In primul rand bun gasit tuturor, acum sa trec la un fenomen ciudat in zona mea la o distanta de 10-15 Km este padure doar de brad
dupa cum stim din astfel de zone albinele aduna mierea de mana , anul trecut (2009) in toamna intr-o scorbura am dat de un roi pe care la momentul respectiv l-am observat si am plecat ( de albine ma ocup doar de anul acesta), banuiesc ca in zona respectiva albinele au strans doar miere de mana , cum au trecut de iarna 2009 si primavara 2010 fara tratamente si doar cu miere de mana :uimit: ?? , am verificat in primavara prin 28 aprilie 2010 si fam. din scorbura era ok. Familia a fost luata de un stupar din zona la care i-am povestit unde se afla .....
Nu cred ca a avut doar miere de mana, a mai avut si miere de la alte plante de padure, fanete, etc, plus polen de la aceleasi plante!
Si pana la urma mierea de mana este tot miere, chiar daca mai slaba calitativ, doar nu este otrava!
Pe mine ma mira mai mult ca au iesit in primavara fiind adapostite intr-o scorbura, fara impachetari, cuib restrans, hraniri de completare/stimulare, tratamente...
Da aveti dreptate , dar din ce am citit si am auzit de la alti mierea de mana provoaca diaree si nu e indicat sa se ierneze pe aceasta miere , scorbura era intr-un fag batran aproape uscat ( la fagi batrani mijlocul e gol ), cel mai mare semn de intrebare e cum au reusit sa treaca iarna - primavara fara sa aibe cuibul strans si fara tratamente, cum de nu au avut puiet varos ...de cules probabil au cules si ceva faneata dar pot sa afirm cu siguranta ca 70% a fost mana cunosc bine zona .... din ce am discutat anterior cu stuparul care a luat roiul a zis ca dupa ce la pus in lada a acoperit 7 rame cu albine. In legatura cu restrangerea cuibului si impachetarile de iarna eu stiu pe cineva care a spus ca ierneaza pe cuib intreg adica pe 10 rame, el spunea ca albina oricum nu incalzeste stupul ci doar interiorul ghemului , si ca nu a avut probleme cu puietul racit sau alte probleme , nu stiu ce sa va spun am sa-i fac o vizita pe la sfrsitul luni sa vad daca e cum spune .... sau minte ... pentru mine ca incepator e important deocamdata sa respect ce zice manualul cu toate ca uneori legile naturi si albinele par sa contrazica unele subiecte din cartile de specialitate :hi:
Familiile salbatice supravietuitoare sunt net superioare genetic decat cele ingrijite in cutie.
Ai dreptate cand spui ca nu este indicat sa se ierneze pe miere de mana, insa crezi ca albinele alea au auzit de aceasta indicatie?!?! :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Ele s-au luptat sa supravietuiasca, iar in cele din urma au reusit...
Apicultorii nu ierneaza pe miere de mana pentru a nu risca disparitia familiei, pentru a nu avea probleme in primavara, etc...
Albinele din scorbura nu aveau decat varianta supravietuirii sau a disparitiei, deci au supravietuit cu ce au avut...
In conditii extreme nu faci doar ceea ce este indicat ci ceea ce trebuie sa faci pentru a iesi cu bine din impas...
Citat din: pharaonu75 din Octombrie 06, 2010, 04:35:29 PM
Pe mine ma mira mai mult ca au iesit in primavara fiind adapostite intr-o scorbura, fara impachetari, cuib restrans, hraniri de completare/stimulare, tratamente...
S-a omis faptul ca nu a recoltat nimeni mierea din scorbura si nici nu a deranjat nimeni ordinea stabilita de familie.
Citat din: gheco din Octombrie 06, 2010, 09:41:23 PM
S-a omis faptul ca nu a recoltat nimeni mierea din scorbura si nici nu a deranjat nimeni ordinea stabilita de familie.
