiet capacit aproape de eclozionare sunt in familie, cantitatea de hrana din famile, precum si multe alte aspecte....
. Sa nu se inteleaga ca si la "pisoi" le pun magaziile. -
-"Pisoi" familii mai slabute care incerc sa le implusionez cu diferite procedee, ..incep sa scriu si dau, din una in alta, naibii..:)
Sunt multe situatii legate de cules, de starea familiilor de albine din acel moment si potentialul familiei pentru viitor, cind trebuie sa improvizezi si experientza te ajuta. In principiu pentru fiecare model de stup ar exista cite un sablon de lucru, dar de multe ori trebuie sa improvizezi in functie de situatia gasita in familia respectiva..
buna ziua
M-am apucat de stuparit anul trecut și m-am instalat cu cei 2 stupi ai mei lângă un stupar batrân care dpv practic timp de un an de zile am învățat puțin din această artă minunată.
i-am divizat și am mai cumpărat 2 roi acuma am 6 , iar in primăvară vreau să mai cumpar câțiva.
Am o mare rugăminte, stupi sunt verticali pe 10 rame cu magazia de 1/2 și 3/4.
Care tip de magazie este mai buna? 1/2 , 3/4 sau 1/1, pt ca mi-am construit eu 20 lăzi din lemn de brad pe 10 rame vertical iar acum sunt nedumerit în privința magaziilor
vă mulțumesc.
Daca nu ai in zona un cules abundent, de preferat sunt magazinele 1/2, mai ales ca sunt mai usor de manipulat.
As mai avea si eu 2 intrebari:
1:Imi confectionez singur lazile si as dori sa stiu care este distanta optima dintre ramele din lada si ramele din cat?
2: Daca este nevoie sau nu de gratia haneman intre lada de jos si cat?
Distanta optima intre ramele din cat si cele din cuib este de 8 mm. E bine ca ea sa nu depaseasca 10mm, deoarece albinele vor uni ramele cu fagurasi de ceara.
Daca folosesti in cat rame mai late, de 42...45mm, prezenta gratiei nu se mai justifica.
Buna din nou,
Dupa cum v-am mai spus, anul asta doresc sa trec de la stupii orizontali la cei verticali pe 12 rame dar mai am o intrebare . Anul trecut am tinut cuibul pe maxim 15 rame si am reusit sa opresc roirea naturala. (nici un roi). Daca o sa folosesc stupi de 12 + cat de 10 rame ½ ar fi cam 17 rame 1/1 . Lucrul acesta n-o sa favorizeze roirea?
Intrarea in friguri depinde de mai multi factori: predispozitia la roire, dezvoltarea familiei, spatiul aflat la dispozitia familiei, existenta sau lipsa culesului, etc. Pentru stationar stupul pe 12 rame e potrivit, dar de ce nu si cat pe12 rame chiar reduse?
Citat din: bucovineanu din Februarie 27, 2012, 10:39:35 AM
Intrarea in friguri depinde de mai multi factori: predispozitia la roire, dezvoltarea familiei, spatiul aflat la dispozitia familiei, existenta sau lipsa culesului, etc. Pentru stationar stupul pe 12 rame e potrivit, dar de ce nu si cat pe12 rame chiar reduse?
Poi ma gandeam sa pun cat de 10 rame 1/2 mai late (44 mm) ca sa nu mai am nevoie de gratie... sau sunteti de parere ca o alta varianta ar fi mai buna? Scuzati ca am atatea intrebari dar vreau sa adun cat mai multe pareri si opinii ca sa fiu sigur ca nu fac vreo prostie....
44 mm e cam mult. Mai bine 11 rame cu latimea ce iese din calcul.
