Datorita vidului legislativ in domeniu apicol oricine in Romania poate vinde drept miere orice zeama dulce . Noi stuparii mai vechi in bransa suntem trecuti printr-o lege a apiculturii care dupa ce ca era lipsita de consistenta a mai fost si ciuntita ulterior ajungand la momentul acesta doar un petic de hartie nebagat de nimeni in seama .
Ne trebuie in primul rand o lege care sa proteje producatorul intern si piata autohtona de toate importurile sosite din Turcia , China si de aiurea.
Apoi ne trebuie o lege care sa specifice exact si fara dubii ce trebuie sa apara si ce NU trebuie sa apara pe o eticheta pentru mierea de albine .
Ne trebuie o lege in care sa se specifice clar care sunt caracteristicile mierii de albine , indicii calitativi si nu in ultimul rand LABORATOARELE DE REFERINTA ale caror rezultate vor fi automat recunoscute de toate partile implicate.
Acestea ar cam fi primele linii directoare ale acestei legi , va astept cu sugestii si idei in privinta acestui proiect.
PS. Rog ca acest subiect sa fie privit cu maxima seriozitate deoarece ideile desprinse de acest topic vor merge la un jurist si apoi la Romapis pentru a gasi varianta cea mai buna pentru intrarea legii in parlament.
Rog pe cei pusi pe bascalie sa aiba bunul simt minim si sa nu posteze la acest topic.
Eu cred ca ar trebui asa ceva in mod clar. dar domnule Dragos ce parere aveti ca eu am stat fata in fata cu domnul Ciolos (probabilil stiti - cel care e sef peste agricultura din cele 27 de state ale comunitatii europene) si i-am sugerat ca ar fi necesara o lege pentru productia interna de miere si pentru producatori (care sa-i apere de samsari) si care sa arate calitatea mierii. In plus i-am mai sugerat ca statul ar trebui sa sprijine cu adevarat aceasta ramura si dupa epuizarea acestor fonduri europene. E drept domnia sa nu face parte din legislativul Romaniei dar are un cuvant de spus mai ales ca e roman, si la nivel european e tatal agriculturii ... vorbesc la nivellegislativ (sau ar putea fi). Vreti sa stiti reactia? Nu cred ca v-ar produce un zambet pe buze. A ascultat.ihm...iham...da...si producatorul e jecmanit de mafia din piete si altii de teapa asta...procesatori,etc...hm...da...vom vedea ce putem face. Asa ca...eu unul nu ma astept la ei sa faca nimic bun...abia atunci cand unul dintre noi va ajunge acolo...va sti cu adevarat ce trebuie rezolvat...vorbesc de apicultura, in general. Sanatate si numai bine! :hi:
Parerea mea este ca:
1 - in primul rand trebuie respectat standardul de calitate!
Adica mierea de salcam sa fie mierea care are 20% polen de salcam! Daca are mai putin de 20% sa nu poata fi etichetata si vanduta sub titulatura de miere de salcam. In caz contrar cel care pune pe piata o astfel de miere sa fie aspru sanctionat, putandu-se merge pana la inchiderea activitatii firmei respective, iar mierea sa fie retrasa de la comercializare!
2 - in al doilea rand trebuie stabilit care este procentul minim de polen ce trebuie sa se regaseasca in fiecare sortiment de miere, spre exemplu la mierea de salcam 20%, la poliflora 18%, la rapita 15%, etc! Cifrele date de mine sunt doar exemplificative, expertii in domeniu fiind cei care trebuie sa spuna care este valoarea STAS!
3 - in al treilea rand legea trebuie sa prevada faptul ca mierea pusa in vanzare nu trebuie sa contina substante de "lungire" a compozitiei, de genul glucozei industriale, etc.
4 - in al patrulea rand trebuie interzis ca zeama dulce importata din China sau Turcia sa fie comercializata in tara sub titulatura de miere! Asta cred ca este aspectul care face cel mai mare rau apiculturii romanesti! Maclavaisul din import sa fie comercializat sub alt nume, nu MIERE, etichetat ca atare, fara insemne, imagini, simboluri care sa poata crea confuzie in randul cumparatorilor, astfel incat acestia sa creada ca este miere (ma refer la desene, poze, elemente grafice de genul albinelor, fagurilor, florilor de salcam, floarea soarelui, etc).
