salutari tuturor!
va rog pe cei care ati pus facelia sa ne impartasiti din experientele dumneavoastra,care sant pasii de la pregatirea terenului , precum si care este impactul asupra dezvoltarii familiilor .multumim
E cam greu cu facelia ... stiu un tip care a plantat 4 hectare si apoi s-a trezit cu inca 5 pavilioane langa cultura lui , iar anul urmator a abandonat facelia pt. ca mai mult o cultiva pentru stuparii japcari si nu pentru albinele lui. :nono:
Cand o cultivi ai grija sa nu vina si altii ca altfel se alege praful de munca ta !
Daca eram eu in locul celui ce a cultivat facelia ,bagam coasa si asa terminam treaba iar ei ramaneau cu banii dati pe transport.
Citat din: dragos2006E cam greu cu facelia ... stiu un tip care a plantat 4 hectare si apoi s-a trezit cu inca 5 pavilioane langa cultura lui , iar anul urmator a abandonat facelia pt. ca mai mult o cultiva pentru stuparii japcari si nu pentru albinele lui. :nono:
Cand o cultivi ai grija sa nu vina si altii ca altfel se alege praful de munca ta !
Aici Dragos are dreptate. Cam asa am patit si eu anul acesta. Numai ca nu au fost pavilioane ci albinele vecinilor(care vorba vine nu erau putine).
Din fericire a fost de 'ciugulit' pentru toti. Am avut un cules de intretinere bun si chiar am reusit sa scot 30 kg de miere. Are un parfum deosebit. Si alt lucru bun este ca s-a facut o polenizare saturata. Sa vad daca ma lasa vremea(aici cam ploua cu pauze cat sa te incurce la recoltatul semintelor)sa treier. Am taiat cultura cu vindroverul si astept sa se usuce si sa o treier. La anul ma orientez la o zona izolata in camp.
sa nu deviem totusi de la subiect,daca santeti amabil domnule crombra,cand ati semanat,cum ati pregatit terenul inainte,cand a rasarit si...intrebarile vor urma :)
OK. S-o luam incetisor.
Primul lot l-am semanat in 22/03/.
Despre pregatirea terenului nu pot spune prea multe ca nu-s de specialitate, dar ce stiu sigur este ca s-a arat, discuit si apoi s-a prelucrat stratul de la suprafata de 15 cm cu freza cu axe verticale. A rezultat o suprafata foarte fina, fara bolovani. Apoi s-a semanat cu SUP (semanatoare de paioase) la 25 cm intre randuri cu norma de 8-9 kg /ha. La final s-a tavalugit tot terenul. Secretul mi l-a spus prietenul meu agronomul. Ca sa ai uniformitate mare la rasarire trebuie sa ai un sol afanat in profunzime si tasat la suprafata acolo unde este samanta, ca sa fie contactul cu solul cat mai intim.
Acest prim lot la data de 16/04 era rasarit(plante de 5-6 cm inaltime) inproportie de 50%. Din pacate terenul are calitati diferite si rasarirea a fost diferentiata.
Cam asa arata un lan de facelia la sfarsitul infloriri. Pozele au fost facute pe 25/06.
Flori mai erau foarte putine.
si alta..
O cultura foarte frumoasa si deosebit de curata. Ar fi pacat sa nu se recolteze samanta din ea.
Citat din: stefan1O cultura foarte frumoasa si deosebit de curata. Ar fi pacat sa nu se recolteze samanta din ea.
Pai nu degeaba i se spune ierbicid ecologic. Daca apuca sa se ridice datorita masei foliale mari, 'rade 'tot sub ea.
Totusi multi vorbesc de samanta cumparata amestecata cu mohor si alte feluri de seminte.
Asta este alceva. Daca vanzatorul nu are respect pentru cumparator si nu triaza bine samanta, sa-i fie rusine.
