Azi ma duc prin kaufland si ma opresc la rafturile unde era expusa mierea... ma uit la preturi... si ce sa vezi.. pretul mierii era suficient cat sa mi strice toata seara. Am zis cu alta ocazie ca eu sant la inceput de drum in ale apiculturii , anul asta am cumparat 10 stupi .. intru in iarna cu 13... si vedem la primavara cati or mai supravietui. Intentia pe care o am este sa mai cumpar cativa stupi la primavara si sa plec cu x stupi in deplasare. Ma gandesc ca la un moment dat o sa ajung si la comercializarea mierii ( fie putina , fie multa).... si ma apuca gargaunii rau de tot cand stiu pretul de start si pretul final. Apropo pretul in magazin era de aprox 39 lei/kg miere salcam provenienta : APICOLA. Eu nu am predat miere la apicola asa ca va intreb ( cei care predati miere la ei) cat se ofera pe kg?
In toata problema asta sant 3 implicati
Implicatul nr 1 este apicultorul ( care primeste 10...12lei/kg din cate stiu )
Implicatul nr2 este comerciantul/procesatorul ( mai intra cate unu pe forum si se plange ca nu castiga mare lucru...etc) in cazul analizat apicola
Implicatul nr3 este in cazul analizat kaufland care vinde mierea la aprox 39 lei.
Din acest calcul simplu rezulta ca pagubitul este implicatul nr 1. din suma totala primeste cel mai putin in comparatie cu munca... parerea mea.
nu am putut sa ma abtin:
Zi-le domnu Geo, zi-le domnu Geo! :finger: :finger:
Pai si daca apicultorul ar primi 20 lei/kg, tot ar fi cam 50% din pretul de vanzare la raft!
Bataie de joc!
Parerea mea este ca aici gresiti si nu apreciati munca si investitia necesara comercializari unui produs.
Pretul brut este in general 1/3 din pretul de piata.
Ca sta mierea pe raft sau se vinde angajati tot iau salariu si la fel merge si curentul si cladirea construita costa milioane si milioane si pe deasupra se mai adauga si o asigurare astronomica.
Si procesatorul are niste riscuri considerabile si mai ales in ziua de azi cand se face analiza la miere si nici China nu mai vrea sa ti-o cumpere daca nu e ca la carte.
Sfatul meu este sa preluati cele 3 functiuni timp de 3 ani si apoi sa judecati in cunostinta de cauza.
Toti producatorii (taranii)asa sant platiti la toate produsele agricole,se motiveaza ca orice produs alimentar are garantie limitata.Taranul este obligat sa vinde la orice preti.Marfuri perisabile(lapte,carne,legume,fructe etc.)
Procesatorii in frunte cu apicultorul Dragos vrea sa bage si mierea ca marfa perisabila,motivand cu HMF.
Cine preda la procesatori majoritatea au nevoie de bani,si procesatorii profita de acesti oameni necajiti.
Ari trebuii sa ne unimi,in fiecare judeti sa ne organizam in asociatie si prin reprezentantii nostrii sa facem contract cu neamtu.
Normal filialele judetene ACA trebuia sa aiba aceasta sarcina in interesele membrilor sai.Pentru acesta au fost infiintate,unde ne cotizam.Din pacate ne exploateaza ca si procesatorii,nu ne alegem cu nimica. :hi:
Realitatea si corectitudinea sant doua lucruri diferite domnu`AndreiRN.
Ce spui d-ta este foarte adevarat caci asa se intampla .... dar nu este si corect. Formula asta magica de la care se porneste ( 1/3 ) este destul de dezavantajoasa pentru cei care pun osu la munca. Adevarat si faptul ca procesatorul are si el riscurile lui, insa adauga prea mult in comparatie cu ceea ce face, la fel si magazinul in care are loc desfacerea finala. Eu produc miere si o vand cu 12 lei sa zicem, apare intermediaru....... care face o procesare mai mult sau mai putin importanta... si aprox dubleaza pretu, adica mai adauga o parte la pretul mierii ( are adaos 100% la un kg de ,,ceva,, pe care el nu l produce ci .. doar proceseaza... si nici nu lucreaza cu acealeasi cantitati ca si mine..