Eu zic ca nu e mult:
http://www.99poze.ro/p/82e9cd87465cc36b6ecb78e8f1c76361.jpg (http://www.99poze.ro/p/82e9cd87465cc36b6ecb78e8f1c76361.jpg)
buna
M-am apucat de apicultura anul trecut avand un foarte bun profesor care practica apicultura de 40 ani. Am tot intrebat in stanga si in dreapta, m-am documentat si pe net despre modelul de stup cu care sa lucrez. Am ales dtupul vertical pe 10 rame cu magazie de 3/4. Mi-am cumparat cherestea uscata ,utilaje adegvate , mi-am proiectat o masa multifunctionala cu circular abric si freza si in decembrie m-am apucat de treaba. Ieri am terminat, mi-au iesit 19 lazi cu magazie 3/4 pe 10 rame si 2 orizontale pe 22 rame. Fundulstupului l-am adaptat de la Puisorul, practicand in acesta 5 gauri cu diametrul de 35mm peste care am capsat plasa de sarma de 2,2mm. Am ales acest tip de fund din doua motive majore. 1 pentru iernarea tip clopot si 2 pentru aplicarea tratementului cu varachet.
Acum astept sa treaca anul sa vad daca alegerea facuta este corecta.
Eu unul am sa folosesc stupi verticali pe 10 rame 435/300 si 2 CAT-uri de 1/2 cu 9 rame si nu o sa fie nici o problema sa urce regina in CAT,acum lucrez cu orizontali,care o sa ramana pentru roi,si 20 de verticali pe 12 rame si 11 rame in CAT,repet,nu am avut probleme cu ouatul reginei in CAT,Pace!
De cand s-a mai incalzit vremea, m-am apucat si eu de confectionatul lazilor (12rame + cat de 10 rame 1/2). O sa-mi fac vreo 10-12 lazi iar la toamna so sa va spun rezultatul :D
Spor la treaba! :hi:
Citat din: sorinnel din Martie 20, 2012, 12:34:17 PM
De cand s-a mai incalzit vremea, m-am apucat si eu de confectionatul lazilor (12rame + cat de 10 rame 1/2). O sa-mi fac vreo 10-12 lazi iar la toamna so sa va spun rezultatul :D
Spor la treaba! si sa ne mai povestesti cum ti-au iesit, Bafta! :hi: :beer:
eu i ti spun de acum rezultatul : daca ai familii puternice si lazile vor fi extraordinar de bune indiferent ce configuratie de stup folosesti .vb lui bucovineanu nu stupul face miere.
succes in continuare!!!! :hi: :hi: :hi:
Sper sa va dau vesti bune, deocamdata pot zice ca stau destul de bine, anul trecut am preferat sa fac roi mai putini dar sa fie tari, asa ca in momentul de fata am doar o familie ce acopera 4 rame , restul pana la 19 familii sunt pe 6-7 si doua chiar pe 8 rame (din care una este chiar ultima familie care am format-o anul trecut :D) . Ce mi-e cel mai frica este faptul ca nu stiu cum ar fi mai bine sa procedez cu ramele ½ din caturi pentru ca nu am nici o rama cladita. Este ok sa pun un cat plin cu foite de ceara pe stup? Nu sunt cam multe odata? Sau sa incerc sa pun rame ½ la cladit in stupii orizontali sa am cateva rame cladite in momentul in care o sa pun caturile...?
Daca nu aveti nici o rama de 1/2 cladita, puteti sa taiati cateva rame 1/1 mai vechi care vroiati sa le bagati la reforma in 2 si faceti cateva rame de 1/2. Macar 1 rama veche sa fie in fiecare cat, restul artificiali si daca este cules o sa-i creasca sau puteti sa cresteti in timpul pomilor, cateva in familii, le bagati si peste 1-2 zile le scoateti chiar daca nu sunt 100% cladite.
Va multumesc pentru sfaturi!
