Buna ziua,
Va rog sa-mi raspundeti, daca cunoasteti, la urmatoarele intrebari:
1. Prin hranitoarele de plastic din podisor se pot hrani si cu turta, ( sa zicem Apifonda sau altceva ce nu este in stare lichida) ?
2. Pastrarea familiilor de albine (a stupilor) pe timpul ierni se poate face in solar ?
3. Cum se impacheteaza stupi pentru iernarea la ,,fundul gol" ?
Va multumesc
BINE AI VENIT PE FORUM!
Incerc sa iti dau eu raspunsurile asteptate:
1. Prin acele hranitoare se poate hrai doar cu lichid, deoarece intre compartimentul unde se pune hrana si cel unde au acces albinele exista o fanta foarte ingusta, prin care trece hrana lichida insa nu pot trece albinele! Poti pune hrana solida in compartimentul unde au acces albinele, insa va intra foarte putina, albinele nu vor mai avea loc suficient, deci manevra va fi inutila!
2. Stupii se pot pastra peste iarna in solar, acesta reprezentand avantajul ca inlatura curentii de aer periculosi pentru albine. Solarul insa nu trebuie sa fie inchis, ci doar sa constituie un paravan contra vantului/curentilor de aer. Si ar fi de preferat ca peste folia solarului sa se puna o prelata, pentru a impiedica lumina sa intre prin folie, singurul loc pe unde ar patrunde lumina fiind gura solarului care ramane permanent deschisa!
3. La stupii cu fundul din plasa se strange cuibul ca la oricare alt tip de stup, dupa care se pune peste rame o folie de tipul celei folosite la solar, mai groasa!
Trebuie avuta mare grija ca folia sa etanseze perfect cuibul (folia se pune peste tot stupul, chiar daca in interior sunt doar cateva (5-6-7) rame!
Dupa aceasta se infasoara stupul pe exterior cu folie, lasand urdinisul liber. Infasurarea stupilor nu este neaparat necesara, daca s-a facut etansarea corect cu folia de deasupra ramelor si daca stupul nu are crapaturi.
Unii apicultori trag peste tot stupul un sac folosit pentru gunoiul menajer, dupa care il strang in partea de jos cu o sarma sau banda adeziva!
Trebuie mentionat ca subarul de pe fundul stupului ramane deschis!
Mai multe detalii poate da Romikele, deoarece el a iernat astfel stupii sai!
Uite si un link util
http://stuparul.blogspot.com/2009/01/iernarea-stupilor-in-fundul-gol.html
Va multumesc, d-le Pharaonu75.
Poate-mi raspunde si domnul Romikele !
Cand am intrebat de hranirea solida cu hranitoare din plastic, ma gandeam la acele hranitoare de 2 litri care se pot folosi si fara paharul din interior. Numai cu capacul hranitorului.
Vasile incepator,
Hrana solida in general se pune in lunile inca friguroase,daca pui hrana solida in hranitor ai sanse sa ramana acolo ori sa moara albina in haranitor.
Hrana solida se pune in pungi deasupra ramelor.
Pungile sa fie foarte subtiri {genul celor la metru,sul 200 pungi}
Va multumesc tuturor pentru disponibilitate.
Cu stima, Vasile
Buna ziua,
Doresc si eu cateva sugestii privind iernarea la ,,fundul gol" cu folie peste rame. Am stupi verticali cu fund antivaroo. Cum procedez ? Mentionez ca iernez albine pentru prima data. Ma puteti ajuta ?
Va multumesc.
Am si eu un stup cu fund antivaroa!La iarna scot tabla afara si il las doar cu sita? Tabla este cumva rece si influienteaza temperatura ghemului? :bzz:
Buna ideea cu solarul,la 7 stupi cati am eu vor ierna perfect in el!Multumesc Dane! =D>
iernarea clopot se face cu capacul etans si fundul stupului gol :hi: :hi: :hi:
Heppy,
Citeste atent ce spune Romikele despre solar. Ai grija sa nu faci vreo prostie. Eu am mai studiat si am mai intrebat despre iernarea in solar. Nu este OK de loc.
Vasile se pare ca nu e chiar incepator. Si eu cred ca nu e bine sa te aventurezi sa iernezi stupii in solar, sa nu-ti para apoi rau.
Albinele au nevoie iarna de temperaturi scazute, care sa le mentina in stare de hibernare, care le reduce toate activitatile biologice si le lungeste viata. Daca temperatura este peste sa zicem 7-8 grade, unele albine incearca sa iasa din stup, incepe agitatie si uzura. Si inceputul cresterii puietului pe o lunga durata fara a putea iesi la zbor si fara nici un cules, eu cred ca e contraproductiva. Nu cred ca se pot lasa albinele sa zboare in solar, ca multe cred ca nu vor reusi sa se intoarca la stupi. Doar daca iernezi stupii cu sita la urdinise si controlezi temperatura din solar sa nu salte peste 6-7 grade.
