Am aceste pastai si nu stiu de la ce copac este?
Infloreste dupa salcam cu flori aproape mov.
Albinele sunt gramada pe flori.Inflorirea dureaza aproximativ 2 saptamani.
Pomul are tepi de 8-10 cm dispusi in ciochine.
Alta poza
Gladita sau Roscov salbatic sau Ghimpar = Gleditsia triacanthos
http://en.wikipedia.org/wiki/Honey_locust (http://en.wikipedia.org/wiki/Honey_locust)
Denumirea de Honey locust nu are legatura cu mierea ci cu faptul ca fructele coapte au o pasta dulce intre seminte.
Este folosit ca si gard natural = perdea de tepi de nu trece nimic.
Da foarte mult polen.
Cand eram copil, demult prin anii "50, aceste pastai se vindeau la piata ca"dulcegarii" de MOS NICULAE... (amintiri, amintiri...)
Multumesc d-le Crombra. Ma mira ca nu da si miere.
La noi creste in Padure Trivale si este de inaltimea salcamului sau teiului.
Citat din: Adrian RomanCand eram copil, demult prin anii "50, aceste pastai se vindeau la piata ca"dulcegarii" de MOS NICULAE... (amintiri, amintiri...)
Cred ca tu ai mancat varianta buna de Roscov = ceratonia siliqua.
http://en.wikipedia.org/wiki/Carob_tree (http://en.wikipedia.org/wiki/Carob_tree)
Citat din: eusebiuMultumesc d-le Crombra. Ma mira ca nu da si miere.
Pai dupa unele estimari da 250 kg/ha
http://ro.wikipedia.org/wiki/Plante_melifere (http://ro.wikipedia.org/wiki/Plante_melifere)
eu stiu ca gladita are florile de culoare galben-verzui si nu mov.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine/NL ... TNUZZSELFD (http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine/NLQWCUGKQTNUZZSELFD)
Citat din: mihaipop_55eu stiu ca gladita are florile de culoare galben-verzui si nu mov.
Pai de unde pana unde mov?
Citat din: teinegru64http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine/NLQWCUGKQTNUZZSELFD
Asta este. Am si eu o groaza in comuna. Este chiar si o plantatie de 1 an pe 2 hectare de gladita intercalata cu Salcioara sau Salcie mirositoare(Elaeagnus angustifolia L.)
Nu am poze cu floarea.Ser sa nu gresesc culoarea florii aproape mov.
Asteptam sa infloreasca si om vedea. Eu asa tin minte . posibil sa ma insel eu.
sebi.
la mine la tara pe vremea lui nenea "nicu" ala micu s-a plantat in draci...la primavara va pot arata mai multe ca o sa dau o fuga pana acolo....va pot spune din proprie experienta ca in momentul in care salcamul alb infloreste odata cu "gladita", cum ii spuneti voi, albinele merg pe gladita-si asta nu numai in ultimele zile de inflorire la salcamul alb....alceva, acum 9 ani cand aveam doar un stup, o batranica avea in curte un copac deasta care cred eu ca avea ani multi...eu as fi zis cel putin 50....de la acest singur copac am scos miere si nu putina....din pacate batranica l-a taiat pentru ca o ruda a mea, de frica sa nu cada copacul peste casa lui pe vreme de furtuna, a amenintat-o pe babuta cu judecata.......alceva...langa copacul numit, la 10 metri este o gladita ce face teci si flori in forma de secera, acestea nu sunt cercetate de albine...la alti 20 de metri sunt alti copaci de gladita care fac flori ca cele pozate de marius, o minunatie, dar teci sufletul.....
anul acesta impreuna cu un verisor, am mutat 3 copacii din "palcul cel bun" si sper sa va arat o poza pe 22-25 mai cand infloreste acest copac...tot atunci o sa va pozez si plantatia la care faceam referire....apropo, albine ce-am vazut pe gladita asta nu am vazut pe niciun copac...stiu ca poate o sa fiu contrazis dar o sa-mi iau revansa cu poze
d-le crombra in prima postare d-l eusebiu prezinta copacul care are " flori aproape mov ".daca puneti intrebarea :"pai de unde pana unde mov" inseamna ca nu ati citit atent aceea postare.scuze daca gresesc.