Buna ziua! Desi ma batea gandul sa-mi procur cativa stupi si sa ma apuc si eu de apicultura de cativa ani , abia anul asta am reusit sa ma hotarasc , in sfarsit , s-o fac. Fiind la inceput , practic nu stiu mai nimic , intrebari as avea cu duiumul , insa pe moment am o problema mai mare asupra careia nu ma pot hotara: avand in vedere ca nu ma intereseaza sa plec in pastoral , pentru cat am eu nevoie albinele au de unde culege aici , si in situatia in care vreau sa-mi fac stupi ME , care ar fi mai indicat ; pe 10 sau pe 12 rame?(daca nu-i voi muta din locul lor , surplusul de greutate practic nu ar conta)
Cat priveste magazia , care ar fi mai indicata : cu rame de 1/1 sau rame de 1/2? Am citit mai sus ca , daca nu este cules puternic ar fi mai indicat 1/2 , insa eu as inclina spre 1/1 ptr ca mi s-ar parea mai usor sa am doar un singur tip de rame.Fiind la inceput nu m-ar deranja daca matca depune oua si sus , pentru ca oricum deocamdata vreau sa-mi inmultesc familiile , iar cand nu ma va mai interesa asta , varianta cu gratie Hanneman ni se pare f. practica. Ma poate lamuri si pe mine cineva cam ce-i de facut in situatia aceasta? Multumesc!
Daca te-ai hotarat sa it faci lazi ME, inseamna ca vei avea un singur tip de lada atat pentru cuib cat si pentru magazii. Nu mai combini altfel de lazi. La ME 10 rame este suficient pentru corp, intrucat cuibul deobicei este pe doua corpuri, ceea ce este mai mult decat suficient.
Imi cer iertare , insa facut-am o greseala. In postarea precedenta am scris ca doresc sa-mi fac stupi ME , cand de fapt era vorba de stupi verticali cu magazie( abia acum am inteles diferenta dintre ei) prin urmare intrebarile raman aceleasi , raportate la stupii verticali. Multumesc pentru rasuns!
Pentru stationar dupa parerea mea mai potivit ar fi stupul cu 12 rame 1\1 si magazie de 1\2.
Pentru un incepator care nu a mai avut albine as recomanda pentru inceput stupul orizontal.
Perfect ai zis, la stationar nu este nevoie de mai mult.Asa am eu si nu a fost nevoie de 2 caturi.Depinde si de cules, daca este nevoie este bine sa ai pregatit inca un cat.Cu respect
si la stationar depinde de zona in care ai stupii.
poate exista cules super in zona ta...dar sa fie miere si vezi tu atunci
stefan..... asta poate te ajuta.... Cu ce lazi de stupi sancepem. (http://www.youtube.com/watch?v=KOWAMmegjLE#ws)
Am promis in primavara ca in toamna vin cu stirile legate de noii stupi din dotare :yes:.
In primul rand vreau sa va spun ca practic stuparitil stationar si eu unul nu sunt de acord cu stimularea familiilor in perioada cand nu este cules (acel sirop ajunge in rame si mai apoi este vandut ca miere) asa ca las miere destula si stupilor si pt perioadele lungi fara cules de pe timpul verii; dar sa revenim:
Stup vertical: record 50kg; medie 20 kg
Stup orizontal (18 rame): medie 7 kg
La , mine principalul cules este salcamul si din cauza primaverii nefavorabile si a principiilor (nu stimularii cu sirop daca este cea mai mica posibilitate ca acesta sa ajunga pe rame) am avut si familii care n-au urcat in cat la culesul de salcam si nu am scos nimic de la ele la acel cules...
Sorinel stimularea in lipsa de cules i-si are rostul ei ,pune-ti intrebarea ,cine procedeaza corect ?cei care stimuleaza s-au cei care nu stimuleaza ,un mic ex, fiecare animal are nevoie de hrana zilnic si noi oamenii la fel , nu-i-asa ca atunci cind te duci la frigider sa-ti iei de mincare te uiti sa mai si ramina si iei mai putin dar atunci cind te duci in gradina nu mai ai gindul acesta !efectul se vede in ambele cazuri .