Salut,
Am citeva dileme de sezon si m-ar ajuta niste raspunsuri cit mai exacte, pentru care multumesc anticipat. :)
1. Rezerva de miere pentru iernare. Nu am gasit oameni care sa cada de acord in legatura cu necesarul de miere pentru iernare. Am citit despre diverse variante: de la 8 kg la 20 de kg pentru o familie de albine. Asta inseamna ca trebuie sa am intre 2 si 5 faguri plini cu miere la intrarea in iarna, fara a socoti pastura. Voi cu ce cantitate de miere iernati o familie restrinsa la 6 rame?
2. Rezerva de pastura pentru iernare. Am gasit ca pentru iernare ar fi suficient un fagure de pastura. Este corect?
3. Hranirile de completare. Care este cantitatea pe care o administrati si la ce interval? Ma gindisem la 1-2 litri la citeva zile (3-5), administrati tuturor stupilor si modificata apoi cantitatea in functie de cit de repede o consuma. Totul facut la ora inserarii si cit mai repede posibil.
4. Distributia mierii in cuib pentru iernat. Pentru mine situatia este mai complicata, incepind de anul acesta apicultura. Adica nu am o rezerva de faguri construiti sau faguri umpluti cu miere in primavara, trebuind sa folosesc doar fagurii pe care ii am deja. Daca voi aplica hranirile de completare, albinele vor ajunge sa blocheze cuibul cu miere, in cazul acesta eu schimbind ramele umplute cu unele goale, cu greu recuperate in ultimele saptamini. Acum vine dilema. Deoarece exista in acest moment o multime de puiet capacit, este ok daca mai tirziu inversez ramele in cuib (cele de la exterior care au acum mai putin puiet trec la interior si invers)? Ce fac daca matca a ouat si pe ramele de la marginea cuibului? Aveti alte idei?
5. Mi s-au oferit citiva faguri cu miere capacita. Exista posibilitatea de a face undeva analizele sa vad daca ma pot pricopsi cu ceva daca accept sa ii cumpar? In afara de tratamentul antigaselnita ce altceva le pot aplica preventiv? Si in continuare: unde pot duce material biologic din fiecare stup pentru a face analiza sa vad starea lor de sanatare?
6. Ati folosit hranitoare de urdinis? Daca da, in ce conditii? Vi se par practice? Ce inconveniente ati gasit la ele?
7. Administrare Varachet Forte. Pe prospect scrie ca se fac doua fumigatii, la 7-10 zile, toamna, cind nu mai exista puiet capacit. Intr-o recomandare a MAPDR scrie ca se fac in august (una sau doua) si apoi doua in septembrie-octombrie. Alte persoane recomanda 3 fumigatii in septembrie, la interval de 7 zile. Departe de mine gindul de a porni un flame, insa sunt curios ce recomandati.
Multumesc pentru raspunsuri. :)
1.Cantitatea de miere necesara pentru iernare depinde de puterea familie (numarul de rame acoperite cu albine din cuib). Nimeni nu cantareste mierea din cuib. Ramele sa fie pline 80%.
2.Sunt suficienti 2 faguri cu pastura pusi in pozitiile 2-5. Daca nu e de unde, ajunge si unul.
3.Hranirea de completare e bine sa se faca zilnic, seara, 1-1,5kg. Daca se face cu pauze intre hraniri capacesc mai greu.
4. Desi in literatura de specialitate se recomanda hranirea in luna august, datorita incalzirii climei se poate face si in prima parte a lunii septembrie. Atunci e mai putin puiet si albinele vor organiza cuibul cum stiu ele mai bine.
5.Nu e bine de introdus nici un material din alta stupina, cu atat mai putin rame. Daca nu exista albine moarte in fata stupilor, puietul e compact si sanatos, nu e nevoie de nici o analiza.