5 - in al cincilea rand trebuie sa se respecte legea in vigoare privind inscrisurile de pe etichetele produselor puse in vanzare in Romania, in sensul ca denumirea produsului sa fie scrisa cu litere de aceeasi dimensiune si culoare, pentru ca romanul jmeker scrie ceva de genul:
produs alimentar cu gust de
MIERE DE ALBINE
6 - in al saselea rand legea trebuie sa prevada sanctiuni pentru fiecare abatere si institutia competenta pentru a constata abaterea respectiva.
Daca imi mai trece ceva prin cap, mai adaug!
7 - in al saptelea rand laboratoarele care fac analizele mierii sa fie independente, sa nu fie patronate de procesatori. Sa fie ridicate 3-4-5 probe (cate una pentru fiecare laborator) si sa se faca analizele! Atunci cand rezultatele analizelor nu coincid, sa se faca o expertiza iar laboratorul care a furnizat datele eronate sa fie sanctionat contraventional sau penal, iar daca fapta se repeta acel laborator sa fie inchis!
8 - in al optulea rand institutiile abilitate sa faca, prin sondaj, analize la mierea din magazine! Analizele sa fie facute fara ca cei din laborator sa stie ce firma/procesator a scos pe piata acea miere.
9 - in al noulea rand sa fie incurajati si protejati apicultorii autohtoni, si descurajat importul de miere, mai ales din statele din afara U.E. O idee ar fi neplata TVA pentru mierea autohtona si plata unui TVA prohibitiv pentru mierea de import (tot se discuta acum de diferentierea TVA). Deci TVA ZERO (sau eventual 5%) pentru mierea romaneasca, iar pentru mierea straina TVA 24%! Iar daca mierea straina provine din state non-UE, sa se mai adauge 10% taxa!
10 - in al zecelea rand sa nu poata fi importata si apoi comercializata MIERE, decat dupa ce buletinele de analiza arata clar ca aceea este MIERE si nu glucoza industriala! Odata ce s-a dovedit ca este miere, sa fie pusa in circulatie cu perceperea TVA de 24% si eventual a acelei taxe de 10% pentru marfuri non-UE, iar aceasta miere sa faca si ea obiectul acelor controale prin sondaj despre care vorbeam la punctul 8!
Pentru a face o "lege a mierii" legislatori romani nu trebuie sa faca nici un efort intelectula, e suficient sa aplice Directiva 2001/110/CE care spune foarte clar si ce trebuie sau nu trebuie scris pe eticheta si ce trebuie sau nu trebuie sa fie in borcan.
Pe eticheta se poate scrie doar "miere", nici macar miere de albie deoarece ar fi un pleonasm, nu exista altfel de miere. Trebuie indicata provenienta in mod generic: miere UE, sau amestec de miere comunitara si extracomunitara su miere din afara UE. Multi producatori/procesatori indica si tara de provenienta. Mai trebuie sa apara de asemena lotul de productie si termenul de valabilitate. Se poate adauga specia vegetala de provenienta sau regiunea de provenienta, numele apicultoruli, etc. In boracn trebuie sa fie, bineinteles, ce scrie pe eticheta, adica miere cu polenul prezent in mod natural. Nu se poate filtra mierea pentru indepartarea polenului iar daca a fost filtrata din alte motive trebuie precizat pe eticheta. Mierea destinata industriei alimentare trebuie sa fie clar etichetata.
In primul rand sa fie indicata exact tara de origine precum in Italia . ex. : cupaj de poliflora din Turcia , China si Bulgaria .
la mierea etichetata BIO sa apara exact producatorul , adica pe eticheta va scrie ; miere produsa de Ion Vasile in comuna Cucuietii din deal , judetul Buzau.
Partea grea o reprezinta taxa vamala , mierea din China e asa de ieftina incat si o taxa de 100% este insuficienta . Apoi nu inteleg de ce la mierea din Turcia nu se aplica taxa vamala iar noii romanii NU avem voie sa ne vindem mierea in Turcia.
Sprijinirea grupurilor de producatori locale care sa detina propria vinieta pentru securizarea propriei mieri.
Interzicerea etichetelor gen "miere carfour"sau 'miere kaufland".
Citat din: dragos2006 din Iulie 24, 2011, 06:41:23 PMNe trebuie in primul rand o lege care sa proteje producatorul intern si piata autohtona de toate importurile sosite din Turcia , China si de aiurea.
Citat din: pharaonu75 din Iulie 24, 2011, 11:09:21 PM
in al optulea rand sa fie incurajati si protejati apicultorii autohtoni, si descurajat importul de miere, mai ales din statele din afara U.E. O idee ar fi neplata TVA pentru mierea autohtona si plata unui TVA prohibitiv pentru mierea de import (tot se discuta acum de diferentierea TVA). Deci TVA ZERO (sau eventual 5%) pentru mierea romaneasca, iar pentru mierea straina TVA 24%! Iar daca mierea straina provine din state non-UE, sa se mai adauge 10% taxa!
