Spuneti va rog ! CUM COSERVATI MUSTUL ?
Auzisem de ceva cu conservant, cu aspirina, prin fierbere, insa nu stiu exact cantitati sau procedee!
Google ar putea fi de folos!
Incercati sa-l fierbeti ,ca prin fierbere la 100 grade se distrug microorganismele ce produc fermentatia si alcoolul .
Am sa ma mai informez la un var ,care asa am inteles ca face sa-l pastreze mult timp ca must dulce , ceia ce cred ca si dvs vreti .
Sanatate si numai bine :hi: :hi:
Se fierbe incet, pana da in clocot, si apoi se lasa cam 5-10 minute sa fiarba...dupa aceea se lasa la racit (daca exista vreo metoda de racire rapida - gen pasteurizare - atunci e recomandabila aceea...daca nu, se raceste natural...), se pune in recipiente inchise etans si se pastreaza la temperatura constanta de 4-8 grade Celsius...
Reteta e verificata, tata e din Prahova, pe acolo se facea, cand eram eu copil, cam 80-100 de vedre de vin in fiecare gospodarie...acum 2 ani nu am gasit nici macar 10 butuci din cei peste 500 ai bunicului meu, in 1990...ma rog, asta-i alta poveste, ce vreau sa spun este ca nu inteleg la ce-ti foloseste mustul...oricum, prin fierbere se pierd niste elemente care prin fermentare naturala si transformare in vin raman acolo...vinul este unul dintre cele mai complete ALIMENTE care exista, sursa de minerale, vitamine si antioxidanti naturali exceptionali...
Se vede ca iti cam place vinul! :rotfl: :rotfl: prea il lauzi...
flavius :hi: Am multi prieteni care nu consuma alcool ( adventisti, fosti betivi , soferi , copii etc) Atuci cind vin pe strada mea unde sint presedintele tuturori apicultorilori (intrucit locuiesc singur :rotfl: ) am placerea sa-i servesc cu ceva placut !! :hi:
Buna ! Sunt adventist si anul acesta doar l-am fiert pana nu mai face spuma si nu am adaugat nimic (mama mea a mai pus si vreo 7 aspirine la 50 de litri) Doar ca racirea am facut-o treptat (am acoperit sticlele cu textile timp de 48 de ore).Mentionez ca l-am stors in aceeasi zi in care am zdrobit strugurii.A iesit cam tulbure.Un tovaras l-a lasat la decantat o zi si l-a tras cu furtunul , rezultat excelent.
am inteles si am notat...numai ca tot nu pricep de ce unii considera vinul drept bautura....cand el e cel mai indicat aliment... :nebun: :nebun: :nebun:...cunosc oameni care au baut la viata lor vagoane de vin, si-s cu mult mai sanatosi (si la corp si la cap...) decat din ailaltii, abstinenti... nu am nimic cu ei, da' vin se poate bea...parerea mea...hic...
Citat din: flavius din Octombrie 15, 2010, 10:35:12 PM
1. numai ca tot nu pricep de ce unii considera vinul drept bautura....
2. cand el e cel mai indicat aliment...
3. cunosc oameni care au baut la viata lor vagoane de vin,
4, da' vin se poate bea...parerea mea...hic...
1. Pt ca este un lichid de baut.
2. Tu sa-l servesti cu tacamuri.
3. Si au putut pleca de pe calea ferata singuri?
4. Daaaaa, se face si sa bea dar uni vor sa atraga atentia ca ei sunt mai cu stea in frunte si ...... fac tot felul de anomali.
Au fost necesare milioane de ani ca sa transforme maimuta in om si sunt necesare cateva pahare de alcool ca sa transforme omul in maimuta! :rotfl:
De acea oferi unei femei un pahar plin.
Banana sa ai.
faraoane, e cu dus si-ntors...vinul cica e bun numai atunci cand stii sa-l bei...nu cand te bea el pe tine... :finger: :finger:
@Andrei: adevar graita-i...vivat...
vinu ii bun pt femei cind il bea barbatii.............? :limba: :limba:
ala rosu, cica da... :zzz: :zzz: :zzz:
rosu spre negru!
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
ps topicul este cel mai nimerit pentru aceste discutii!