Pentru producerea de samanta trebuie evitate solurile infestate cu Cuscuta si Avena (ovazul salbatic)care au semintele greu de separat de cele de facelia..
dupa cat se pare,perioada de secretie nu a durat mai mult de 30 de zile.ce faceti cu ea dupa uscarea florilor,se poate folosi ca furaj?
din cate stiu,cand se usuca florile,se usuca si restul plantei si nu mai poate fi folosita ca furaj.
se recolteaza samanta iar tulpinele devin ingrasemant vegetal
asa se facea de mult in ro,cand se cultiva ptr samanta ce era exportata in germania
In Manualul apicultorului editia 6 scrie ca facelia este folosita in amestecuri
cu plante leguminoase ca:mazarea,mazarichea,lupin,soia,s.a.,dar cele mai bune rezultate da amestecul cu borceag de primavara (mazariche + ovaz).
Acum nu stiu daca se da ca masa verde sau uscata. Am inteles de la un agronom care a semanat inainte de 1989 facelia si care facea export, ca in stare uscata datorita perilor de pe tulpina si de pe coada frunzelor era provocata iritarea tractului digestiv la vaci. Poate ca , caprele sa o manance ca astea mananca toate uscaturile.
Aratura de toamna, semanat manual pe randuri la distanta de 25 – 30 cm , la data de 25.04.2009. Stadiul infloririi la data de 28.06.2009
p2
p3
p4
p5
Iar ma uimesti cu pozele tale .Super poze!
Frumoasa cultura. Fiind rara a crescut destul de inalta. Si se vede ca a inflorit tija centrala. Mai sunt de inflorit cele secundare.
Ultima albina din poza are un aspect interesant. Nu cred ca este o rasa obisnuita.
p6- aceeasi albina
E tanara
Dupa aripi, as spune ca nu. Cred ca Stefan se refera la altceva.
Perisorii sunt intalniti la albina tanara.
D-l Filip aveti perfecta dreptate.
Citez din ABC-ul apicol " Capul si toracele, si ceva mai putin abdomenul, au un invelis paros, mai des la albinele tinere si care dispare pe masura ce albina imbatraneste"
" Pe acest invelis paros se prinde polenul florilor atunci cand albina culege nectar din corole. Cu ajutorul periutelor de la picioare ele aduna acest pollen prins de perisori, strangandu-l in cele doua cosulete de la picioarele posterioare"
Insa degradarea aripilor ma duce cu gandul la o folosire intensa sau indelungata
lulachy,polenul de facelia are o culoare deosebita.l-ai incercat si la gust?
de unde se pot procura seminte de calitate?
albina cu pricina este intre doua varste,nu e nici tanara dar nici foarte batrana.undeva in jur de 32-35 de zile,mai are maxim vreo 10 de trait.parerea mea
maximus, cand am facut pozele m-am gandit la tine si colectoarele tale
Din pacate anul acesta nu au mai incaput pe lista (1400 rame, 100 caturi, 50 socluri,capace si podisoare )
Samanta am cumparat-o de la d-l Sandu.
Superbe fotografii ! acum am aflat de unde aduc albinele polen albastru !
nu pot sa cred ca nu ai avut macar curiozitatea sa faci unul singur,si cu lanul de facelia in nas :nebun:
nu am avut ocazia sa vad un sertar plin cu polen albastru,dar la anu imi voi satisface aceasta curiozitate.
cat a durat floarea,si ce ai facut cu planta dupa uscare?
Poate ai dreptate, dar anul acesta a fost unul ... foarte plin. Pe langa productie si o crestere de la 95 la 140.
Nu , nu am scuze, trebuia sa fac macar unul de proba.
Facelia este inca inflorita. Asa arata pe 27.06.2009
eu am 2500 de m patrati pe care actual este lucerna.intentionez sa seman in primavara facelia,dar nu am idee ce pot face dupa ce se usuca.am inteles ca lasata pe sol il ingrasa foarte bine .roii pe care ii voi face in warre se vor dezvolta aici.
dupa cate am inteles,infloreste la 2 luni de la semanare si tine cam o luna.
cum se face semanarea manuala pe randuri?daca aruncam cu mana fara sa facem randuri nu merge?
Eu am facut mici santuri cu sapa la distanta de 25-30 cm dupa care am presarat samanta.
In anumite regiuni am aruncat si eu cu mana apoi am dat cu grebla, dar rezultatul este inferior.
