Va saluta cu respect , un nou intrat pe forum . Pentru ca sunt multi profesionisti adevarati printre d-stra, vreau sa va prezint o situatie reala . Anul trecut cind am mai facut un stup din altul, pe 2 rame cu botci si puet , la 4 ,5 zile m-am utat in el si am observat citeva botci roase si una eclozata . In scurt timp observ si tinara matca, destul de mare ,dar in loc de aripi avea doua cioate mai lungi . M-am tot uitat sa vad alta cu aripi intregi ,nu am observat . Am chemat un vecin ,care pseda multi stupi , cu mai multa experienta ,sa-mi explice ,dar nici el nu mai intinlise asa ceva . Am omorit-o ,si mi-a adus el alta botca la stup , pentru ca aceasta nu putea sa iasa la inperechiat . Cine-i rosese aripile ? Varroua ,alta matca ,albinele , asa crscuse ia , ori alta e situatia . Daca exista vre-o expicatie va rog cu respect sa mi-o spuneti si mie . Multumesc anticipat. :hi: tassevasi
La albine, malformatiile la aripi sunt de cele mai multe ori cauzate de Varroa. Botcele sunt foarte rar parazitate de Varroa, doar la o infestatie foarte mare a coloniei. Aripile incomplet dezvoltate au aparut din cauza insuficientei incalziri a botcei. Probabil ai format roiul cu botca nematura, poate situata si in subsolul ramei si pe aceeasi vatra cu stupul-mama. Culegatoarele din roi s-au intors in stup, astfel incat acesta a ramas cu putine albine si nu au pastrat 35-36 grade necesare botcii. Albinele nu pot sesiza acest defect la matca din botca, incat exista unele cazurisa apara o astfel de matca. Ea va intepa celelalte botce, chiar daca contin matci valoroase. Ai facut bine ca ai inlaturat-o, ca nu avea nici o sansa sa se fecundeze.
Ar mai putea sa fie o situatie, ca botca sa nu fi fost initial acceptata de catre roi. Au inceput sa o roada, dar si-au dat pe parcurs seama ca nu au matca si au pastrat-o, insa iesita la 14-15 zile din botca. In acest caz nu are initial nici pigmentatia nomala, e alburoasa, dar pigmentarea ii apare in urmatoarele zile.
Cand vedem o albina cu aripi deformate dam vina imediat pe varroa dar ..... si eu am aflat pt prima data de la Randy Oliver ca de fapt este un virus aparte care produce acest defect mortal pt o albina. http://en.wikipedia.org/wiki/Deformed_wing_virus
Este posibil ca si matca sa fi avut acest virus.
Noi aici avem norocul ca putem pune o albina in alcool si o trimetem la un laborator pt analize si primim raspunsul pe gratis.
Bravooo !! Va multumesc si am toata stima ptr. competenta d-stra . Domnul Stefan1, intradevar botcile au fost in partea de jos a ramei, botca ce mi-a fost oferita am pus-o la mijlocul ramei si nu am mai avut probleme cu stupul . Domnul AndreiRN , foarte interesant si de aprciat materialul d-stra , acum imi pare rau ca nu am pus-o in alcool ,ptr. laborator ,oricum in Pitesti cred ca nu avem . Sanatate va doresc . tassevasi :hi:
Nu stiu despre virusul care produce malformatii aripilor la albine. S-ar putea insa ca acel virus sa fie transmis de paduchele Varroa, cum de altfel este razpunzator de multe viroze ale albinelor. Stuparii au constatat ca la familiile cu multi paduchi apar acele albine cu malformatii si ca dupa un tratament corespunzator contra paduchelui si nu a virusului, nu mai apar albine noi cu acele probleme. Se deduce ca fie Varroa propaga acel virus, fie imunitatea larvelor debilitate de paduche a scazut, incat virusii carora larvele sanatoase le rezista, au acele efecte nedorite asupra larvelor afectate de Varroa.
Aveti dreptate d-ul Stefan, in primavara aceia , am avut mult puet varos . Eu fiind la inceput ,cu dorinta de a avea stupi ,am mai facut un roi di el . Atunci am grsit . E bine ca am invatat ceva , ai albina putina in primavara , ai si puet varos . Dupa tratament am rezolvat cu bine problema . Va multumesc si sanatate multa . tassevasi :hi: