Forum discuții apicole Apiardeal

PLANTE ŞI ARBORI MELIFERI, TIPURI DE STUPĂRIT => ARBORI MELIFERI => Subiect creat de: D006 din Iunie 29, 2009, 12:21:55 AM

Titlu: amorfa
Scris de: D006 din Iunie 29, 2009, 12:21:55 AM
http://ro.wikipedia.org/wiki/Amorf%C4%83_arbustiv%C4%83

anul acesta am amplasat o nou stupina la oltina - calarasi exact pe malul borcei. cand am ridicat caturile cu mierea de la salcam (cam tarziu 05.06), am avut o surpriza sa vad ca ceara are o tenta rozalie. am gustat si mierea, care si ea are o aroma aparte. anul viitor am sa incerc experimental sa obtin un esantion.
poate unii au experienta mai mare si ne poate prezenta experienta lor legata de amorfa.
Titlu: amorfa
Scris de: D006 din Iunie 29, 2009, 12:29:48 AM
Mierea de amorfa este rosiatica . Ma mir ca esti din Calarasi si pana acum nu ai produs miere de amorfa ! Eu stiu catva apicultori din zona Jegalia  - Borcea care an de an fac miere de amorfa.
Titlu: amorfa
Scris de: D006 din Iunie 30, 2009, 01:31:56 AM
amorfa este specifica pt lunca dunarii. toate locatiile mele pana anul asta au fost la 30 km de dunare. anul acesta este primul am cand am fixat o locatie in lunca dunarii. eu asteptam pe cineva care sa povesteasca din experienta personala despre acest tip de cules.
Titlu: amorfa
Scris de: Adrian Roman din Iulie 05, 2009, 11:09:33 PM
Azi a-nceput sa infloreasca amorfa . Veselie mare pe albine.. Salcamul roz a inflorit a doua oara de cateva zile, dar degeaba .
Titlu: amorfa
Scris de: stefan1 din Iulie 06, 2009, 04:49:59 AM
Deci la a doua inflorire salcamul roz nu mai secreta nectar? Probabil nici polen.
Titlu: amorfa
Scris de: Adrian Roman din Iulie 07, 2009, 02:30:09 AM
Am pus pe Sunphoto poza cu salcamul din fata casei, la prima inflorire. Repet , e vizitat cu placere de bondari , dar de albine, doar sporadic . Am urmarit o albina cu atentie , se pare ca nu poate sa deschida floarea ca sa ajunga la nectar. Bondarii o deschid si intra in floare.
Titlu: amorfa
Scris de: stefan1 din Iulie 07, 2009, 05:30:14 AM
Citat din: Adrian RomanAm pus pe Sunphoto poza cu salcamul din fata casei, la prima inflorire. Repet , e vizitat cu placere de bondari , dar de albine, doar sporadic . Am urmarit o albina cu atentie , se pare ca nu poate sa deschida floarea ca sa ajunga la nectar. Bondarii o deschid si intra in floare.
Interesanta observatia. Se poate totusi sa fie mai multe specii de salcam roz (asta imi pare de o culoare deschisa) si altele sa fie mai bune pentru albine.
Titlu: amorfa
Scris de: Adrian Roman din Iulie 08, 2009, 01:17:33 AM
Am citit undeva ca exista salcam alb, roz si rosu. La toate se indica faptul ca sunt melifere, mai mult sau mai putin. Poate ca "asta roz" e de fapt "ala rosu", mai stii ? Da, tot degeaba... :razz:  :hi:
Titlu: amorfa
Scris de: andrei_salaj din Iulie 08, 2009, 08:06:40 PM
bondarul o deschide datorita greutatii sale...el e si o minune a naturii.dati un search pe google daca nu stiti de ce. :wink:
Titlu: amorfa
Scris de: D006 din Iulie 10, 2009, 12:22:45 AM
Cum arata amorfa?
Titlu: amorfa
Scris de: Adrian Roman din Iulie 10, 2009, 09:48:29 AM
Ptr d-l Valceanu , intrati pe Sunphoto la mine, am pus poze. :hi:
Titlu: amorfa
Scris de: D006 din Iulie 10, 2009, 10:53:21 AM
Amorfa anul acesta :
Titlu: amorfa
Scris de: D006 din Iulie 10, 2009, 12:47:01 PM
Va multumesc!
Titlu: amorfa
Scris de: sfantul spiridon din Septembrie 19, 2009, 08:11:54 PM
ar fi interesant de plantat dar cred ca stiti ca este invaziv...apropo cam ce productie credeti ca da?
Titlu: amorfa
Scris de: milu56 din Septembrie 19, 2009, 08:26:23 PM
Ce ne spun rusii despre amorfa:
Amorpha fruticosa (Amorpha fruticosa L.) - Shrub, Sem. leguminoase, Max. 2-3 m. Frunze compuse, imparipinnate, florile sunt colectate în pensula groasă proximală apicale, mici, intunecate-violet. Fructe-pod, conţine 1,2 seminţe. În Ucraina, a fost găsit în regiunile centrale şi de sud. Folosit ca un ornamentale şi de protecţie a solului-p-rea. Extrase din coji de fructe sunt folosite in medicina. Înfloreşte mai-iunie, 12 - 15 zile. Flori de Albine AK colecta o mulţime de polen si nectar. O floare prevede 0,098 mg de zahăr în nectar, şi saharopro-ductive 1 ha de plantaţii este de 25-30 kg.
23. Dictionar-manual privind apicultura ", AI Cherkasova, IK Davydenko şi alţii, Kiev, "Harvest", 1991
Titlu: amorfa
Scris de: sfantul spiridon din Septembrie 19, 2009, 08:27:57 PM
pe romaneste...este culesul semnificativ sau ba
Titlu: amorfa
Scris de: milu56 din Septembrie 19, 2009, 08:39:19 PM
Citat din: sfantul spiridonpe romaneste...este culesul semnificativ sau ba
25 - 30 Kg. /ha. de plantatie.
Titlu: amorfa
Scris de: ALBINEL 1984 din Noiembrie 26, 2009, 08:03:04 PM
Citat din: milu56
Citat din: sfantul spiridonpe romaneste...este culesul semnificativ sau ba
25 - 30 Kg. /ha. de plantatie.
:uimit:  :uimit:  :uimit:  :uimit:  :uimit:  :uimit:         :nono:  :nono:  :nono:         
amorpha ofera o alternativa de cules dupa salcam 1 cu o durata de maxim 10 zile de cules si o productie de 10 kg /fam in ani buni si zona melifera super bogata