Cat despre Warre ce rame vei folosi? Crestere libera sau pe suport de ceara cu constructie normala a ramei ?
Albina la care ma refeream imi pare cu perisori mai lungi decat rasa Carnica, ceea ce duce fie spre rase arhaice fie rasa neagra germana.
crestere libera,bine-nteles.cu FA am ME la care nu renunt,nu ar avea rost sa am si populari la fel.
popularii imi par interesanti prin simplitatea lor,dar voi incerca sa adaptez niste tehnici prin care sa nu trag miere din rame in care a fost puiet,si sa aduc familia la dezvoltare optima,adica sa o scot putin din ritmul ei biologic.in plus,faptul ca isi fac singure fagurii e mai mult decat benefic,voi studia comparativ cu ME diferite scheme de tratament.
Citat din: maximuseu am 2500 de m patrati pe care actual este lucerna.intentionez sa seman in primavara facelia,dar nu am idee ce pot face dupa ce se usuca.am inteles ca lasata pe sol il ingrasa foarte bine .roii pe care ii voi face in warre se vor dezvolta aici.
dupa cate am inteles,infloreste la 2 luni de la semanare si tine cam o luna.
cum se face semanarea manuala pe randuri?daca aruncam cu mana fara sa facem randuri nu merge?
Cred ca fiind f.mica samanta ar trebui amestecata cu nisip?!
daca nu mai semanam facelia si aruncam seminte sa zicem prin fanete, iese ceva....daca o lasam si nu luam semintele se autoinsamanteaza?
Facelia am avut pusa. Saminta de la domnul Sandu.Am semanato ca pe lucerna dar cel m ai bine merge pe rinduri pentru ca iese prea deasa. Trebuie sa recunosc ca nu m ai am avut flori cu inflorescente ca facelia. Nu rezista la ger. Nu este pretentioasa la sol.Daca este posibilitatea de a o uda secretia de nectar este abundenta. Este cercetata toata ziua.Dupa trecere incorporata in sol adica arata este un puternic ingrasamint.M ai are rolul de a reface solul si al filtra de impuritati.Un prieten a pus si la ghivece crezind ca obtine seminte dar nu rezista are radacina adinca.La ghiveci rezista iarna dupa rasarire chiar daca camera nu este incalzita .
Citat din: sfantul spiridondaca nu mai semanam facelia si aruncam seminte sa zicem prin fanete, iese ceva....daca o lasam si nu luam semintele se autoinsamanteaza?
In principiu poti sa o arunci pe unde vrei. In America este considerata planta invaziva(creste spontan si se autoinsamanteaza). Ideea este sa fie totusi un loc unde sa fie ceva petece de pamant. Am sa fac cateva poze maine cu facelia rasarita acum o saptamana la mine la bloc pe o terasa unde am scuturat un sac in care aveam ceva seminte. Daca nu recoltezi samanta ,se scutura si rasare la prima ploaie. In fata blocului am cateva rigole pentru flori si la primavara voi semana facelia. Sa se bucure si albinele din oras.
pai e bine, inseamna ca dupa ce mi-o trimiteti am pe unde o planta :rotfl:
Am facut poza promisa. Este de pe o terasa deasupra camerei ghenei de gunoi de la parter unde au fost aruncate tot felul de mizerii de la etajele superioare. Ce vrei, lume civilizata. Repet am scuturat un sac de amestecul de pleava si seminte si iata ce a iesit:
poza:
astazi am fost la cineva care a semanat pe 10 ari facelia care arata cam ce aratati dumneavoastra...vrea sa vada daca "trece"iarna si cand infloreste
Este asa de mare acum ? Nu rezista la ger in cimp.
nu stiu ce sa zic..omul are peste 130 de stupi in comuna melinesti dolj...am ramas surprins ca avea si evodia...cum am intrat in curte cum am pus ochii pe copaci...omul zice...e....ce zici dumneata spiridoane...sti ce copac e asta...basca ..zic..nu stiu ..parca l-am vazut pe ici pe colo.....pariez zice omul ca n-ai habar....doamne sfinte ...ca doar n-om vorbi de elodia..zic eu....si cand trag cu ochiu la cumatru il vad ca "transpira" tot...
in fine, omul este destul de calculat si destept...nu l-am intrebat prea multe despre asta pentru ca ma interesa cate ceva legat de niste alimentatoare ca este si tamplar...cert este ca l-am intrebat daca nu ii este frica de inghet si zapada si a zis ca risca pentru a avea ceva stimulare in februarie, martie...mentionez ca nu era mare parela, cam la 10 ari as zice eu....