6. Nu am folosit.
7. Se poate face un tratament in august. Eu fac 1 tratament in ultima decada a lui septembrie si 2 la inceputul lui octombrie toate la intervale de 7 zile. Daca vremea permite, (temperatura peste 12 grade), mai fac unul cat mai tarziu posibil.
Bucovineanu, multumesc pentru raspunsuri. Mi-au fost de mare ajutor.
Pt bucovineanu : poti sa ne spui si noua cate tratamente contra paduchilor faci intr-un an si cand anume?
Primavara fac numai un sondaj: Fac trtament cu varachet la 5-10 familii la care pun fund cu plasa. Daca nu cad paraziti nu mai tratez celelalte familii. In august fac un tratament numai daca vad albine in iarba care nu pot sa zboare. In acest an nu e cazul. In continuare asa cum am spus mai sus fac un tratament spre sfarsitul lunii septembrie si doua la 7 zile in octombrie. Daca timpul permite mai fac un tratament la sfarsitul lui octombrie sau chiar in noiembrie. Facand cel putin un tratament in lipsa puietului de obicei nu mai e nevoie de tratamente in primavara.
La 3-4 ani odata pun si cate 2 benzi de mavrirol.
O prima observatie.... in momentul in care albina nu poate sa mai zboare, deja familia respectiva e infestata masiv. Si tot puietul ala care e capacit sigur ascunde o mare cantitate de paduchi in celule. Anul acesta. la mine, am intalnit cateva cazuri ciudate...stupi tratati in aceleasi conditii prezentau un grad de infestare mult mai mare decat in cazul altora. Le-am facut la toti un tratament prin martie cu varachet, apoi prin aprilie un tratament cu taktic, inainte de tei inca un varachet, dupa 10 august le-am bagat benzile de varachet si zilele astea cand i-am luat la control....unele familii prezentau un grad foarte mare de infestare. Asa ca a mai urmat inca un varachet acum doua zile.
Nu e prea dvreme pentru Mavrirol? Acum benzile nu sunt propolizate? Am urmarit toata vara cu atentie si nu am vazut nici un parazit nici pe albine, nici in rama claditoare. Pe tabla de la stupii cu plasa abia daca am vazut 2-3 paraziti la unele familii. Nu am vazut defel albine in iarba.
Uite ca am facut tratamentul cu mavrirol si nu m-am mai uitat pe nici un prospect. Din cate stiu eu substanta din mavrirol actioneaza prin contact. Asa ca daca propolizeaza benzile s-ar putea sa fie un lucru bun. Oricum, din cate am observat, benzile nu-si fac efectul decat cateva zile. La vreo doua saptamani dupa ce le-am bagat, fara a fi propolizate, am vazut paduchi pe albina. Asa ca a trebuit sa le fac tratamentul cu varachet incat sa evit a mai intra o generatie de paduchi in celule. La dumneavoastra s-ar putea sa-si faca efectul foarte bine rama claditoare...la anul incerc si eu sa las la fiecare stup cate un sfert de rama in acest scop. Adica pe o rama normala sa o insarmez si sa pun un fagure trei sferturi
astazi leam facut si eu un control cat de cat si leam mai scos cate 1-2 ram care erau mai noi sau cu mai putina miere pe ele , puiet capacit am mai gasit la un singur stup dar in curs de eclozare . Am pus cate o rama dupa diafragma cu o portiune descapacita sa traga in cuib. Ma intreb sa le mai dau oare sirop 2/1 pentru completare sau las sa traga intai mierea din rama de dupa diafragma si dupa aceia sa vad daca mai trebuie ceva completare??? :uimit: :hi:
Citat din: POSTASUL din Septembrie 22, 2011, 09:07:50 PM
astazi leam facut si eu un control cat de cat si leam mai scos cate 1-2 ram care erau mai noi sau cu mai putina miere pe ele , puiet capacit am mai gasit la un singur stup dar in curs de eclozare . Am pus cate o rama dupa diafragma cu o portiune descapacita sa traga in cuib. Ma intreb sa le mai dau oare sirop 2/1 pentru completare sau las sa traga intai mierea din rama de dupa diafragma si dupa aceia sa vad daca mai trebuie ceva completare??? :uimit: :hi: cateva sfaturi care zic eu ca sunt bune pentru noi cei incepatori
Mi-am spus sa incerc Beevital HiveClean si Varachet in paralel, sa imi dau seama care este mai eficient. Insa deoarece am dat in toti stupii cu HiveClean nu am mai putut sa compar cele doua variante de tratament din punct de vedere al eficientei. Dupa doua reprize de HiveClean semnele aratau ca era ceva Varroa in stupi, insa nu prea mult. Surpriza a venit la primul tratament cu Varachet Forte, cind tavile erau pline cu paraziti. La al doilea tratament, dupa o saptamina, lucrurile stau mai bine. Probabil voi mai face 2 tratamente pina sa pun Mavrirol deoarece am avut o surpriza: doi stupi (de fapt sint stupi nehotariti - undeva la limita intre nucleu mare si familie mica) inca aveau puiet capacit iar unul avea chiar larve.