Titlu: amorfa
Scris de: stefan1 din Decembrie 14, 2009, 12:39:17 AM
Amorfa (Amorpha Fruticosa)
Se mai numeste si Salcamita
Face parte din familia Fabaceae iar genul Amorpha are 15-16 specii de arbusti, toti originari din America. Numele provine din greaca, amorfa insemnand destructurat sau deformat. Numele provine de la floarea care are o singura petala. Amorpha Fruticosa este cea mai cunoscuta dintre aceste specii si se numeste si Falsul Indigo pentru pigmentul albastru pe care il contine (dar in cantitati reduse). E originar din America de S-E, dar s-a raspandit in mai toate stetele SUA si in 3-4 provincii canadiene si in Mexic. In Europa a fost adus din 1724, ca planta ornamentala si este acum raspandit in special in nordul Italiei, in fosta Jugoslavie, in Ungaria si in proportii mai mici in multe alte tari ca Franta, Elvetia, Bulgaria Romania, chiar si in Ucraina si Polonia. Si in Asia sa intalneste pana in Japonia.
Amorpha Fruticosa (AF) este un arbust care se aseamana oarecum cu salcamii tineri. Are mai multe varietati (cel putin 5-6) si difera destul de mult atat ca inaltime (de la 1-2 m la 5-6), cat si ca timp de iflorire, unde se dau date de la sfarsitul lui mai, imediat dupa salcam, pana in iulie-august. Si culoarea difera. In general florile au culoarea violeta, dar poate varia de la albastru pana la rosie-visinie.
Frunzele sunt ca ale salcamului, de 20-30 cm lungime, cu 11-25 foliole de forma ovala, lungi de 2-4 (6) cm , verzi in partea superioara si cenusiu-verzi pe partea inferioara. Au, spre deosebire de frunzele de salcam, anumite glande, albicioase, pe frunze. Datorita continutului de Retenon, frunzele nu prea sunt mancate de daunatori. In America sunt mai multe specii de fluturi care le consuma, din care o specie se dezvolta doar pe Amorfa.
Planta se dezvolta in tufe destul de dese, tulpinile fiind nuiele asemanatoare cu cele de rachita, dar mai putin flexibile, inproprii pentru impletituri. Totusi francezii le folosesc la impletituri, dar la noi in tara se mai folosesc ca schelet pentru coroanele mortuare.
Radacinile sunt destul de puternice si patrund adanc in pamant. Din acest motiv amorfa se poate folosi la consolidarea malutilor sau a taluzurilor sau a locurilor erodate. Ca toate leguminoasele, radacinile au nodozitati cu bacterii care absorb azotul si traiesc in simbioza cu amorfa. Parte din azotul atras pate fi folosit si de plantele din apropiere.
Florile sunt raceme crescute in varful ramurilor de anul trecut, compuse din multe flori mici, de obicei violacee. Au un miros ca de vanilie. O floare are 10 stamine cu antere cu polen de culoare galben-portocalie. Florile unui ,spic' nu infloresc toate deodata. Perioada de inflorire dureaza cam 10 zile, dar daca plantele sunt pe canale sau locuri mai ferite, perioada de cules se mai lungeste un pic.
Fructele sunt pastai de 5-8 mm ce contin una max doua seminte de 3-4 mm. Semintele sunt cautate de unele pasari, in special de fazani. Undeva am gasit ca bulgarii folosesc pastaile si semintele in industria parfumului. Nu se prea folosesc medical, dar se aminteau unele efecte ca sedativ si tonic cardiac, a unor extracte din seminte. Undeva am gasit si folosirea semintelor drept condiment.
In poza sunt seminte de Amorfa
Titlu: amorfa
Scris de: sfantul spiridon din Decembrie 14, 2009, 12:51:38 AM
inmultirea domnule stefan...inmultirea ma intereseaza..sunt semintele o posibilitate, si daca da cum?
Titlu: amorfa
Scris de: stefan1 din Decembrie 14, 2009, 02:08:54 AM
Valoarea melifera a amorfei
Specia ofera culesuri medii de nectar si polen. Mierea de Amorfa este rosiatic-cihlimbarie cu gust fin, foarte buna pentru iernat. Se zice ca amorfa nu este asa capricioasa ca salcamul, ofera culesuri cam doi ani din trei (cum a spus Valter). Cel mai bun cules este pe vreme calda, linistita si mai umeda. Pe arsita sau vreme ploioasa culesul e mai slab sau chiar inceteaza. Croatii, care pe unele zone au multa amorfa, vorbesc de productii de pana la 20-30 kg de miere, dar doar daca se sta la cules de la inceput pana la sfarsit. De obicei inceputul culesului la noi se suprapune 2-3 zile cu ultimele zile de cules la salcam (Valter). Croatii vorbeau de sporuri pana la 7 kg/zi, dar in conditiile tarii noastre, tot Valter da valori ale sporului zilnic de 0,5-2,5 kg, rar 3,5 in primele zile, cand mai e ceva cules de salcamsi un cules total de cca 10 kg miere-marfa. In nordul tarii, D-l prof Roman Adrian - caruia ii multumesc si aici pt semintele trimise - da o data de inceput al infloririi anul acesta la 3 iulie.
Polenul oferit de amorfa este destul de mult, dar se pare ca de calitate mai slaba (nici cel de salcam nu este de foarte buna calitate). De multe ori albinele blocheaza cuiburile cu polen de amorfa, fapt care dezorganizeaza cuibul pentru urmatoarea perioada. Acest polen este consumat de albine fara mare tragere de inima si se mentine in stup in cantitati mari pe tot parcursul anului, chiar pana in primavara urmatoare.

