Potrivit Süddeutsche Zeitung în Germania aproape un sfert din familiile de albine au pierit din cauza acarianului Varroa Jacobsoni.
Peste 200.000 de familii au murit
Informaţiile se bazează pe studii de la Universitatea Bochum din Ruhr şi a unor institute de cercetare publică, precum şi pe informaţiile de la Institutul de Stat pentru Apicultură, departamentul cercetare de la Universitatea din Hohenheim.
sursa (http://www.rp-online.de/panorama/deutschland/200000-Bienenvoelker-sterben-im-Winter_aid_844557.html)
Dar ei nu intervin cu tratamente?Cu ce trateaza?Ce eficienta au tratamentele?Anul trecut dupa ce le-am pregatit pentru iarna ,in a doua decada a lunii decembrie fiind foarte cald in zona fata de temperaturile normale le-am facut o vizita in interior.Surpriza:intr-una din lazi n-am gasit nici o albina,ramele cu miere intacte,nici o albina moarta pe fund .In toamna dupa ce n-a mai fost puiet am pus fiecaruia cute o banda de Mavrirol.Primul meu gind a fost CCD .Dar din 28 pe aceea vatra numai una sa dispara?Nici acum nu-mi pot explica aceea intimplare.Zona este total lipsita de poluare.Semnal telefonie mobila doar de la o singura retea.Retele de inalta tensiune nu.Tratamente le-am facut la timp,alternativ, cu Varachet forte si Mavrirol.Trebuie dezbatut pe forum eficienta tratamentelor cu acid formic si acid oxalic de catre cei care pratica bio.Din discutiii cu acestia reiese ca eficienta este slaba.Probabil, inca noi romanii nu stapinim bine lucrul cu acestea doua.Dar nemtii?.La noi nu ai pimi o informatie despre ceva eficient,doamne fereste,chestia cu capra vecinului, de aceea..... :hi:
am auzit ca frunzele de tutun ajuta.tre de incercat...
trebuie incercat tot ce nu dauneaza.Unii au incercat cu fum de tutun din tigari dar nu spun ce eficienta are pentru nimic in lume.Daca "drojderii" se curata cu plante etnobotanice de ce nar merge acestea si la varroa,mai stii! :hi:
Citat din: apicmdam auzit ca frunzele de tutun ajuta.tre de incercat...
Merge si tutunul dar nu la acarian.
In Germania s-a incercat anii trecuti pe scara larga tratamentele bio, cu bee vital,acid formic si oxalic si altele. Nu e de mirare ca au ramas fara albine deoarece eficienta acestor tratamente este destul de scazuta. Cei care sunt la bio ne pot spune mai multe.
fumul de la tutun dupa cite stiu e bun pt BRAULA
Csokolom,d-le Orban.Mai multa lume spune acest lucru,mai ales batrinii care in vremurile bune si din punct de vedere apicol procedau in acest mod,dar acum,dupa atitia ani cu tratamente medicamentoase s-ar putea ca acarianul sa fi dobindit rezistenta genetica si atunci fumul de tutun sa nu-l afecteze.Eu totusi astept inca, o parere din partea unuia care a procedat asa.Ce Dumnezeu chiar asa de secretosi putem fi.Trebuie sa ne gindim ca intr-0 buna zi acesta o sa ne pedepseasca in felul lui.Din acest an o sa experimentez pe o familie fumul de tutun sau chiar frunze de tutun deasupra pe rame si o sa vedem ce se va intimpla.Pe altarul stiintei s-au sacrificat bunuri mult mai valoroase.
eu unul nu ma cred secretos postez totul din experienta care o detin si va spun ca intr un sezon tratez albinele in felul urmator:
toamna de 2 ori varachet forte 1 data clartan sau invers
primavara 1 clartan iar dupa salcim 1 varachet forte
dar parerea colegilor ii binevenita :hi:
In Germania se fabrica benz Bayvarol care contine amitraz,dar are efect 100%.Eu personal am folosit cu succes.Nu cred in asa ceva in Germania! :hi:
Citat din: emil.olteanDaca "drojderii" se curata cu plante etnobotanice de ce nar merge acestea si la varroa,mai stii! :hi:
Ar fi o solutie. Stupii o sa moara, dar stuparul este 'fericit'.