Din experienta mea de anul trecut cand mi-a rasarit a doua oara facelia in livada unde am stupii pot spune ca au rezistat la brume dar nu si la inghet. Rezista pana la -6 grade Celsius. Asa ca nu trece peste iarna
nu stiu ce sa zic..omul vrea sa incerce..are utilaje si l-am intrebat cu cat a luat facelia....nu mi s-a parut ca ar fi asa scumpa...15 lei...apoi daca ii reuseste treaba(cu o iarna buna) poate ca nu e un risc prea scump
orbanstefan64 _)_
De ce va faceti probleme in privinta culturii de facelia? Am semanat acum cinci ani cateva seminte. Nicio problema cu inghetul,brumele sau alte intemperii. De doi ani insa incerc sa scap definitiv de ea pentru ca mi-a invadat florile plus gradina vecinilor. Cine vrea sa puna de placere un pumn de seminte,cu siguranta anul urmator poate recolta material saditor pentru metri buni patrati de teren. Dar pentru a avea si un cules de facelia trebuie intrebat Lucian Avram de la Husi.Sunt sigur ca o sa ne povesteasca de rezultate.
Citat din: fullfit46Incerc si eu...multumiri d-lui crombra.
Cu placere. Vezi ca facelia isi dezvolta sistemul radicular pe verticala. Si se duce foarte adanc in pamant. Ar fi fost mai indicat o glastra inalta ca sa faci experiente. Normal daca are umiditate si caldura iese cam in 6-7 zile. Chiar te rog sa urmaresti si sa faci foto.
asta inseamna ca dupa ce ar si nu mai vreau sa cultiv facelia pe acelasi teren voi avea totusi...si facelia? :roll:
Pai treaba este foarte simpla. Facelia este o planta anuala. Se propaga prin scuturarea semintelor. Daca vrei sa scapi de ea o bagi in brazda dupa ce a inflorit (sau mai devreme). Rezolvi minim3 probleme :
1. Scapi de ea.
2. Aduci plus de azot in sol(50 g/ kg de masa uscata de facelia)
3. Scapi de nematozi(viermii substratului)
E drept (si eu am patit asta dar pe arie foarte restransa) pot sa incolteasca seminte le peste doi ani si aplici tratamentul de mai sus.
După ce am recoltat seminţele de la plantă, am curăţat terenul. Între timp a dat o ploaie de 2 zile. După 3-5 zile a ieşit pe toată suprafaţa o cultură de facelia de toată frumuseţea. Cauza?, planta după ce trece floarea, imediat se usucă iar din florile trecute cad seminţele. Aşadar recoltarea seminţelor nu trebuie amânată prea mult. Eu am şi acum sub zăpadă, pe tot terenul facelia de cca 5-8 cm, palidă şi îngheţată, dar mă întreb, oare o mai creşte, sau curăţ terenul şi plantez din nou. Am să verific când va veni căldura, oricum vreau să însămânţez terenul chiar imediat după ce trece zăpada, astfel facelia iese chiar înaintea salcâmului. Imediat după ce se trece, mai prind o cultură de vară când în zonă nu am cules până la floarea soarelui decât ce găsesc pe câmp.
Explicati m-ai in amanunt cum ati recoltat semintele ?
Dupa rasarire in primele zile nu rezista la inghet .Iar in ghiveci pentru experienta sunt de acord ca intr-o camera neincalzita rezista fara probleme si se dezvolta dar sa nu fie multe la un loc in ghiveci . :hi:
Citat din: florin_florinExplicati m-ai in amanunt cum ati recoltat semintele ?