Citat din: sfantul spiridonla mine la tara pe vremea lui nenea "nicu" ala micu s-a plantat in draci...la primavara va pot arata mai multe ca o sa dau o fuga pana acolo....va pot spune din proprie experienta ca in momentul in care salcamul alb infloreste odata cu "gladita", cum ii spuneti voi, albinele merg pe gladita-si asta nu numai in ultimele zile de inflorire la salcamul alb....alceva, acum 9 ani cand aveam doar un stup, o batranica avea in curte un copac deasta care cred eu ca avea ani multi...eu as fi zis cel putin 50....de la acest singur copac am scos miere si nu putina....din pacate batranica l-a taiat pentru ca o ruda a mea, de frica sa nu cada copacul peste casa lui pe vreme de furtuna, a amenintat-o pe babuta cu judecata.......alceva...langa copacul numit, la 10 metri este o gladita ce face teci si flori in forma de secera, acestea nu sunt cercetate de albine...la alti 20 de metri sunt alti copaci de gladita care fac flori ca cele pozate de marius, o minunatie, dar teci sufletul.....
anul acesta impreuna cu un verisor, am mutat 3 copacii din "palcul cel bun" si sper sa va arat o poza pe 22-25 mai cand infloreste acest copac...tot atunci o sa va pozez si plantatia la care faceam referire....apropo, albine ce-am vazut pe gladita asta nu am vazut pe niciun copac...stiu ca poate o sa fiu contrazis dar o sa-mi iau revansa cu poze
si gladita care nu face flori...sau mai bine spus acestea nu sunt vizitate de albine....ce zici de diferenta, mariuse
Asa fara frunze si fotografiat de departe nu-mi dau seama. La primavara cand o inflori fa o poza si la unul si la altul.
mai mariuse,
daca nu vin la primavara in delta....
pai ce sunt nebun sa ma apropii de gard sa ma manance cainele babii....uite, asta n-are nici macar o teaca si la primavara e plin de flori si ala cu teci la primavara nu va avea nici o floare sau daca va avea nu va fi vizitata de albine...in fine...daca ma duc acasa duminica mai fac o poza
daca ma musca ala rau sa sti ca nu-ti mai arat nimic
Citat din: eusebiuAm aceste pastai si nu stiu de la ce copac este?
Infloreste dupa salcam cu flori aproape mov.
Albinele sunt gramada pe flori.Inflorirea dureaza aproximativ 2 saptamani.
Pomul are tepi de 8-10 cm dispusi in ciochine.
Buna
Dupa cele descrise de tine pare Gladita dar daca faci o poza de aproape pentru a vedea crengi si tepii precum si coaja de la trunchi atunci o sa ma pot pronunta mai sigur daca este sigur Gladita sau un alt arbore din familia Acacia.
Citat din: eusebiuMultumesc d-le Crombra. Ma mira ca nu da si miere.
La noi creste in Padure Trivale si este de inaltimea salcamului sau teiului.
Nu da miere?
ce copac este ?
Artar Americam, (Acernegundo L. ) infloreste martie - aprilie, ponderea economico - apicola mica, miere la hectar 100 - 200 Kg /ha.
multumesc pt raspuns lucian!
De vreo doua saptamini planificam sa fac poza si azi am reusit.
In curte la o casa am vazut un salcim mai diferit de cele cunoscute de mine si mar interesa daca o recunoste cineva.Eu cel putin cred ca este o specie salcim.
Salcimul pe care si voi il aveti in RO deja sia pierdut florile de vreo saptamina(la vreo 40m intro alta curte este un salcim frumos dar azi nu ai mai avut flori deloc) dar asta inca le mai are.Copacul e mic, probabil e tinar........ dar arata frumos.
Daca socotim ca esti in emisfera sudica, acum la voi ar fi ca in 15 mai la noi. Daca spui ca salcamul originar de la noi s-a terminat de o saptamana, inseamna ca aveti o clima mult mai calda decat in Romania.
Arborele sau arbustul pe care il arati in poza nu cred ca este salcam, dar nici nu stiu ce-i. E vizitat de albine?
Salcamul cum se comporta la voi? Intreb pentru ca in diferite zone salcamul, cel putin din punct de vedere apicol, se comporta foarte diferit.
Da, temp este mai ridicata decit in RO si totodata nu avem extreme ca in RO(nici pe insula sudica unde sint ierni cu zapada).
Aici nu stiu sa existe paduri de salcim asa ca nimeni nu stie (sau foarte putini) ce este mierea de salcim.De importat nu e voie asa ca mincam miere de manuka.
Eu trec pe o strada mai zilnic da nu mam oprit sa vad daca sint albine la acel pom.Cred ca in decurs de 1 sapt ii pica florile.Asa pare.
Bottlebrush (peria de sticla) inca e in floare, tare de tot.Fac miine o poza.Sint multe in curti la oameni.
