M-am decis si trec de la primavara pe vertical. Am achizitionat cutii pe 12 rame cu cat 1/2 (de la dl. Lorant) si fund antivaroua.
Albina o am acum in orizontali. Stupina este in zona de deal (800 m altitudine) in Bucovina (zona Radauti) cu faneata, pomi fructiferi si padure aproape (<1km).
Vreau sa folosesc in cat numai 11 rame ca sa nu mai folosesc gratia Hanerman. Am tot citit prin carti si pe aici pe forum si am cam ramas in ceata. Am deschis acest topic ca sa vad parerile dumneavostra, respectiv intretinerea familiilor de albine in acest tip de stup, din primavara (cand le trec in el) pana toamna.
Urmaresc si cateva aspecte :
*construirea fagurilor 1/2 (pt. ca nu am crescuti) - in cat sau cuib si mutarea ulterioara in cat
* dezvoltarea concomitenta in cuib si cat - sau umplem cuibul si apoi punem catul, cum punem folia intre cuib si cat
* cat de mult lasam fundul deschis in diferite perioade
*alte aspecte utile de la apicultori cu experienta
:hi: Multumesc
Iarna trecuta am iernat 5 familii in stupi cu fund cu sita si nu am fost multumit de felul in care au iernat. Am mai scris despre asta. La noi iernile sunt foarte grele, cel putin cea care a trecut.
Pentru a urca in cat la stupii cu 12 rame trebuie sa ai familii bine dezvoltate. Ramele 1\2 pot fi puse initial in cuiburi cu foite si dupa ce le cresc pot fi scoase de la mai multi stupi si se pot pune intr-un singur cat la familia mai puternica. Mai pot fi modificate rame 1\1 scurtand lateralele la rame care au in partea de jos celule de trantori. Catul se pune cand 11 rame din cuib sunt bine ocupate de albine. Anul trecut am pus folie intre cuib si cat, nu au vrut sa urce si au tras botci.
Dar am vazut ca cineva spunea ca el merge in paralel cu ramele din cuib si cele din cat? Stie cineva daca da rezultate?
Am citit la cineva ca a acoperit stupii cu folie, ca sa realizeze efectul de clopot. A incercat cineva?
Stupina mea este tot intr-o zona de deal si cam la aceeasi altitudine, conditiile de cules fiind pomi fructiferi, faneata si padure de conifere (pin, molid, larice). Majoritatea stupilor sunt pe 12 rame 1/1 si cat 1/2. Am optat la aceasta varianta deoarece nu am timp sa fac pastoral si atunci 10 rame sunt prea putine si o sa spun si de ce. In perioada infloririi pomilor fructiferi familia se dezvolta destul de bine, maresc cuibul si ajung la un moment, in care din cauza climei reci degeaba pun magazia, ca nu urca in ea, in schimb familia este destul de puternica si necesita rame in cuib pentru ca altfel risc sa intre in frigurile roitului. Acele 2 rame in plus ma ajuta sa trec peste perioada de roire si sa se incalzeasca afara si sa inceapa culesul la faneata, cand pot pune magazia. Mentionez ca nu fac stimulari primavara, decat la familiile pe care vreau sa le inmultesc. Neavand suficiente rame de magazie trase, am pus in magazie la inceput mai putine rame ( 5 sau 6 bucati faguri artificiali) iar spatiul liber ramas l-am acoperit cu folie. Folia este atat de mare incat acopera si ramele din cat, avand si rol de diafragma pentru ramele din cat. Eu asa am facut pana acum , dar in conditiile climatice din zonele de deal, cand un an nu seamana cu celalalt, cel putin in ultimul timp asa a fost, eu cred ca nu poti sa-ti stabilesti un program unic pe care sa-l urmezi in fiecare an. In legatura cu fundul cu plasa (antivaroa) acesta este primul an in care il testez si in primavara o sa vedem care o sa fie argumentele pro si contra acestui sistem in conditiile de deal din zona mea. In ultimii doi ani am testat la o familie sistemul de aerisire si am gaurit fundul stupului in partea opusa urdinisului cu freza de 30 mm diametru cam 7 gauri, pe care le-am acoperit cu plasa. In acea vara familia a evoluat foarte bine, a cules foarte mult, am fost foarte multumit. In iarna am acoperit gaurile cu o foaie de placaj, pe dedesuptul fundului, familia a iernat foarte bine, dar in iarna urmatoare, am citit pe forum despre fundul cu plasa si nu am mai acoperit acele gauri. Familia a fost puternica, a intrat in iarna pe 8 rame bine acoperite de albina, de iernat a iernat bine pentru ca a avut miere destula, dar fata de celelalte familii a consumat mult mai mult, atat miere cat si turte de serbet, iar in primavara a facut si diaree. La restrangerea cuibului in primavara de la cele 8 rame a ajuns la 5 rame. I-am administrat protofil dar si-a revenit forte greu. Ca si o parere personala eu cred ca sistemul practicat de D-l Apipuisoru pentru aerisirea din fundul stupului este cel mai bun, cel putin pentru zona de deal sunt convins de aceasta.