Se recolteaza manual(pe suprafete mici si foarte mici) cand a inceput sa se brunifice la baza, manunchiul de tije florale(sunt grupate cate trei in capul tulpinii).
Arata cam asa inainte de coacere. Se brunifica incepand de la baza spre varf.
Pentru recoltare se stropesc inainte de coacere .Nu se brunifica toate in acelasi timp iar cele care se coc cad.Am avut si eu semanat .Mentionez ca nu am recoltat seminte . :hi: :rotfl:
Crombra, aş vrea să te întreb dacă mai ai posibilitatea de a trimite seminţe de facelia. Eu am avut la dispoziţie anul trecut o cantitate de sămânţă, dar o cantitate infimă am cultivat-o "abuziv" printre straturile de flori ale soţiei, iar florile au răsărit, dar cea mai mare parte am încredinţat-o cuiva să o însămânţeze, însă, datorită "agrotehnicii" defectuase, cea mai mare parte a sămânţei nu a răsărit, astfel că sunt interesat să procur din nou sămânţă.
Cu stimă,
Din pacate stocul destinat vanzarii a fost epuizat. Nici nu am avut foarte multa.
Sa vedem ce ne rezerva anul acesta.
Mulţumesc oricum pentru răspuns, poate cumva o să găsesc până în primăvară
TEHNOLOGIA DE CULTURA LA FACELIA
A. ISTORIC, IMPORTANTA
Facelia (Phacelia tanacetifolia), face parte din familia Hidrofilacee, aceasta familie apartine florei Americii, planta care in zona ei de origine creste si spontan.
In lume facelia are trei mari intrebuintari si anume :
-planta melifera care secreta nectar in tot cursul zilei, cu o usoara crestere spre orele de amiaza.
Potentialul nectarifer al florilor de facelia oscileaza in limite largi, in functie de conditiile climaterice, precum si de epoca de semanat. Cantitatea de nectar este de 1,0-4,5 mg /floare, cu o concentratie medie de 28% zahar. Florile de facelia sunt cercetate intens de albine pe toata durata infloritului. Frecventa de vizitare a florilor se intensifica mai ales in orele de dimineata, cand albinele culeg nectar si polen, iar dupa amiaza culesul se axeaza mai mult pe nectar. Infloritul dureaza timp de 30-50 zile in functie de conditiile climatice, productia de miere oscileaza intre 600-1000 kg la hectar, in conditii mai putin favorabile cantitatea de miere la hectar poate sa fie de 300-600 kg, fiind considerata din acest punct de vedere o excelenta planta melifera.
-planta furajera, bogata in proteine, facand parte din grupa plantelor furajere secundare, care produc repede masa verde si care nu are pretentii speciale din punct de vedere al conditiilor pedoclimatice. Facelia a intrat in atentia crescatorilor de animale ca furaj dupa obtinerea de soiuri de facelia lipsite de perisori pe frunze. Animalele ajung sa o consume cu placere daca sunt obisnuite cu priceprere de catre crescatori. Are pretentii reduse fata de conditiile de clima si sol, cultivandu-se cu bune rezultate atat in zonele sudice, mai secetoase, cat si in zonele nordice, racoroase. Rezista bine la bruma, atat primavara cat si toamna, pana la –6 grade Celsius, insusire pe care o au putine plante, dar nu rezista peste iarna.
-planta folosita ca ingrasamant verde care este tot mai des utilizata in Europa atat pentru intreruperea in asolament interdictiei cultivarii unor plante ca sfecla de zahar la atacul de Rizoctonia si la cultura cartofului legat de nematozi. Datorita cantitatii de biomasa produsa la unitatea de suprafata a sistemului radicular, a continutului bogat in proteine si a pretentiilor scazute fata de factori pedoclimatici, ramane o planta principala in folosirea ei ca ingrasamant verde care lasa multe elemente nutritive prin incorporarea ei in sol.
In conditiile actuale de trecere la o agricultura biologica pe anumite suprafete, facelia este planta indicata in combaterea buruienilor prin acoperirea solului cat mai mult timp si prin punerea la dispozitia plantei ce urmeaza dupa ea a unor cantitati insemnate de elemente nutritive usor asimilabile.