adica lucreaza cu cantitati mult mai mari.. normal ar trebui sa scada pretul...dar...), dupa el mai apare si magazinul in care are loc desfacerea finala a produsului... care mai adauga si el inca o parte 12+12+12=36 ( poate cifrele nus chiar asa egale in realitate). dupa spusele dv. si cei care tin mierea expusa au cheltuieli... ceea ce este adevarat
DAR : cei de la kaufland nu tin magazinul de 100 de mii sau milione de euro ... deschis pentru mierea mea si a dv. ci au acolo inca alte mii sau zeci de mii de produse la care se repeta istoria... ( ca si cu mierea noastra). rezultatul este cel pe care l cunoastem cu totii.... ca traim intr o societate in care incepe sa miroasa din ce in ce mai mult a caca..... in care nu mai exista siguranta... in care apar tot mai clar doar doua categorii sociale.. cei care au .. si au mult si cei acre nu prea au deloc.. bogati si saraci .. clasa de mijloc dipare usor usor... apar crize... etc. romania a intrat in mod clar in com euro doar ca tara de CONSUM.. si asta se ede tot mai clar in ultimi ani.. apar centre comerciale ca ciupercile. In gr care este un oras mic.. sarac.. si de caca.. a aparut peny market, interex, Kaufland, altex, family center, si acum sant pe punctul sa deschida si LIDL. Ia uite domne ce ia prins grija pe asa zisi investitori de noi de ne deschid cat mai multe centre ... ca din piata cum am luat pana acuma cele necesare nu pot sa mai ca nu mai sant euro.. sau bio... Va dati seama ca este posibil sa nu castige mare lucru ( ,,Ca sta mierea pe raft sau se vinde angajati tot iau salariu si la fel merge si curentul si cladirea construita costa milioane si milioane si pe deasupra se mai adauga si o asigurare astronomica. ,, ) dar.... ei le deschid spre binele nostru. :nono:
Citat din: stupar din Decembrie 12, 2010, 09:57:54 PM
Taranul este obligat sa vinde la orice preti.
Si cum ii obliga?
Cu pusca ii amenina?
Hai sa fim un pic cu picioarele pe pamant. :hi:
Aceasta discutie e pornita de la niste date gresite :
- pretul la acel borcan cu miere este 30lei +TVA /kg. Deci analiza de pret se face la 30 lei si NU la 39 .
- acea miere nu are nici o legatura cu apicola lui aca ci este inbuteliata de APICOLA PASTORAL GEORGESCU care este alta mancare de peste.
- filialele aca nu au in statut desfasurare de activitati economice deoarece sunt organizatii NON profit . Cu afacerile se ocupa in cadtul acar doar complexul , icda si srl-eurile din teritoriu.
- acum la achizitie se ofera pe salcam 15 lei , pret superOK . Deci stuparul incaseaza 50% din pretul de raft.
- nici procesatorii , nici Dragos nu vor sa bage mierea ca marfa perisabila , e o lege care obliga sa pui termen de valabilitate ca la orice produs alimentar.
Citat din: hadrian din Decembrie 12, 2010, 10:26:19 PM
1. Realitatea si corectitudinea sant doua lucruri diferite domnu`AndreiRN.
2. Ce spui d-ta este foarte adevarat caci asa se intampla .... dar nu este si corect.
3. Formula asta magica de la care se porneste ( 1/3 ) este destul de dezavantajoasa pentru cei care pun osu la munca.
4. Adevarat si faptul ca procesatorul are si el riscurile lui, insa adauga prea mult in comparatie cu ceea ce face,
5. apare intermediaru....... care face o procesare mai mult sau mai putin importanta...
6. pe care el nu l produce ci .. doar proceseaza... si nici nu lucreaza cu acealeasi cantitati ca si mine..
7. ca traim intr o societate in care incepe sa miroasa din ce in ce mai mult a caca.....
8. clasa de mijloc dipare usor usor...
9. romania a intrat in mod clar in com euro doar ca tara de CONSUM..
1. Si de ce crezi tu asta? Eu etalez ce este natural cu corect.
2. Si cum ar fi corect pt tine? Sa fie constructorul platit doar jumatate? Dar cei ce lucreaza in magazin? Exista o balanta economica naturala.
3. Si care sunt aia care pun osu la munca? Albina? Ea aduna mierea si noi o furam. Sau aia care transporta tone de miere si borcane?
4. Si ce crezi tu ca face un procesator? Ce capital de investitie crezi tu ca trebuie sa ai sa poti deveni procesator?Dar romanului ii pasa mai mult de munca altuia decat de a lui. Cat crezi tu ca adauga?
5. Asta imi spune cat intelegi tu procesul necesar livrari unui aliment la consumaor. Cand vrei malai de ce nu mergi la taran sa-ti dea porumb pe stiuleti?6. Nic apicultorul nu produce miere. Doar o proceseaza din faguri.
7. La WCurile publice de acolo ai dreptate.
8. Acea clasa se muta peste granite.
9. Aici esti departe de realitate. Romania exporta mai mult decat importa. Exporta atat materie prima cat si oameni si inteligenta. Si motivul ..... nu trebuie sa-l mai zic eu.
