As vrea sa supun discutiei acest subiect. Poate s-a mai discutat, dar eu vreau sa iernez pentru prima data cu caturile pline de rame, deasupra cuibului. Bineînţeles că în cat vor fi rame goale sau la unii cu ceva miere. Trebuie sa stiu de la profesionistii vechi in branşă, dacă deasupra cuibului pun podisorul apoi catul cu rame, iar deasupra catului o folie si capacul sau invers, peste cuib pun folie pe 95% din suprafaţă, catul apoi podişorul şi capacul. Cum sa fac mai bine?
Ar mai fi o variantă, cea cu catul jos, urdinisul deschis mai larg şi corpul sus, aerul nu trebuie sa fie stationar deoarece apare condensul. Păreri?
Va salut ,de le nea Gica am invatat ca se ierneaza f.bine cu catul jos cu rame , cuib restrins sus,podisorul ,putem pune si saltelute ,fara folie intre ele. Eu asa am sa iernez .
Multa sanatate si numai bine .
tassevasi :hi: :hi:
bine, bine, dar totuşi, catul nu are sita pe fund, cum protejez ramele de daunatori, vreau sa stiu exact cum aranjez corpurile , va trebui sa mut ramele cu familia din corpul stupului in corpul 2 sus , iar ramele de aici sa la duc jos. Adică inversarea ramelor. Aşa trebuie?
Era vorba despre stupi ME cu fund detasabil unde inversarea caturilor se face foarte usor.
Domnul Gore , eu am fund detasabil ,fara sita (f.necesar la pastoral) pese acesta am pus catul 3/4 cu ramele goale ,iar desupra cuibul 1/1 de 10 rame , dar restrins (6-7 rame ) nu pun folie intre cat si cuib .Pun podisor sus ,acesta este prevazut cu un mic'' urdinis ''
special ptr aerisirea albinelor pe o parte ,iar cind il intorc pe partea celalta ,nu mai are acea mica degajare ,este drept si etanseaza pe cuib.
Fiind un volum mare de aer ,cu aerisire in podisor nu va fi condens,plus ca ferim ramele din cat de gaselnita si avem acces la partea de sus (cuib ) ptr diferite interventii cind vrem ,fara a mai da catul jos ca sa umbli la cuib ,(in celalta situatie, catul jos).
eu mai pun si salteluta de papura peste un ziar ptr a controla umiditatea din el, ziarul se va umezii si-l schimbi .
Asa am sa iernez ,nu cunosc cum aveti stupii .
Multa sanatate si numai bine ,
tassevasi :hi: :hi:
Mulţumesc de răspuns, am stupi Dadant 1/1 cu 10 rame, la unii fund antivarooa + corp deasupra. Aceştia sunt stupii,
Frumosi stupi domn Gore ,sa-i stapiniti sanatos ,dar cea mai tare poza de pe forum este cea din avatarul care va reprezinta .
Sanatate multa si numai bine .
tassevasi :hi: :hi:
Eu folosesc aceasta metoda de cativa ani astfel elimin munca cu caturile si nu mai ocup un spatiu cu depozitarea lor. Concret, asez peste familie o folie transparenta pentru a putea urmari familia si iarna fara a o deranja,peste folie un carton care are rol de izolare pentru a nu se forma condens pe interior cind sunt schimbari bruste de temperatura ,peste care asez catul cu rame de 1/2,podisorul cu 1/2 sita peste care asez o mocheta si o pernuta facuta din minet ambele fiind permeabile eliminarii condensului si bineinteles capacul cu site de aerisire. Era sa uit ceeace era foarte important in partea mai rece a stupului in cazul meu in partea din spate fiind pe pat cald se lasa o fanta de 3-4 degete pe unde circula vaporii de apa si aerul viciat catre cat eliminindu-se prin salteluta afara. Spor la traba
Daca in ramele din cat exista pastura, aceasta nu mucegaieste?
Citat din: munguriu din Septembrie 19, 2010, 09:11:42 AM
Eu folosesc aceasta metoda de cativa ani astfel elimin munca cu caturile si nu mai ocup un spatiu cu depozitarea lor. Concret, asez peste familie o folie transparenta .....
Care este momentul in care asezati folia? Inainte sau dupa ce faceti tratamentul cu varachet?
Daca puneti folia dupa tratament, cum rezolvati problema neetasarilor dintre cuib si cat?
Daca o puneti inainte, cate picaturi puneti si cum etansati portiunea peste care nu este asezata folia?
În ramele de cat sau corp după caz, eu nu am nimic, adică albinele au depus aici numai miere, ele rămân curate după scoaterea mierii când albinele le curăţă, acum umblă pe ele dar degeaba deoarece toată mierea chiar şi cea cu care le-am stimulat o cară în cuib. Am aranjat astfel cuibul încât toate cele 10 rame să fie umplute cu miere, cele unde a fost puiet şi a rămas numai coroniţa, le-am dat la margine şi aici albinele cară mierea pe care o dau la stimulare. Apropo de folie, în exemplul de mai sus, aceasta se pune după efectuarea tratamentelor când familia e gata de iernare, dar eu rămân la convingerea că tot se formează condens deoarece nu există o circulaţie a aerului pentru a elimina acest condens format de schimbările bruşte de temperatură, mai ales la de la - 15 grade în jos.