Pt sfantul spiridon: o sa mai continui.
Titlu: amorfa
Scris de: stefan1 din Decembrie 15, 2009, 01:38:29 AM
Raspandirea Amorfei
Se intalneste de preferinta in zone joase, pe marginile apelor sau in zone aluvionare. Totusi este destul de rezistenta si la seceta, asa ca se intalneste si pe marginea drumurilor sau a cailor ferate. Ii place de altfel soluri usoare, bine drenate. Ii plac solurile calcaroase dar se intalneste si pe locuri pietroase sau nisipoase. Iubeste caldura si prefera locuri insorite sau semiinsorite. Rezista pana la –25 g.c., dar daca anumite parti aeriene degera, radacinile permit cresterea altor lastari. De fapt problema mai mare este tocmai ca planta odata implantata este greu de inlaturat. Aceasta din cauza radacinilor adanci si a capacitatii de a se regenera din fragmente de radacini sau de tulpini. Este in multe zone considerata o planta invaziva. La magyari am citit ca este una din cele mai daunatoare plante din vegetatia de rau. Nu am spus ca un mod de raspandire este prin semintele care sunt duse de apa si depuse in aval.
Inmultirea
Se poate inmulti pe cale vegetativa prin butasi din ramuri semilemnoase, in iulie, sau din ramuri lemnoase, in toamna.
La inmultirea prin seminte am gasit mai multe recomandari. Se recomanda un proces de scarificare (vezi postarile foarte instructive ale D-lui Combra). Acesta consta (in cazul amorfei) in introducerea semintelor timp de 8 minute in acid sulfuric concentrat sau in apa calda (80g.c.). Altii recomanda doar inmuierea semintelor timp de 12 ore in apa calda.
Urmeaza un proces de stratificare la rece (vezi Combra), timp de 30-60 zile. Altii recomanda dupa inmuiere doar semanarea primavara devreme (februarie) in pepiniere la adancimea de 3-5 cm. Germinarea este in 1-2 luni. Dupa perioada de rece, samanta poate fi semanata si in ghivece si tinuta la cca 20 g.c., care favorizeaza incoltirea. Si la cele semanate afara se poate face dezvoltarea in regim de sera. La cresterea in ghivece se poate chiar ca prima iarna sa se ierneze tot in adaposturi.
O reteta de sol:1/3 turba, 1/3 compost si 1/3 nisip.
Titlu: Re: amorfa
Scris de: stefan1 din Iunie 09, 2012, 02:06:08 AM
  Anul asta mi-a inflorit prima data singurul exemplar de Amorfa pe care il am in gradina, incat i-am putut urmari mai de aproape evolutia. A inflorit in 27 mai si a durat pana in 7 iunie, deci 12 zile. A fost vizitata constant de albine si toate luau si polen de pe florile ei. Chiar ma mir cum a putut asigura atata material, ca in permanenta era macar o albina pe cele 50 de 'spice' situate cate 4-5 in varful la 11 ramurele!
  Am avut samanta de la D-l prof. Roman.  :hi: Am insa o nelamurire: dansul vorbea de o inflorire in iulie, desi eu stiam ca infloreste chiar inainte de a se termina salcamul(cum de fapt s-a intamplat si la mine).
   
Citat din: Adrian Roman din Iulie 05, 2009, 11:09:33 PM
Azi a-nceput sa infloreasca amorfa . Veselie mare pe albine.. Salcamul roz a inflorit a doua oara de cateva zile, dar degeaba .
Si ca varietate cred ca este diferita de cea din Lunca Dunarii, pozata aici de Dragos (raspunsul 12):
   http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=2528.0 (http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=2528.0)
La mine atat planta dar mai cu seama inflorescentele erau mult mai mici. Oare va mai creste in anii viitori, sau pamantul si clima fac aceste diferente? Eu inclin sa cred ca este o alta varietate de Amorpha fruticosa, ca sunt vreo 5-6.

 
Titlu: Re: amorfa
Scris de: stefan1 din Iunie 09, 2012, 02:25:20 AM
  Dau aici si o imagine foarte sugestiva cu un fagur blocat cu polen de Amorfa:
   
 
Citat din: ves.lucian din Iunie 02, 2012, 05:33:17 PM
in primul stup pe rama din poza au bagat mult polen !!! polen de amorpha !!! de ce oare pe cum a eclozionat puietul au bagat polen in loc sa ponteze matca acolo ??? aceasta rama a fost introdusa de catre FLORINELU cu fagure artificial chiar inainte de a-l duce acasa !!! puietul care a eclozionat a fost prima generatie in aceasta rama !!! la urmatorul control cred ca ar trebui sa o mut la marginea cuibului intre marginasa si puiet !!
Titlu: Re: amorfa
Scris de: clucian din Iunie 09, 2012, 07:19:34 AM
Amorfa cum ii spuneti in cartile de specialitate este denumit Salcamul Mic, iar productia la hectar este evaluata la 50 Kg / ha. Infloreste exact dupa salcam, adica sfarsitul luni mai.


In rest ce e scris mai sus e corect.
Titlu: Re: amorfa
Scris de: Donbazil din August 03, 2012, 12:17:59 AM
Citat din: stefan1 din Iunie 09, 2012, 02:25:20 AM
  Dau aici si o imagine foarte sugestiva cu un fagur blocat cu polen de Amorfa:
   
 
Citat din: ves.lucian din Iunie 02, 2012, 05:33:17 PM
in primul stup pe rama din poza au bagat mult polen !!! polen de amorpha !!! de ce oare pe cum a eclozionat puietul au bagat polen in loc sa ponteze matca acolo ??? aceasta rama a fost introdusa de catre FLORINELU cu fagure artificial chiar inainte de a-l duce acasa !!! puietul care a eclozionat a fost prima generatie in aceasta rama !!! la urmatorul control cred ca ar trebui sa o mut la marginea cuibului intre marginasa si puiet !!

Sal'tare!
Domnule coleg, te rog nu te supara pe mine dar fagurele dumneatale nu e plin cu polen de amorpha.....
Crede-ma ca de ani de zile practic pastoral la amorpha pe valea muresului intre Savarsin si Lipova, unde planta a invadat holdele de pe ambele maluri ale muresului, pe sute de hectare. Da  o miere rozalie, foarte gustoasa  si destul de multa, (anul trecut am facut cam 10 kile pe stup, anu' asta doar 5-6 kile). Dar discutzia era despre polen....
Eu si multzi altzii din zona asta colectam si vindem la Baia Mare sau la particulari, sute de kile de polen de amorpha,       dar:        E ROSU CA BOIAUA DE ARDEI!....