Chestiuni de finete, care mie mi-au scapat! :rusine:
Experienta dvs si-a spus cuvantul! Jos palaria!!! :hi:
Citat din: pharaonu75 din Octombrie 06, 2010, 07:40:21 PM
Albinele din scorbura nu aveau decat varianta supravietuirii sau a disparitiei, deci au supravietuit cu ce au avut...
Si asta a dus la modificari genetice si de comportament care le-a asigurat supravietuirea.
Mierea de mana este rea daca iarna nu are 'ferestre' adica zile calde in care albinele sa poata face un zbor de curatire.
Mana de rasinoase este cea mai 'blanda' mana, adica nu face atata rau ca cea de stejar sau de salcie.
Albinele din zonele cu mana s-au selectat tocmai prin 'scapa cine poate', si deea e periculos cand o asa zona este poluata genetic prin aport genetic din alte zone.
P.S.
Salutam pe Andrei.D! Scrie frumos si cred ca are lucruri interesante sa ne spuna.
Pana sa stranga miere de mana, albinele si-au umplut camara cu miere de buna calitate.
Am patit-o acum vreo 10 ani, cu miere de struguri. Si aceasta miere are multe minerale. O iarna fara ferestre, si din 20 de stupi era sa nu mai ies in primavara cu nimic. Citisem prin carti de zbor de curatire in casa, si l-am facut. Rezultatele au fost bune.
De atunci, nu mai aduc stupii pe vartra pana nu se termina viile.
Tot patitul e priceput. Din pacate uneori zicem " Las' ca poate merge si asa!".
Se pare ca mai multi stupari se plang de mortalitate mare aceasta iarna.
Am gasit si aceasta stire in acest sens:
http://agricultura.bioproduct.ro/mor-albinele.htm
Citat din: stefan1 din Aprilie 12, 2011, 07:40:25 AM
Se pare ca mai multi stupari se plang de mortalitate mare aceasta iarna.
Am gasit si aceasta stire in acest sens:
http://agricultura.bioproduct.ro/mor-albinele.htm
Stirea este de anul trecut din 31 martie 2010. Se vorbeste de vara secetoasa din anul 2009.
dusmanul cel mai mare al albinelor este apicultorul. cu cat o familie este deranjata mai putin cu atat mai bine se organizeaza si suporta toate vicisitudinile.
Bun regasit tuturor, ieri la mine in zona au fost -22*C , azi chiar in clipa in care scriu sunt -20*C , ultimul zbor de curatire l-am avut in decembrie , credeti ca gerul asta si lipsa zborului de curatire pe anul acesta influenteaza negativ albinele ?
daca ai avut zbor de curatire in decembrie poti sta linistit mincare sa aiva si liniste.
sint perioade mult mai lungi fara zbor de curatire si nu patesc nimic .
:hi: :hi: :hi:
Bine v-am regasit in noul an toate bune merge treba,cind hrana este buna nici albina nu are nevoi stringente ca si la om minca o friptura si n-ai nimic minca o fasole si faci ture :rotfl: :rotfl:pina acum un fosnet linistit nu ne da dureri de cap,imediat ce temperatura creste la 8-10 grade dam papica dace este nevoie. Acum vedem ce fac altii pe forumuri si mai face ceva si pentru noi la timplarie in rest linga soba. Mi-a placut postarile voastre referitor la scule din care ma voi inspira si eu referitor la sabloane.Cu mult respect :ok:
salut,
sunt curios cum stati cu pierderile! mie mi-a picat doar o familie si asta din cauza ca a ramas fara hrana :yahoo_cry:
Am iernat doi roi intr-o singura lada separati de diafragma, mi s-au unificat.In rest toti stupi au raspuns prezent.