Citat din: dragos2006 din Decembrie 13, 2010, 08:43:41 AM
e o lege care obliga sa pui termen de valabilitate ca la orice produs alimentar.
Expira in ..... 2100.
O aduci inapoi si primesti bani.
Eeeee acuma ma prind de faza .. de ce vorbiti asa pozitiv .... pt ca santeti plecat prin tari straine...
am fost si io plecat vro 8 ani si incepusem sa vad lucrurile aproape la fel de pozitiv.. dar de vro 2 ani ma invart
prin romania... si pe zici ce trece mi se schimba punctul de vedere asupra unor lucruri..
Ia indrazniti dv. si veniti vro cativa anisori prin rom. si sa vedeti ca o sa inceapa sa miroasa urat... nu o sa mai spuneti..:,,La WCurile publice de acolo ai dreptate.,,
Si inca ceva ,, Si care sunt aia care pun osu la munca? Albina?Ea aduna mierea si noi o furam,, eu nu stiu cum de faceti asemenea afirmatii... pai adica eu cumpar stupi , vopsesc..., cumpar rame, insarmez , cumpar faguri tratamente, am grija de ele toata vara si iarana... o mai duc si direct la sursa... si dupa toate astea tot eu nu pun osu la munca si tot eu fur mierea?? :uimit: Pai in cazul asta dupa spusele dv. nici ele nu fac miere ci doar o proceseaza ca doar o aduc din cpaci si flori la mine n stup :rotfl: :hi: .
Nectarul nu este miere.
Apoi daca vrei sa stea in cutii pai le oferi cuti dar ele pot sta si prin scorburi.
Ai cerut vreodata voie la albine sa le iei mierea?
Sau ....... le-ai dat cu fum in ochii si apoi ai luato. :hi:
Din "borcan" se vede foarte stramb lumea reala.
Sticla e de vina.
Citat din: AndreiRN din Decembrie 13, 2010, 06:01:27 PM
...
Ai cerut vreodata voie la albine sa le iei mierea?
Sau ....... le-ai dat cu fum in ochii si apoi ai luato. :hi:
...
Dar tu ai cerut? De ce mai faci apicultura daca ai senzatia ca furi mierea?
Ai dreptate, albinele pot trai si in scorburi, dar si in peretii caselor! De ce le scoti? Le salvezi? Si daca le salvezi, nu este O.K. sa te rasplateasca pentru asta? Nu le mai salva, lasa proprietarii caselor sa le omoare, sa isi faca si "selectia naturala" treaba, iar tu nu le mai fura mierea!
Eu ca apicultor trebuie sa am mustrari de constiinta pentru ca "fur" mierea de la albine, desi le ingrijesc, le tratez, insa procesatorul sa doarma linistit ca ia mierea de la fraieri pe lucru de nimic si dubleaza sau tripleaza pretul?
Citat din: AndreiRN din Decembrie 13, 2010, 06:01:27 PM
Ai cerut vreodata voie la albine sa le iei mierea?
Sau ....... le-ai dat cu fum in ochii si apoi ai luato. :hi:
Nu mai zic nimic.. :) :hi:
Ideia ca omul fura mierea de la albine este cel putin "emo" sa nu zic paranoica . Prin paralelism vacarii fura laptele si carnea de la vite , ciobanii fura laptele si carnea de la oi , de la porci se fura soriciul :wink2: , etc. Mergand pe acest rationament daca nimeni nu mai "fura" nici mancare nu va mai fi la magazin si nu ne ramane decat sa murim de foame cu inima impacata ca nu mai furam nimic de la animale .
Oare cand mergi la padure si aduni zmeura , catina , afine nu se cheama ca furam padurea daca mergem pe acelasi rationament ?
Oarecum ai dreptate Dragos dar exista o diferenta cand iei produsul unei creaturi sau omori creatura pt corpul ei.
Dar eu zic sa nu pierd niciodata realitatea din ratiune.
Foarte putini sunt capabili sa omoare animalul caruia ii doreste carnea si majoritatea plateste pe cineva sa o faca pt el. E inclus in pret.
Tipul acesta de gandire a existat si exista la culturile indiene care se integreaza in natura si astfel nu o exploateaza pana la abuz.
Dar uni vad numai profitul si uita de ecosistemul de la care il stoarce si apoi se mira de ce au aparut probleme noi.
Daca ati deveni parteneri cu albina multe probleme nu ar aparea.
Dar .... ce stiu eu. :hi:
Exploatarea abuziva a albinei duce la exterminarea acesteia!