Numai bine si sanatate.
De zece ani de zile lucrez cu acest tip de stup.la mine in sud sunt multumit ,in Bucovina este diferenta atat in ceea ce priveste culesurile care le ofera zona cat si temperatura atat iarna ,dar mai ales primavara .Inainte de culesul de rapita care aici incepe de regula de la 15-20 apr. acesti stupi se dezvolta ocupand tot corpul de jos 11-12 rame .Dupa cateva zile de cules la rapita aplic peste cuib catul 11 rame 1/2,intercaland fagurii crescuti cu cei artif.Daca culesul este puternic atasez un cat plin cu artif. si pana la terminarea culesului este crescut si umplut cu miere ,a fost cazul ultimilor 2ani .Nu pun folie intre cat si cuib,dar nici nu pun cat piana cele 11-12 rame din cuib nu sunt ocupate de albina.Daca familia nu este dezvoltata corespunzator nu v-a urca in cat si nu v-a creste fagurii de aici .De asemenea daca in momentul cand am pus catul fam. se afla deja in frigurile roitului este foarte posibil sa nu ocupe catul si sa nu stranga miere roind,am avut cazuri cand aplicarea catului si culesul de intensitate mare a scos familia din roire ,dar asta nu e o regula absoluta.In rest sunt de acord cu Dl.Bucovineanu pe care il salut si din ale carui postari mi-am dat seama ca stapaneste bine principiile de baza ale apiculturii si in care am regasit multe din metodele mele pe care le folosesc in intretinerea albinelor . :hi: :hi:
A propos de construirea fagurilor de 1/2. Zona climatica- Maramuresul- este asemanatoare Bucovinei, deci nu suporta comparatii cu sudul tarii, ma refer la modalitati de lucru. La inflorirea pomilor fructiferi, pun rama de 1/2 in pozitie de rama constructoare, dar(din patite !) trebuie scoasa inainte de a fi terminata constructia foitei, ca matca va ponta in ea. Sub rama, albina construieste celule de trantori. In locul ei se pune alta de 1/2, sau rama constructoare. Eu asa am facut, si functioneaza bine sistemul.
depinde si cand adaugati catul de 1/2 ..daca este in afara culesului eu pun 4-5 faguri intr-o parte si apoi folie pe langa ei (s-a zis mai sus), dar daca incepe un cules puternic, eu pun toate ramele cu FA deasupra, dupa 1-2 zile verific evolutia, daca nu s-au suit sunt 2 variante ori familia este slaba, ori sunt deja in friguri (am intarziat cu catul)! daca au inceput sa construiasca dintr-o parte (stanga sa zicem) iau FA din dreapta si ii intercalez cu cei deja construiti, pornesc cu FA de langa perete; pe cei deja plini cu miere ii duc cat mai in dreapta!
asa fac eu! :hi:
Observatie: la stup pe 12 rame ,cat 10 rame ingrosate 1/2, asta pentru a nu ponta matca in magazie. :hi:
Ptr.Adi Balanescu: Ia vezi mataluta ca la stupii astia vericali nu se pune catul oricum;si cand familia e slaba si cand e lipsa de cules nu merge hai sa pun si eu catul ca asa pune lumea si scap si de grija .Nu ai ce cauta cu cat cand familia e slaba si nu a ocupat corpul de jos,de ce il pui? ca sa-l imfofolesti cu folie ?cu timpul capatand experienta iti vei da seama cum iti arunci ochiul in stup daca vrea cat sau nu!De acord cu intercalarea f.a. cu cei crescuti,merge la un nr. mic de familii la mai multe nu ai timp!Daca nu ma crezi intreaba-l pe nea Janese :rotfl: caruia ii doresc sanatate ca si tie si sa ne vedem cu bine poimaine la Ramnic ! Iarta-ma daca te-am dojenit prea tare! :hi: :hi:
salut.as vrea sa sti da sunt bune ramele in cat de 3/4? :hi:
Am şi eu stupi verticali cu 12 rame în cuib iar în cat folosesc doar 10; cu toate acestea, la unii stupi matca tot depune ouă în cat . :mad:
Primavara este cea mai mare crestere de puiet,poti avea pana la 8 -10 rame cu puiet cand incepe culesul pui magazia si no sa mai ai puiet in magazie.Atentie in caz de ploi calamitati a culesului albinele o sa intre in frigurile roitului este indicat sa scoti rame cu puiet si formezi muclee de inperechere matci (roi) si pui rame goale ca sa aiba unde depune matca oua in timp de cules abudent matca isi inceteaza ponta si asa se produce blocarea cuibului sigur no sa ai puiet in magazii mai ales daca ramele sunt mai groase.