Asta e parerea mea.
Happy,
efectul de clopot ar fi mai bun decit un solar.
Intrun solar ai temp ridicata (mai mare decit inafara solarului) peste tots si albinele vor iesi din stup.Asta poate provoca si pornirea pontei la unele matci.Pe cind la voi in toiul ierni asta nu este de dorit.
Avind stupii inveliti in sac, unul cite unul sa zicem, dar NU si intrarea se va crea un microclimat sub sac astfel si in stup se va mentine o temp mai constanta de catre albine cu un consum de energie minim(cred ca asta tiar fi telul- consum minim de energie...miere).Albinele vor credea pe moment ca a venit primavara si vor iesi la urdinis pt un control.Stupii fiind in aer liber binenteles ca va fi frig si vor da semnalul in stup asa ca regina si celelalte albine vor sta in ghem in continuare.Nu declansezi/risti sa porneasca ponta, nu ies albinele di n pozitia de ghem, nu se produce caldura mai multa, nu se consuma mincare mai multa.
Sa nu mai vorbim de ceea ce spune si Stefan.Albinele iesite din stup risca sa nu gaseasca drumul inapoi la stup in timp.
Mai bine intra la alt stup si apoi sa vezi batalie.
Daca totusi decizi sa le ti in solar dane de stire cite din ele au murit si cit ai umblat dupa fundul lor sa deschizi/inchizi solarul in fiecare zi ca sa nu supra incalzesti sau sa racesti brusc stupii.
Apicultorul iarna freaca menta.......cel putin daca sia facut treba bine in toamna.
Solarul meu este facut din fibra de sticla nu folie si iarna ii las descoperite ferestrele de aerisire si usa.Practic este un fel de umbrar contra zapezii si ploilor.Acum sunt in curs de marire a solarului si cred ca o laterala va fi libera,am sa o prind in februarie!Nu este etans,in februarie ii voi scoate afara si etansez solarul pt. legume.Stati linistiti ca eu caut sa le usurez iernarea nu sa le omor.
Stup cu fund antivaroa am unul singur pe care il voi imbraca cu folie neagra exclusiv zona urdinis. :smile:
Oricum imi place atmosfera de pe forum,cei versati ne ajuta mult! :thanks:
Sa ne pui o poza doua............... cu umbrarul :hi:
Uite cateva poze,o sa mai fac din exterior! :hi:
(http://i906.photobucket.com/albums/ac261/hapy_2009/gradina%20legume%202011/rosiipetsibutoi.jpg)
(http://i906.photobucket.com/albums/ac261/hapy_2009/gradina%20legume%202011/rosiisolar304.jpg)
http://hapy.sunphoto.ro/Gradina_legume_2011/34671067
happy,nu face experimente asculta sfatul lui Kiwi bee
Pana la urma ce-o sa fac ,o sa-i las afara!Daca doi iti zic ca esti nebun trebuie sa crezi =)) Daca era unul singur ...
putem discuta acum despre alimentatie suplimentara ?
Buna ziua,
Pentru ca trebuie sa pregatim albinutele pentru iarna am rugamintea, la cei cunoscatori, sa posteze in aceasta perioada si unele dintre experientele si ideile lor privind intocmirea cuibului si asigurarea stupilor pentru iernare. Pe mine m-ar interesa, de exemplu, daca mierea ce se pune ca rezerva in cuib trebuie descapacita sau nu ?! Daca dupa diafragma se pun saltelute sau nu ? etc. Mai ales ca sunt diferite tipuri de formare a cuiburilor.
Va multumesc si doresc albinutelor ,,iernare benefica" si voua bucurie si satisfactii la primavara!
Mierea din cuib nu trebuie descapacita!
O descapacesc ele cand au nevoie... si doar atat cat au nevoie!
Daca pui rame dupa diafragma, pentru ca albinele sa le goleasca si sa traga mierea in cuib pentru iernare, atunci acele rame trebuiesc descapacite!
La impachetarea de iarna poti pune dupa diafragma ce doresti! Sunt diferite metode... unii folosesc saltelute din papura sau polistiren, altii cartoane de ambalaje, altii folie, mocheta, etc!
De la inceputul lunii septembrie am restrans treptat cuibul ajungand in prezent la 7 rame
in urma cu 10 zile am lasat dupa diafragma cate doua rame, una avand coronite mari, frumoase iar cealalta cu portiuni mici de miere necapacita , in ideea ca albinele vor lua mierea de pe ele si o vor duce in cuib.