Buna,
Referitor la cantitatea hrana necesara iernarii cred ca aceasta este descrisa destul de bine in cartea "Tehnologii apicole moderne- Stuparitul pastoral", carte recomandata de o parte din colegii de pe forum.
Numai bine!
Scuze, am uitat citatul.
Daca rama cu pastura se pune langa diafragma si nu are miere in ea albinele de la marginea ghemului vor muri sigur de foame.
am si eu o intrebare pentru stupari cu experienta
Care este numarul minim (ca sa treaca peste iarna sa zicem usoara) si maxim de rame lasate la o familie de albine iarna ?
din cite stiu intre 5 - 12 asa sa fie ?
am 3 roi mai necajitzi :D (la care ma gindeam sa ii las pe 6 zilele astea si apoi sa mai vad)
si 3 stupi de anul trecut (ma gindeam sa ii las pe 8 rame zilele astea si apoi sa mai vad)
anul trecut cei 3 au stat pe 10 rame si ramele marginase nu s-au atins de ele (consider ca nu au rostul), si mierea sa o mute pe ramele pe care stau
stupii sunt pe 10 rame
si ma gindeam cit sa ii strang (o sa merg cind o fi frig sub 10 grade sa vad cit sunt de stransi (asa m-am gindit eu))
uni au zis 6 la toti sa las...asa fac ei..
ca daca ii las de exemplu pe 5 rame consider ca nu au sanse sa treaca iarna si trebuie neaparat uniti si ma gindeam sa nu ii unesc
Dani uita-te la topicul "Intrebarea zilei". Acolo vei gasi o sugestie facuta de Ioan Ardelean (diafragma cu sita, plasa cum vrei sa-i spui) in sensul iernarii a doua roiuri in acelasi stup. Parerea mea este ca, daca nu vrei sa-i unifici, este solutia cea mai la indemana pentru tine.
Dani, si pe 3 rame de albina(dar sa fie negre de albina) se poate ierna bine daca au macar 7-8 kg de miere. Eu zic sa ii deschizi intr-o dimineata cand afara sunt in jur de 7-8 grade.Cate rame ocupa atunci, pe atatea sa il strangi deocamdata. Sa nu te apuci sa umbli prin ei la temperatura aia, ci doar te uiti de sus cate intervale ocupa albina ... usor si fara sa le deranjezi. Parerea mea personala e ca decat sa ii las pe 6 rame cu albina mai rasfirata, mai bine pe 5 negre de albina si cu hrana multa pe fiecare rama. Oricum ele tot 5 rame ocupa cand o sa dea frigul. Asta e doar un exemplu.
multumesc de rspunsuri
pina atunci o sa ii strang putin, si ii mai veric intr-o dimineata
Dani, si eu am doua roiuri - micute saracele, care inca mai au puiet capacit. Aveam aceeasi dilema, insa m-am decis: le voi muta intr-o singura cutie, pe cite 4 rame, separate printr-o diafragma cu plasa. Probabil le voi pune si undeva in interior la adapost.