Protectionismul nu este o solutie a problemei. Presupunand ca Romania se hotaraste sa incalce legile comertului international adoptand masuri protectioniste in favoarea apicultorilor nu cred ca pe termen lung rezultatele vor fi pozitive, in special pentru consumatori. Este nevoie de o buna lege dar este si mai necesara o aplicare consecventa care sa asigure aceleasi drepturi si obligatii pentru toti.
Ar trebui sa se standardizeze un set de analize de puritate a mierii si sa se echipeze mai multe laboratoare cu aparatura necesara. Sa se subventioneze de catre stat un numar de analize, masura din care tara nu va pierde, deoarece se va reduce mierea falsificata fie de catre procesatori fie de catre STUPARI. Daca nu ar mai putea fi valorificata mierea falsificata, pretul de vanzare al mierii (veritabile), atat in tara cat si la export va mai creste. Si in tara s-ar promova valoarea, nu jmecheria, ceea ce este important pe termen lung.
Legea trebuie sa fie
egala pentru toti, fara sa protejeze pe nimeni: consumatorul trebuie sa poata alege in cunostinta de cauza.
Orice tip de miere, inclusiv cea vanduta cu borcanul la piata trebuie etichetata corect (ati spus voi mai sus exact si clar ce sa contine), pe scurt:
- tipul mierii
- originea si data valabilitatii
- numarul analizei lotului si laboratorul care a efectuat testarea
- precizarea daca a fost sau nu incalzita peste 40 de grade
Analiza se face pe banii celui care o vinde, fara subventii.
Laboratorul care a falsificat o singura analiza trebuie sa isi piarda licenta iar patronul sa raspunda financiar (amenzi draconice). Mierea existenta pe piata testata de laboratorul respectiv se scoate de la raft si se distruge.
Nu sunt de acord cu nici un fel de taxa protectionista, daca nu suntem in stare sa producem miere de calitate la pret bun consumatorul va alege miere de calitate din afara. Important e ca
testele sa fie facute in tara de laboratoare autorizate, iar calitatea de fie STAS.
Asta va duce in cativa ani la profesionalizarea acestui domeniu, practic te vei numi apicultor daca ai peste 5-600 familii de albine si ai dotari ok. Faci pastoral, produci mult/calitate si ai costuri mici. Sau esti un mic producator care face miere stationar pt consumul familial. Nu cred sa mai existe cale de mijloc.
Citat din: F.Liviu din Iulie 25, 2011, 06:55:59 AM
...
Nu sunt de acord cu nici un fel de taxa protectionista, daca nu suntem in stare sa producem miere de calitate la pret bun consumatorul va alege miere de calitate din afara.
...
Vedem cu totii ce fel de "miere" alege consumatorul! Glucoza industriala
made in Turcia, imbogatita cu putin polen de rapita si vanduta drept miere de salcam!
Doar asta se gaseste pe rafturile supermarket-urilor! Iar romanul isi face cumparaturile aproape obsesiv de acolo, pentru ca "este mai ieftin"!
Sunt curios daca atunci cand vei avea 100-200 de stupi vei mai gandi la fel!
Adica sa manance romanul glucoza turceasca pana ii crapa ficatii iar tu sa iti vinzi mierea la un pret similar cu pretul la care intra in tara mierea contrafacuta din China sau Turcia!
Sa vedem daca poti rivaliza cu preturile astea, in schimb tu sa furnizezi miere de calitate, cu buletin de analiza la zi!
Daca statul roman nu poate oferi o politica protectionista pt. producatorul autohton cred ca ar putea sa ofere unele finantari pentru promovarea mierii romanesti astfel incat sa ajungem ca in Serbia unde toata mierea produsa se consuma pe piatza interna. O putem numi chiar o educare a consumatorului astfel incat sa stie ce cumpara si de ce un produs este mai scump si altul mai ieftin.
Citat din: pharaonu75 din Iulie 25, 2011, 11:07:30 AM
Sunt curios daca atunci cand vei avea 100-200 de stupi vei mai gandi la fel!
Adica sa manance romanul glucoza turceasca pana ii crapa ficatii iar tu sa iti vinzi mierea la un pret similar cu pretul la care intra in tara mierea contrafacuta din China sau Turcia!
Sa vedem daca poti rivaliza cu preturile astea, in schimb tu sa furnizezi miere de calitate, cu buletin de analiza la zi!