P.S. Poza e facuta intr-o zi "libera" cand eram doar in vizita la stupi, ca nu lucru io la cravata..... =)) =)) :rotfl: :rotfl: =)) =))
Titlu: Re: amorfa
Scris de: stefan1 din August 03, 2012, 02:50:15 AM
  Nu am de ce sa ma supar, ba chiar ma bucur ca se poate discuta si acest aspect.
  Amorfa mea de acasa a facut anul asta primele fori si a dat deci primul polen. Asa ca am vazut culoarea in ghemotoacele stranse de albine. Mie mi se pare foarte asemanatoare cu ce era in fagurul lui Lucian, despre care si el spune ca este de Amorfa. Despre blocarea cuiburilor cu astfel de polen am citit in multe surse si cred ca ati putea chiar dezvolta subiectul. Eu unul cred ca aceasta bolcare cu polen de amorfa pe care albinele il aduna in cantitate foarte mare dar il consuma greu, poate fi un motiv sa evitam un cules la Amorfa. Nu am gasit detalii despre calitatea polenului de Amorfa. Se stie ca planta are o anumita toxicitate si se poate ca si polenul sa aiba. Contine retenon, care il face neconsumabil de animale. Altfel e utilizat medical, cu efecte in intarirea vaselor de sange, a inimii si in marirea imunitatii.
  Cat priveste culoarea polenului, se stie ca florile de Amorfa pot avea culori diferite, de la violet la albastru (sunt de altfel 5-6 varietati de Amorpha fruticosa). E posibil ca si polenul sa fie de mai multe nuante (la fel ca la facelia, de exemplu).
Titlu: Re: amorfa
Scris de: delorin I din Octombrie 29, 2012, 10:18:12 AM
Aveti cumva seminte de amorfa? Si in zona mea creste dar mi ar fi destul de greu sa ajung in aceasta perioada! Pot oferi la schimb seminte de otetar galben, gladita si de indata ce o sa pot sa adun - acum semintele sunt inca crude - seminte de salcam japonez!
Titlu: Re: amorfa
Scris de: ves.lucian din Octombrie 29, 2012, 10:38:26 AM
  mi-am dat seama ca Donbasil are dreptate !!! cred ca m-am inselat cu polenul de amorpha de pe fagurele din poza de mai sus !!!
  poate polenul de la albina din poza este de amorpha !!!
Titlu: Re: amorfa
Scris de: stefan1 din Octombrie 30, 2012, 01:28:18 AM
  Eu continui sa cred ca acela e polen de amorfa. Nuanta lui poate diferi dupa varietate. De obicei e un caramiziu. In celula pastura isi schimba putin culoarea. Celulele de pastura sunt si ele 'capacite' de fapt cu un mic strat de propolis, mai gros pentru pastura care e rezerva peste iarna. Daca scoti pastura dintr-o celula vezi ca mai jos in celula e o culoare mai mult sau mai putin diferita de cea de la suprafata.
Titlu: Re: amorfa
Scris de: ves.lucian din Octombrie 30, 2012, 10:26:47 AM
  am zis ca pe fagurele acela este polen de la amorpha pentru ca vedeam ca aduc polen bine de tot si in afara de amorpha nu era cules la altceva !!!    :hi: :razz: :-c
Titlu: Re: amorfa
Scris de: Donbazil din Octombrie 30, 2012, 08:24:45 PM
Sal'tare!
Mai colegi!
D'apai ce castig io' , daca ma contrazic cu voi?.....
Io' stiu din anii de experientza pe care-i am, ca polenul amorfei e rosu ca boiaua de ardei.....
Daca voi stitzi altfel, e treaba voastra.....Io am recoltat si vandut sute de kile, poate m-am inselat ....Da bine-i ca am capatat bani pe el....
Io' mai stiu, ca orice poza facuta cu un anumit aparat, poate sa aiba o "dominanta" -  adica sa deformeze putin culoarea spre  rosu, magenta sau cian.....
Asadar nu pot io sa zic cu mana pe inima ca nu-i polen de amorfa, daca apareatul  sau telefonul - datorita luminii sau altor factori perturbatori - face pozele  cu o  "dominanta" - si galbenu' se vede verde iar rosul se vede portocaliu.....
Io' v-am spus parerea mea, asa cum o fac de obicei si nu incerc sa va determin sa faceti sa sa ganditi ca mine.....Fiecare face si gandeste cu capu' lui.....Iara rezultatele se vad....Daca-i bine, e binele lui, daca-i rau.....
Io am zis  ce parere am avut referitor strict la cliseul fotografic pe care l-am vazut.
Sal'tare!
Donbazil - Faget :thanks:
Titlu: Re: amorfa
Scris de: happy din Octombrie 30, 2012, 10:30:26 PM
Citat din: delorin I din Octombrie 29, 2012, 10:18:12 AM
Aveti cumva seminte de amorfa? Si in zona mea creste dar mi ar fi destul de greu sa ajung in aceasta perioada! Pot oferi la schimb seminte de otetar galben, gladita si de indata ce o sa pot sa adun - acum semintele sunt inca crude - seminte de salcam japonez!
Delorin ,nu ai citit ca trebuiesc puse semintele de amorfa in acid cateva ore?La fel ca si la rhus typhina(un fel de otetar)coaja semintelor este foartye dura,de aceea nu se recomanda inmultirea prin seminte.Orice tufa de amorfa are lastari pe langa ea care se pot scoate! :wink2:
Titlu: Re: amorfa
Scris de: stefan1 din Octombrie 31, 2012, 01:49:49 AM
Citat din: Donbazil din Octombrie 30, 2012, 08:24:45 PM
Sal'tare!
Mai colegi!
D'apai ce castig io' , daca ma contrazic cu voi?.....
Io' stiu din anii de experientza pe care-i am, ca polenul amorfei e rosu ca boiaua de ardei.....
Daca voi stitzi altfel, e treaba voastra.....Io am recoltat si vandut sute de kile, poate m-am inselat ....Da bine-i ca am capatat bani pe el....
Io' mai stiu, ca orice poza facuta cu un anumit aparat, poate sa aiba o "dominanta" -  adica sa deformeze putin culoarea spre  rosu, magenta sau cian.....
Asadar nu pot io sa zic cu mana pe inima ca nu-i polen de amorfa, daca apareatul  sau telefonul - datorita luminii sau altor factori perturbatori - face pozele  cu o  "dominanta" - si galbenu' se vede verde iar rosul se vede portocaliu.....
Io' v-am spus parerea mea, asa cum o fac de obicei si nu incerc sa va determin sa faceti sa sa ganditi ca mine.....Fiecare face si gandeste cu capu' lui.....Iara rezultatele se vad....Daca-i bine, e binele lui, daca-i rau.....
Io am zis  ce parere am avut referitor strict la cliseul fotografic pe care l-am vazut.
Sal'tare!
Donbazil - Faget :thanks:

  Nu e nici un motiv de suparare ca ne contrazicem pe o asemenea tema sau pe oricare alta. Mai rau este sa vezi sau sa crezi ca un lucru nu este asa cum scrie cineva, si sa stai deoparte si sa lasi posibilea greseala sa induca in eroare pe cititori.
  Aici e un lucru minor, n-ar fi mare bai daca acel polen nu-i de amorfa. Eu am vrut mai mult sa arat cum se pot bloca fagurii cu polen, ceea ce se intampla la culesul de amorfa. Unii chiar spun ca la amorfa nu ai ce cauta fara colectoare de polen, tocmai pentru acest pericol de blocare a cuibului cu un polen pe care albinele apoi cu greu il consuma. Poate aici ne-ai putea spune mai multe.
   :hi:
Titlu: Re: amorfa
Scris de: Donbazil din Octombrie 31, 2012, 10:58:48 PM
Sal'tare!
Pai, prea multe n-am de povestit.....Uita-te atent la vagonu' meu....
Sal'tare!
Donbazil - Faget
Titlu: Re: amorfa
Scris de: stefan1 din Noiembrie 01, 2012, 02:32:41 AM
  Da, am vazut acum. Parerea mea despre competenta ta o stii. Amanuntele ar fi fost daca totusi in faguri se acumuleaza polen de Amorfa si daca acesta e consumat intr-un timp rezonabil de albine sau stau fagurii blocati mai multa vreme.
Titlu: Re: amorfa
Scris de: stefan1 din Mai 27, 2013, 02:29:09 AM
 Albina la cules la singura tufa de amorfa din gradina. Anul asta a inflorit din 19 mai, cu 8 zile mai repede ca anul trecut.
Titlu: Re: amorfa
Scris de: stefan1 din Mai 30, 2013, 03:09:40 AM
  Infloritul amorphei e pe sfarsite. Curios cum se incheaga repede microbiosistemul! Am inceput sa gasesc pe tufa de amorpha cate 1-2 albine moarte. Pana la urma am gasit 'cremenalul'. De fapt sunt mai multi. Prezint pe unul. Eu cred ca aceeasi specie de paianjen a fost si cel fotografiat de Lucian pe sulfina (parca). Doar culoarea difera. E uimitor cum se pot camufla sa nu fie observati de prada si de pradatori!
Titlu: Re: amorfa
Scris de: ves.lucian din Mai 30, 2013, 06:54:25 AM
  ala-i varul cu pricina !!!  :hi: :nod: :razz: =D> :-c :beer: :beer: :beer: :ok: :yes: :thanks:
Titlu: Re: amorfa
Scris de: stefan1 din Mai 31, 2013, 02:27:21 AM
  Este curios ca am cautat imagini cu paianjeni si nu am gasit ceva asemanator cu cel filmat pe amorpha. Observati partea din spate, in colturi, nu rotunjita. Uitati-va si la poza paianjenului galben de pe sulfina:
  http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=4809.10 (http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=4809.10)
  Si el are aceeasi forma a corpului, doar culoarea difera.
  O sa mai dau poze cu alt paianjen care vana albine pe amorpha, altadata.
Titlu: Re: amorfa
Scris de: pharaonu75 din Iunie 07, 2013, 09:52:06 PM
Foma nu este rotunjita pentru ca paianjenul are "burta goala"! Dupa ce manaca o insecta, abdomenul se umfla si capata forma rotunjita
Titlu: Re: amorfa
Scris de: pharaonu75 din Iunie 07, 2013, 09:56:22 PM
Anul acesta culesul de nectar la amorfa este slabut! Cel putin in zona mea!
Polen insa aduc din belsug!
Titlu: Re: amorfa
Scris de: pharaonu75 din Iunie 07, 2013, 09:59:28 PM
Si polenul...
Titlu: Re: amorfa
Scris de: pharaonu75 din Iunie 07, 2013, 10:03:34 PM
si fetele harnice
Titlu: Re: amorfa
Scris de: happy din Iunie 07, 2013, 11:27:39 PM
Dan,bobitele negre de polen de la ce or fi?Am cules si eu ceva polen.
(http://s19.postimg.org/udj5shc1b/polen.jpg) (http://postimg.org/image/udj5shc1b/)
Titlu: Re: amorfa
Scris de: stefan1 din Iunie 08, 2013, 01:26:43 AM
Citat din: stefan1 din Mai 31, 2013, 02:27:21 AM
  Este curios ca am cautat imagini cu paianjeni si nu am gasit ceva asemanator cu cel filmat pe amorpha. Observati partea din spate, in colturi, nu rotunjita. Uitati-va si la poza paianjenului galben de pe sulfina:
...

