Forum discuții apicole Apiardeal

DESPRE FORUM - GENERALITĂŢI => POSTĂRI NON-APICOLE => Subiect creat de: johnysibiu din Noiembrie 07, 2010, 11:51:27 AM

Titlu: Apropo de bere, sigla subdirectorului
Scris de: johnysibiu din Noiembrie 07, 2010, 11:51:27 AM
Este cineva interesat sa-si faca propria bere? sau a mai facut cineva bere in gospodarie? Este cineva interesat despre astfel de discutii? Eu am facut cateva loturi cu succes si as dori sa impartasesc experianta cu eventuali berari amatori. Oricum drojdia rezultata este un supliment proteic valoros pentru albine.
Titlu: Re: Apropo de bere, sigla subdirectorului
Scris de: prisecarul din Noiembrie 07, 2010, 11:59:12 AM
aseara, intr-o discutie cu prietenii, cineva povestea de soacra lui din bucovina cum face bere in gospodarie.
noi chiar l-am luat la misto!
dar se vede treaba ca se poate!
deci, astept cu interes postarile despre fabricarea berii in gospodarie!
Titlu: Re: Apropo de bere, sigla subdirectorului
Scris de: D006 din Noiembrie 07, 2010, 05:33:35 PM
  Baga tare ca sunt tare curios si insetat !
Titlu: Re: Apropo de bere, sigla subdirectorului
Scris de: D006 din Noiembrie 07, 2010, 05:53:17 PM
Cand eram copil tata facea bere acasa.
Impreuna mergeam pe Valea Teleajanului, la Beljoi, chiar langa pod si adunam hamei pt bere.
Punea in cuptor o tava cu orz sa-l coaca un pic si iesea berea "neagra".
Adauga si cateva boabe de porumb.
Aici am tot zis dar nu am facut.
Doar vin si am distilat rachiu si acuma ma joc cu facutul mead.
Titlu: Re: Apropo de bere, sigla subdirectorului
Scris de: johnysibiu din Noiembrie 07, 2010, 08:32:20 PM
Se poate face in multe moduri.Am auzit tot felul de retete traznite din care iese ceva cu gust de bere.Un lucru este sigur berea se face din malt de orz , din care se extrage mustul de malt, se fierbe cu hamei, se pune la fermentat ca orice vin iar dupa ce a fermentat se trage in sticle si se capseaza. O saptamana mai are loc in sticle o fermentatie redusa pentru a-si crea acidul si spuma dupa care urmeaza doua saptamani de maturare la rece(pivnita sau figi) apoi s-aveti pofta?
Proportia este de 5kg de malt  pentru doua lazi de bere.
Titlu: Re: Apropo de bere, sigla subdirectorului
Scris de: D006 din Noiembrie 07, 2010, 08:43:31 PM
  Bun si eu daca maine vreau sa fac bere de unde cumpar ingredientele ?
Titlu: Re: Apropo de bere, sigla subdirectorului
Scris de: johnysibiu din Noiembrie 07, 2010, 10:55:32 PM
Exista mai multe variante .Cel mai simplu este sa apelezi la site-ul fabrica-de-bere.ro si o sa-ti trimita prin posta ingredientele, in plus au si un forum de discutii care te va edifica.
Exista si o cale mai neortodoxa sa - ti faci rost de maltz de la fabrica de maltz din Buzau sau Rosiori (cum am facut eu de exemplu) sau de la o fabrica de bere (desi o sa constati cu stupoare ca acestea nu mai exista - toata berea din R se face in Bucuresti).Hameiul l-am comandat de pe site-ul mai sus amintit dar ultima sarja am facut-o cu hamei de la plafar, nu iese o aroma prea decisa dar este mult mai ieftin.Depinde cat de exigent esti ca si consumator...
In rest nu este prea complicat :doua oale de 25l,  o dimigeana de 25, sticle, capace,capsator si pofta buna .Daca chiar te apuci da-mi de stire.