Asa cum spuneam, mierea trebuie
testata si
etichetata ca atare. Testele trebuiesc sa fie la fel penrtu toti.
Consumatorul are dreptul sa consume glucoza cu kkt (scuzati expresia), dar
in cunostinta de cauza. Legea trebuie sa interzica etichetarea unui astfel de produs ca miere (nici macar aroma de miere, miros de miere, gust de miere, etc). Atunci nu mai are nici o scuza.
Traim intr-o tara cu potential melifer ok, preocuparea apicultorilor ar trebui sa fie aceea de a introduce obligativitatea testelor la miere, iar daca produsul este altceva decat miere sa scrie clar pe eticheta acest lucru. Apoi consumatorul va decide. Sa nu va mire daca multi vor alege totusi ieftineala, lumea nu prea are bani.
Glucoza vine din Turcia sub numele de "miere de salcam". Asa scrie pe acte, asa se vinde! Nu i se poate imputa comerciantului ca o vinde sub numele de miere de salcam, atat timp cat acel comerciant nu are laborator propriu de analize, iar legea nu il obliga sa detina un astfel de laborator. De asemenea tot legea trebuie sa interzica de la comercializare acea "miere" si sa prevada obligativitatea ca inainte de a ajunge in rafturi, orice produs ce se vrea a fi "apicol" sa treaca pe la analize.
Adica sa fie obligatorie analiza in Romania atat a mierii autohtone cat si a maclavaisului importat sub nume de "miere", abia apoi putand fi comercializat!
Daca s-ar proceda asa, eu consider ca este o masura de sprijin acordat apicultorului roman, pentru ca in mod cert productia acestuia se va regasi pe rafturile supermarket-urilor, nu glucoza turceasca!
Consumatorul are dreptul sa consume glucoza cu kkt dar in cunostinta de cauza.Legea trebuie sa interzica etichetarea unui astfel de produs ca miere (nici macar aroma de miere, miros de miere, gust de miere, etc). Atunci nu mai are nici o scuza.
Iarta-ma Liviu,dar scuzele la expresie ......indulceau mesajul.
Ai dreptate, Teinegru :bravo:
Sunt multi apicultori care cumpara fructoza si scot miere, ba mai mult fac pledoarie despre calitatea mierii. Cea mai buna aparare este atacul.....
Interesele celor sus pusi cat si celor carei pupa in .....sunt altele in consecinta nici un produs romanesc nu este protejat si nu cred ca o sa vedem in viitorul apropiat vreo lege in favoarea ROMANULUI de rand :mad:
In ultimile postari se desprin doua idei importante :
1) Infiintarea si in Romania a unui laborator de referinta pentru analiza mierii dupa modelul german . Toti procesatorii din Germania duc probele de miere la Bremen unde este cel mai mare laborator criminalistic din Europa . La fel si in Romania se poate infiinta la IML Bucuresti un laborator pentru miere unde orice lot din import nu poate intra pe piatza daca nu are buletin de analiza de aici , la fel si pentru mierea romaneasca .
2) Problema zaharului si fructozei utilizate in apicultura . Conform standardelor in vigoare la ora actuala in miere este permisa prezenta zaharozei in procent de 5% deoarece apicultura performanta nu se face fara stimulari si oricat am incerca zaharul si fructoza vor lasa urme in miere. Legea trebuie sa duca la disparitia fructozei vanduta in raft drept miere de albine . Una este cand un stupar a stimulat familia cu sirop si acest produs a trecut prin gusa albinei unde este transformat enzimatic si inobilat cu polen si alta cand un procesator importa din Turcia glucoza industriala o baga in maturator pentru ai regla umiditatea si apoi o vinde ca miere de salcam !
Aici eu am o alta parere. Procentul de zaharoza admis in miere nu trebuie sa provina din zaharul dat albinelor. Nectarul din flori contine un amestec de zaharoza, fructoza si glucoza. In procesul de maturare, albinele transforma zaharoza in glucoza si fructoza, doua componente perfect asimilabile de catre albine dar si de corpul uman. Cum se admite ca la extractie sa fie o proportie de miere necapacita, deci incomplet maturata, si in mierea-marfa va fi un procent de zaharoza inca neinvertit.
Mierea din flori contine zeci de alte principii, unele in proportii homeopatice, dar care ca si la medicamentele homeopatice au efecte miraculoase. Acestea nu se gasesc in mierea facuta de albine din zahar. Daca s-ar da liber la obtinerea de miere din inlocuitori, de ce sa se mai oboseasca stuparii sa mearga pe coclauri? Acasa, la caldurica, cu cisterna de sirop, cu centrifuga la indemana si apicultura ar fi foarte simpla. Dar nu este asa!!