:nono: :nono: :nono: :nono: :nono: :nono: :nono: :nono:
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Citat din: flavius din Octombrie 19, 2010, 09:37:58 PM
ala rosu, cica da... :zzz: :zzz: :zzz:
Pai din ala i-am turnat in buric si .......... sa bucurat. :rotfl: :rotfl: :rotfl:
mda...mai depinde si din ce ai turnat...sincer... :zzz: :zzz: :zzz:
faraoane, ce sa inteleg, ca adventistii nu le au pe astea, cu femeile? sincer, nu cred, ca ar disparea ca si cult, definitiv, in mai putin de o generatie...numa' ca marea lor majoritate se multumesc cu o singura femeie...asta e alta mancare de peste... :nebun: :nebun: :zzz: :zzz:
PS Eu ma declar ortodox, da' nu habotnic...si am o parere nu tocmai buna despre clerul bisericesc ortodox...unii dintre cei mai mari betivi si curvari pe care ii cunosc au terminat macar seminarul, daca nu si facultatea de teologie...vivat natiune... :zzz: :zzz: :zzz:
Lasa ca e mai bine sa fie curvari decit homosexuali cu minorii (vezi catolici ) :nod: Si la tema: azi am cumparat 130 kg de hrean ! Curatat macinat bag in 60 litrii de suc (un bidon) 200 grama una saptamina dupa care il trag. La temperatura de sub 10 grade se pastreaza mult timp nefermentat bio . Am pus si varza la murat sa am gata de craciun. LUMEA (care vine dupa must) MA INTREABA DE MIERE daca aveti de vinzare pot sa va ajut.(daca va intereseaza). :hi: :razz:
Apropo de vanzare miere...saptamana trecuta am primit mai multe solicitari de furnizare miere...astazi inca o cerere....ce sa le dau, ca fetele mele abia au pentru ele?!?!...da' le-am notat numerele de telefon, pentru la anu'... :zzz: :zzz: :zzz:
Merele de calitate inferioara, strugurii se toaca marunt (strugurii-zdrobesc) se pun in teasc si mustul se pune pe foc cu un termometru in el.Se ridica pana la 71 grade.Mai mult se pierde valoarea produsului si ramane doar o materie dulce dar moarta.Cam ca la miere.
Dupa ce ajunge la temp indicata, torn imediat in peturi de plastic ce stau intr-o galeata cu apa.Se astupa cu dopul ei si se pot pastra ani de zile..Nu se adauga absolut nimic.Se consuma in 2-3 zile de la deschidere.
Produsul e 100% natural, indicat ca racoritoare (se adauga apa dupa preferinta) si aport de...tot felul, necesar pentru copii in perioada rece sau primavara.
Produsul nu se compara cu nimic de pe piata de racoritoare.
Reteta de la batrani adventisti de 85,respectiv 82 de ani,poate mai sanatosi decat multi dintre noi:in aceeasi zi cand se zdrobesc strugurii,se fierbe mustul pana iese spuma,apoi,cald,se pune in sticle de sticla si se astupa cu dop de cauciuc(care nu prea se mai gaseste la magazin).Se pun apoi una langa alta si se invelesc bine cu paturi,unde se lasa pana la racirea completa(2-3 zile).Bunicii il depoziteaza in pivnita,si eu am baut de la ei must si de acum 2 ani.Fara aspirine,fara termometru,fara nimic...Incercati,nu aveti nimic de pierdut.
Apropo de doapele de cauciuc, care nu se mai gasesc in comert: am reusit sa improvizez foarte frumos niste minunatii de doape de cauciuc, da' pentru damigene, din silicon sanitar, pe urmatoarea reteta: se ia o matrita (eu am confectionat-o din teava de polipropilena de 3/4...da' se poate folosi orice tub din masa plastica, de diametru corespunzator...nu aveti asa ceva, improvizati un cornet din hartie mai groasa...in aceasta matrita se stoarce tubul de silicon, in mod corespunzator, sa nu ramana bule de aer, si se lasa 2-3 zile sa se intareasca...apoi se scoate din matrita si se foloseste...e moale, e etans, intra perfect in orice gat de recipient de sticla, si etanseaza bine...