B. PREZENTAREA PLANTEI
Facelia, specie anuala, a fost introdusa in tara noastra ca planta specific melifera, fiind in acelasi timp si un bun nutret pentru animale si pentru culturi de ingrasaminte verzi.
Facelia este putin pretentioasa la conditiile de clima si sol, gasind in tara noastra conditii bune de cultura in toate regiunile. Rezistand bine la brumele tarzii de primavara si timpurii de toamna se poate cultiva de primavara timpuriu pana toamna tarziu.
Planta creste inalta de 40-60 cm, cu o tulpina ramificata purtand mai multe inflorescente in forma de evantai a caror inflorire incepe cu florile de la baza. Perioada de vegeatie la facelia este scurta, de la rasarire pana la inflorire trecand 45-55 zile, iar durata infloritului este de 30-50 zile depinzand de evolutia factorilor climatici. In zona de campie, cu arsite mari, cultura de vara a faceliei are o durata de inflorire de 25-30 zile, in timp ce in zonele mai umede si cu temperaturi moderate durata de inflorire este mult mai mare.
C. ELEMENTE DE TEHNOLOGIE
AMPLASAREA CULTURII : Cele mai bune conditii de crestere si dezvoltare le ofera solurile cu textura mijlocie care au o buna capacitate de aeratie si de retinere a apei.
Nu sunt recomandate solurile saraturoase si cele cu exces de umiditate.Sunt plante sensibile la aciditatea solului.
Pentru producerea de samanta trebuie evitate solurile infestate cu Cuscuta si Avena, seminte greu separabile fata de cele de facelia.
LOCUL IN ASOLAMENT : Cele mai bune rezultate se obtin dupa plantele care parasesc devreme terenul si care nu lasa multe resturi vegetale. Premergatoarele cele mai indicate, sunt cerealele paioase de toamna, atat pentru semanatul in primavara cat si in vara, precum si plantele furajere care parasesc devreme terenul. La alegerea plantei premergatoare la facelia trebuie tinut cont de pregatirea patului germinativ, avand in vedere marimea semintei acestei plante.
PREGATIREA PATULUI GERMINATIV : Avand in vedere ca facelia face parte din categoria plantelor cu seminte mici se impune executarea unui pat germinativ care sa ofere toate conditiile unei rasariri uniforme si rapide (rasarire exploziva). Facelia necesita un pat germinativ bine tasat la suprafata si afanat in profunzime.
Toate lucrarile vor urmari maruntirea si nivelarea terenului pe adancimea de semanat in vederea realizarii unui contact cat mai intim intre saminte si sol. Ultima lucrare se recomanda sa fie executata cu cultivatorul de plante tehnice urmat de croskileti perpendicular pe directia de semanat, pentru a realiza o incorporare uniforma a semintelor.
SEMANATUL : Insamantarea se face cu semanatorile SUP la distanta de 25 cm intre randuri cu norma de samanta de 8-10 kg /ha. Semanatul se poate face primavara timpuriu cand in sol se realizeaza cateva zile la rand temperaturi de 3-5 grade C, la adancimea de 2-3 cm.
Dupa semanat este obligatorie tavalugirea culturii, cand terenul este uscat, cu tavalugul inelar, pentru obtinerea unei resariri uniforme.
LUCRARILE DE INTRETINERE SI INGRIJIRE : Pe tot parcursul perioadei de vegetatie cultura se va tine curata de buruieni si in mod special cand culturile sunt destinate producerii de samanta sa fie libere de Avena Facuta si Cuscuta ssp, prin prasile, erbicidare sau plivire repetate.
Erbicidarea se poate face odata cu pregatirea patului germinativ cu unul din produsele: Treflan 48 EC in doza de 2 l/ha sau Dual Gold 1-1,5 l/ha. Pe vegetatie se pot folosi Afalonul 2 kg/ha in faza de 3-4 frunze, iar in cazul cand cultura este infestata cu palamida se poate folosi Lontrelul in doza de 0,200-0,500 l/ha.