 
Citat din: pharaonu75 din Iunie 07, 2013, 09:52:06 PM
Foma nu este rotunjita pentru ca paianjenul are "burta goala"! Dupa ce manaca o insecta, abdomenul se umfla si capata forma rotunjita

  Era satul, ca de doua zile manca intruna la albine. Asa e el. E o specie numita Thomisus onustus. Poate lua diferite culori, de la alb cu dungi rosii la verde pal sau maro, in functie locul de vanatoare. I-am facut mai multe poze, dar nu cred ca-i locul sa le pun.
Titlu: Re: amorfa
Scris de: stefan1 din Iunie 08, 2013, 01:34:28 AM
Citat din: happy din Iunie 07, 2013, 11:27:39 PM
Dan,bobitele negre de polen de la ce or fi?Am cules si eu ceva polen.
(http://s19.postimg.org/udj5shc1b/polen.jpg) (http://postimg.org/image/udj5shc1b/)

  Macul da mult polen de culoare neagra. Mai sunt si alte specii, mai cu seama la Happy, care are acolo mai multe specii decat o gradina botanica!   :hi:
Titlu: Re: amorfa
Scris de: balasbebe din Iunie 08, 2013, 07:17:52 AM
Citat din: happy din Iunie 07, 2013, 11:27:39 PM
Dan,bobitele negre de polen de la ce or fi?Am cules si eu ceva polen.
(http://s19.postimg.org/udj5shc1b/polen.jpg) (http://postimg.org/image/udj5shc1b/)
Mac rosu
Titlu: Re: amorfa
Scris de: happy din Iunie 08, 2013, 06:34:18 PM
Maine ma uit la maci sa vad care are polen negru.Am multe soiuri de maci,imi place sa am de toate in gradina,vorba lui Stefan.Happygarden :yes:
Titlu: Re: amorfa
Scris de: stefan1 din Iulie 09, 2013, 04:22:55 PM
  Uite si o curiozitate: a inflorit iar Amorpha! Sunt insa doar cateva inflorescente, altfel am vazut si o musculita dar nu albina pe o floare (se vede putin intr-o poza). Am pus si poza unui par care nu stiu daca isi va putea duce rodul pana la sfarsitul lui august cand s-ar coace.
Titlu: Re: amorfa
Scris de: Cristel din Februarie 06, 2014, 11:33:55 PM
Pentru ca tot se apropie primavara  :welcome: m-am gandit sa incep cu semanatul mai din timp... asa ca am deja cateva plantute de amorpha rasarite. Poate cineva sa imi spuna in cat timp vor deveni arbusti plini cu flori, polen si nectar? Cat trece pana la aparitia primelor flori? Nu am gasit butasi, am inceput cu semanatul, asta inseamna ca voi astepta ceva mai mult. Un an, doi, trei? Ca la evodia sau la paulownia? :bzz: intre timp sa imi dascalesc fetele sa mai astepte deliciile pregatite!
Titlu: Re: amorfa
Scris de: pad3 din Februarie 06, 2014, 11:51:02 PM
cat a durat germinatia? eu am pus semintele pe 2 feb si nu stiu cand sa le astept sa rasara. cat de des ai udat?
Titlu: Re: amorfa
Scris de: Cristel din Februarie 07, 2014, 01:22:26 AM
Germinatia a durat mai putin de o saptamana dar am fost putin mai grabit, am taiat din tegumentul extern cu ajutorul unui clestisor(practic asta in speranta ca apa patrunde mai usor la embrion si rasarirea este mai rapida; atentie mare la aceasta operatiune, exista riscul sa fie afectat embrionul si atunci planta nu mai rasare...)  desi nu are un tegument foarte dur ci dimpotriva. Voi pune maine foto. Sunt surpris sa constat ca semintele de amorpha au un dusman veritabil care a "insamantat" samanta de amorpha cu un ou si larva se hraneste cu continutul semintei. Am decorticat cateva seminte din pastaie si desi pareau albe, ca semintele, erau de fapt seminte cu larve sidefii in interior. :uimit:
A avut conditii optime, 22 grade C, umiditate suficienta - prin pulverizare - dar nu baltire in tavita.
Titlu: Re: amorfa
Scris de: pad3 din Februarie 07, 2014, 08:23:17 AM
multumesc pt ponturi. sper sa nu dureze f mult daca le-am pus cu pastaia intacta.  :thanks:
in aceeasi jardiniera am pus si evodia, o parte din seminte le-am oparit. abia astept sa vad rezultate
:thanks: d-lui pistol pt seminte. la asa darnicie dovedita sunt sigur ca o sa iasa plante viguroase
Titlu: Re: amorfa
Scris de: Cristel din Februarie 07, 2014, 11:13:55 AM
Daca ai oparit semintele de evodia sunt curios daca va iesi ceva! Semintele de evodia au un tegument foarte subtire, nu e necesara oparirea. Cine ti-a recomandat metoda asta pentru evodii? Oparirea stiu ca se face la semintele cu tegument foarte dur, gen gladita. Vezi ca exista un topic pe undeva in site si are ca tema exact asta, germiniatia. E foarte bine documentat. Succes!
Titlu: prima plantuta de amorpha
Scris de: Cristel din Februarie 09, 2014, 05:10:26 PM
prima planta de amorpha...(http://4.bp.blogspot.com/-gKWsxEcudCg/UveXZU3gnUI/AAAAAAAABNw/s13Vf41VI94/s1600/prima+amorpha.JPG)
si suratele ei din alt ghiveci
(http://2.bp.blogspot.com/-IXhBmbabpJg/UveXVly3U1I/AAAAAAAABNA/mZcpCvUZicc/s1600/amorpha+1+%25282%2529.JPG)
intre timp astept sa vad rezultatele germinatiei la evodia
(http://3.bp.blogspot.com/-eh9ddc_Pb-U/UveXZ4PYxvI/AAAAAAAABN0/6CPSellAGmI/s1600/rasadnite.JPG)
Multumiri domnului Adrian Roman, coleg de forum, pentru semintele de amorpha! :thanks:
Titlu: Re: amorfa
Scris de: Eugen B din Februarie 26, 2014, 06:44:21 PM
Stie cineva cam cat este kg de seminte de amorfa ?
Titlu: Re: amorfa
Scris de: cipik din Februarie 26, 2014, 07:33:38 PM
Daca te duci toamna la locurile unde sunt amorphe inflorite vara, iti iei de acolo fara bani, eu asa am facut si am luat o galeata de 10 litri plina doar cu seminte nu si crenguta pe care stau florile.  :)
Titlu: Re: amorfa
Scris de: PARINTELE din Februarie 26, 2014, 07:57:01 PM
Citat din: cipik din Februarie 26, 2014, 07:33:38 PM
Daca te duci toamna la locurile unde sunt amorphe inflorite vara, iti iei de acolo fara bani, eu asa am facut si am luat o galeata de 10 litri plina doar cu seminte nu si crenguta pe care stau florile.  :)