^:)^
a inceput sa infloreasca rapita de o saptamana si cu toate ca vremea a fost capricioasa (vant, ploaie alternand cu vreme insorita si temperaturi de 14-19 grade)am construit la fam cu peste 8 rame 2-3 rame care au fost si insamantate. Ieri am observat la control ca este cules de nectar chiar si la fam cu 6-7 rame. Nu am mai recoltat niciodata la rapita.Ce ma sfatuiti? Sa pun caturile la fam pe 10-12 rame? :uimit:
1)Pui 12 rame 2) atunci cind toate sint acoperite bine cu albine scoti a treia rama si din stinga si din dreapta .3) pui catul si atirini prin cat in cuib cele doua rame iar restul complectezi cu rame de cat cu foiite . TOT TIMPUL ANULUI TIN FOLIA PESTE RAME ! Cele doua rame saltate de preferat sa fie cu puiet. Succes :bzz:
de ce tineti folia tot anul?
Citat din: libertini din Mai 16, 2011, 10:50:32 PM
de ce tineti folia tot anul?
Asa cum bine ati observat albinelori le place caldura Chiar si folia este lipita de faguri ! Cel mai mult le plac podisoarele di scindura puse direct pe faguri dar si pe alea le lipesc si tot rupi la diferite lucrari. Folia deranjeaza mai putin la deprins . Si peste folie pun podisor sau cel putin o membrana de pinza asfaltata de tip izolatii. Folosesc saci menajeri negrii care au exact dimensiunea necesara si le las chiar afara citiva cm :bzz:
albinele au nevoie de caldura atunci cand temperatura exterioara este scazuta. Atunci cand afara temperatura este de 30 grade sau mai mult albinele trebuie sa munceasca pentru ca temperatura din stup sa nu depaseasca 35 de grade. Un numar mai mare de albine trebuie sa faca ventilatie mai ales daca stupii sunt expusi razelor soarelui si nu au deschizatura in podisor pentru a se forma curenti ascendenti care sa reduca temperatura din stup.
Daca temperatura in stup este ridicata, se declanseaza mai usor loca.
Bucovineanu cu tot respectul te intreb! La tine in general CITE ZILE PE AN ESTE TEMPERATURA EXTERIOARA PESTE 35 GRADE??? =D>
Nu e nevoie ca temperatura exterioara sa fie mai mare de 35grade pentru ca in stup sa fie prea cald. si la mai putin de 30 de grade in stup temperatura trece de 35 de grade, mai ales daca stupul se afla sub razele directe ale soarelui. Dar nu e obligatoriu sa faceti asa cum zic eu. Fiecare face cum crede ca e mai bine.
Si eu zic la fel ^:)^ Va doresc sa vedeti multe albine aierisind pe scindura de zbor si albind fagurii din caturi :bzz:
La mine la doua familii azi m-am uitat si au crescut si umplut catul de 1/2 cu miere. Am mai pus un cat sub cel plin iar cate trei rame pline cu miere le-am coborat in catul pus. Nu stiu daca am facut bine.
La alte familii am procedat cum a spus batranul (am ridicat o rama cu puiet sus dar am pus doar o jumatate de cat (cu folie despartitoare peste ultima rama de cat si in partea de sus).
Insa o parte din familii incep sa faca celule de botci inca nepopulate(din familiile ce nu sunt asa de puternice si nu au umplut corpul de 12 rame 1/1). Ma intreb de ce se pregatesc sa roiasca?
Sau poate asa fac ele. :sad:
Nu era nevoie sa cobori rame cu miere in catul de jos. Roitul este metoda prin care albinele se inmultesc. Este ceva normal in aceasta perioada. Daca duc sau nu la finalizare acest lucru depinde de mai multi factori: selectie, spatiu in stup, lipsa culesului si nu in ultimul rand interventia la timp a apicultorului.