RECOLTAREA : La facelia se recomanda recoltarea in doua faze :in prima faza plantele se recolteaza cu vindrovarul prin lasarea plantelor in brazde in vederea uscarii. In a doua faza se face recoltatul cu combina echipata cu picapuri pentru ridicarea plantelor din brazda, atunci cand semintele au o umiditate de 10%. Combinele trebuie sa fie bine etansate in vederea eliminarii pierderilor si reglate corespunzator pentru seminte mici, turatie mica la toba si vant slab.
Momentul recoltatului in doua faze se stabileste cand semintele de la baza inflorescentei au semintele brunificate.
Recoltarea se poate face si intr-o singura faza prin folosirea unui desicant, atunci cand semintele de la baza au inceput sa se brunifice, folosind produsul Reglone in cantitati de 4 l/ha. Dupa desicare, in momentul cand cultura este complet uscata, se face recoltarea direct din lan la umiditatea de pastrare a semintei.
CONDITIONAREA : In general la semintele mai mici trebuie sa creasca atentia in vederea preveniri si indepartarii oricaror riscuri de amestec mecanic atat in timpul recoltarii cat si al conditionarii.
Dupa recoltare se face o precuratire a semintelor in vederea eliminarii resturilor vegetale, care ar putea duce la deprecierea calitatii semintelor.
Selectarea se face cu selectoarele din dotare, echipate cu site corespunzatoare pentru semintele mici, pana la obtinerea puritatii prevazute, dupa care se face insacuirea semintei.
am pus facelia, acum 2 saptamani...acum se pare, a iesit....sa dea Domnul sa fie bine...dupa iarna asta, cred ca niciodata nu o sa mai intru atat de slabit "in ger"
am pus si eu facelia acum 8 zile.cand m-am uitat dupa 5 zile nu rasarise inca nimic.care este perioada de rasarire?
facelia la rasarire este rosie, in doua foi?
Va rog frumos...as avea nevoie si eu de niste seminte de facelia si evodia. AM tot citit postarile voastre si vreau sa vad si eu in salaj ceva evodia. imi doresc mult sa am asemenea arbori. Daca puteti sa imi dati un nr de tel pentru ceva puieti de evodia si seminte de facelia...as fi tare recunoscatoare. va multumesc frumos
a rasarit si la mine, ii multumesc domnului crombra pt. seminte.
pt ca a fost frig a intarziat putin, dar acum are 10 cm si merge bine.
Bine ca a rasarit, ca ma pusesesi pe ganduri. E adevarat , anul acesta a fost mult mai frig decat anul trecut. Azi a fost bruma subtire.
crinapop,baiatul te cadoriseste cu un puiet de EVODIA.Bistrita de Zalau nu este departe.Inca o data tel.meu 0745605621.Poate il vede si nea Sandu. :hi:
semanati facelia .N-o sa fiti dezamagiti,va garantez.La 2o ari,cultura experimentala ,la 25 m de stupi,18 familii aveau 8 rame full cu puiet fiecare- din 15 iunie pina in 20 iulie cit a tinut floarea.(Am semanat la 1 mai,in 10-11 zile iese)N-am mai semanat in al doilea an din cauza vecinilor cu albine care nu si-au dat seama de eficienta culturii si au mizat ca daca tot pun eu ce rost are sa investeasca si ei.Pt obtinerea senmintei fara utilaje bune este greu.Manual am adunat ceva saminta dar asa pentru a nu-mi pierde specia.Am rupt,dupa ce s-au uscat, tijele cu flori le-am frecat ijntre palme si apoi am separat saminta de hoaspele rezultate prin decantare in apa.Se autoinsaminteaza.La aceasta mai contribuie si pasarelele care stau pe cultura dupa ce s-a copt saminta.Se ospateaza foarte bie.Daca voi avea timp voi prgatii si un fimulet. :hi:
Facelia este de cateva zeci de feluri si interesant ca a trebuit sa invat aici despre o planta nativa californiana.
Oricum mi-am comandat si eu seminte si in toamna le plantez cu primele ploi.
multumesc mariuse pentru semintele pe care mi le-ai trimis
de aceasta data voi avea mai multa grija cu pregatirea solului
sper ca in septembrie sa vad in soare
albastre-lucitoare,
floricele