vreau sa-mi fac mai multe familii de albine cum reusesc acest lucru fara a cumpara alte familii??? :hi: :smile: :rotfl: :dinti:
pai in prima faza trebuie sa reusesti sa le scoti in primavara si pe urma vorbim de inmultire :nod: :hi:
spune in cite vrei sa divizez in 2 in 3 in 4...............n si in fuctie de asta poti sa primesti sfaturile dorite :hi: :hi:
Fane, hai ca intreb eu: dupa ce cules pot sa ma gandesc la divizarea familiilor pe care le am acum? tinand cont ca sunt matci de 2010 toate? si ca nu prea am de gand sa obtin super-productie de miere-marfa, si le pot lasa mai multa miere, si familiilor, si roilor? Ma gandesc la cate o singura divizare pentru 3 dintre ei (cei "normali") si la una dubla pentru cel mai puternic...daca se poate, daca nu tot in 2...
dupa culesul de salcim poti diviza
ex daca ai fam pe 12 rame merge in 3 a cite 4 rame
Nu stiu daca aici am expus metoda pe care o practic eu, iar daca am facut-o deja sper sa nu plictisesc:
-se pleaca de la premisa ca o inmultire exagerata poate pune in pericol existenta stupinei;
-deasemenea, se ia in calcul ca timpul de lucru desfasurat pentru inmultirea familiilor este limitat de ansamblul celorlalte lucrari apicole din stupina;
Ce se urmareste si ce metode folosim:
-se urmareste formarea de nuclee viguroase, care in toamna sa poata intra pe un minim de 5 rame;
-mentinerea uei stari de sanatate desavarsite prin cresterea de cati mai multi faguri noi si exe tratamente antivaroa...mai des decat la stupina de productie;
-nu se urmareste ca din nucleele formate sa se scoata nici macar un gram de mancare...absolut nici un gram.
Metoda combinata(respectiv stolonare cu sprijin timpuriu):
-stolonarea(o gasim in carte ca si definitie), succind- cuprinde divizarea unei familii in 8,9 nuclee(echivalentul ramelor cu puiet), trecerea ramelor in lazi cu albina acoperitoare;
-simultan si concomitent cu formaqrea fiecarui nucleu(stolon) se aduce aport de albina de la alte 8,9 familii bine dezvoltate care au usoara tendinta de roire;
-se muta nucleele(stolonii) intr-un loc la cel putin 2-3 km.
Echiparea cu matci fecundate, nefecundate sau botci incepand cu a doaua zi dupa formare.
Dupa fecundatea matcilor, demararea pontei, nucleele se pot aduce alaturi de stupina de baza si ajutati cu puiet, hrana si rame la cladit...in principiu la fs au asigurati 8-10 faguri de albina-in conditiile formarii nucleelor in perioada debutului florii de salcam.
Concluzionand, daca avem 10 familii, putem sacrifica o familie pentru stolonare si cate o rama de puiet de la celelalte 9, astfel rezultand 18 familii de albine de introdus in iarna.
Revin cu cateva precizari:
-nu folosesc metoda divizarilor- asa zisa ''data in doua'';
-echiparea cu matci fecundate asigura un avantaj de luat in seama;
-fiecare apicultor ar trebui sa aiba 5-10 micronuclee de fecundare a matcilor, matci cu care sa poata echipa stolonii;
-hranirea stolonilor sa se faca des, daca nu zilnic macar la doua zile, cu cantitati cuprinse intre 0,5-1,5 kg hrana.
In conditiile prezentate anterior putem face simultan si inmultirea familiilor de productie cat si productie...vezi cazul prezentat cu 9 nuclee(stolon) si 9 familii care produc miere, polen, propolis...
Dl Valter, vreu sa inteleg bine! Acea rama cu puiet luata din fiecare familie" de produtie" nu reprezinta nicidecum o franare in dezvoltare si productie?!
Poate fi considerat un impuls?
Citat din: jimm din Noiembrie 14, 2010, 08:20:39 PM
Dl Valter, vreu sa inteleg bine! Acea rama cu puiet luata din fiecare familie" de produtie" nu reprezinta nicidecum o franare in dezvoltare si productie?!
Poate fi considerat un impuls?
Toata chestiunea e asa:
Depinde cand iei rama si deunde.
Sa ma explic:
Daca iei rama primavara devreme e o frana.
Daca iei rama cand stupul e dezvoltat la maxim atunci previi roirea.
Odata cu trecerea timpului acumulezi destula experienta sa sti CAND si CUM faci acest lucru.
Dupa salcam ar fi bine?
Citat din: pharaonu75 din Noiembrie 14, 2010, 08:44:08 PM
Dupa salcam ar fi bine?
Cum procedez eu:
Inainte de salcam fac echilibrarile sa fie toti stupii puternici.
Daca termin operatia si stupii sunt dezvoltati la maxim fac roi puternici care acumuleaza la salcam.
SALCAMUL nu se rateaza!
Apoi dupa salcam fac roi dar am in vedere un fapt cand ii fac,fac roi sa supravietuiasca nu sa unific.
Dl' Filip, eu ma refer daca spre ex vaduvirea unei familii puternice de 1-2 rama cu puiet capacit impulsioneaza matca sa depuna si astfel sa se dezvolte mai rapid si "mai bine" decat o familie neatinsa si lasata.
Adica e bine sa facem roi pentru o productie mai mare?
Pt o productie mai mare dar si roiuri artificiale am inteles ca e bine sa scoti matca cu 2-3 rame de albina chiar inainte de marele cules si astfel ai mai multe albine care merg la cules si o productie mai mare in cele 3-4 saptamani pana noua matca incepe sa se oua dar ai si matca veche care ponteaza din plin sa-si refaca familia cat mai repede.