Citat din: stefan1 din Iulie 29, 2011, 01:24:59 AM
Aici eu am o alta parere. Procentul de zaharoza admis in miere nu trebuie sa provina din zaharul dat albinelor. Nectarul din flori contine un amestec de zaharoza, fructoza si glucoza. In procesul de maturare, albinele transforma zaharoza in glucoza si fructoza, doua componente perfect asimilabile de catre albine dar si de corpul uman. Cum se admite ca la extractie sa fie o proportie de miere necapacita, deci incomplet maturata, si in mierea-marfa va fi un procent de zaharoza inca neinvertit.
Mierea din flori contine zeci de alte principii, unele in proportii homeopatice, dar care ca si la medicamentele homeopatice au efecte miraculoase. Acestea nu se gasesc in mierea facuta de albine din zahar. Daca s-ar da liber la obtinerea de miere din inlocuitori, de ce sa se mai oboseasca stuparii sa mearga pe coclauri? Acasa, la caldurica, cu cisterna de sirop, cu centrifuga la indemana si apicultura ar fi foarte simpla. Dar nu este asa!!
procentul de necinste din miere arata caracterului unui om
Citat. Daca s-ar da liber la obtinerea de miere din inlocuitori, de ce sa se mai oboseasca stuparii sa mearga pe coclauri? Acasa, la caldurica, cu cisterna de sirop, cu centrifuga la indemana si apicultura ar fi foarte simpla. Dar nu este asa!!
Ba din pacate multi dintre "apicultori"chiar asa procedeaza.
O stupina de 1000 de familii cum spunea cineva pe aici , nu se poate intretine decat cu inlocuitori de polen, siropuri de diferite substante, mai grav Apiinvert.
Evident ca-i un lucru interzis dar procesatorul inchide ochii in fata acestor lucruri si amesteca mierea provenita de la astfel de oameni cu mierea care o aduc cei cu teama de lege.
Ce iese..
o miere...perfect curata in laborator.
Legea Mierii trebuie sa mai cuprinda ca o anexa si lista de procesatori acreditati sa proceseze acest produs.
Nu poti apare pe lista aia decat in situatiile in care ai trecut la un grad de colectare/procesare/imbuteliere care sa nu-mi compromita mie recolta.
Daca eu sunt obligat sa ma convertesc la bio/eco in trei ani, ceilalti de ce n-ar face la fel. De ce sa scoatem vinovat apicultorul care a avut o deosebita atentie sa nu oxideze/altereze mierea.
Citatprocentul de necinste din miere arata caracterului unui om
mare vorba :)
si pun pariu ca o spune un stupar cu experienta ! :)
fi mai explicit
sa inteleg ca sunt suspectat de falsificarea mierii ?
,, stupar cu experienta ,,---in ce experienta ?
Era un compliment facut din suflet.
Un stupar cu experienta in viziunea mea e omul care a trait in stupina si stie ce inseamna respectul pentru munca "Lucratoarelor"
Cei de care vorbiti ( Falsificatorii de miere ) ..sunt doar Hoti cu Experienta.
Stupari..sub nicio forma !
acum am inteles :hi: :hi: :hi:
Pana acum am discutat doar despre productia de miere dar la fel de importanta este si comercializarea ei ! In ultimul timp au aparut comercianti de miere ca ciupercile dupa ploaie . Cati dintre ei sunt autorizati pentru aceasta activitate ? daca vrei sa vinzi miere trebuie sa detii autorizatia sanitar-veterinara a producatorului si cel mai important act autorizatia sanitar -veterinara de comercializare a mierii .
Pana acum s-au desfasurat controale masive doar la marii procesatori , in piete s-au facut controale sporadice iar pe comerciantii de pe net nu ii are nimeni in vizor.
Cred ca trebuie introdus un sistem clar de control al comerciantilor de miere ! De unde stim ca cel care vinde mierea pe net depoziteaza mierea in conditii optime si ce este cel mai grav daca o ambaleaza in conditii igienice ? cel care ambaleaza mierea trebuie sa detina carnet de sanatate ? poate ambla oriunde mierea ?
In primul rand este nevoie de inregistrarea produsului natural, produs de catre albine , denumit miere la OSIM si stabilirea unor criterii clare pentru stabilirea dar si diferentierea principalelor sortimente , restul vine de la sine !