Este vreo diferenta de calitate intre ramele confictionate din tei si brad?
Cele de brad mai crapa atunci cind bati cuisorul ,teiul e mai maleabil (nu plesneste),nu e vorba de calitate cit de prelucrare,la cele de brad mai rezulta rebuturi.
in schim bradul nu mucegaieste asa repede ca teiul. :hi: :hi: :hi:
Daca e uscat si teiul mucegaieste la fel de greu ca si molidul -parerea mea. Dar eu zic ca marele avantaj al ramelor de tei apare la intinderea sarmelor. Si asta numai la insarmarea pe orizontala unde sarmele trebuie sa fie foarte bine intinse. Mi-am propus sa fac un filmulet cu intinderea sarmelor, dar asta in cel mai fericit caz se va intampla luna viitoare daca voi fi nevoit sa bag rame la cladit (la inflorirea pomilor fructiferi).
Trebuie neaparat tei sau brad? Nu se pot confectiona si din alte tipuri de cherestea? :hi:
Sigur ca se pot face si din alte esente: plop, salcie, paltin. Plopul se inegreste si nu rezista mult. Salcia se stramba si e mancata de carii, paltinul e cam dur si la fel e mancat de carii. Cele mai bune rame se fac din brad, molid si tei.
Are cineva o poza cu distanta dintre leat si peretele stupului? :hi:
uite aici o schita!
In principiu 7,5 - 8,0 mm
10-12 mm
La mine cand am curatat scandura la abric a iesit cam intr-o parte si imi da o diferenta de cativa mm in partea de jos dintre peretele stupului si leat.Am sa-l mai slefuiesc putin sa-l aduc cad de cat la masurile de mai sus.