care este mai practic stupul cu fund antivaroua fix sau detasabil ?????????
Daca fundul este detasabil, atunci curatarea fundului, in primavara de exemplu, se face mai usor, ai un fund curat pregatit, desfaci stupul de de fund si il muti pe fundul nou, fara sa scoti ramele cu albine.
eu m-am gindit ca daca pui plasa cu ochiuri de 5/2 nu mai este nevoie sa faci curatenie primavara! de aceea ma-m gindit ca ptr. pastoral se preteaza mult mai bine cel cu fund fix.
In afar de curatenie, care nu este foarte importanta la fundul antivarroa, fundul mobil iti ofera o flexibilitate mai mare decat cel fix: poti sa motezi capcane de polen pe fundul stupului, sa adaugi un corp dedesubt, sa muti corpul cu tot cu rame pe un alt fund cu doua sau trei urdinisuri pentru a creea roiuri artificiale si asa mai departe.
În afară de tablă ce se mai poate folosi sub plasa antivaroua?
Întreb asta deoarece unii dintre stupii expuşi spre vânzare au canale de 1 cm, tabla necesitând operaţii suplimentare de îndoire în formă de U la capete, iar unele materiale ce ar mai putea fi utilizate sunt degradabile dacă sunt udate de ploaie.
se poate folosi TEGO de 3 mm dar din pacate nu se mai importa in ultimul timp. OSB DE 6 mm ambele sint hidrorezistente ,numai ca tre frezate canalele mai mari.
am subare din OSB de 6 mm si nu sunt probleme
cand il scot il pun sub capac
Stupi cu fund detasabil egal cu podisorul si se schimba intre ele dupa caz un exemplu din desen:
Citat din: romikele din Noiembrie 20, 2011, 09:55:41 AM
Citat din: cristi ciuc din Noiembrie 20, 2011, 08:46:12 AM
... unii dintre stupii expuşi spre vânzare au canale de 1 cm ...
Acele canale pot fi folosite la ghidarea sertarului pentru colectorul simplu de polen peopus de Batrinul.
Se poate folosi ca sibar osb3 de 8mm, fara probleme.
Este super ideea cu ghidarea pe canale. Am achiziţionat din Bucureşti un model de colector de polen care arată destul de estetic dar nu are un sistem de prindere şi nici tablă sau altceva hidrofug peste placajul utilizat drept acoperiş. În plus magazia este mică iar orificiul de vizitare este de cca. 2 cm pătraţi făcând greoaie munca de scoatere a polenului.
La construirea colectoarelor se poate divaga cu dimensiunile şi distanţele aşa că o să folosesc timpul liber din această perioadă pentru a le realiza în regie propie dar şi pentru a face nuclee de împerechere ori chiar o crescătorie de mătci (SPER!). Astea deja sunt vise sau visuri...
va salut nu aveti si niste poze cu fundul antivaroua
Citat din: Bistriteanul din Octombrie 10, 2011, 12:34:07 PM
Daca fundul este detasabil, atunci curatarea fundului, in primavara de exemplu, se face mai usor, ai un fund curat pregatit, desfaci stupul de de fund si il muti pe fundul nou, fara sa scoti ramele cu albine.
In acest caz se poate folosi un fund plin si unul cu aerisire (antivarroua) doar se schimba intre ele si ca sa fie la indemana stuparului unul se foloseste ca podisor.
Citat din: fane din Ianuarie 07, 2012, 01:11:37 PM
va salut nu aveti si niste poze cu fundul antivaroua
Aici poti vedea un tip de fund antivarroa: http://forum.apiardeal.ro/index.php?topic=3559.0 (http://forum.apiardeal.ro/index.php?topic=3559.0)
Un alt model in desenele de mai jos.
Da-ne si fisierul .skp
:thanks: :thanks:
Le-am pus aici: http://forum.apiardeal.ro/index.php?topic=3559.0 (http://forum.apiardeal.ro/index.php?topic=3559.0)
Am vazut!
Multumesc!
:thanks: :thanks:
da interesante, multumesc mult