Azi am verificat din nou si am observat ca rama cu coronita e full de miere capacita+necapacita iar cealalta are si ea mai multa miere decat acum 10 zile
Au crescut deasemenea si rezervele din interiorul cuibului.
In aceasta perioada le-am administrat si cate 1.3 litri de sirop 2/1
Sa inteleg ca au suficienta miere incuib de baga mierea si dupa diafragma? Ceva spatii libere ar mai fi.
Iar la cei 3 stupi pe care ii am doar o matca mai ponteaza , celelalte au incetat de cel putin doua saptamani.
Are cumva vreo importanta cum e asezat cuibul , stanga -dreapta ?
Eu am asezat cuibul in stanga privit din spatele stupului deci la peretele dinspre Est
Lhk , asa am lasat si eu cuibul spre rasarit ca sal bata soarele cand rasare, iar ramele de dupa diafragma sa fie la distanta una de alta intre ele dar si de diafragma si de paretele de la vest, sa fie cat mai aerisite, am avut si 2 rame la tras si intro saptamana au fost goale , descapaceste mereu ramele cares dupa diafragma sa aiba tendinta de a o transporta in cuib , dupa ce inceteaza ponta si raman spatii goale sa vezi ce repede se goloesc ramele de dupa diafragma .
spor la iernat .
probabil asta e explicatia
eu am pus ramele apropiate intre ele si de diafragma
le voi departa sa vad ce se intampla
Citat din: Lhk din Septembrie 26, 2011, 09:24:07 AM
probabil asta e explicatia
eu am pus ramele apropiate intre ele si de diafragma
le voi departa sa vad ce se intampla
nu ai inteles :hi:;poti sa lasi o singura rama dupa diafragma , dar descapaceste cu furculita cate o portiune sau toata pe o parte daca fam. e buna o trage in cuib, in aceasta perioada albinele trag doar mierea care o descapacesti si lasa rama lipita de diafragma ca acum noptile sunt mai reci .Daca lasi ramele dupa diafragma nedescapacite nu vor trage in cuib aproape nimic
intradevar , acum e mai rece dar operatiunea aceasta eu am executat-o acum 2-3 saptamani , pe la inceputul lunii, imediat dupa ce am vazut ca a incetat ponta si tot puietul a eclozionat .
Citat din: pharaonu75 din Septembrie 23, 2011, 08:51:27 AM
La impachetarea de iarna poti pune dupa diafragma ce doresti! Sunt diferite metode... unii folosesc saltelute din papura sau polistiren, altii cartoane de ambalaje, altii folie, mocheta, etc!
iar cei cu stupi din poliuretan, nu fac nici un fel de impachetare pentru iarna, si nici nu baga nimic dupa diafragma
:wink2:
:nono: :nono: :nono: :razz:
Citat din: romikele din Septembrie 27, 2011, 08:48:55 PM
Citat din: Florin-braileanul (FlorinI) din Septembrie 27, 2011, 07:59:54 PM
... cei cu stupi din poliuretan, nu fac nici un fel de impachetare pentru iarna, si nici nu baga nimic dupa diafragma
Nu numai ei :smile:
scuze!
ai dreptate
cei care nu au stupi nu fac impachetari
sau poate da, vara cu namol :uimit:
Am si eu o intrebare ,de fapt mai multe;am facut eu hranitoare dar nu le-am facut destul de adanci asa ca m-am gandit sa le mai pun sirop si in cutii de margarina sa aibe mai mult ca nu ajung prea des la stupina .Pe de alta parte nu pot sa pun prea mult sirop in hranitoare caci sunt prea inclinate lazile si risc sa curga afara.Aceste doua inconveniente ma-am gandit ca le rezolv la primavara cand trebuie sa mut stupina la vreo200m departare. problema este ca ieri in cutiile de margarina erau tapetate fundurile cu albine moarte .Oare sa nu mai fi putut iesi din cutii? sa fi facut eu furtisag? sau de vina sa fie viespii ca multe erau decapitate? Nuam pus in toate cutii iar in hranitoare nu erau albine moarte si nici in cele in care am un soi de farfurii mai plate
Albinele alea au murit inecate!
Ai pus ceva plutitor in acele cutii de margarina? Ma refer la bucatele de polistiren, de lemn, sau chiar plasa din aceea de fibra de sticla, cu ochiuri de 5x5 mm, folosita la placarea exterioara sau chiar iarba uscata!
Albinele cad in cutie si nu mai pot urca pe peretii netezi, pe cand la hranitor este alta treaba (este mai ingust, nu are pereti netezi).
Din jurul datei de 1 august,timp de peste o luna am facut hraniri de stimulare si de completare,toate in cutii de margarina sau galetute de smantana din comert.Tin sa precizez ca nu am avut nici o albina inecata(lucru de care mi-a fost frica la inceput) in toata aceasta perioada.