Cred ca este vorba de o Wisteria, probabil Wisteria frutescens varietatea macrostachya (ca are inflorescentele asa de lungi. Ar putea insa sa fie si Wisteria floribunda alba sau chiar Wisteria sinensis varietatea alba.
Dau un link cu poze, dar poate s-ar putea discuta separat despre aceasta specie:
http://barbara.sunphoto.ro/salcami/22266666
Este wisteria sigur,daca are florile de 50cm este floribunda(soiul japonez) daca are florile sub 30cm este sinensis(soiul chinezesc).Wisteria frutescens este varietatea americana a wisteriei.
http://www.horticultorul.ro/arbori-arbusti-ornamentali-peisagistica/glicina-sau-wisteria/
Eu caut wisteria floribunda ale carei flori din raceme se deschid in timp mai lung ,nu dintr-o data cum este la sinensis(am asa ceva de culoare mov)
KiwiBee,copacelul pe care l-ai vazut nu are seminte? :smile:
Ei si eu care credeam cai neam cu slacimul.Multumesc de corectare.Este wisteria chinezeasca alba ca nui asa de lunga ca si cea japoneza.de 2 zile am mai trecut prin fata casei respective si am vazut cas florile ofilite.Nam vazut sa aiba seminte.
Am mai cautat pe net poze cu visterii si e o splendoare cum se "revarsa" florile.Cind e in floare e abundenta dar bine de tot.
Cum vam promis poze cu "bottlebrush"-peria de sticla, am reusit sa fac ceva poze simbata.Apoi am fost sin padure unde am gasit pohutukawa(are florile putin mai mici decit peria de sticla) care abia acum incepe sa infloreasca.
Citat din: Kiwi Bee din Noiembrie 21, 2011, 01:40:47 PM
Ei si eu care credeam cai neam cu slacimul.Multumesc de corectare.Este wisteria chinezeasca alba ca nui asa de lunga ca si cea japoneza.de 2 zile am mai trecut prin fata casei respective si am vazut cas florile ofilite.Nam vazut sa aiba seminte.
Semintele apar mai tarziu in locul florilor ofilite.Oricum daca este sinensis am in curte si nu iti indic sa pui seminte pt. ca planta infloreste dupa 10 ani daca este din seminte.Din butasi sau marcotare infloreste dupa 2-3 ani! :smile:
Frumoase plantele autohtone,sa ne trimiti si noua flori sa spalam sticlele cu ele! Daca ne-am nascut la paralela 45 asa ne trebuie!:nudie:
pentru cine il intereseaza Glicina ( Wistaria sinensis ) produce 0,3 - 0,4 mg nectar / floare, productia la hectar este de 4 kg miere / ha.
La ponderea apicola e trecuta la foarte mica pondere apicola, iar unii zic ca este fara pondere economico - apicola.
Daca este asa, nici nu trebuie sa ne mai ocupam de ea. 0,3-0,4 mg nectar/floare nu ar fi chiar putin. La salcamul obisnuit sunt cam 2 mg/floare si zi. Depinde si cat acces au albinele la acest nectar, ca altfel inflorirea acestei specii e foarte abundenta. Eu am gasit undeva pe un blog ca glicina da 600-1000kg/ha, dar trebuia sa ma loghez sa vad amanunte. E evident o exagerare, dar pe net se poate scrie orice. Probabil si varietatea de glicina conteaza.
Citat din: stefan1 din Noiembrie 22, 2011, 01:12:00 AM
Daca este asa, nici nu trebuie sa ne mai ocupam de ea. 0,3-0,4 mg nectar/floare nu ar fi chiar putin. La salcamul obisnuit sunt cam 2 mg/floare si zi. Depinde si cat acces au albinele la acest nectar, ca altfel inflorirea acestei specii e foarte abundenta. Eu am gasit undeva pe un blog ca glicina da 600-1000kg/ha, dar trebuia sa ma loghez sa vad amanunte. E evident o exagerare, dar pe net se poate scrie orice. Probabil si varietatea de glicina conteaza.