Citat din: bucovineanu din August 31, 2011, 10:54:28 AM
Nu e prea dvreme pentru Mavrirol? Acum benzile nu sunt propolizate? Am urmarit toata vara cu atentie si nu am vazut nici un parazit nici pe albine, nici in rama claditoare. Pe tabla de la stupii cu plasa abia daca am vazut 2-3 paraziti la unele familii. Nu am vazut defel albine in iarba.
Tratamentul de mavrirol sau varachet trbuie facut asociat ca sa aiba eficienta maxima facute independent sau la distante mari de timp intre ele nu au o eficienta maxima.sanatate si numai bine
Buna seara tuturor,
As avea nevoie de o parere avizata, ultima saptamana, nefiind in localitate, n-am mai trecut pe la stupi, in seara asta am gasit la urdinisul unuia trei larve de albine si nu stiu daca este un motiv de ingrijorare sau este un fenomen normal luand in considerare frigul din ultimele nopti si faptul ca familia este inca pe 8 rame, mai avea puiet si am zis ca voi mai scoate dupa eclozionare 2-3 rame din cuib.
Voi atasa si o fotografie cu larvele gasite, le-am luat poate voi avea nevoie de ele daca credeti ca este cazul sa le duc la analize sau eu stiu...
Va multumesc.
Nu se vede foarte clar in poza. Nu par afi larve ci mai degraba albine adulte. Sunt colorate sau albe?
Buna seara,
Sunt albe, trebuia sa fac pozele pe un suport colorat nu pe hartie alba.
Nu cred ca e grav. Probabil e vorba de puiet racit, tinand cont si de faptul ca in ultima vreme s-a racit mult vremea. Nu e cazul sa te alarmezi.
Va multumesc mult, asa este la inceput apesi butonul de alarma mai usor , o sa-l supraveghez si in zilele ce urmeaza.
Inseamna ca ai prea multe rame, mai scoate din rame sa poata acoperi puietul. Sigur e vreun roi cu matca tanara.
salu. am o intrebare. astai cind am umblat la stupi am gasit in unu rame albe :uimit: adica parca erau presarate cu putzina faina. ce poate sa insemne asta?
Inseamna stup slab care a fost atacat de gaselnita sau nu?
nu nu.nu am vazut deloc urme de gaselnita.astazi voi asa o poza.orcum shi partea capacits tot e asa. p.s niciodata nu am mai vazut asa ceva shi deaia nu pot sa ma exprim mai bine.
Buna,
astazi, profitand de ziua insorita, am fost sa mai scot din ramele care acum 3 saptamani mai aveau oua si spre surprinderea mea am gasit un stup in care pe langa puiet capacit erau oua de 1 si 2 zile. Mi s-a parut un pic ciudat, mai avea puiet capacit pe o rama, dar asta e ok, voi ce parere aveti, e de bine , e de rau sau e firesc?
Numai bine! :hi:
Sa ai mare grija cu mincarea ,pt ca puetul asa tirziu iti inputineaza serios rezerva de hrana .
Numai bine
Daca vremea rece se mentine, de regula albinele refuza sa mai creasca ouale depuse, ba pot consuma si larvele necapacite. Sunt si exceptii, cand unii stupi contnua sa creasca puiet tarziu, in noiembrie sau si inceputul lui decembrie. Uneori asta fac familii mai slabe, la care albina batrana e epuizata si simte ca nu poate traversa ea insasi iarna. Uneori si o infestatie cu paduchi poate duce la prelungirea cresterii de puiet. Eu cel putin nu imi doresc puiet tarziu, dar in unii stupi, inaintea acestui frig, am mai vazut puiet mic.