Asa cum a spus si cipik, nu trebuie sa dai bani pe seminte,te duci la locurile unde sunt amorfa.
Eu am vazut ca este foarte multa,exagerat de multa pe malul Dunari
Titlu: Re: amorfa
Scris de: cipik din Februarie 26, 2014, 08:08:47 PM
La locatia lui scrie ca este din Vest, acum nu se stie daca trece Dunarea pe langa el, insa la mine in zona trece Ialomita si de acolo am luat eu. Am mai vazut amorpha pe A1 si A2.
Titlu: Re: amorfa
Scris de: stefan1 din Martie 18, 2014, 02:59:06 AM
  Am surprins (in vara) un fapt interesant: o albina incarcata cu polen galben, nu stiu de la ce flori, in drumul spre stup s-a oprit pe singura tufa de amorfa pe care o am si a vizitat timp de cateva minute mai multe flori, luand doar nectar, neinteresata de polen. E o dovada ca amorfa este atractiva si pentru nectarul oferit, nu numai pentru polen.
  Prima imagine este cu o albina cu polen de amorfa iar urmatoarele cu acea albina (singura) incarcata cu polen galben dar cercetand mai multe flori de amorfa si recoltand nectar.
Titlu: Re: amorfa
Scris de: Adrian Roman din Martie 22, 2014, 07:45:51 AM
Pot sa adaug ca, in perioada infloririi amorfei ( din observatiile mele ! ), creste foarte mult cantitatea de polen depozitata in fagure !
Titlu: Re: amorfa
Scris de: Eugen B din Martie 22, 2014, 08:19:31 PM
Amorfa da polen mult, daca vremea este buna
Titlu: Re: amorfa
Scris de: stefan1 din Martie 23, 2014, 01:06:07 AM
  Donbazil spunea sa nu mergi la cules de amorfa fara colectoare de polen!
Titlu: Re: amorfa
Scris de: pharaonu75 din Martie 23, 2014, 01:40:31 PM
Cine merge la amorfa fara colectoare de polen, isi face singur de lucru.
In 2013, in doua zile imi blocasera cuiburile cu pastura.
Titlu: Re: amorfa
Scris de: Eugen B din Martie 23, 2014, 08:30:21 PM
Stoarce cineva miere de amorfa? Aici baga polen, miere nu prea
Titlu: Re: amorfa
Scris de: pharaonu75 din Martie 24, 2014, 07:47:36 AM
Iese si suficienta miere la amorfa.
Titlu: Re: amorfa
Scris de: Eugen B din Martie 24, 2014, 09:03:02 AM
suficenta la cat te referi?
Titlu: Re: amorfa
Scris de: pharaonu75 din Martie 24, 2014, 09:28:46 AM
Suficient cat sa aibe ce manca si sa mai extragi si tu 5-10 kg/familie, in functie de an.
Titlu: Re: amorfa
Scris de: Eugen B din Martie 24, 2014, 12:33:53 PM
ok, dar depinde cu cati stupi mergi la amorfa. Si cata amorfa este. Anul asta daca mergem la amorfa o sa pun si cantaru si o sa verific.
Titlu: Re: amorfa
Scris de: popa georgian din Martie 24, 2014, 05:28:35 PM
eu am avut varful in amorpha de 2 kg la zi .
Titlu: Re: amorfa
Scris de: Eugen B din Martie 24, 2014, 07:24:50 PM
Cu colectoarele puse ai avut 2kg/zi?
Titlu: Re: amorfa
Scris de: popa georgian din Martie 24, 2014, 07:31:39 PM
fara colectoare
Titlu: Re: amorfa
Scris de: Eugen B din Martie 24, 2014, 09:32:17 PM
 2 kg e la cantar, din care 1kg e de pastura(polen). O sa fac anu asta niste poze si filmari daca am timp. bafta
Titlu: Re: amorfa
Scris de: happy din Mai 27, 2014, 09:04:58 PM
Citat din: pharaonu75 din Martie 24, 2014, 07:47:36 AM
Iese si suficienta miere la amorfa.
Maine plec la Giurgeni la amorfa,sper sa ai dreptate !O sa iau si 2 colectoare cu mine!
Titlu: Re: amorfa
Scris de: daniel.arad din August 08, 2014, 08:15:29 PM
Cum a fost 2014 la amorfă in jud. Arad ? Zona Muresului ori Crisurilor. A fost cineva, ceva observatii ?
Titlu: Re: amorfa
Scris de: ves.lucian din August 08, 2014, 09:47:39 PM
  Varza cu V mare !!! ca niciodata de cand am albine !!! doar polen !!! nectar - ioc !!!
                                      :razz: :razz: :razz:
Titlu: Re: amorfa
Scris de: daniel.arad din August 09, 2014, 10:22:53 PM
Anul ăsta secretia de nectar la toate a fost slabă... Multumesc.
Titlu: Re: amorfa
Scris de: bio din August 09, 2014, 11:13:13 PM
.. nu va puneti mari sperante in secretia de nectar de la amorfa.

Am amorfa in zona mea de stupareala cum am par in cap... am padure de amorfa pe sute de hectare si in fiecare an cautam motive de ce nu ar fi dat amorfa sa imi umple butoaiele...:)


Ba, ca a fost prea frig..ba ca a fost prea cald.... ba ca a venit Dunarea si este inundata amorfa... ba ca a fost iarna prea geroasa si au inghetat mugurii-- dar acum m-am obisnuit...
. Nu mai am asteptari prea mari de la amorfa .... este doar un cules bun de stimulare si dezoltare si daca am noroc  sa ramina in stup citeva kile de miere sa aiba albinele pina in floarea soarelui .
Titlu: Re: amorfa
Scris de: daniel.arad din August 10, 2014, 11:05:59 PM
Da, am mai citit pe aici ca polen ar baga mult. Am văzut la cineva polen rosu mult si bănuiesc că e de la amorfa. Stiti cum e, si polenul e pe bani...
Titlu: Re: amorfa
Scris de: happy din August 12, 2014, 09:00:11 PM
Citat din: bio din August 09, 2014, 11:13:13 PM
.. nu va puneti mari sperante in secretia de nectar de la amorfa.