DACA OMUL NU VANA SI NU PESCUIA NU SUPRAVIETUIA CA SPECIE!
Ce ar fi daca nici leul nu ar mai "fura" gazela?
Citat din: pharaonu75 din Decembrie 13, 2010, 07:32:35 PM
Exploatarea abuziva a albinei duce la exterminarea acesteia!
DACA OMUL NU VANA SI NU PESCUIA NU SUPRAVIETUIA CA SPECIE!
Ce ar fi daca nici leul nu ar mai "fura" gazela?
Total de acord cu tine.
Dar au fost si sunt oameni care si-au furat caciula si au facut frigul dupa. :hi:
Doar asta voiam sa subliniez.
Citat din: pharaonu75 din Decembrie 13, 2010, 06:13:03 PM
Citat din: AndreiRN din Decembrie 13, 2010, 06:01:27 PM
Ai cerut vreodata voie la albine sa le iei mierea?
Sau ....... le-ai dat cu fum in ochii si apoi ai luato. :hi:
1. Dar tu ai cerut?
2. De ce mai faci apicultura daca ai senzatia ca furi mierea?
3. Ai dreptate, albinele pot trai si in scorburi, dar si in peretii caselor!
4. De ce le scoti?
5. Le salvezi?
6. Si daca le salvezi, nu este O.K. sa te rasplateasca pentru asta?
7. Nu le mai salva, lasa proprietarii caselor sa le omoare, sa isi faca si "selectia naturala" treaba, iar tu nu le mai fura mierea!
1. Daaaaa. Si le si multumesc cand plec cu fagurii plini.
2. Eu nu sunt impotriva furtului din natura. Doar constient de el si efectele lui.
3. Sa-mi spui cand nu am dreptate. :hi:
4. Pai la inceput era un challange si imi facea placere. Da, ma si plateau.
5. Pe majoritatea da, le salvez deoarece alternativa era otravirea.
6. NU. Daca salvez pe cineva asta nu inseamna ca este obligat sa ma rasplateasca. :nono:
7. Pai sa sti ca multi asta fac. Chiama pe cineva sa le otraveasca dar eu le salvez la un pret mai mic si multi oameni au inceput sa aiba constiinta si sa doreasca sa devina parteneri cu natura nu numai exploatatori. Cat despre furat eu tind sa cred ca iau doar 50% dar mai am de invatat in acest domeniu. Din discutia cu Steve in weekend am aflat ca el lasa 100 - 120 lbs de miere peste iarna in stup si nu hraneste albina cu nimica.
scrie in masuri europene sa intelegem si noi
Corect.
Cele Egiptene/Romane au fost uitate.
Sau ..... niciodata invatate.
Pret oferit pe miere la A.C.A. la vanzare cu ridicata:
11 lei/kg - SALCAM
8 lei/kg- POLIFLORA
Ei vand: 22 lei/kg - SALCAM
15 lei/kg - POLIFLORA
Opinia mea: =)) =)) =))
Sa nu uitam totusi un mic amanunt: Trebuie sa multumim statului roman pt TVA-ul de 24% Eu am si un mic magazin la tara si..... nu stiti cati bani face statul de pe spatele nostru. De ex: daca as vinde in magazin un borcan de miere cu 20 ron, ~4ron sunt ai statului roman iar 16ron se impart intre producator, procesator, vanzator.
preturi le miere in germania (18.11.2013)
preturile sunt pentru un borcan de 500 g
mierea de salcam mi se pare ieftina .
Daca cea de salcam ti se pare ieftina cea de manuka mi se pare aproape gratis, ca la noi sunt niste preturi.....
Citat din: dragos2006 din Noiembrie 22, 2013, 08:15:23 AM
mierea de salcam mi se pare ieftina .
AU si salcim mai scump sa fie alb transparent
Citat din: jenica67 din Noiembrie 22, 2013, 09:20:02 AM
Daca cea de salcam ti se pare ieftina cea de manuka mi se pare aproape gratis, ca la noi sunt niste preturi.....
e aia manuka cum sunt eu popa catolic ...
Da sint sanse mari sa nu fie miere de manuka.
Pina ajunge mierea de manuka oin Germania si apoi este ambalata si mai este si lichida....hmmm.
Mierea de manuka de masa(cea neactiva) este pe la 6-7 euro/kg aici in NZ
Cele active sint mai scumpe si astea sint cele preferate de falsificatori.
cert este ca nemtii erau foarte mandrii de mierea lor, ca de altfel de toate produsele apicole expuse
poate fi. niciodata nu i de comparat mierea romaneasca cu a lor.