Stefan daca mai stii blogul trimte-mi si mie linkul sa-l disec mai bine.Eu caut wisteria floribunda si poate dau de ea! :hi:
Se pare ca wisteriile sint toxice in special cel floribund.Deci si miera ar fi toxica.Astfel se poate explica ca albinele nu prea vor sa culeaga nectar din ele.Aici am citit: http://books.google.co.nz/books?id=8k-ygvM9AjgC&pg=PA186&lpg=PA186&dq=wisteria+sinensis+nectar+honey+production&source=bl&ots=QV9pZzlhts&sig=ONgId9X4FUvTlBhpFgpWVa-9KWw&hl=en&ei=6pHLTqDYAuueiAeQq73PDg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CDMQ6AEwAw#v=onepage&q=wisteria%20sinensis%20nectar%20honey%20production&f=false
ce flori pot sa fie ? sunt in Sibiu , sunt inflorite acum.Tulpina este cea din a doua poza,coroana sta sprijinita pe gard.
seamana cu salcamul si aici in paris sunt o groaza prin curtile oamenilor ,m-am tot uitat si eu la ele dar nu stiu ce sun,t albine pe ele nu am vazut dar cred ca nici albine nu sunt prin preajma,are tulpina ca vita de vie
Este vorba despre WISTERIA (https://www.google.com/search?q=wisteria&hl=ro&client=ubuntu&hs=1CX&channel=fs&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&ei=O32pT5K1BOWm4gT42uCyCQ&sa=X&oi=mode_link&ct=mode&cd=2&ved=0CBsQ_AUoAQ&biw=1280&bih=856)
Este vorba de wisteria Violaceea-Plena,am cumparat si eu una din Polonia anul acesta!Franceziicred ca nu au albine in Paris desi am vazut ca se practica si pe blocuri albinaritul in alte metropole! :wink2:
Aici am sa va contrazic.
In Paris sunt albine. Cel putin in centru, pe cladirea Operei :nebun:, sunt 7 stupi din care se scoate si se comercializeaza o miere extrem de scumpa (de ordinul > 100 Euro un borcanas mititel - nu stiu exact pretul). Informatia este certa pentru ca mi-a spus ghidul asta iarna cand am intrat in Opera. Eu il trageam de limba unde gasesc magazine cu seminte de flori si copaci, si i-am spus ca am albine.
Raspunsul ce l-am primit m-a facut sa raman blocat :uimit:
Din pacate n-am putut sa-i vad nici macar de la distanta. Era accesul interzis pe terasa respectiva !!!
pai 7 famili in atata metropola?sigur or mai fi si altele dar eu nu am vazut,si la opera intradevar am auzit ca sunt dar eu trec pe acolo cu metroul pe sub pamant nu mi-am facut timp sa ma duc pe acolo dar sigur o sa merg intr-o zi
Vam mai dat linkul acesta in lat topic:
http://www.thehoneygatherers.com/html/photolibrary21.html (http://www.thehoneygatherers.com/html/photolibrary21.html)
Sint poze facute de un francez.El a fost si prin NZ si RO si etc.
In stinga pe la mijloc faceti clik pe "City bees Paris" si mai jos faceti clik pe "Paris". Primul pe carel vedeti e apicultorul care are stupii pe opera si mergeti mai jos la un anume Nicolas Geant care are 150 de familii in vestul Parisului(are stupi si pe Grand Palais) si multi altii binenteles. Poze tare faine.
Excelente poze,mai vedem si ce este prin lume =D>
Grozave poze!!!
Cu siguranta este poluare si in Paris. Albinele s-au adaptat, dar ma intreb daca mierea lor trece testele pe care le fac procesatorii.
Citat din: antiopa din ardeal din Mai 10, 2012, 10:11:57 AM
...dar ma intreb daca mierea lor trece testele pe care le fac procesatorii.
Nu-i intereseaza, pentru ca este mierea lor... pe a noastra o testeaza la sange, din considerente de suprematie si dominatie economica! :mad:
Citat din: antiopa din ardeal din Mai 10, 2012, 10:11:57 AM
Grozave poze!!!
Cu siguranta este poluare si in Paris. Albinele s-au adaptat, dar ma intreb daca mierea lor trece testele pe care le fac procesatorii.
Cu poluarea nu sunt atat de convins.
In Paris doar 40% din locuitori au autoturism proprietate persoanala (impozite si taxe de parcare prohibitive) si exista un numar impresionant de scutere si biciclete + reteaua de metrou si autobuze care impinzesc tot orasul.
Exista "statii de biciclete" peste tot. Costa doar 1 Euro cu conditia ca in maxim 30 minute s-o lasi pe cea care ai luat-o de la alta statie, in statia in care ai ajuns, iar de acolo iei alta. E un fel de leapsa pe furate astfel incat sa existe o "rotatie" a lor. Daca depasesti timpul alocat te costa in plus si nu-ti convine.
Raportat la Bucuresti, circulatia autoturismelor nu mi s-a parut a fi greoaie, si sa nu va inchipuiti ca nu au si ei gropi in asfalt.