Citat din: johnysibiu din Martie 08, 2012, 12:06:49 AM
Am iernat doi roi intr-o singura lada separati de diafragma, mi s-au unificat.In rest toti stupi au raspuns prezent.
felicitari,
asta din cauza ca nu au fost separati cum trebuie de diafragma. anul trecut am iernat si eu asa cativa roi si a fost super.
salutare! din fericire nu am avut nici-o pierdere :yes:
De fo doi ani incoace nu am mai avut nici o pierdere. Conteaza foarte mult restringerea cuibului pentru iernare. Daca deschizi bine ochii (poze, video, sfaturi de pe forum) nu prea ai cum gresi. Ieri am facut un mic control. Doamnele mele au inceput ponta timid da au inceputo. Probabil asteapta si ele ca primavara sa isi intre in drepturi.
iesiti din iarna, 100%
Fericitilor!
Mie mi-au murit 2 roi pe cate 3 rame fiecare.
Am vrut sa ii unific in toamna, dar in urma unor discutii cu un prieten apicultor, am luat hotararea de a incerca sa ii trec peste iarna asa cum erau. I-am iernat pe amandoi intr-o cutie, despartiti de o diafragma etansa. Mancare cat cuprinde.
Nu mi-a iesit.
Dane sa iti spun una. Am intrat in iarna cu 3 stupi din poliuretan restl cutii de lemn. Unul singur l-am iernat pe 5 rame. Celalti doi pe 3 rame si is bine mersi cu mancare si cu oua mai multe decit cei din lemn.
Totusi si infofoleala conteaza, mai ales la cei mici.
Citat din: johnysibiu din Martie 12, 2012, 11:08:36 PM
Totusi si infofoleala conteaza, mai ales la cei mici.
F f adevarat , ca sa-mi pastrez o regina din ianuarie (de cind s-au anuntat gerul) am iernat-o in beci apoi crezind ca a murit si mi-am dat seama ca mai traiesc 100 de albine ,le-am bagat in casa , acum am o regina fecundata care daca gasesc unul fara o introduc imediat .
Numai bine
Johny ce infofoleala la stupii din poliuretan? Am vrut sa fac infofoleala cu pernuta, cu... Am primit o urecheala de la Florin Ionascu. Dupa rame am pus diafragma si atat si deasupra folie. Asta o fost infofoleala la cei cu 3 rame.
Din fericire pana in momentul de fata am 0 mortalitate in stupina, sper sa nu mai am necazuti de acum incolo, astazi pt prima data au iesit masiv la zborul de curatire .
Pai daca stau in poliuretan este ca si cum ar sta in stup de lemn+polistiren de 3 cm.Nu e tot infofoleala?
Intr-o discutie cu un baiat f serios (Ilalexandru) in 2011, atunci cind am achizitionat 20 de roi pe 5 ram ,i-mi zicea ca in primavara se vede daca am luat tepa cu ei .
Vreau sa zic ca am iesiti din iarna cu 100% efective , cu o mica exceptie ,am gasit unul fara regina ,dar pt ca am avut una trecuta peste iarna , am introdus-o in cutiuta , miine am sa ma uit daca i-a dat drumul .
Numai bine .
conteaza f f f mult cat de bine sunt impachetati stupii pentru iarna, am colegi apicultori care folosesc doar ziare deasupra podisorului sau pun hartia de la sacii de ciment...
cu cat este mai bine impachetat cu atat pierde mai putina caldura.
am avut si eu un stup pe 3 rame care spre surprinderea mea a pierdut foarte putina albina peste iarna
au inceput si ponta ''fetitele'' mele :yes:
Citat din: abeja din Martie 14, 2012, 03:30:00 PM
Citat din: Florin-braileanul (FlorinI) din Martie 12, 2012, 03:26:18 PM
iesiti din iarna, 100%
Florine, chiar 100%?
Ce noroc!!!!!!