Eu o sa incerc asta la portocali ca pica imediat dupa migdal care are mult polen si o ponta fantastica se observa atunci.
Vad atunci cum merge teoria in practica.
Ramele cu puiet pentru a face roi se iau de la familiile puternice pentru a preveni intrarea acestora in frigurile roitului. Daca familiile intra in friguri s-a cam dus productia. Deci prin luarea ramelor cu puiet productia nu va avea de suferit.
@jimm
''Valter, vreu sa inteleg bine! Acea rama cu puiet luata din fiecare familie" de produtie" nu reprezinta nicidecum o franare in dezvoltare si productie?!
Poate fi considerat un impuls?''.
Personal fac ''un singur salcam'', iar o rama cu puiet(larva ) scoasa din familia de productie inainte cu putin de debutul infloririi acestuia sau pe timpul infloririi i-mi permite:
-introducerea unei rame la cladit;
-eliberarea albinei ce acopera rama si ''trimiterea la cules'', eventual concentrarea acestea pe crescut faguri;
-mobilizarea familiei de productie pentru reorganizarea cuibului si prevenirea roitului in cazul unui cules slab la salcam.
Nu am constatat involutii in cazul ridicarii unei singure rame de puiet din famili a de productie...insa scad probabilitate ade roire.
Andrei a lua matca din stup si a lasa familia orfana nu e o metoda buna... asta daca vrei sa valorifici mai multe culesuri. Daca te intereseaza doar un cules....poate, altfel nu. Eu cand pierd cate o matca la salcam, daca nu intervin la familia respectiva imediat, sigur nu o sa mai am o productie ridicata din familia respectiva. Pana iese matca din ou dureaza vreo 12-13 zile, pana se imperechea si incepe sa oua 7-10 zile si pana iesi puietul ouat de noua matca inca 21 de zile. deci in total vreo 40-44 de zile. E foarte mult si asta inseamna slabirea familiei foarte mult.
Cine vrea productie de miere e bine sa ia de la o familie maxim o rama de puiet, si asta atunci cand familia este foarte populata. O rama de puiet este, depinde de perioada, echivalentul a 2-3 intervale de albine. Azi ai luat o rama dintr-o familie, peste vreo 2 saptamani incepe sa se simta acea rama luata din familia de albine. Anul acesta am facut cativa mai multi roi si am luat cate o rama de puiet numai dintr-o parte a pavilionului. La tei, partea din care nu am luat puiet era vizibil mai puternica decat cealalta parte.
Cine vrea sa-si inmulteasca familiile de albine si nu-l intereseaza mierea, face rapita si inainte de salcam ia cate o rama, doua din fiecare familie de albine si face nuclee pe cate 2 rame puiet, in cutiile in care doreste sa-si faca roii, la care ideal e sa li se dea cate o botca a doua zi dupa ce au fost facuti. Apoi, dupa ce matcile s-au imperecheat se ajuta aceste nuclee cu cate o rama de puiet capacit la intervale de 4-5 zile. Doua rame initial plus 3 rame apoi de puiut si iese o familie de albine buna pt floarea soarelui. Este bine ca nucleele formate prima data si care apoi vor fi ajutate, sa fie la o distata de vreo 5 km de familiile de baza.
Vb si eu ca incepator.
Merita sa cresti faguri cu miere de salcam?
La mine nu se pune problema asta.
Pai eu mizez ca pt acele 40 de zile pana noua matca incepe sa ponteze toata albina din familia puternica sa iasa la cules si sa aduca .... 150kg de miere in acele 4 saptamani.
Caturi suficiente sa am.
Sunt tare curios daca va merge.
Da, le pot da eu botci dar cum incepe ponta jumate din albina sta acasa.
Pe langa ingrijirea albinelor pentru a iesi cu bine din iarna ,trebuie sa ai in vedere pregatirea lazilor necesare inmultirii pana in primavara (achizitie sau confectionare)
In mare, am inteles...sa vedem in practica, la primavara, ce-o sa fie...oricum ar fi, un roi il bag intr-o cutie africana...TBH, stup kenian, stiti voi la ce ma refer...asa, de florile marului, sa vedem ce iese...iar ala va fi numai stationar...strict pentru familie si pentru productie de fagure de consum...
Vezi sa nu-ti placa prea tare, incat sa treci toate familiile pe sistem TBH! :rotfl:
Ca sincer nu stiu cum vei face atunci pastoral!
Cu o remorca MAAARE.
Am si eu unul din acela datorita locatiei.
E la cineva in curte intr-o locatie unde nu am spatiu in sus asa ca am facut o cutie luuuunga de incap 21 de rame.
O sa-l prad de puiet capacit la nevoie.
Citat din: AndreiRN din Noiembrie 16, 2010, 08:22:22 PM
...Am si eu unul din acela ...
Poze, ca nu te cred! (vezi sa nu cauti pe google!) :rotfl: :rotfl:
merge si pe youtube sau trilulilu :rotfl: :rotfl:
Bahhhh, dar acuma trebuie sa am aparatul langa mine tot timpul pt voi.
Doar ati auzit ca este cat o caramida.
Dupa ce e cat o caramida nu incape pe el mai mult de o poza...
Citat din: orfirel din Noiembrie 17, 2010, 07:02:50 AM
Dupa ce e cat o caramida nu incape pe el mai mult de o poza...
Si cum ai tras tu concluzia asta?
http://en.wikipedia.org/wiki/Sony_Mavica
The later Digital Mavicas recorded onto 3.5" 1.4 MiB 2HD floppy disks in computer-readable DOS FAT12 format, a feature that made them very popular in the North American market.