:rotfl:
atata timp cat totul se va judeca dupa ureche nu are cum sa mearga bine tratamentul bio.
cei care au pierdut familiile nu au pierdut pentru ca nu e eficient tratamentul, ci pentru ca nu au stiut sa-l aplice.
cine stie are rezultate.
in plus, acum toata mierea bio care se vinde se face cu klartan si mavrirol, varachetul fiind interzis.
comentarii???
:uimit:
Pai masori % de varroa cu alcool si un esalon de 300 de albine si apoi aplici tratamentul. In acelasi timp elimini si larva de trantor de pe ramele crescatoare. La o saptamana mai masori odat % si vezi ce rezultat ai.
Este o lupta continua si cu arme diverse ca inamicul se adapteaza destul de repede.
:nod: :nod: :nod: :hi:
Mai devreme sau mai tarziu Europa va trebui sa dezvolte sau sa obtina material genetic rezistent la varroa.
Firmele farmaceutice au doar de pierdut dar lumea se va destepta.
Vorbeam cu Sofi despre albinele ei si de 17 ani ea niciodata nu a tratat cu nimica.
De unde cumparati Klartan
alcedo srl
Multumesc :hi: :hi:
Citat din: MAPE 48 din Noiembrie 25, 2010, 07:35:39 PM
De unde cumparati Klartan
La targurile apicole gasesti la 1kg sigilat si in recipienti mai mici fara sigiliu si termen de valabilitate.
Stie cineva daca se gaseste si in cantitati mai mici sigilat cu termen de valabilitate?
nu am vazut desi flosesc de multi ani
http://www.nektarking.ro/medicamente-impotriva-acneei-varroa.php
Dar nu sunt sigur daca ambalarea e de fabrica ori in regie proprie.
La targ la Faget am vazut la litru sigilat si la 100g nesigilat.
nu cred ca ii ambalaj original da pretul ii ,,original" :rotfl: :rotfl:
Tutunul este bun in oarecare masura si nu prea,dar numai la Braula. In urma cu cativa ani aveam matcile pline de braula.Am prins matca am introdus-o intr-un pahar ,si am suflat de 3 ori cate un fum de tigara peste ea in pahar ,tinand de fiecare data mana pe gura paharului 3-4 sec. duapa care dadeam drumul fumului ,dand alta rafala ,in timpul cand tineam mana pe gura lui scuturam energic de cateva ori paharul. Rezultat :toti paduchii de pe matca ramaneau pe fundul paharului,la una i-am numarat:11bucati paduche braula.Dar surpriza ;paduchii erau ametiti si nu morti ,i-am tinut 3 zile in pahar ,in a 4a zi miscau si erau foarte vioi,si iar matcile se impaducheau cu altii din stup.Am reusit sa scap de braula pana la urma prin alta metoda pe care sincer imi este frica s-o expun ptr. ca este periculoasa ptr. sanatatea omului si produce intoxicari sau axfisie daca nu e aplicat corect ,mai m-a gandesc!
De cand tratez de varroa nu mai am picior de braula.O fi coincidenta ?Spune totus metoda aia periculoasa,doar santem oameni responsabili :hi: :hi:
Substanta activa din Klartan/ Mavrik, tau-fluvalinat, ataca si Braula (de asemenea afidele si paianjenii). Varachet Forte contine pe langa amitraz (care ataca pe langa Varroa si Acarapis Woodi sau parazitul traheal, care nu s-a semnalat la noi in tara) si tau-fluvalinat, deci are efect si asupra la Braula.
Dl.Stefan ,oare asta sa fie cauza disparitiei de cativa ani a lui Braula acum imi dau seama ca atunci cand tratam cu Varachet simplu ,aveam Braula ,dar de cand a aparut cel Forte chiar ca nu am mai vazut ,E oare corect rationamentul ,ce spuneti? :hi:
Bineinteles.