:yes:
da
dar 100% la clasa "pinguin" sau "pi". adica "3,14"
din 32 iesit cu 32
nu sunt inca la clasa "cento", adica peste 100 familii
dar sper ca daca voi ajunge acolo la 100 de stupi (doar din poliuretan) sa pot da acelasi procent de iesirea din iarna
Citat din: andrei_georgian din Martie 14, 2012, 09:04:38 PM
conteaza f f f mult cat de bine sunt impachetati stupii pentru iarna, am colegi apicultori care folosesc doar ziare deasupra podisorului sau pun hartia de la sacii de ciment...
cu cat este mai bine impachetat cu atat pierde mai putina caldura.
am avut si eu un stup pe 3 rame care spre surprinderea mea a pierdut foarte putina albina peste iarna
cu fund antivaroa fara sibar de tabla, diafragma ,o folie deasupra ramelor si o paturica deasupra .
temperaturi de la -15 la -25 g C a 3 a oara iernez pe acest sistem .
:hi: :hi:
Ocen haraso Stefane unii ar pune si ceva plapumi pe stupi uitind ca astfel realizeaza un condens masiv care este mai periculos decit gerul.O impachetare sumara cu o aerisire buna face mult bine.Este corect sa aiba hrana suficienta si bine asezata incit sa nu fie goluri cind pot muri de foame cu mierea linga ele pot trece si prin Siberia. Cu respect
Citat din: bismark din Martie 19, 2012, 03:12:59 PM
Ocen haraso Stefane unii ar pune si ceva plapumi pe stupi uitind ca astfel realizeaza un condens masiv care este mai periculos decit gerul.O impachetare sumara cu o aerisire buna face mult bine.Este corect sa aiba hrana suficienta si bine asezata incit sa nu fie goluri cind pot muri de foame cu mierea linga ele pot trece si prin Siberia. Cu respect
Ce mare dreptate aveti Domnilor,asa au trecut si albinutele mele iarna, cu folia deasupra si o paturica,iar cand ma gandesc ca in alti ani procedam cum vedeam la cei cu multi ani de apicultura ca le infofolea si cu pernute din carpe si haine vechi dupa diafragma de faceau un condens in stupi mai ceva ca in masina de spalat si aveau si pierderi pana in primavara din efectiv, asta e,cat traim invatam dar mai trebuie sa ne asumam riscul sa mai improvizam, experimentam si asa reusim sa le trecem iarna cu cat mai putine pierderi, Pace! :thanks:
Citat din: bismark din Martie 19, 2012, 03:12:59 PM
Ocen haraso Stefane unii ar pune si ceva plapumi pe stupi uitind ca astfel realizeaza un condens masiv care este mai periculos decit gerul.O impachetare sumara cu o aerisire buna face mult bine.Este corect sa aiba hrana suficienta si bine asezata incit sa nu fie goluri cind pot muri de foame cu mierea linga ele pot trece si prin Siberia. Cu respect
perfect adevarat, dragostea ucide! infofoleala duce la condens, condens care duce la pierderi de albine (ca si cum iarna ai iesi ud afara in frig).
si ce este cel mai important dupa parerea mea, este numarul mare de albine care intra in iarna cu hrana suficienta si cu tratamente facute la zi.
Salutare! La noi in Bucovina s-a reantors iarna! :sad: a fost pana in - 10 g C, se anunta de luni ca se mai incalzeste,sa speram ca ne-am plictisit de zapada... :hi:
am intrat in iarna cu 26 de fam si tot atitea am si la ora actuala, sunt fericit :yes:
Citat din: nicu68 din Martie 31, 2012, 11:08:05 AM
am intrat in iarna cu 26 de fam si tot atitea am si la ora actuala, sunt fericit :yes:
felicitari! asa sa ai tot timpul,bafta! %%-
mersi,si tie iti doresc la fel si bineanteles tuturor apicultorilor de pe acest forum,toate cele bune :hi:
Se pare ca eu n-am fost chiar asa norocos,din pacate.Am avut pierderi,dar sunt convins ca vina imi apartine 100%.Unele nu au avut suficienta mancare,altele au murit de diaree,la unele a aparut condensul.
Citat din: Cipri S din Aprilie 05, 2012, 02:27:57 PM
Se pare ca eu n-am fost chiar asa norocos,din pacate.Am avut pierderi,dar sunt convins ca vina imi apartine 100%.Unele nu au avut suficienta mancare,altele au murit de diaree,la unele a aparut condensul.
oricum ai avut de invatat ceva din experienta asta, deci la anul nu se mai intampla...Pace! :hi: %%-
Din 22 bagati pe iarna am 1 mort si 4 fara matca
Per ansamblu e bine :hi:
Citat din: KTA-foreverApi - Ski din Aprilie 05, 2012, 03:55:09 PM
Citat din: Cipri S din Aprilie 05, 2012, 02:27:57 PM
Se pare ca eu n-am fost chiar asa norocos,din pacate.Am avut pierderi,dar sunt convins ca vina imi apartine 100%.Unele nu au avut suficienta mancare,altele au murit de diaree,la unele a aparut condensul.
oricum ai avut de invatat ceva din experienta asta, deci la anul nu se mai intampla...Pace! :hi: %%-
Cu siguranta nu se mai intampla. :hi:
Citat din: Cipri S din Aprilie 05, 2012, 07:59:46 PM
Citat din: KTA-foreverApi - Ski din Aprilie 05, 2012, 03:55:09 PM
Citat din: Cipri S din Aprilie 05, 2012, 02:27:57 PM
Se pare ca eu n-am fost chiar asa norocos,din pacate.Am avut pierderi,dar sunt convins ca vina imi apartine 100%.Unele nu au avut suficienta mancare,altele au murit de diaree,la unele a aparut condensul.
oricum ai avut de invatat ceva din experienta asta, deci la anul nu se mai intampla...Pace! :hi: %%-
Cu siguranta nu se mai intampla. :hi:
pai, cum e vorba: A doua oara n-o mai fac......Pace! %%- :hi: :bzz: :bzz: :bzz:
Da,asa e! :hi:
Salutere apicultori!
Am intrat cu 7 si am iesit cu 7 in primavara.
Nu i-am ajutat in iarna cu nimic.
Se pare ca - am reusit anul asta sa le las miere suficienta!
- sa le fac tratamentele eficient!
- sa ii "impachetez" bine
Citat din: lazaroni din Aprilie 16, 2012, 11:41:25 AM
Salutere apicultori!
Am intrat cu 7 si am iesit cu 7 in primavara.
Nu i-am ajutat in iarna cu nimic.
Se pare ca - am reusit anul asta sa le las miere suficienta!
- sa le fac tratamentele eficient!
- sa ii "impachetez" bine
Hristos a Inviat !!! se pare ca ai reusit, dar ne spui si noua din ce zona a tarii esti, asa sa ne facem o parere...Salutare! :wink2: %%-
Citat din: KTA-foreverApi - Ski din Aprilie 16, 2012, 12:42:12 PM
Citat din: lazaroni din Aprilie 16, 2012, 11:41:25 AM
Salutere apicultori!
Am intrat cu 7 si am iesit cu 7 in primavara.
Nu i-am ajutat in iarna cu nimic.
Se pare ca - am reusit anul asta sa le las miere suficienta!
- sa le fac tratamentele eficient!
- sa ii "impachetez" bine
Hristos a Inviat !!! se pare ca ai reusit, dar ne spui si noua din ce zona a tarii esti, asa sa ne facem o parere...Salutare! :wink2: %%-
nu-i spune , nu-i spune ca aflam shi noi =)) :hi:
asa,asa nu ne spune ...........:P
:hi:
Salutare apicultori!
Scuze ca am fost nepoliticos si nu m-am prezentat.
Sunt din orasul Breaza, Prahova o zona ferita si linistita.