Secretul a fost(cred eu),pe langa bucatelele de lemn si plasa puse in interiorul vaselor,la inceput,am luat un cutit cu un varf ascutit si am zgariat peretii recipientelor de plastic folosite ca hranitoare atat in exterior cat si in interior pentru o mai buna aderenta(zgarieturi care sa fie simtite cand dadeai cu mana pe pereti).
Mortalitate zero.
La vasele de plastic dati cu shmirglu dur acolo unde vreti ca albina sa se catere.
salut ,nu ar fi mai bun o bucata de panza de bomfaier ,date linii orizontale ?
asa am eu la niste hranitoare din comert linii orizontale .
spor la treaba
Am stupi cu fund normal si zona stupinei este cam expusa la vant ,cred ca la iarna o sa fie vant mare .Eu m-am gandit sa trag cate un sac de plastic pe stupi si sa-i perforez la aerisiri si la urdinis si apoi sa-i leg bine cu sfoara sau cu scoci.scuzati daca amai fost discutat subiectul dar eu la stupi normali nu am vazut discutie.
Nu este indicat iernarea cu saci peste stupi. Contribuie la formare condensului. Este indicat ca stupii sa fie protejati contra vanturilor dominante,de regula din directia NV cu garduri, perdele din coceni sau alte mijloace
Sacul de polietilena sigur nu merge,dar sacul de rafie nu ar merge contra vantului?Intreb ca un veritabil incepator in iernatul stupilor. :smile:
Eu folosesc rafie la protectia pomilor si plantelor mai putin rezistente la temperaturi mici,smochin,pawpaw,kaki,hortensii,rodiu! :thanks:
Eu am tot stupi cu fund fix si i-i izolez astfel:
1. Stupilor de 16 rame cu urdinis la jumate si familie de maxim 6 rame le pun 2 diafragme la margini dupa care pun cate o foaie de polistiren imbracata in ziare,iar peste podisorul asez un ziar si haine de la second-hand ,dupa care asez capacul.
2. Stupii verticali de 10 rame ii izolez unilateral cu diafragma si polistiren, iar peste podisor tot ziare si tot haine de la S.H. si capacul.
eu... stupii ii impachetez pentru iarna,... cu multa caldura sufleteasca si in rest fetele stiu ce au de facut
le-am creat tot confortul si nu mai intervin
Buna seara dragi colegi!
As avea si eu o mica nelamurire in legatura cu realizarea fagurilor cu presa proprie.
De curand am achizitionat o presa manuala si astazi mi-am propus "sa ma joc" putin cu ea :)
Eu procedam in felul urmator:
Presa cred ca-i din dur aluminiu....o incalzeam cu apa calda . Dupa ce se incalzea o scurgeam si puneam zer(nu era incalzit ci doar la temp camerei), scurgeam zeru' dupa care puneam ceara incalzita.
1.Zerul trebuia incalzit?
2.Am inteles ca.n zer se adauga o lingurita de miere ...e obligatoriu?
Ce am observat eu pentru prima mea exp de genu:
Partea de jos a formei ,mai bine spus tava se imprima perfect pe ceara, in schimb problema e la partea de sus.
Din ce motive dupa ce dezlipeam fagurele(dezlipirea ,spre mirarea mea s-a produs de fiece data fara probleme) cealalta parte ramaneau unele lipsuri de ceara ca niste goluri provocate de aer :uimit: sau in partea de jos unde ridicam de inel ramaneau cate 1-2 randuri fara ca forma sa imprime celulele.
3.Trebuie ceva modifcat la manerul formei?
4.Care poate/pot fi cauza/cauzele?
Va multumesc!
P.S Atasez o poza doua cu forma pentru a va face o parere.
i ti spune profesorul aici
Presa trebuie asezata perfect orizontal. Cantitatea de ceara trebuie sa depaseasca necesarul pentru o foaie. Zerul trebuie sa fie caldut. Mierea trebuie adaugata pentru a preveni lipirea. Roaga-l pe teinegru sa-ti spuna anumite fineturi, pentru ca foloseste o asemenea presa.
:thanks: dragi colegi pentru raspunsurile oferite.Am sa-l contactez pe d-l Teinegru pentru mai multe detalii. :bravo:
Numai bine :hi:
Cat a costat presa ?
Resa m-a costat 300 de ron pe care i-am dat proprietarului + 20 de ron transportul cu Posta Romana.
Eu zic ca-i un pret rezonabil , sper sa merite si sa scot banii pe ea in timp cu fagurii pe care-i voi produce pentru mine.
S-o folosesti cu spor.
Si mie mi-a intrat in cap sa cumpar una si voiam sa stiu cam pe unde se jongleaza cu pretul. Multumesc pentru informatie.