Am amorfa in zona mea de stupareala cum am par in cap... am padure de amorfa pe sute de hectare si in fiecare an cautam motive de ce nu ar fi dat amorfa sa imi umple butoaiele...:)
In primavara am avut stupii dincolo de pod la Giurgeni .Dupa 3 zile de tras s-au uscat florile din cauza caldurii si culesul de nectar si polen a fost asa de o mica intretinere.Mai bine a mers la coriandru dupa aceea,desi am stat la vreo 800 m de lan din cauza aglomeratiei de pavilioane.
Titlu: Re: amorfa
Scris de: Donbazil din August 14, 2014, 10:31:16 PM
Sal'tare!
Si anul asta unii stupi au dat si miere la Amorpha, dar marea majoritate doar polen.....Pacat ca pretul a fost cum a fost, da'  vorba aia:   Decat nimic!....Mai bine putin....Iar daca "putinul" ala inseamna cateva sute de kile de polen, presupune ca se poate scoate macar cheltuiala cu deplasarile.....
Titlu: Re: amorfa
Scris de: Donbazil din August 14, 2014, 10:32:00 PM
2
Titlu: Re: amorfa
Scris de: Donbazil din August 14, 2014, 10:34:18 PM
4
Titlu: Re: amorfa
Scris de: pharaonu75 din Septembrie 06, 2014, 06:54:15 PM
La inceput de septembrie, in zona mea, amorfa inca mai este inflorita. Nu sunt multe flori, insa sunt suficiente pentru ca albinele sa-si faca rezerve consistente pentru iarna.
Titlu: Re: amorfa
Scris de: pharaonu75 din Septembrie 06, 2014, 06:55:31 PM
Si o poza cu albinele incarcate de polen, la ora 7 dimineata.
Stupii erau inchisi pentru ca se efectua tratamentul cu varachet.
Titlu: Re: amorfa
Scris de: sorinma din Septembrie 06, 2014, 08:41:11 PM
Asa am patit si eu azi de dimineata puturosul de mine m-am trezit cand ele erau satule de munca...si le-am tinut la intrare  ^:)^
Titlu: Re: amorfa
Scris de: bio din Septembrie 06, 2014, 09:24:40 PM


Citat din: pharaonu75 din Septembrie 06, 2014, 06:55:31 PM
Si o poza cu albinele incarcate de polen, la ora 7 dimineata.
Stupii erau inchisi pentru ca se efectua tratamentul cu varachet.

Dane !!! ... daca ar fi sa ma intorc la Varachet m-as lasa de apicultura...

..pune mina si la prima solda si ia-ti un Furretro si se schimba viata.
Titlu: Re: amorfa
Scris de: bio din Septembrie 06, 2014, 09:28:25 PM
Citat din: pharaonu75 din Septembrie 06, 2014, 06:54:15 PM
La inceput de septembrie, in zona mea, amorfa inca mai este inflorita. Nu sunt multe flori, insa sunt suficiente pentru ca albinele sa-si faca rezerve consistente pentru iarna.

..lasa amorfa.

In zona ta a aparut cumva planta aia care seamana cu castravetii si se intinde in toata padurea..??..si acum este plina de flori verzui .

Titlu: Re: amorfa
Scris de: ves.lucian din Septembrie 06, 2014, 09:34:12 PM
 Vrei sa spui ca este vorba despre HAMEI ???
                  :razz: :razz: :razz:
Titlu: Re: amorfa
Scris de: bio din Septembrie 06, 2014, 09:39:07 PM
Sal, Lucian,..

..naiba stie cum ii spune. Este plina padurea de vrejurile alea care acopera totul, face niste flori verzui, albinele le viziteaza destul de bine dar nu am vazut fructul .
Parca anul trecut am vazut ca facea ceva cit niste mingi de ping-pong verzi dar nu l-am studiat mai indelete .
Titlu: Re: amorfa
Scris de: ves.lucian din Septembrie 06, 2014, 09:52:36 PM
Vezi ca hameiul are flori mascule si flori femele !!! cele mascule seamana cu o mana cu 5 degete , iar cele femele sunt de fapt niste conuri !!! le vezi fotografiate pe PET-urile de Neum... !!!
  Tine-ma la curent daca vezi ceva interesant !!!
                       :razz: :razz: :razz:
Titlu: Re: amorfa
Scris de: pharaonu75 din Septembrie 06, 2014, 10:16:33 PM
Da, Bio, "castravetele" este inflorit. Majoritatea polenului, in aceasta perioada, de la el il aduna albinele, insa am fost incantat sa vad ca si amorfa mai are flori.
Luciane, nu este vorba despre hamei. Am vazut hamei si stiu cum arata. Planta asta este exact ca si castravetele, atat la frunza cat si la tulpina(vrej).
Practic ai impresia ca te afli in gradina cu zarzavaturi...
Titlu: Re: amorfa
Scris de: pharaonu75 din Septembrie 09, 2014, 10:05:14 PM
Citat din: bio din Septembrie 06, 2014, 09:39:07 PM
Sal, Lucian,..

..naiba stie cum ii spune. Este plina padurea de vrejurile alea care acopera totul, face niste flori verzui, albinele le viziteaza destul de bine dar nu am vazut fructul .
Parca anul trecut am vazut ca facea ceva cit niste mingi de ping-pong verzi dar nu l-am studiat mai indelete .

Nelutu, uite aici o poza cu fructul

(http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?action=dlattach;topic=2505.0;attach=130927;image)
Titlu: Re: amorfa
Scris de: bio din Septembrie 09, 2014, 10:11:38 PM
ahha..

..si-l vazusem dar credeam ca sunt flori neinflorite ca sunt mici tare.

Nici nu am studiat cu atentie planta, ma uitam la albine cum o viziteaza, in scurtele lor ferestre de zbor, cind nu erau prigorii in zona.
Titlu: Re: amorfa
Scris de: happy din Septembrie 10, 2014, 03:18:04 PM
Citat din: pharaonu75 din Septembrie 06, 2014, 06:55:31 PM
Si o poza cu albinele incarcate de polen, la ora 7 dimineata.
Stupii erau inchisi pentru ca se efectua tratamentul cu varachet.
Nu era mai bine sa le faci tratamentul dupa ora 19.00 cand albinele sunt acasa nu la cules de polen?
Luni cand ma duc iarasi la albine(Giurgeni)o sa ma uit la amorfa daca este inflorita.Oricum ieri cand am fost albinele zburau ca vara ,deci exista cules.