Citat din: Mircea77 din Mai 10, 2012, 01:26:58 PM
Cu poluarea nu sunt atat de convins.
In Paris doar 40% din locuitori au autoturism proprietate persoanala ... si exista un numar impresionant de scutere... si autobuze care impinzesc tot orasul.
...
Si astea pe care le-ai enumerat, nu polueaza? :uimit: :rotfl: :uimit:
Sunt de acord ca gradul de poluare nu este chiar asa de mare ca in Bucuresti, dar asta se datoreaza gradului de civilizare si absentei marlaniei si nesimtirii, care la noi sunt din plin.
"Pitipoancele" lor merg la club sau la mall cu bicicleta, pe cand ale noastre sufera sa fie luate de acasa cu bolizi de sute de cai, ca sa le vada tot cartierul si sa se mandreasca ma-sa cat de bine a nimerit sugativa de fiica-sa!
Cele din poza 15 le-am vazut pe viu si eu anul trecut.Chiar am facut cateva poze dar nu sunt clare.
Citat din: pharaonu75 din Mai 10, 2012, 06:39:15 PM
Citat din: Mircea77 din Mai 10, 2012, 01:26:58 PM
Cu poluarea nu sunt atat de convins.
In Paris doar 40% din locuitori au autoturism proprietate persoanala ... si exista un numar impresionant de scutere... si autobuze care impinzesc tot orasul.
...
Si astea pe care le-ai enumerat, nu polueaza? :uimit: :rotfl: :uimit:
Sunt de acord ca gradul de poluare nu este chiar asa de mare ca in Bucuresti, dar asta se datoreaza gradului de civilizare si absentei marlaniei si nesimtirii, care la noi sunt din plin.
"Pitipoancele" lor merg la club sau la mall cu bicicleta, pe cand ale noastre sufera sa fie luate de acasa cu bolizi de sute de cai, ca sa le vada tot cartierul si sa se mandreasca ma-sa cat de bine a nimerit sugativa de fiica-sa!
Pharaone, de acord cu tine, polueaza si alea dar intr-o masura mai mica. In Paris n-am vazut atatea SUV-uri cate vezi in intersectie la Unirea si Universitate. Este altceva. Oricat de mult m-am uitat la masini, n-am vazut una care sa scoata fum negru cum vezi la multe prin Bucuresti.
Si acuma ca sa te fac sa te miri si mai mult: zilele astea m-am convins mai mult decat credeam inainte ca sunt stupi si in Bucuresti. In curtea Politehnicii :rotfl: a inflorit amorfa. Da, ai citit bine, amorfa dar si catina alba. Si avand ochiul antrenat deja n-am putut sa nu remarc ca zumzaiau florile de colo pana colo (parca eram in curte la tara).
Concluziile le poti trage singur.
Nu ma mir deloc... in Bucuresti sunt foarte mlte cladiri vechi, nelocuite sau in paragina, care sunt raiul liliecilor, fluturilor de noapte si al roiurilor naturale de albine.
cred ca este un soi de wisteria cu cateva inflorescente in septembrie
din cate am inteles de la cei din zona a inflorit prin iulie august
poza a fost facuta pe 2 septembrie
Eu cred ca este salcamul japonez (sophora japonica).
http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=4059.msg81729#msg81729 (http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=4059.msg81729#msg81729)
Este salcam japonez. Confirm spusele lui pharaonu75. Ceea ce vezi acolo sunt niste flori care s-au dezvoltat mai tarziu pe ramurile de jos in special. A fost un fenomen care l-am vazut in mai multe locuri, pe care l-am pus pe seama faptului ca inflorirea s-a produs atunci cand era canicula in toi.
Citat din: pharaonu75 din Mai 11, 2012, 09:28:01 PM
Nu ma mir deloc... in Bucuresti sunt foarte mlte cladiri vechi, nelocuite sau in paragina, care sunt raiul liliecilor, fluturilor de noapte si al roiurilor naturale de albine.
Salutare,
Si mai sunt si stupi prin curti pe langa astia. Eu am 4 acum si stiu ca cineva in spate la guvern avea 10.
Si acum in toamna am intentia sa modific acoperisul sa pot face pastoral la tei aici. Incerc sa ii aduc si pe cei de la tara pe care ii plimba taica-miu in pastoral.
Am gasit si eu un pastai si i-am scos semintele. Din cate s-a mai discutat pe acest topic, pare a fi Gladita (imi puteti confirma/infirma?) voi vedea la vara/inflorire daca il cauta ceva albine :)
O simpla cautare pe google "Seminte Gladita" confirma ca aceste seminte sunt de gladita. Gard Viu